Filmy - Strona 644

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 981

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 24 sty 2026, 21:56

Keres pisze:
24 sty 2026, 21:27
Nie wiem czy oglądałem jakiś inny jego film, ale jeśli jest tak, jak mówisz, to nie dziwota, że może już męczyć i pogarszać odbiór filmu.
Schemat bardzo podobny do "Drogówki". Jeśli nie oglądałeś - polecam.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 sty 2026, 22:47

dias pisze:
24 sty 2026, 20:55
Obejrzałem i oprócz tego, że to mocny film, to schematyczność filmów Smarzowskiego zaczyna mnie wkurwiać. To są drobne motywy, ale pojawiające się niemal w każdym jego współczesnym filmie. A to ktoś się zrzyga/zesra na imprezie, a to ktoś mocno przeklina, a to przebitka na kłócące się Bóg wie o co małżeństwo, a to wstawka w postaci filmiku kręcąnego starą kamerą JVC/ telefonem, no i wepchnięty gdzieś Arkadiusz Jakubik. Ten sam dość chaotyczny, ale jednak w swoim wyrazie mocno artystyczny i charakterystyczny dla Smarzowskiego montaż.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 24 sty 2026, 22:59

Fantastyczne :rotfl: :roftl3:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4001
Kibicuję: AC Milan

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 sty 2026, 23:04

Cos w tym jest. Smarzowski jest mistrzem w pokazywaniu wyłącznie negatywnych cech naszego narodu

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 24 sty 2026, 23:11

Eyesmon pisze:
24 sty 2026, 23:04
Cos w tym jest. Smarzowski jest mistrzem w pokazywaniu wyłącznie negatywnych cech naszego narodu
Aż tak to nie. Ale to jego babranie się samą szyję w złych emocjach jest nużące.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2024
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 25 sty 2026, 0:08

Keres pisze:
24 sty 2026, 14:09
futbolowa pisze:
11 lis 2025, 12:36
Rezus pisze:
10 lis 2025, 22:30
"Dom dobry" obejrzałem w kinie. Niby mocne kino ale w [ch**] przerysowane i odbiór taki meeeh
Opowiesz coś więcej w temacie przerysowania?

Ja bardzo chcę obejrzeć, ale czekam aż wjedzie na streamingi. Byłam w kinie na „Powrocie do tamtych dni” i jak pojawiły się sceny 1:1 wyjęte z mojego życia, to mnie tak ścięło, że miałam ochotę zwinąć się w kłębek na podłodze i już tak pozostać. „Dom” pod tym względem zapowiada się dużo gorzej, więc nie byłabym go w stanie obejrzeć przy ludziach.
@futbolowa, film już dostępny na Amazonie. Obejrzałem wczoraj z dziewczyną i jesteśmy nim hmm przerażeni. Nigdy nie żyłem i miałem do czynienia z takim środowiskiem. Nie wiem czy jakaś kobieta w Polsce miała terror identyczny (tj. wszystkie te akty) jak filmowa Gośka, ale już 10% tego, to dobre rycie bani.
Czytałem, że reżyser rozmawiał z pokrzywdzonymi kobietami i wszystkie sceny są ich opowieściami, nie wiem czy coś dodał, czy nie, ale [k****], aż się chciało dać w ryj głównemu bohaterowi tej historii.
Mam nadzieję, że ten film otworzy oczy choćby maleńkiej garstce ludzi, którzy świadomie nie chcą widzieć takiego zachowania u swoich znajomych czy rodziny.
Film jest trochę pokręcony, ale warty obejrzenia.
Ode mnie 8/10.
Też właśnie obejrzałam i mocno zaskoczył mnie formą. Ale całe to pokręcenie idealnie oddaje to, w jaki sposób funkcjonuje mózg, gdy ktoś ci ciągle ryje w głowie. Zaczyna się od przestawiania kubków, które mieszają w umyśle, a potem już leci cała lawina, podważasz oczywistości i stawiasz sobie pytanie, czy to z tobą jest coś nie tak, czy ze światem. Świetnie zostało to oddane.

I cóż mogę tu dodać? Szczerze zazdroszczę każdemu, kto nie wierzy w realność tego filmu. Teraz rozumiem, dlaczego bóle brzucha, które miałam przez kilkanaście lat (lekarze miliona specjalności nie znaleźli powodu) ustały zaraz po wyprowadzce z domu rodzinnego.

