Oskary

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Oskary 2008

Pokuta
4
19%
Juno
1
5%
Michael Clayton
2
10%
To nie jest kraj dla starych ludzi
8
38%
Aż poleje się krew
6
29%
Awatar użytkownika
Baqu
Warrior of Light
Warrior of Light
Reputacja: 0

Oskary

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Baqu » 15 lut 2006, 15:49

Ja, chyba jak każda osoba obeznana w świecie filmowym wie, iż 78 ceremonia rozdania Oscarów odbędzie się 5 marca 2006, w sali Kodak Theatre w Hollywood. W tym roku ( na szczęscie ) ta jedna z najważniejszych gal odbywających się raz do roku będzie udostępniona widzom TVP na zywo.

Obrazek

"Transmisję z gali wręczenia Oscarów planuje TVP2 w nocy z 5 na 6 marca 2006 roku.

Relacja potrwa 4 godziny. Rozpocznie się o 1.30 i potrwa do 5.30.

Natomiast 7 marca widzowie Dwójki będą mogli obejrzeć 90. minutowy skrót z oscarowej gali."

ciekawe strony odnośnie tematu :
http://oscary.onet.pl/
http://oskary2006.interia.pl/
http://kinomaniak.com.pl/oscars2006.php

zapraszam do dyskusji na temat waszych faworytów ( jeżeli juz ogladalisciewszystkie filmy ), oceny poszczególnych ról i kreacji, oraz wyrażanie własnych przemyślen na temat tegorocznej gali.

pozdr,

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 15 lut 2006, 17:46

Nie widziałem, żadnego z filmów wiec ciężko mi odpiwiedzieć, który z nich jest najepszy :?
Oscar to niby największe wyróżnienie jakie może spotkac "filmowców" ale czy wręczenie nagrody rozstrzyga który film jest lepszy a tóry gorszy ?
jak wiadomo każdy ma inny gust.
Jak Władca Pierścieni zgarnął wszystkie oscary do których był nominowany to byłem zniesmaczony - film, ze tak powiem kiepski a mimo to, najjaśniej "świecił" podczas gali.
Moim faworytem jest w tym roku Good Night, and Good Luck Clooneya, choć jk wiadomo - zawsze może być inaczej :P
Nie bez szans jest Crash z Bullock, Mattem Dillonem i z Tonym Danzą, oraz Monachium opowiadający o ataku terrosystycznym na .... Monachium podczas IO w tymże mieście.

Ten ostatni film ma handicap w postaci osoby rezysera [sam S. Spielberg]

a jak będzie - zobaczymy w zimną marcową noc :wink:

Awatar użytkownika
yazid^
Blanco Perfecto
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yazid^ » 15 lut 2006, 19:52

Ja z oscarowych propozycji oglądałem jedynie "Monachium" i "Tajemnice Brokeback Mountain". Film Stevena Spielberga jakoś niespecjalnie przypadł mi do gustu, ale mimo wszystko jest to dobry film, choć akurat według mnie szans oscarowych nie ma żadnych. Z kolei "Tajemnice..." to pozycja dość kontrowersyjna, co nie dziwi, gdyż opowiada ona historię miłości dwóch mężczyzn, którzy dotąd wiedli normalne życie. W światowej kinematografii homoseksualiści pojawiali się dość często, ostatnio nawet bardzo często, ale jakoś nie przypominam sobie filmu, w którym odgrywaliby oni główną rolę. Film jest bardzo dobry, zachwycają krajobrazy w nim przedstawione i gra aktorów. Fabuła nieco banalna i mimo, iż wydaje się, że to typowe love story bez happy endu, tyle, że z gejami w roli głównej, to naprawdę Brokeback Mountain może się podobać :] Oczywiście nie polacam filmu homofobom, którzy wręcz z obrzydzeniem będą patrzyli na sceny erotyczne (które są wprawdzie krótkie, ale dość odważne). Film specjalnie mnie nie wzruszył, ale po jego obejrzeniu zmienia się trochę spojrzenie na społeczność homoseksualną, in + oczywiście :]

