Ogólna dyskusja o polityce - Strona 571

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Re: Ogólna dyskusja o polityce

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 paź 2015, 11:23

zxcvbnm pisze:W zasadzie nie ma co odpisywać, bo pokazałeś jakie słabe argumenty prezentujecie, ale, czy ja np mam przed zjedzeniem zupy pomidorowej (mimo że wcześniej jej nie jadłem) mówić że jest niesmaczna, czy lepiej, bym się jednak wstrzymał do czasu, aż jej nie spróbuję? Dlaczego masz go krytykować już teraz, skoro żadnej decyzji jeszcze nie podjął?
Dlaczego biznes tak nie działa? Czy firma chcąc pozyskać pracownika na ważne i odpowiedzialne stanowisko przyjmuje wszystkich kandydatów na próbę, żeby przekonać się o ich ewentualnych ukrytych zdolnościach, czy może jednak szuka innych metod selekcji? Biznes tak nie działa bo to jest nieefektywne i nieopłacalne. Tym bardziej nie powinno tak działać państwo.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2015, 11:42

Gdzie czasy stalinowskie, a gdzie Michnik. :haha:

Swoja droga nowe konta mnoza sie jak grzyby po deszczu :D

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 13 paź 2015, 11:52

ozob pisze:Gdzie czasy stalinowskie, a gdzie Michnik. :haha:
Mowa o Stefanie Michniku. Sprawdź to.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 13 paź 2015, 12:07

ozob pisze:Swoja droga nowe konta mnoza sie jak grzyby po deszczu :D
Rozumiem, że najlepiej ci odpowiada tylko własny smród. Nie traktuj forum jak własne podwórko.
A tu info skąd nowoczesna ma m.in. kasę na kampanię. Wiadomo o czyje interesy będą dbać.
http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... Id,1902784

zxcvbnm
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zxcvbnm » 13 paź 2015, 12:14

Kluchman pisze:Dlaczego biznes tak nie działa? Czy firma chcąc pozyskać pracownika na ważne i odpowiedzialne stanowisko przyjmuje wszystkich kandydatów na próbę, żeby przekonać się o ich ewentualnych ukrytych zdolnościach, czy może jednak szuka innych metod selekcji? Biznes tak nie działa bo to jest nieefektywne i nieopłacalne. Tym bardziej nie powinno tak działać państwo.
Ale skąd wiesz, że tak nie działa? Ja myślę, że Pani Szydło ma większą wiedzę nt stanu wiedzy Gowina, niż Ty, MarcinW i inni tego typu, nawet razem wzięci.
ozob pisze:Gdzie czasy stalinowskie, a gdzie Michnik.
Albo jesteś nieukiem, albo botem. Lepiej by to drugie, bo wtedy poziom, albo raczej jego brak, można by Ci wybaczyć.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 paź 2015, 12:31

A ja myślę, że Pani Szydło sama nie ma kompetencji w temacie obrony narodowej i nie jest w stanie zweryfikować wiedzy Pana Gowina. PiS mówił głośno o rządzie ekspertów, więc pytamy gdzie ten rząd ekspertów? Przez ekspertów w danej dziedzinie rozumie się ludzi z daną tematyką związanych od dłuższego czasu i mają w niej jakieś osiągnięcia. Ekspert równa się autorytet w danej dziedzinie. Banalnie proste. Jeszcze niech zrobią ministrem finansów kogoś kto nie ma wykształcenia ekonomicznego i nigdy nie pracował w branży finansowej. Będzie nawet weselej.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2015, 12:36

Boromir pisze:
ozob pisze:Gdzie czasy stalinowskie, a gdzie Michnik. :haha:
Mowa o Stefanie Michniku. Sprawdź to.
Rzeczywiscie. Pardon. Byl to jednak czlowiek unoszacy sie na czerwonej fali, robiacy kariere w nowym systemie. Wyrzekl sie pochodzenia, a wladza takich lubila. Natomiast zwykly Zyd, wlasciciel, dorbkiewicz byl wrogiem, bo utozsamial kapitalzim.

Jestem niemalze w 100% przekonany, ze ministrem sprawiedliwosci zostanie Ziobro. Rowniez w nagrode i [ch**] z tym, ze mu grozil trybunal. No i jest jeszcze Kwiatkowski. :haha:

Stare, nowe, eksperckie :haha: A taka miala byc zmiana, nowe otwarcie, zupelnie nowa jakosc. Mamy za to byc moze zwykla kielbase i mydlenie oczu, aby nie wydalo sie, ze PiS jest w tej samej wodzoe kapany co PO.

