Seriale - Strona 628

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 23 lis 2025, 13:40

Kompania braci?

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 23 lis 2025, 14:13

BadBoy pisze:
23 lis 2025, 13:40
Kompania braci?
Moje top1 niezmiennie od wielu lat. Jedyny serial, który wzbudził we mnie naprawdę spore emocje.

Awatar użytkownika
BadBoy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 722

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BadBoy » 23 lis 2025, 14:16

Tam sama muzyka przyprawia o dreszcze i człowiek odrazu wczuwa się w klimat wojenny

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 23 lis 2025, 17:40

A widzieliście te najnowsza "czesc" na Apple? O pilotach. Warto ?

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 23 lis 2025, 23:05

Eyesmon pisze:
23 lis 2025, 17:40
A widzieliście te najnowsza "czesc" na Apple? O pilotach. Warto ?
Ten sam poziom pod kątem jakości produkcji, ale niestety nie ma tam takiej samej dramaturgi. Podniebne walki wbijają w fotel za pierwszym razem... ale im dalej w las tym bardziej jest to wtórne, no bo na ile sposobów można pokazywać grupę gośći zamkniętych w samolocie. Próbują to nadrobić akcją pomiędzy misjami bojowymi w szerszym teatrze działań wojennych - ale tu z kolei brakuje nośnika emocjonalnego. Ogląda się to jak kronikę.
Jeżeli podejdziesz do Masters of Air jak do fabularyzowanego dokumentu to wciąż przyzwoty serial, ale na półce obok Kompanii Braci to bym tego nie postawił.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 26 lis 2025, 0:00

Brzmi 10/10 casting

FX ma robić adaptacje gry Far Cry

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 27 lis 2025, 2:06

Jakiś czas temu próbowałem wrócić do Scrubs i zrobić powtórkę od S01E01. Bardzo ciężko mi się oglądało, chociaż kiedyś uwielbiałem ten serial. Nie dość, że za bardzo mnie nie bawiło, to jeszcze kamera i montaż były jakieś niezbyt. Niby 2001r, ale nakręcone znacznie gorzej niż Friends z 1994. Anyway, efekt taki, że odpuściłem po 3 albo 4 odcinkach.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1396
Kibicuję: FC Barcelona

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 29 lis 2025, 16:10

Berele Lewartow pisze:
20 lis 2025, 9:23
To ja jeszcze polecę The Jinx (chyba najlepszy true crime), The Night Of, Patric Melrose.
Odpaliłem Jinx, o kurde, ale to jest dobre. Oba sezony pochłonąłem w kilka dni z mega ciekawością. Świetny dokument pokazujący m.in. kulisy rozprawy sądowej i to jak obie strony przygotowują się do procesu.
9/10, mocne polecanko.

Awatar użytkownika
Duma Katalonii
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 125
Kibicuję: FC Barcelona nr 1

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duma Katalonii » 30 lis 2025, 1:40

Rezus pisze:Bo The Wire jest, oczywiście, najlepszym serialem w historii.
A wszystko dzięki pracy, która wykonał David Simon. Polecam "A Year on the Killing Streets"oraz trochę prequel "The Wire",czyli "The Corner".

Enviado desde mi RMX3363 mediante Tapatalk

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 30 lis 2025, 19:21

Wiedźmak obejrzany. Lepiej im wyszło niż z drugim i trzecim sezonem, ale i tak jedyny, który mogę nazwać dobrym, to pierwszy. Tak do trzeciego albo czwartego odcinka myślałem, że i ten będę mógł nazwać dobrym, ale później zaczęli mocno kombinować i gwałcić zarówno książkę jak i logikę z kulminacją w szóstym odcinku. Niemniej, oglądało się nawet płynnie i szybko, be częstego z zaglądania w telefon i zbyt wielu facepalmów.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 05 gru 2025, 22:34

