BadBoy
Mr.Chris
Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 23 lis 2025, 14:16
BadBoy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lis 2025, 17:40
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 23 lis 2025, 23:05
Ten sam poziom pod kątem jakości produkcji, ale niestety nie ma tam takiej samej dramaturgi. Podniebne walki wbijają w fotel za pierwszym razem... ale im dalej w las tym bardziej jest to wtórne, no bo na ile sposobów można pokazywać grupę gośći zamkniętych w samolocie. Próbują to nadrobić akcją pomiędzy misjami bojowymi w szerszym teatrze działań wojennych - ale tu z kolei brakuje nośnika emocjonalnego. Ogląda się to jak kronikę.
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 26 lis 2025, 0:00
Vol'jin

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 lis 2025, 2:06
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 29 lis 2025, 16:10
Odpaliłem Jinx, o kurde, ale to jest dobre. Oba sezony pochłonąłem w kilka dni z mega ciekawością. Świetny dokument pokazujący m.in. kulisy rozprawy sądowej i to jak obie strony przygotowują się do procesu.Berele Lewartow pisze: ↑20 lis 2025, 9:23To ja jeszcze polecę The Jinx (chyba najlepszy true crime), The Night Of, Patric Melrose.
Keres

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 30 lis 2025, 1:40
A wszystko dzięki pracy, która wykonał David Simon. Polecam "A Year on the Killing Streets"oraz trochę prequel "The Wire",czyli "The Corner".Rezus pisze:Bo The Wire jest, oczywiście, najlepszym serialem w historii.
Duma Katalonii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 lis 2025, 19:21
Mr.Chris

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 05 gru 2025, 22:34
7lechus
Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 05 gru 2025, 22:44
1234

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 gru 2025, 12:07
7lechus pisze: ↑05 gru 2025, 22:34
W moejej opinii Martin zawsze lepiej spisywał się w krótszej formie rozmaitych noweli niż w opasłych powieściach - łącznie ze swoim magnum opus GoT. Osobiście cenię go najbardziej za opowiadania SF (Piaseczniki oraz opowieści o Havilandzie Tufie).
Jeśli idzie o Grę o Tron to ten cykl zwyczajnie mi nie podszedł - jest nierówny, ma problemy ze spójnością świata przedstawionego, no i za dużo tam kopiowania pomysłów z historii Europy.
Nieco inaczej jest z opowiadaniami z cyklu Tales of Dunk and Egg - pomimo, iż opowieść ta dzieje się w tym samym uniwersum to jest skonstrułowana znacznie prościej, skupia się na mniejszej ilości postaci i wątków dzięki czemu nie gubi swojej istoty - przygodowego fantasy opartego na parze głównych bohaterów.
Jeżeli scenarzystom uda się przenieść właśnie tą esencję na ekran unikając jedocześnie pułapki przesycenia politykowaniem w GoT to może z tego wyjść całkiem nieżły serial.
Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 06 gru 2025, 15:11
sci
Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 07 gru 2025, 16:52
emski
Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio