Kosciół - Strona 7

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 11 gru 2004, 16:39

Chłopaczek - ta sama prośba :) nie pisz posta pod postem

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 11 gru 2004, 16:41

beckhs pisze:Chłopaczek - ta sama prośba :) nie pisz posta pod postem
Zacytowalem.Nie bede tworzyl przeciez postow na pol strony bo nie bedzie to czytelne.Chyba nie podejrzewasz mnie o nabijanie?

romantyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: romantyk » 11 gru 2004, 16:43

Chlopaczek pisze:beckhs napisał:
Chłopaczek - ta sama prośba nie pisz posta pod postem

Zacytowalem.Nie bede tworzyl przeciez postow na pol strony bo nie bedzie to czytelne.Chyba nie podejrzewasz mnie o nabijanie?
Nie, nie podejrzewam Ce o to. CZytałem wszystkie Twoje posty i sa bardzo inteligentne. Maja sens, wiec nie nabijasz postów, lecz staraj sie nie pisac posta pod postem

Awatar użytkownika
Kotek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kotek » 11 gru 2004, 18:03

beckhs pisze:
Chlopaczek pisze:beckhs napisał:
Chłopaczek - ta sama prośba nie pisz posta pod postem

Nie, nie podejrzewam Ce o to. CZytałem wszystkie Twoje posty i sa bardzo inteligentne. Maja sens, wiec nie nabijasz postów, lecz staraj sie nie pisac posta pod postem
Przecież więcej osób przeczyta dwa krótkie posty niż jeden długi. A i dwa są bardziej czytelne. Także tym jednym postem licznika sobie nie powiększy. Tak więc nie widzę problemów, by od czasu do czasu napisać dwa posty pod rząd. :wink:

Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 26 gru 2004, 23:09

dobra chlopaczek wreszczie zdecydowalem sie odpowiedziec na Twoje posty. Czytalem to co napisales z 3 razy i widze ze jestes tak zapatrzony w swoje poglady i nie chcesz zobaczyc moich argumentów, iż dalsza rozmowa nie ma sensu bo ja Cie do niczego nie przekonam. i jeszcze nadal wypalasz z tym blachowalstwem, napisalem Ci co to slowo oznacza i do czego sie odnosi, a Ty nadal swoje... to jest bez sensu
pozdrawiam.

p.s.
a ludzie chodzą do kościoła bo tam czesem przebywa Bóg - duchem, dziecko to też wie, ale Ty widać nie

Awatar użytkownika
Lazioman
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lazioman » 27 gru 2004, 1:00

Bardzo ciekawy temat!

Teraz ja się wypowiem, choć nie napisze napewno wszystkiego co chciałbym przekazać, a więc po:

1) jestem wierzący i praktykujący
2) nie robie tego pod przymusem rodziców itp(choć wcześniej się zdarzało)
3)akurat o Papiezu nie powinniście pisac źle, bo wg. mnie, ale także wielu ludzi wierzących jak i świeckich to największa osoba na ziemi obecnie i naprawde nie chodzi tu o religię, jaką "głosi" ale o jego stosunek do życia, problemów, jego wiedzę i ogólną mądrość! Jestem dumny że jestem jego rodakiem!!!
4)Kościól jako instytucja moim zdaniem jest potrzebny, jednak zgadzam się iż w takiej formie jak teraz jest on strasznie kontrowersyjny i często wręcz niemoralny. Nie powinno być tak, że księża wydają na fury i ciuchy krocie, że zarabiają "nieźle" itd.
Moim zdaniem potrzebne są radykalne reformy. Wprowadzić kasy fiskalne(choć trudne do opisania prawnego i późniejszych kontroli) się powinno. Księża to też obywatele danego państwa i podatki powinni płacić. Powinno się także wprowadzić stałe, ujednolicone płace dla poszczególnych "stanowisk".
I wiele, naprawde wiele innych punktów o których zapomniałem(właśnie mija 1 w nocy i mogłem napisać kilka głupot ale ogólny sens powinniście zrozumieć).

Aha, co do autentyczności, to w wierze chodzi o to, że mimo braku dowodów i czasami niezgodności z nauką człowiek nadal wierzy w to iż jego religia mówi prawde..

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 gru 2004, 2:12

Baqu ja widze Twoje argumenty ale je zbijam.Moze i jestem zapatrzony w swoje poglady nie przecze ale nie bardziej niz wiekszosc chrzescijan jest zapatrzonych w kosciol i papieza.Z ta roznica ze ja widze dwie strony medalu (ale nie zalozylem tego tematu zeby przedstawiac plusy kosciola bo jestem przeciwko niemu) a ogromna wiekszosc chrzescijan patrzy bezkrytycznie na kosciol i nie widzi albo raczej stara sie nie dostrzegac jego zlych stron.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
LAZIO
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAZIO » 27 gru 2004, 20:53

Lazioman pisze:Bardzo ciekawy temat!