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 15 lut 2006, 20:58

fieldy pisze:Nie widziałem, żadnego z filmów wiec ciężko mi odpiwiedzieć, który z nich jest najepszy
Ja mam tak samo :wink: Ale jeśli chodzi o fabułę i poruszane problemy to bez wątpienia faworytem wydaje się być Brokeback Mountain...
Finałowa rozgrywka to IMO będzie pojedynek właśnie Brokeback Mountain vs. Good Night & Good Luck...
Spośród filmów dokumentalnych widziałem jedynie Marsz Pingwinów i muszę powiedzieć, że jak najbardziej pozytywne wrażenia. Ciekawy może być też obraz Street Fight (sądząc po tytule :P )
Pewniakami wydają się być King Kong za efekty specjalne i Ruchomy Zamek Hauru w kategorii film animowany...
Chociaż podczas Oscarowej gali nie ma nic pewnego (poza Oscarem Honorowym ofkorz :wink: )

Ale jednego możemy być pewni - 5/6 marca emocji kinomanom nie zabraknie :)
fieldy pisze:Jak Władca Pierścieni zgarnął wszystkie oscary do których był nominowany to byłem zniesmaczony - film, ze tak powiem kiepski a mimo to, najjaśniej "świecił" podczas gali.
:krzesło:

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 15 lut 2006, 21:22

Ja z tych filmów to 2 oglądałem. Mianowicie 'Miasto Gniewu' i 'Monachium'. I z tych dwóch bardziej na Oscara wg mnie zasługuję 'crush' :) I też porusza dośc ważny problem mniejszości społecznych. Myślę jednak, że wygrają 'Tajemnice Broakcak Mountain', bo i o tym filmie głośno i wazny, aktualny temat porusza :) Ale i tak w ankiecie zagłosuję na Miasto Gniewu.

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 18 lut 2006, 15:14

Według ostatnich doniesień prasowych i internetowych murowanym pewniakiem do Oscara za Najlepszą Rolę Męską jest Philip Seymour Hoffman za tytułową kreację w filmie "Capote". Został on okrzyknięty nowym Marlonem Brando. Ja pamiętam go jedynie z filmu "Hazardzista" i muszę powiedzieć że bardzo dobra rola, podobno grał też w świetnym "Boogie Nights"... "Capote" opowiada historię pisarza, który na potrzeby swojej powieści spotyka się ze sprawcami okrutnego morderstwa czekającymi na wyrok w celi śmierci i... Zakochuje się w jednym z nich...
Film zapowiada się świetnie, a wspomniany Oscar jeśli nie powędruje do Hoffmana (co jest mało prawdopodobne :wink: ), to raczej otrzyma go Jaquin Phoenix, który w 2001 był gorszy od Benicio Del Toro :wink:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 21 lut 2006, 0:36

Z tematem to ma niewiele wspólnego, ale...

Dzisiaj Nagrodę BAFTA dla najlepszego filmu krótkometrażowego (nazywaną angielskim Oskarem, więc jednak coś wspólnego ma :P) otrzymał Tomasz Bagiński za "Sztukę Spadania".

Tak się składa, że mam ten krótki metraż, więc zachęcam do ściągania, bo inna okazja, by zobaczyć będzie pewnie za pół roku na TVP o pierwszej w nocy :x.

Tomasz Bagiński "Sztuka Spadania"
Czas trwania: 5:41 minut
Grubość: 142 MB

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 22 lut 2006, 12:39

Zawsze ogladam ceremonie rozdania oscarow i nigdy nie udaje mi sie trafic na to ktory film zgarnie oscara za najlpeszy film. W tym roku strzelam ze wygra "Tajemnica Brokeback Mountain". Wielu stawia go jako faworyta, ale nie podobaja mi sie filmy o geyach.
Bardziej ciekawie wyglada sytuacja w "najlepszy aktor". Tutaj kazdy ma szanse.

