Programy publicystyczne

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Najlepszy program publicystyczny to:

Co z ta Polska ?
11
24%
Teraz My
15
33%
Kropka nad i
2
4%
Kawa na ławę
5
11%
Warto rozmawiac
6
13%
Forum
0
Brak głosów
...
6
13%
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Programy publicystyczne

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 wrz 2007, 10:31

Chyba najwyzszy czas aby zalozyc takowy temat. Gro ludzi oglada programy publicystyczne a potem dyskutuje, komentuje ich przebieg w roznych tematach typu Dno czy Ogolna dyskusja o polityce wiec wychodzi z tego galimatias.
Wczoraj moglismy sledzic zdaje sie 3takie programy: forum, Teraz my, Warto rozmawiac

W tym srodkowym mialy byc istne fajerwerki po pompowaniu przez caly dizen balonika a wyszlo jak zawsze ogolniki i nic poza tym, do rewelacji bardzo daleko

W ostatnim Ziobro przyznal sie ze zostal opatrznie zrozumiany i nie ma zadnych hakow, dowodow na liderow partyjnych opozycji a chodzi jedynie o ich wiarygodnosc, ktora ma zostac zweryfikowana przez Kaczmarka

W czwartek prawdopodobnie Co z Ta Polska? Tomasza Lisa, a tam z zalozenie wiele sie dzieje :P

Zapraszam do dyskusji :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 wrz 2007, 10:45

Zaznaczyłem Teraz My, bo tam czesto jakieś afery wychodza na światło dzienne.
Choć również regularnie oglądam program Lisa. Wiadomo - u niego zawsze będa politycy z pierwszych stron gazet.
Kawa na ławe - troche w nieodpowiednim czasie "leci" ale jak mam czas to też oglądam - zawsze można się pośmiać, bo przeważnie atmosfera jest "piknikowa".
Wczoraj Leppera zbili troche z tropu, ta wypowiadzią Jolanty :lol: widac było, ze mu klucha w gardle stanęło, pewnie sie nie spodziewał, że ktoś do niej dotrze [bo, ze korzystał z jej usług, to jestem praktycznie pewny]

To co zrobił z tymi "dowodami" to istna kpina.
Najlepsza była lista dziennikarzy. Niezbity dowód :lol: Te kartki A4 o Kaczyńskich też ocierały się o śmieszność .... to były te dowody ?

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 04 wrz 2007, 11:00

A ja zaznaczyłem "Kawę na ławę". Moim zdaniem najciekawszy z tych wszystkich programów, gdyż atmosfera jest trochę luźniejsza, czasem sobie goście pożartują, ale Rymanowski dba o to, żeby wszystko co najważniejsze w minionym tygodniu zostało omówione. Mój ulubiony progam zdecydowanie. Po tym "Teraz My!", a reszty nie oglądam praktyczne wcale.
fieldy pisze:Wczoraj Leppera zbili troche z tropu, ta wypowiadzią Jolanty widac było, ze mu klucha w gardle stanęło, pewnie sie nie spodziewał, że ktoś do niej dotrze [bo, ze korzystał z jej usług, to jestem praktycznie pewny]

O ile przyznam racje Lepperowi, że pewnie rzeczywiście 27 na 28 prostytutek mogłoby udupić Leppera za pieniądze to jednak widać było po Endrju podczas wystąpienia pani Joli, że coś jest na bank. Nagle zaczął mu wzrok latać, ręce zaczęły mu się trząść i zaschło mu w gardle. Widać było jak na dłoni, że się denerwował. A te jego "rewelacje" to szkoda gadać. Udupił Kaczyńskich po uszy!

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 04 wrz 2007, 12:35

Skonczylo sie tak, jak zawsze - Lepper zapowiada porazajace dowody, a przychodzi z niczym. Najlepsze jest to, ze jemu chyba naprawde sie wydaje, ze cos ma, bo przeciez domagal sie procesu w tej sprawie :wink: Widzieliscie te dume na jego twarzy, gdy po tym jak przeprosil juz wszystkich, oswiadczyl ze malo ktory polityk by sie na to zdobyl :?: :wink: Andrzej gra o swoje polityczne zycie i widac, chwyta sie wszystkich sposobow zeby nie zatonac.

Jesli chodzi o ankiete, zaznaczylem "Co z ta Polska?". Tomasz Lis to dziennikarz, ktorego cenie, poza tym program jest profesjonalnie zrobiony (co nie znaczy, ze pozostale nie sa) i zawsze mozna sie spodziewac jakiejs ciekawej debaty. Ogladam go od poczatku i jest u mnie na pierwszym miejscu jesli chodzi o publicystyke.
P.S. Ankieter zapomnial o Tok2Szok Zakowskiego i Najsztuba :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 wrz 2007, 13:04

Makis pisze:P.S. Ankieter zapomnial o Tok2Szok Zakowskiego i Najsztuba
jezeli sie nie myle to schodzi z anteny :!: Dlatego pominalem ten program goszczacy na TV4

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 04 wrz 2007, 13:16

:shock: Nie wiedzialem. A wiesz moze dlaczego :?: Nie mial takich udzialow w rynku jak oczekiwano, czy chodzi o jakies inne sprawy :?: :wink:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 04 wrz 2007, 13:21

Wlasnie nie wiem do konca dlaczego, natrafilem na jakams mala wzmianke o tym ze rpogram schodzi z anteny, byc moze dlatego ze na antene wchodzi duzo nowosci :lol: (typu BB :badziewie: czy telenowele czyli wszystko dla mas)

edit
Zniknie natomiast talk show "Tok2Szok" Jacka Żakowskiego i Piotra Najsztuba.
http://film.onet.pl/seriale/0,1592123,wiadomosc.html

marne in\fo

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 04 wrz 2007, 13:36

Moze rzeczywiscie zmienili target :wink: BB bedzie codziennie, do tego jakas "Zamiana Zon". Moze stawiaja na ogladalnosc, kosztem jakosci :wink:
Panowie Zakowski i Najsztub cos nie maja szczescia do swoich autorskich programow telewizyjnych. Zazwyczaj utrzymywaly sie na antenie tylko przez sezon. Tak bylo z "Summa zdarzen wedlug Jacka Zakowskiego", z "Najsztub pyta" i tak jest teraz. Szkoda, bo to czolowka polskiego dziennikarstwa.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 04 wrz 2007, 13:44

"Najsztub pyta" było świetne. Też bardzo "śmieszne"
Zaprosił Giertycha, to chodził w butach na koturnach :lol2: [w pewnym momencie nawet się potknął] na Leppera wysypywał zboże, przez co później ten drugi go ścigał, zeby mu garnitur odkupił.
No ale przede wszystkim poruszał wazne sprawy. Choć jak mówie - mozna było się pośmiać. Szkoda, ze już nie ma tego.

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 04 wrz 2007, 14:17

Zdecydowanie IMO najlepsza "Kawa na lawe". Wywazony, spokojny, merytoryczny i momentami zabawny program, w ktorym dziennikarz prowadzacy jest bezstronny, wnikliwy, rzetelny i nie przerywa politykierom.

"Kropka nad i" to tez ostatnio niezla audycja, Olejnik jakby bardziej obiektywna niz zwykle, wali w kazdego :P A dociekliwosc pozwala na otrzymanie od kazdego politykiera takich informacji, jakich tylko pytajaca oczekuje.

"Teraz My" oglada sie dosc dobrze, choc prowadzacy czasami przeginaja (vide: wczorajszy program czy rozmowa z Kurskim). Natomiast przy Zakowskim, Lisie czy Semce to i tak ostoje obiektywizmu. Troche za bardzo chca zrobic wrazenie, ale i tak nie jest zle.