Teraz ja się wypowiem, choć nie napisze napewno wszystkiego co chciałbym przekazać, a więc po:

1) jestem wierzący i praktykujący
2) nie robie tego pod przymusem rodziców itp(choć wcześniej się zdarzało)
3)akurat o Papiezu nie powinniście pisac źle, bo wg. mnie, ale także wielu ludzi wierzących jak i świeckich to największa osoba na ziemi obecnie i naprawde nie chodzi tu o religię, jaką "głosi" ale o jego stosunek do życia, problemów, jego wiedzę i ogólną mądrość! Jestem dumny że jestem jego rodakiem!!!
4)Kościól jako instytucja moim zdaniem jest potrzebny, jednak zgadzam się iż w takiej formie jak teraz jest on strasznie kontrowersyjny i często wręcz niemoralny. Nie powinno być tak, że księża wydają na fury i ciuchy krocie, że zarabiają "nieźle" itd.
Moim zdaniem potrzebne są radykalne reformy. Wprowadzić kasy fiskalne(choć trudne do opisania prawnego i późniejszych kontroli) się powinno. Księża to też obywatele danego państwa i podatki powinni płacić. Powinno się także wprowadzić stałe, ujednolicone płace dla poszczególnych "stanowisk".
I wiele, naprawde wiele innych punktów o których zapomniałem(właśnie mija 1 w nocy i mogłem napisać kilka głupot ale ogólny sens powinniście zrozumieć).

Aha, co do autentyczności, to w wierze chodzi o to, że mimo braku dowodów i czasami niezgodności z nauką człowiek nadal wierzy w to iż jego religia mówi prawde..
dokładnie a szczegolnie zgadzam sie z 4 punktem :evil:

Awatar użytkownika
Lazioman
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lazioman » 29 gru 2004, 0:43

Troche mnie dziwi że ten temat jest w dziale rozrywki, nie uważacie że to troszke "dziwne"?

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 30 gru 2004, 19:43

Lazioman pisze:Wprowadzić kasy fiskalne(choć trudne do opisania prawnego i późniejszych kontroli) się powinno
kasy fiskalne? a czemu? jaki to niby produkt Kościoła jest obciążony podatkiem vat?
szczerze powiem ze to dziwny postulat, o ile ze zdaniem nastpenym sie zgadzam bo kazdy winien placic podatki...

Awatar użytkownika
Lazioman
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lazioman » 31 gru 2004, 11:38

Tak to troszke paradoksalnie napisałeś...

A czy wie ktoś może czy księża odprowadzają podatki od swoich pensji?

Awatar użytkownika
RauL
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Re: Kosciół

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RauL » 31 gru 2004, 17:47

Chlopaczek pisze:Wiec co sadzicie o tej najpopularniejszej w Polsce sekcie?
Prosze o wypowiedzi chrzescijan czy dla nich absolutnie normalne jest oddawanie czci figurkom i obrazkom co godzi w pierwsze przykazanie?
Innymi slowy czy zdajecie sobie sprawe ze klekajac przed ołtarzem w kosciele albo robiac znak krzyza przechodzac kolo kosciola popelniacie grzech balwochwalstwa?
Czy to normalne ze ludzie ida do spowiedzi i obdzieraja sie z intymnosci przed innym czlowiekiem albo ze wierza ze ksiadz czyli grzeszny czlowiek robiac czary mary nad oplatkiem jest go w stanie zamienic w cialo najwyzszego Boga?
Od razu mowie ze jestem absolutnie przeciw kosciolowi i mozecie to odebrac jako atak na ta instytucje.Jedak nie jestem przeciw wierze wiec przemyslenia czy Bog jest czy go nie ma zachowajcie dla siebie.To indywidualna sprawa kazdy moze wierzyc w co chce.
Pragne zeby dyskusja byla tylko o kosciele i sposobach w jaki ta sekta manipuluje wiernymi a oni zdaje sie tego nawet nie widza.Oczywiscie opinie broniace kosciol mile widziane :lol: Wiem ze to trudny temat ale pora zeby forum sie rozwijalo i nie bylo na wskros infantylne.
Enjoy :lol:
Na takie podejśćie brak mi słów...

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 02 sty 2005, 13:54

Jak nie masz nic ciekawego do dodania to sie w ogole nie odzywaj.Nikogo nie obchodzi to ze nie masz slow na takie podejscie.
Jak chcesz cos wniesc do dyskusji to pisz a jak nie to milcz.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 26 mar 2005, 22:39

Podział władzy w Watykanie - pakt kardynałów

Czterech kardynałów z Kurii Rzymskiej zawarło pakt o podziale władzy w Watykanie w związku z chorobą papieża - napisał w sobotę Luigi Accattoli na łamach "Corriere della Sera".

ego zdaniem osobisty sekretarz Jana Pawła II arcybiskup Stanisław Dziwisz znajduje się w grupie doradców i wbrew powszechnej opinii nie ma wielkiej władzy. Artykuł w największym włoskim dzienniku jest kolejnym głosem w dyskusji o tym, kto obecnie rządzi w Watykanie.