Nastepnie dobrze by bylo, aby Ci "nowi" uzytkownicy wyszli z cienia. Naprawde nie potrzeba zakladac nowych kont, aby starc sie uwiarygodnic liczba uzytkownikow swoje racje. Traci to troche przedszkolem. 8)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, 12:58 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

zxcvbnm
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: zxcvbnm » 13 paź 2015, 12:42

Kluchman pisze:A ja myślę, że Pani Szydło sama nie ma kompetencji w temacie obrony narodowej i nie jest w stanie zweryfikować wiedzy Pana Gowina. PiS mówił głośno o rządzie ekspertów, więc pytamy gdzie ten rząd ekspertów? Przez ekspertów w danej dziedzinie rozumie się ludzi z daną tematyką związanych od dłuższego czasu i mają w niej jakieś osiągnięcia. Ekspert równa się autorytet w danej dziedzinie. Banalnie proste. Jeszcze niech zrobią ministrem finansów kogoś kto nie ma wykształcenia ekonomicznego i nigdy nie pracował w branży finansowej. Będzie nawet weselej.
Bynajmniej. Ekspertem nie musi być autorytet, tylko ktoś, kto posiada dużą wiedzę. A o tym nie masz pojęcia, więc Twoje tezy są nic nie warte.
ozob pisze:Jestem niemalze w 100% przekonany, ze ministrem sprawiedliwosci zostanie Ziobro. Rowniez w nagrode i [ch**] z tym, ze mu grozil trybunal.
Co z tego że mu groził? Ani nie został postawiony przed trybunał, ani tym bardziej nic mu nie udowodniono. PO dobrze wiedziało, że nie mają racji, dlatego niby źle głosy policzyli, choć gdyby naprawdę im zależało, to by do takiej wpadki dopuścili?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, 12:50 przez zxcvbnm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 13 paź 2015, 12:43

ozob pisze:Rowniez w nagrode i [ch**] z tym, ze mu grozil trybunal.
Za takie same zarzuty jak rzekome afery w CBA. Dorsz za ile? 20 zł to było. :rotfl:

Awatar użytkownika
Bebej
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bebej » 13 paź 2015, 12:45

ozob pisze:Nastepnie dobrze by bylo, aby Ci "nowi" uzytkownicy wyszli z cienie. Naprawde nie potrzeba zakladac nowych kont, aby starc sie uwiarygodnic liczba uzytkownikow swoje racje. Traci to troche przedszkolem.
W czym masz problem człowieku? Tylko ty masz z tym jakieś ale. Dupsko boli czy co?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 paź 2015, 12:57

zxcvbnm pisze:Bynajmniej. Ekspertem nie musi być autorytet, tylko ktoś, kto posiada dużą wiedzę.
To prawie równoważne. Jak ktoś jest ekspertem to jest w jakiejś dziedzinie znany i szanowany. Jeśli nie przez wszystkich to przynajmniej przez ludzi z branży.
Panowie z innej beczki. Zmieniłem adres i mam zameldowanie czasowe w nowym miejscu. Czy muszę jeszcze coś załatwiać żeby móc tam zagłosować? Będę wdzięczny za odpowiedź inną niż "użyj wyszukiwarki".
Meldunek czasowy nie upoważnia cię do głosowania. Musisz iść do urzędu gminy i złożyć wniosek o dopisanie do listy wyborców w danym okręgu.

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2015, 12:58

PO się bynajmniej konstytucją nie przejmuje. Spytaj wojskowych, kto tam teraz rządzi, ciekawe czy powiedzą że Gocuł, bo tak jest w konstytucji.
Gościu, ale to kto ma faktycznie największe kompetencje lub to czy w wojsku dochodzi do sporów kompetencyjnych jest okolicznością nieistotną. Ważne jest natomiast to, że osoba która najpewniej zostanie szefem MON-u nie wie kto jest konstytucyjnym organem wojska (!) o czym wiedzą ludzie nie zaznajomieni z wojskowością, co z kolei oznacza, że jego wiedza na temat tego resortu nie jest nawet elementarna.
Już pisałem, że "bo tak" mnie nie interesuje. Rozumiem że znasz Gowina, i z nim na tematy obronności rozmawiałeś. Co więcej, wykazałeś się większą wiedzą od niego. Tak? Czy po prostu sobie to wymyśliłeś?
Ale stwierdzenie, że Gowin nie zna się na obronności nie wymaga przeprowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej. Wystarczy prześledzić jego życiorys. Facet nie ma jakichkolwiek doświadczeń związanych z tematyką obronności. Tak często i chętnie pogardzany przez Was Klich jest także historykiem (przedmiotem pracy dyplomowej obronność), twórcą instytutu studiów strategicznych oraz autorem kilkudziesięciu publikacji (przedmiot działalności obronność) oraz wiceministrem obrony narodowej w rządzie Buzka, co oznacza, że miał trochę czasu, żeby zaznajomić się z resortem. A Gowin choćby nie wiem jak byłby dobry to zdobywać doświadczenie i wiedzę będzie w czasie ministrowania i to jest chore.
Tylko mi napisz skąd wziąłeś ten brak koneksji. Znasz ją, czy po prostu w wikipedii nie ma nic na temat koneksji, więc ona żadnych ważnych osób znać nie mogła?
Nie po prostu do czasu aż nie dysponuje poważnym materiałem dowodowym nie rzucam oskarżeń, bo w ten sposób przez śmieci takich jak Ty łamie się ludzkie życiorysy. Reprezentując twój sposób myślenia każdej osobie której w życiu się powiodło można zarzucić, że "miała koneksje" lub "dała w łapę" a jak ktoś uważa inaczej to niech to udowodni. A teraz lekcja życia - gówniarzu - jak rzucasz oskarżenie to Ty masz wykazać określone fakty na których to oskarżenie się opiera a nie osoba którą obrzucasz gównem....
Nawiązując do wykształcenia Bieńkowskiej i mitologizowania przez Marcina W tej unikatowej szkoły KSAP. Artykuł z 2002 r. o tym jak to absolwentom się w głowach przewraca i myślą, że nie wiadomo co pokończyli, a na prawdziwej pracy się nie znają (tacy jebaki teoretycy). Do tego ma taką świetna reputację, że zatrudnić ich nie chcą.
Ale to dotyczy każdej pracy i każdego zawodu - niezbędne jest doświadczenie. W związku z tym jak tego doświadczenia nie ma to trzeba to nadrobić. Czasem się okazuje, że ludzie nie potrafią zdobytej wiedzy przełożyć na praktykę lub po prostu nie posiadają innych cech które są wymagane na danym stanowisku, ale to absolutnie nie oznacza, że dostanie się na KSAP nie jest wielkim osiągnięciem i że nie wymaga wielkiego wysiłku. Po egzaminie sędziowskim także trzeba swoje odpracować na stanowisku referendarza sądowego/asystenta sędziego, zaś po harvardzie ludzie bardzo często zaczynają tylko od stażu.
Simioniak mimo że w życiorysie nic na to nie wskazywało
Siemioniak ma bardzo duże doświadczenie, jako menedżer w tym także w MON-ie w którym kierował przez 2 lub 3 lata jednym z departamentów. Znowu kulą w płot.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 13 paź 2015, 13:03