Awatar użytkownika
karollo89
Skład C
Skład C
Reputacja: 25

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 26 sty 2026, 11:57

Po wyjściu z kina pomyślałem, że w obecnych czasach kobieta szybko załatwiłaby takiego faceta. W przeszłości było inaczej, nachlany facet znęcał się nad rodziną i wszystko pozostawało za zamkniętymi drzwiami, mimo że sąsiedzi słyszeli, a rodzina się domyślała. W dodatku kobiety sobie to później racjonalizowały - "Mój Heniu jest taki porwyczy, bo ma tyle stresu w pracy, ja też mogłabym być lepsza". Teraz znam przypadki, gdy mężczyzna w smsie się odpalił i już miał problemy, nie mówiąc o przemocy. Ciekawszy byłby koncept, gdyby Smarzowski odwrócił role. Naiwny mężczyzna zauroczył się w fance medycyny estetycznej. Motylki w brzuszku, początkowa sielanka, ciąża, ślub, poród i nagle wszystko zmienia. Szantaże, przemoc psychiczna, fizyczna, facetowi wstyd, no bo jak to - ma szukać pomocy, bo kobieta się nad nim znęca? Już widzi te głupie uśmieszki policjantów, znajomych, rodziny. Później okazuje się jeszcze, że dziecko nie jest jego, żona odchodzi do gangusa, który je spłodził, ale alimenty trzeba płacić dalej. W ostatniej scenie główny bohater dynda na sznurku w lesie.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 28 sty 2026, 15:49

Wygląda przaśnie na sobotni cykl: znajomki, kanapa, popcorn i zimny bronek.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 sty 2026, 16:55

O ludzie jak to słabo wygląda.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 sty 2026, 17:22

7lechus pisze:
28 sty 2026, 15:49
Wygląda przaśnie na sobotni cykl: znajomki, kanapa, popcorn i zimny bronek.

Wstydziłbym się to znajomym pokazać :)

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 28 sty 2026, 18:03

Eyesmon pisze:
28 sty 2026, 17:22
Wstydziłbym się to znajomym pokazać
Czemu? Wygląda jak coś zupełnie przeciętnego. Sprawnie zrealizowany, jakiś tam wlasny świat + przeciętna fabuła. Nie ma czego się wstydzić przecież.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2330
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 28 sty 2026, 18:08

@Eyesmon
Ja tam uwielbiam kino klasy B zwłaszcza oglądane w grupie przy bronku i popcornie .. najlepiej w przerwie od planszówki. :D

W zeszłym tygodniu na spotkaniu przy bronku obejrzeliśmy sobie ponownie w gronie znajomych dwa stare B-klasyki:

Z kinowych propozycji ostatnio u mnie była obowiązkowa wycieczka na maraton Władcy Pierścieni, oraz "Rodzina do wynjęcia" (polecam).
Ponadto wybieram się na "Sirat".

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 sty 2026, 19:09

7lechus pisze:
28 sty 2026, 18:08
@Eyesmon
Ja tam uwielbiam kino klasy B
Nie da się ukryć :P
Wiedźmin, pierścienie władzy, obcy: ziemia, koła czasu :)

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 sty 2026, 22:49

"Kill Bill: The Whole Bloody Affair”, czyli pełna, reżyserska wersja sagi Quentina Tarantino, trafi do polskich kin 20 lutego 2026 roku :jupi:

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Filmy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 01 lut 2026, 0:42

Obejrzalem dzis Dom Dobry

Moze ten film jest i ważny i potrzebny ale przede wszystkim jest męczący. I to nie tematem ale narracja i montażem. Moze taki mial byc ale ja po seansie poczułem sie zmęczony i to niestety nie historia ktora przez to spadła na 2 plan

Ale moze po prostu jako facet mam malo empatii

6/10 bo Schuchardt świetny. Ale generalnie obejrzalem prawie 2h zbitke historii po której (to nie moje zdanie ale przeczytałem gdzies w recenzji w sieci) czuje sie jakbym obejrzal 2h rolek na tiktoku. Uważam ze mozna to bylo zrobic lepiej. Czasem mniej znaczy wiecej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”