Schemat bardzo podobny do "Drogówki". Jeśli nie oglądałeś - polecam.
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 sty 2026, 22:47
dias pisze: ↑24 sty 2026, 20:55Obejrzałem i oprócz tego, że to mocny film, to schematyczność filmów Smarzowskiego zaczyna mnie wkurwiać. To są drobne motywy, ale pojawiające się niemal w każdym jego współczesnym filmie. A to ktoś się zrzyga/zesra na imprezie, a to ktoś mocno przeklina, a to przebitka na kłócące się Bóg wie o co małżeństwo, a to wstawka w postaci filmiku kręcąnego starą kamerą JVC/ telefonem, no i wepchnięty gdzieś Arkadiusz Jakubik. Ten sam dość chaotyczny, ale jednak w swoim wyrazie mocno artystyczny i charakterystyczny dla Smarzowskiego montaż.
Boromir
dias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 24 sty 2026, 23:04
Eyesmon
Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 25 sty 2026, 0:08
Też właśnie obejrzałam i mocno zaskoczył mnie formą. Ale całe to pokręcenie idealnie oddaje to, w jaki sposób funkcjonuje mózg, gdy ktoś ci ciągle ryje w głowie. Zaczyna się od przestawiania kubków, które mieszają w umyśle, a potem już leci cała lawina, podważasz oczywistości i stawiasz sobie pytanie, czy to z tobą jest coś nie tak, czy ze światem. Świetnie zostało to oddane.Keres pisze: ↑24 sty 2026, 14:09@futbolowa, film już dostępny na Amazonie. Obejrzałem wczoraj z dziewczyną i jesteśmy nim hmm przerażeni. Nigdy nie żyłem i miałem do czynienia z takim środowiskiem. Nie wiem czy jakaś kobieta w Polsce miała terror identyczny (tj. wszystkie te akty) jak filmowa Gośka, ale już 10% tego, to dobre rycie bani.futbolowa pisze: ↑11 lis 2025, 12:36Opowiesz coś więcej w temacie przerysowania?
Ja bardzo chcę obejrzeć, ale czekam aż wjedzie na streamingi. Byłam w kinie na „Powrocie do tamtych dni” i jak pojawiły się sceny 1:1 wyjęte z mojego życia, to mnie tak ścięło, że miałam ochotę zwinąć się w kłębek na podłodze i już tak pozostać. „Dom” pod tym względem zapowiada się dużo gorzej, więc nie byłabym go w stanie obejrzeć przy ludziach.
Czytałem, że reżyser rozmawiał z pokrzywdzonymi kobietami i wszystkie sceny są ich opowieściami, nie wiem czy coś dodał, czy nie, ale [k****], aż się chciało dać w ryj głównemu bohaterowi tej historii.
Mam nadzieję, że ten film otworzy oczy choćby maleńkiej garstce ludzi, którzy świadomie nie chcą widzieć takiego zachowania u swoich znajomych czy rodziny.
Film jest trochę pokręcony, ale warty obejrzenia.
Ode mnie 8/10.
futbolowa
Post Wyświetl pojedynczy post autor: karollo89 » 26 sty 2026, 11:57
karollo89

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 28 sty 2026, 15:49
7lechus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 sty 2026, 16:55
Rezus

Eyesmon

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 28 sty 2026, 18:08
7lechus

Rezus