Według Acccattolego, władzę podzielili między siebie kardynałowie : Angelo Sodano - sekretarz stanu, Joseph Ratzinger - prefekt kongregacji Nauki Wiary, Giovanni Battista Re - prefekt kongregacji do spraw biskupów oraz Camillo Ruini, papieski wikariusz dla diecezji Rzymu i zarazem przewodniczący Episkopatu Włoch. Mieli się oni zobowiązać, że nie będą sobie wchodzić w drogę i podzielili się zakresem obowiązków, by nikt, jak to ujął włoski watykanista, "nie przywłaszczył sobie papieża". Ich zamiarem jest zachowanie status quo, aby nie doszło do żadnych zmian na szczytach władzy w Watykanie.

To oni, przypomina Accattoli, w przeciwieństwie do innych hierarchów, mają dostęp do chorego Jana Pawła II i to oni nieprzypadkowo, jak zauważa, zostali wybrani, by w jego zastępstwie celebrować uroczystości Wielkiego Tygodnia.

Jednocześnie z artykułu mediolańskiego dziennika wynika, że znacznie mniejszą władzę niż się przypuszcza, ma osobisty papieski sekretarz arcybiskup Stanisław Dziwisz. Accattoli wymienił go w grupie czterech doradców, decydujących przede wszystkim o publicznych pojawieniach się Jana Pawła II, o tym, czy może się on odezwać czy tylko pobłogosławić wiernych ręką. Wraz z arcybiskupem Dziwiszem decyzje w tej sprawie podejmują także osobisty lekarz papieża Renato Buzzonetti, zastępca sekretarza stanu arcybiskup Leonardo Sandri oraz rzecznik Stolicy Apostolskiej Joaquin Navarro- Valls.

"Ksiądz Stanisław jest jak syn, który chce zrobić przyjemność ojcu" - napisał wręcz Luigi Accattoli.

Jego artykuł to kolejny głos w toczącej się na łamach włoskiej prasy dyskusji o tym, kto rządzi w Watykanie. W piątek Marco Politi napisał w dzienniku "La Repubblica" o ostrym konflikcie między kardynałem Sodano a aracybiskupem Dziwiszem i zasugerował, że może on się zakończyć nawet odejściem watykańskiego sekretarza stanu. Miałoby to świadczyć o ogromnej władzy, jaką ma papieski sekretarz, który decyduje nawet o nominacjach biskupów i rządzi w imieniu Jana Pawła

za onet.pl

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ten pakt to mógłby być zaczątek fabuły jakiejść ksiązki typu Kod Leonarda Da Vinci czy jakiegoś kryminału spiskowego

osobiście uważam, że gdyby to była prawda to można było by mówić ze 4 męzów stanu chce uchronić przed upadkiem ostatnią monarchię absolutną w europie.

co sądzicie o chorobie Papieża? czy powinien ustąpić czy też nie?

(odrazu uprzedzam, że próby sproawadzania argumentacji swoich wypowiedzi do poziomu Urbanai jego artykułu "Obwoźne sado maso" nie będą miło przyjęte.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 27 mar 2005, 0:04

Nie powinien ustapic i moim zdaniem nie zrobi tego.Watykan bedzie dalej robil szopke z papieza ile tylko sie da.Wbrew optymizmowi polskich mediow papiez wcale tak dobrze sie nie ma i prawdopodobnie nie dozyje konca roku.
Inna sprawa to przyrownywanie cierpienia papieza do cierpienia Jezusa.Moim zdaniem to duze naduzycie i niemal profanacja.W Polsce papiez jest bozkiem a szajba na jego punkcie jest dla mnie czyms niepojetym.Zreszta to podobno Opus Dei mialo doprowadzic do wyboru Wojtyly na papieza zeby sprawowac rzad dusz w Polsce.Jesli to prawda to swietnie im sie to udalo (media z wielka duma przeciez oglaszaja ze jestesmy ostatnim przytulkiem katolicyzmu W Europie i u nas koscioly sie zapelniaja a np. we Francji pustoszeja z roku na rok).
Europa wydaje sie juz przegrana dlatego Watykan zaatakuje Afryke i Ameryke Poludniowa.Tam jeszcze wiele duszyczek jest do zagarniecie.
Wiec teraz ma byc wybrany Ratzinger jako "papiez przejsciowy" a potem jakis z Afryki albo krajow Ameryki Lacinskiej.

Zobaczymy jak to sie potoczy.Jedno jest pewne po smierci papieza przez kilka pierwszych miesiecy Wojtylomania osiagnie stan krytyczny.

Pozdro dla normalnych :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”