"Co z tym Lisem" to dla mnie obraz mizerii dziennikarskiej pol-dziennikara, pol-polityka Lisa. Kabaret w miernym wydaniu. Zenujaco stronniczy prowadzacy i goscie jako grupa kiboli, ktorych zadaniem jest robienie wrzawy i wyscigu kto glosniej krzyczy i buczy. Oczywiscie to wszystko robione do z gory postawionej tezy, ergo: dokopania okropnym Kaczorom. Program ewidentnie polega na ekskalowaniu napiecia pomiedzy zaproszonymi goscmi i pozwalaniu im na wzajemne obrzucanie się blotem. Autorzy tego programu stawiaja na marne wydanie amerykanskiego show a nie na rzetelne dziennikarstwo. Swoja droga, gdy ongis ogladalem ten program to mialem wrazenie, iz publicznosc ma pod krzeslami cos w rodzaju paralizatora, gdzie prad o niskim natezeniu kopie ich w tylki, zeby nie przegapili momentu klaskania, przypominanego im do tego zdalnie z dyzurki :lol2: Strach sie bac.

"Warto rozmawiac" to takze program stawiajacy na przedstawianie faktow do z gory postawionej tezy. Tyle ze tezy zupelnie innej niz w programie "Co z tym Lisem". "Forum" to program, ktory mnie kompletnie nudzi, bo jest do bolu przewidywalny.

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 04 wrz 2007, 15:58

Nurni Flowenol pisze:Zdecydowanie IMO najlepsza "Kawa na lawe"
Nie sposób się na zgodzić :wink: Rymanowski potrafi tak umiejętnie dobierać tematy, że praktycznie cały czas coś się dzieje. Nic nie zostaje pominięte, no i ważne nie ma tej sztywnej atmosfery, która jest przypisana reszcie programów tego typu. Wydawać się mogło, że czas transmisji może być problemem, ale jak dla mnie pora jest odpowiednia.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 wrz 2007, 22:55

Zdecydowanie najlepsze jest "Warto rozmawiać" - tak chciałem napisać, ale to było by zbyt proste. Program Pospieszalskiego jest najbardziej intelektualny - najbardziej mi pasuje.
Sonda mi nie pasuje - uważam, że ma tam miejsce typowe pomieszanie z poplątaniem. Jak można porównywać "Teraz My" z "Kawą na ławę". Pomysły na te programy są zupełnie różne. Dla mnie to zupełnie różne dyscypliny.
Warto rozmawiać jak jeszcze było w Pulsie to było coś. Dwie bite godziny rozmowy, dyskusji. To, że tam byli zapraszani dziennikarze, eksperci, nie politycy było i jest niewątpliwą siłą tego programu. Co do tego, że Pospieszalski stawia tezę i ją udowadnia - nijako na siłę, to się nie zgodzę do końca. Nie robi tego na siłę, ma swoje poglądy i ich zwykle nie ukrywa. Tylko, że jego inteligencja nakazuje mu uważne słuchanie i analizowanie argumentów przeciwników. Inna sprawa, że nie jest dla mnie problemem to, że medium jest stronnicze. Problem się pojawia tylko wtedy, kiedy nie ma równowagi między mediami. Paleta polityczne nie jest równomiernie odzwierciedlona w tytułach prasowych, programach "publicystycznych", etc.

Ktoś tutaj poruszył Żakowskiego - to nie chodzi o to, że on nie ma szczęścia. On nie ma tak naprawę nic do powiedzenia. Kreuje się na wielkiego inteligenta, a w porównaniu dajmy na to z Wildsteinem czy (żeby był jego "obóz") Paradowską nie wytrzymuje. Słaby z niego inteligent, słaby z niego dziennikarz. Jeszcze to połykanie śliny na antenie. Dodając te wszystkie minusy do tego, że jest on stronniczy - żeby nie pozostawać gołosłownym to zapraszam do lektury jego wywiadu z Kaczmarkiem - wychodzi obraz nędzy i rozpaczy. Jak widzę tego człowieka to mam dwa odczucia: 1) chce zmienić kanał, 2) zastanawiam się jakie "jajo inteligencji wysiedział" (to cytat z jego wybitnych felietonów) tym razem.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 04 wrz 2007, 23:49

