Seriale - Strona 631

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 02 sty 2026, 8:02

Pelart2 pisze:
02 sty 2026, 7:34
choć to samo myślałem o ksenomoefie
Wystarczy dać odpowiednim ludziom i zjebać wszystko można.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 02 sty 2026, 8:30

Vol'jin pisze:
17 gru 2025, 20:21

styczeń od mocnego uderzenia zaczynamy
Dzieki za wrzutke w tym temacie. Przegladajac hbo ktoregos wieczora natknalem sie na The Pitt i zostal mi juz do obejrzenia ostatni odcinek pierwszego sezonu.
ALE TO SIE DOBRZE OGLADA. Juz pisalem wczesniej w tym temacie, ze raczej omijalem tematy z tematyka szpitalna, a troche tego w ostatnich latach wyszlo, czesc zaczalem i porzucalem dosc szybko, ale w The Pitt naprawde sie wciagnalem. Doceniam, ze ciagle sie cos dzieje, wyraziste i fajne postacie. Jesli chodzi o obrazki jakie mozna zobaczyc, to tez nalezy docenic, ze nie ma hamulcow i dosc szczegolowo niektore rzeczy sa pokazane.
Styczen mocno sie zaczyna, bo juz za tydzien premiera wlasnie drugiego sezonu The Pitt i trzeciego sezonu Teheran na jablku. Nudy wieczorami nie bedzie :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 02 sty 2026, 11:01

Ostatni odcinek ST i za mna

Nie dowieźli az tak zeby dowieźć ale nie jest to zle. Fajne, ciepłe pożegnanie z dziecinstwem (symboliczną ost scena). Tylko tyle i aż tyle

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 02 sty 2026, 15:04

Eyesmon pisze:
02 sty 2026, 11:01
Ostatni odcinek ST i za mna

Nie dowieźli az tak zeby dowieźć ale nie jest to zle. Fajne, ciepłe pożegnanie z dziecinstwem (symboliczną ost scena). Tylko tyle i aż tyle
Ludzie narzekają ale mnie się nawet podobało.
Zamknięte drzwi bardzo symboliczne.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 02 sty 2026, 18:46

Ok, obejrzałem drugi raz ostatni, finałowy odcinek "Stranger Things" i już wiem co jest nie tak.
Spoiler:
Na pewno kiedyś wrócę do tego serialu, żeby sobie przypomnieć tę historię, bo jest naprawdę angażująca, mimo kilku niespójności i zwyczajnych głupot scenariuszowych.
Szkoda, że teraz cały dorobek zniszczą spin-offami.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 02 sty 2026, 18:53

9 stycznia wychodzi drugi sezon Klangoru w C+, a na HBO jest aktualnie nowość Niebo. Rok w piekle. Na razie za wcześnie na opinie bo są dwa odcinki, ale rozkręca się. Gra m.in. Tomasz Kot, historia autentyk o sekcie z wioski w Lubelskim w latach 90.

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 03 sty 2026, 16:42

Nadrobiłem Przesmyk, w tym roku ma być drugi sezon, no to zabrałem się za pierwszy. Po pięciu odcinkach dwie rzeczy są tak absurdalne. Tzn. pewnie więcej jest, ale te dwie najbardziej:
Spoiler:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1074

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 05 sty 2026, 7:25

Przez weekend wchłonąłem Tajemnice polskich fortun na Netflixie. Okazało się, że już kiedyś robiłem jedno podejście, bo jak zacząłem oglądać to miałem odhaczone 3 odcinki, a po kilkunastu minutach pierwszego coś mi zaczęło w głowie świtać. Te wszystkie Jak zostałem gangsterem, Milionerem i inne już zlewają mi się w jedną całość. Ogólnie nie było tragedii, ale to też nie jest serial nad którym warto się rozwodzić. Dla mnie obsadzenie akcji w czasach PRL-u to zawsze potencjał na zrobienie czegoś fajnego. Tutaj mamy serial, który ma sporo niedociągnięć, odnoszę wrażenie, że mógłby też być krótszy o 1-2 odcinki, a i tak nic by się nie stało. Niektórzy bohaterowie słabi, inni lepsi - nie czułem zażenowania oglądając, ale też nie będę polecał znajomym podczas rozmowy o serialach. Całkiem fajna rola Stankiewicza, trochę wkurwiający Koterski, milfy jak Kożuchowska czy Mucha nawet było widać cycki!!!! - da się obejrzeć :)