No to kim jestes Bebej. Ujawnij sie. :D

Wilmore mial racje z tymi multikontami jak z tymi 2 mln podpisow. :D

Awatar użytkownika
j1mmy
30+
30+
Reputacja: 698

Post Wyświetl pojedynczy post autor: j1mmy » 13 paź 2015, 13:04

zxcvbnm pisze:
Kluchman pisze:A ja myślę, że Pani Szydło sama nie ma kompetencji w temacie obrony narodowej i nie jest w stanie zweryfikować wiedzy Pana Gowina. PiS mówił głośno o rządzie ekspertów, więc pytamy gdzie ten rząd ekspertów? Przez ekspertów w danej dziedzinie rozumie się ludzi z daną tematyką związanych od dłuższego czasu i mają w niej jakieś osiągnięcia. Ekspert równa się autorytet w danej dziedzinie. Banalnie proste. Jeszcze niech zrobią ministrem finansów kogoś kto nie ma wykształcenia ekonomicznego i nigdy nie pracował w branży finansowej. Będzie nawet weselej.
Bynajmniej. Ekspertem nie musi być autorytet, tylko ktoś, kto posiada dużą wiedzę. A o tym nie masz pojęcia, więc Twoje tezy są nic nie warte.
ozob pisze:Jestem niemalze w 100% przekonany, ze ministrem sprawiedliwosci zostanie Ziobro. Rowniez w nagrode i [ch**] z tym, ze mu grozil trybunal.
Co z tego że mu groził? Ani nie został postawiony przed trybunał, ani tym bardziej nic mu nie udowodniono. PO dobrze wiedziało, że nie mają racji, dlatego niby źle głosy policzyli, choć gdyby naprawdę im zależało, to by do takiej wpadki dopuścili?
Żeby mieć dużą wiedzę w danym temacie to trzeba w nim siedzieć :) możesz mieć wyksztąłcenie informatyczne i nie być informatykiem i na odwrót miarą jest twoje doświadczenie w branży , sposób myślenia , kursy itd

Więc tak doktorat gowina by go nie skreślał gdyby pracował w jakiejś firmie wojskowej , publikował nt wojskowości miał rozeznanie w polityce międzynarodowej i takie tam. Przy czym na takim stanowisku kluczowym jest wizja tego co chcesz osiągnąć i umiejętność organizacji pracy całego zespołu niż cokolwiek innego

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MarcinW » 13 paź 2015, 13:06

Więc tak doktorat gowina by go nie skreślał gdyby pracował w jakiejś firmie wojskowej , publikował nt wojskowości miał rozeznanie w polityce międzynarodowej i takie tam. Przy czym na takim stanowisku kluczowym jest wizja tego co chcesz osiągnąć i umiejętność organizacji pracy całego zespołu niż cokolwiek innego
Chapeau bas ! Przynajmniej jeden rozumie, że nie wystarczy tylko chęć szczera, życiową mądrość, zaś straconych lat nie da się nadrobić w miesiąc czy tam dwa po godzinach, bo w takim wypadku każdy mógłby być ministrem, adwokatem, lekarzem czy też architektem, zaś wieloletnie studia, aplikacje, rezydentury to chyba tylko dla etatów....
Ostatnio zmieniony 13 paź 2015, 13:14 przez MarcinW, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”