Kawe na ławe lubie, luźna konstrukca programu, przyjemnie wprowadza w niedzielne południe, nawet pomimo stałej obecnosc poronminstra.
Co z ta Polską, to polityczne disco relax + Kwasniewski co 2 tygdonie + czesto chamska i drażniac publicznośc + brak konktetnego tematu dyskusji + komiczne sądy smsowe wg. których 98% Polaków zyje w państwie totalitarnym.
Teraz my, moze byc, choc niektre akcje Sekielskiego czy Mrozowskiego przekraczaj granice dobrego smaku np. sprwa ujawnienia listu Kaczynskiego do Kwasniewskiego, czy chocby wczorajszy wywiad z ta prostytutka. Ogólnie wolałem wczesniejsza formułe, jeszcze z czasów tvn24, gdy prowadzili Prześwietlenie.
No i godne uwagi jest jeszcze Młodziez kontra, bo nikt tego chyba wczesniej nie wymienił, a warto bo daje mozliwosc w pewnym sensie zapoznania sie z mlodziezówkami obecnie funkcjonujacych pratii.

Awatar użytkownika
Nurni Flowenol
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Nurni Flowenol » 05 wrz 2007, 0:13

Berele Lewartow pisze:Co z ta Polską (...) komiczne sądy smsowe wg. których 98% Polaków zyje w państwie totalitarnym.
Ano zapomnialem jeszcze piszac o "Co z tym Lisem" wspomniec o sondach esemesowych :lol2: Krotko mowiac: daja rade :lol2: Gdyby wziac na serio te wszystkie wyniki, moznaby naprawde uwierzyc, iz zyjemy na Bialorusi :rotfl:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 05 wrz 2007, 13:47

Dla mnie zdecydowanie najlepszy jest program "Kawa na ławe". Pan Bogdan Rymanowski dobrze prowadzi dyskusje, jest bezstronny i trzyma debate na w miare wysokim poziomie. Dużym atutem jest tez luźna atmosfer w programie, ale program ma tez wady jak to, ze bardzo często(o wiele za czesto) wystepuje tam pan Kalisz(mam go serdecznie dosyc).
Program pani Olejnik "Kropka nad i" też mozna zobaczyć, choć wczesniejsze wersje programów pani Moniki mi sie bardziej podobały, teraz ogladam "Kropke nad i" bardzo rzadko.
Co do programu "teraz my" to mam zdanie podobne do Berele.
Makis pisze:A wiesz moze dlaczego Nie mial takich udzialow w rynku jak oczekiwano
Ja wiem dlaczego. Jeden z powodów już wymieniłeś mianowicie "Nie mial takich udzialow w rynku jak oczekiwano" no i ten cały ToKtoSzok był słaby nawet bardzo. Ogladałem tylko dwa odcinki nie miałem siły na wiecej. Pierwszy był z panem Czesławem Michniewiczem i wypadł beznadziejnie. Panowie byli nie przygotowani, zadawali głupie pytania, mysleli że są smieszni a nie byli, no i pan Jacek wybitnie nie zna sie na piłce. Drugi odcinek był z panem Berele Lewar... znaczy z panem Bronisławem Geremkiem i wygladało to tak jak by pan Geremek był mistrzem i mentorem prowadząch ten program, szczególnie pana Żakowskiego. Spijali z jego ust jakies puste slogany i przyklaskiwali kazdemu słowu, a ciekawych pytań było 0 (słownie zero).

"Co z ta Polska" to cos "cudownego". Jeden z najsabszych programów jakie powstały w Polsce kiedykolwiek. Nie chce juz sie o nim rozpisywac bo w tym temacie ładnie i celnie go podsumowano.

Warto rozmawiac program dziwny, jakies dziwne tematy, dziwny i stronniczy prowadzacy (Pan Pospieszalski) jakaś moherowa mentalnosc spod jego czaszki wyziewa. Ogólnie to nie polecam jednostronna nudnawa debata i mizeria medialna.

Forum nie oglądam, bo raz ze słabe dwa brak czasu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”