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 06 sty 2026, 11:37

Naście tak temu oglądało się pojedyncze odcinki na Polsacie i zapamiętałem ten serial jako coś fajnego, więc mniej więcej rok temu usiadłem do całości i się nie zawiodłem. Świetny serial wypełniony absurdalnym humorem, Bryan Cranston i Lois Kaczmarek w genialnych rolach, cała czwórka dzieciaków też znakomita, do tego świetne epizodyczne postaci jak Craig, komendant Spangler czy matka Hala.
Teraz po 20 latach wypuszczają 4-odcinkową mini serię. Mamy teraz czasy rebootów, remakeów, i innych prób grania na nostalgii (+wybierania bezpiecznych produkcji zamiast tworzenia czegoś zupełnie nowego), więc ta długość wydaje się idealna, fani przypomną sobie swoje ulubione postaci, ale zamknięta formuła nie daje poczucia, że wskrzeszają serial, żeby po raz ostatni wydoić na nim kasę.

Wszystkie dzieciaki zakończyły kariery aktorskie (a Dewey z mema poniżej totalnie odciął się od showbiznesu i nie wraca, zastąpi go inny aktor), więc tym fajniej będzie ich zobaczyć po tylu latach

Obrazek

asx76
Skład B
Skład B
Reputacja: 5
Kibicuję: Widzew Lech Legia Raków

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: asx76 » 07 sty 2026, 8:33

Eyesmon pisze:
04 wrz 2025, 14:53
Niestety 2 odc Peacemakera już wyraźnie słabiej

Co do Alien Earth. Mam skrajne recenzje i waham się czy to oglądać. Jakie są wasze wrażenia?
1. Jednak drugi sezon słabszy od pierwszego, niestety.

2. Dla mnie się podobało, za wyjątkiem ostatniego odcinka, aczkolwiek doskonale rozumiem tych, którzy kręcą nosem. ;) Na pewno warto zobaczyć epizod przedstawiający wydarzenia na statku, tzn. jak doszło do katastrofy. Gdyby całość została utrzymana w tej tonacji, to piałbym z zachwytu. ;)

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 07 sty 2026, 20:08

dias pisze:
02 sty 2026, 18:46
Ok, obejrzałem drugi raz ostatni, finałowy odcinek "Stranger Things" i już wiem co jest nie tak.
Też wreszcie obejrzałem całość. Po skończeniu ostatniego odcinka byłem zawiedziony zakończeniem, ale potem poczytałem teorie fanowskie wieszczące wypuszczenie dodatkowego odcinka. No i o ile w dodatkowy odcinek nie wierzę, o tyle te fanowskie teorie sprawiły że zakończenie serialu jednak mi się niezwykle podoba, tylko trzeba było doczytać niuanse których się nie dało rady zauważyć.
Spoiler:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 10 sty 2026, 8:39

Gdyby ktoś zapomniał, dziś 27. rocznica premiery serialu wszech czasów.

Obrazek

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 13 sty 2026, 22:49

Na HBO wrocil Primal Tartakovskiego. 3 sezon 😍

Po 1 odcinku na razie jest bdb :)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 732

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 14 sty 2026, 8:14

Powoli kończę Cormoran strike na HBO i mam wrażenie że to idealny przykład serialu, za który ktoś się wziął bez pomysłu. Masa istotnych wątków po prostu śmignęła bez jakiegoś większego wyjaśnienia. Postacie które miały potencjał zwłaszcza w książce tutaj są kompletnie nijakie. Gotowy scenariusz w postaci książki i dwójką głównych bohaterów to ratuje i nawet fajnie się ogląda, ale można było z tego wyciągnąć zdecydowanie więcej. 6/10

A na dniach kolejne odcinki Teheran i The Pitt.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Seriale

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 14 sty 2026, 13:39

Ale perełkę znalazłem przypadkiem... 9-odcinkowy Władca Pierścieni z 1993 wyprodukowany przez Fińską telewizję. Całość w jęz. fińskim ale można włączyć napisy angielskie. Sporo swobody w wizji artystycznej... ale jak na produkcję TV sprzed 33 lat i tak jest nieźle. :D

https://www.youtube.com/@secondbreakfast4800/videos

Boromir z kataśką, sztosowym frycem i tauażem smoka wymiata.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Złoto. :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”