Awatar użytkownika
yazid^
Blanco Perfecto
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yazid^ » 22 lut 2006, 13:12

Wielu stawia go jako faworyta, ale nie podobaja mi sie filmy o geyach.
Z góry zakładam, że jest to pierwszy, maksymalnie drugi film o gejach, który oglądałeś. Ale powiedz dlaczego nie lubisz filmach o nich właśnie? :]

Awatar użytkownika
snake
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: snake » 22 lut 2006, 13:41

yazid^ pisze:
Wielu stawia go jako faworyta, ale nie podobaja mi sie filmy o geyach.
Z góry zakładam, że jest to pierwszy, maksymalnie drugi film o gejach, który oglądałeś. Ale powiedz dlaczego nie lubisz filmach o nich właśnie? :]
No to przegralbys zaklad. Ogladalem dwa filmy hiszpanskie o pedalach, jeden Japonski i nie liczac juz Amerykanskich. Oczywiscie ogladalem tez wiele roznych filmow w ktorym geye nie sa glownymi bohaterami, ani homoseksualizm nie jest glownym tematem, ale zato ma duze znaczenie w filmie.
Nie podoba mi sie zachowanie geyow w filmach, i wogole nie przepadam za nimi. :)

Awatar użytkownika
yazid^
Blanco Perfecto
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yazid^ » 22 lut 2006, 13:44

No to przegralbys zaklad. Ogladalem dwa filmy hiszpanskie o pedalach
Nie muszę czytać twojego posta do końca, wystarczy mi "pedał" i już wiem dla czego nie lubisz filmów o homoseksualistach. Dziękuję.

Awatar użytkownika
luki99
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luki99 » 22 lut 2006, 16:42

fieldy pisze:
Jak Władca Pierścieni zgarnął wszystkie oscary do których był nominowany to byłem zniesmaczony - film, ze tak powiem kiepski a mimo to, najjaśniej "świecił" podczas gali.
Fieldy, bluźnierstwo to też grzech!

Awatar użytkownika
Void
Don Corleone

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Void » 22 lut 2006, 16:45

snake pisze:Ogladalem dwa filmy hiszpanskie o pedalach, jeden Japonski i nie liczac juz Amerykanskich.
[*]
snake pisze:Nie podoba mi sie zachowanie geyow w filmach
Nie każdy aktor grający geja musi nim od razu być :roll: A poza tym to bardzo duże wyzwanie dla aktora wczuć się w tak wymagającą kreację... I za to należą się aktorom wielkie brawa...
snake pisze:i wogole nie przepadam za nimi.
Mnie za to wkurwia homofobia :roll: Nigdy nie słyszałem, żeby homoseksualiści prostestowali przeciwko hetero... Osobiście nie znam żadnego geja, ale uważam, że są to normalni ludzie... Ciekaw jestem czym tak Cię do siebie zrazili... Naprawdę, weź zamiast pisać takie rzeczy zgłoś się do Giertycha. Na pewno przyjmie Cie z otwartymi ramionami :lol:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 lut 2006, 16:48

luki99 pisze:Fieldy, bluźnierstwo to też grzech!
no i ? film był IMO do dupy, ani to ciekawe, ani smieszne, ani tez straszne. Zasnąłem po 30 minutach projekcji.
Void pisze:Naprawdę, weź zamiast pisać takie rzeczy zgłoś się do Giertycha. Na pewno przyjmie Cie z otwartymi ramionami
brak miejsc :lol:
Void pisze:Nigdy nie słyszałem, żeby homoseksualiści prostestowali przeciwko hetero...
sa w mniejszości - na stracone pozycji, nie opłaca im sie
luki99 pisze:Czytałeś książki?
Kermit, chyba zły temat wybrałeś
Ostatnio zmieniony 22 lut 2006, 16:54 przez fieldy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
luki99
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luki99 » 22 lut 2006, 16:50

fieldy pisze:
luki99 pisze:Fieldy, bluźnierstwo to też grzech!
no i ? film był IMO do dupy, ani to ciekawe, ani smieszne, ani tez straszne. Zasnąłem po 30 minutach projekcji.
Czytałeś książki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”