W moejej opinii Martin zawsze lepiej spisywał się w krótszej formie rozmaitych noweli niż w opasłych powieściach - łącznie ze swoim magnum opus GoT. Osobiście cenię go najbardziej za opowiadania SF (Piaseczniki oraz opowieści o Havilandzie Tufie).
Jeśli idzie o Grę o Tron to ten cykl zwyczajnie mi nie podszedł - jest nierówny, ma problemy ze spójnością świata przedstawionego, no i za dużo tam kopiowania pomysłów z historii Europy.
Nieco inaczej jest z opowiadaniami z cyklu Tales of Dunk and Egg - pomimo, iż opowieść ta dzieje się w tym samym uniwersum to jest skonstrułowana znacznie prościej, skupia się na mniejszej ilości postaci i wątków dzięki czemu nie gubi swojej istoty - przygodowego fantasy opartego na parze głównych bohaterów.
Jeżeli scenarzystom uda się przenieść właśnie tą esencję na ekran unikając jedocześnie pułapki przesycenia politykowaniem w GoT to może z tego wyjść całkiem nieżły serial.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 05 gru 2025, 22:44

Ja obejrzałem całą Odwilż.

I no niestety, słabiutki sezon. Nie będę się już znęcał nad fabułą, wątkami, bo to bez sensu. Dla mnie jako Szczecinianina, jedna z ostatnich, finałowych scen jest tragiczna - jest akcja, że uciekają w stronę Polic, jedziemy za nimi No i ku*wa jadą, ale w zupełnie drugą stronę, ul. Gdańską na Prawobrzeże :lol2: :ban:

We wcześniejszych odcinkach też jakieś kombinacje z adresami, jadą na jakąś ulicę, po czym podjeżdżają na zupełnie inną, i uwaga, widać na bloku oryginalną nazwę i numer, mimo, że moment wcześniej wymyślili coś innego na potrzeby serialu. Bez sens zupełny.
:badziewie: .

I takie wtopy są od pierwszego sezonu, nie rozumiem, po co osadzać produkcje w jakimś mieście, żeby później robić coś takiego na odpierdol.

O tym, że w lokalnych mediach były informacje o zamknięciu kilku ulic w Śródmieściu żeby to nagrywać, a później faktycznie większość serialu klepią na tej samej ulicy to nawet nie wspomnę :mrgreen:
Spoiler:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4002
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 06 gru 2025, 12:07

7lechus pisze:
05 gru 2025, 22:34

W moejej opinii Martin zawsze lepiej spisywał się w krótszej formie rozmaitych noweli niż w opasłych powieściach - łącznie ze swoim magnum opus GoT. Osobiście cenię go najbardziej za opowiadania SF (Piaseczniki oraz opowieści o Havilandzie Tufie).
Jeśli idzie o Grę o Tron to ten cykl zwyczajnie mi nie podszedł - jest nierówny, ma problemy ze spójnością świata przedstawionego, no i za dużo tam kopiowania pomysłów z historii Europy.
Nieco inaczej jest z opowiadaniami z cyklu Tales of Dunk and Egg - pomimo, iż opowieść ta dzieje się w tym samym uniwersum to jest skonstrułowana znacznie prościej, skupia się na mniejszej ilości postaci i wątków dzięki czemu nie gubi swojej istoty - przygodowego fantasy opartego na parze głównych bohaterów.
Jeżeli scenarzystom uda się przenieść właśnie tą esencję na ekran unikając jedocześnie pułapki przesycenia politykowaniem w GoT to może z tego wyjść całkiem nieżły serial.

Ale tak chyba jest prawie zawsze - dla mnie też Wiedźmin jest lepszy w opowiadaniach niż w sadze (zresztą chyba prostszy co pokazuje przykład 1 sezonu na N gdzie scenarzyści opierali się głównie na opowiadaniach i to im wyszło nieźle).

Mało który autor jest w stanie zrobić kompletną epopeję jak Tolkien, często gęsto gubi się w kolejnych tomach, narracja przestaje się spinać a fabuła zaczyna ślimaczyć.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 06 gru 2025, 15:11

Skończyłem Office.pl. No podobało mi się, Seba mistrz w tym sezonie

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 07 gru 2025, 16:52

Proszę tylko o nierozmywanie głównego wątku dennymi historyjkami pobocznymi jak w sezonie czwartym i będzie dobrze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”