Wybory parlamentarne 2011

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Oddam głos na

Prawo i Sprawiedliwość
10
20%
Platforma Obywatelska
8
16%
Sojusz Lewicy Demokratycznej
2
4%
Polskie Stronnictwo Ludowe
1
2%
Ruch Poparcia Palikota
10
20%
Polska Jest Najważniejsza
1
2%
Kongres Nowej Prawicy
9
18%
Samoobrona
1
2%
Inna Partia
2
4%
Nie oddam głosu
6
12%
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Wybory parlamentarne 2011

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 cze 2011, 11:04

Nie ma jeszcze dokładnej daty, ale kampania trwa.
Temat zakładam z ciekawości aby ankieta mogła ruszyć już teraz.
Przekonamy się czy forumowe wyniki będą chociaż trochę zbliżone do przedwyborczych sondaży.

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Re: Wybory parlamentarne 2011

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 08 cze 2011, 15:48

Ja odkąd mogę głosować, głosuję na wszystko co związane jest z JKM, więc w tych wyborach nie widzę innej opcji jak głosować na Kongres Nowej Prawicy.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 08 cze 2011, 16:01

w moim przypadku KNP albo nie ide wcale

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 cze 2011, 16:06

U mnie jest podobnie, również zagłosuję na nową prawicę (nie po raz pierwszy z resztą zagłosuję w tym kierunku), ale w sieci to wielu ludzi deklaruje dla nich poparcie, a jak przychodzi co do czego, to nawet progu wyborczego nie przekraczają.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 08 cze 2011, 16:17

Nie zagłosuje na bank na JKM, bo ten jego nowy twór coś tam przebąkuje o naturalnym prawie człowieka do robienia co mu się chcę czyli jest to innymi słowy przyzwolenie na legalizacje narkotyków. Nie zagłosuje nigdy w życie na partie, która opowiada się za dostępem do narkotyków. Narkotyki to największe gówno, co miesza w głowie młodym Polakom. Wszyscy znamy obraz ćpuna z telewizji - heroniarz robiący pod siebie na dworcu. Czasy się zmieniły i teraz narkomani są wśród naszych znajomych, którzy nie są nawet tego świadomi. Nie musisz ćpać koki i hery, żeby być uzależnionym psychicznie. Palacz trawy to również pospolity ćpun.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 08 cze 2011, 16:31

Czy Boba Marleya również nazwiesz pospolitym ćpunem ?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 cze 2011, 16:38

Ale kto mówi o legalizacji heroiny czy amfetaminy? Mi nie przeszkadza legalizacja marihuany bo niby dlaczego? A nie palę, żeby nie było niedomówień. Tutaj jest standardowy argument. Dlaczego tzw. miękkie narkotyki mają być zakazane, a papierosy i alkohol nie? Te używki też są szkodliwe, może nawet bardziej i również są uzależniające. Ludzie mają namącone w głowie pod tym względem i ich jedyny argument to "bo tak". Ostatnio głośno było o jakiejś walce z dopalaczami w imię ochrony ludności. :lol: Kto nie chciał i tak tego nie kupował, to się nazywa wolność wyboru, pokera też uznano w Polsce za hazard, podczas gdy takie lotto ma pełną swobodę działania. Wszystkie substancje, które nie są bardziej szkodliwe od papierosów i alkoholu powinny zostać zalegalizowane. Inne podejście to hipokryzja w najczystszej postaci.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 16:41 przez Kluchman, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 08 cze 2011, 16:39

Marco_Van_Basten pisze:Palacz trawy to również pospolity ćpun.
Tylko że papierosy bardziej szkodzą. Dlatego skoro one są dozwolone, to tym bardziej marihuanina być powinna legalna :P

GacekCCM
Skład B
Skład B
Reputacja: 13

Post Wyświetl pojedynczy post autor: GacekCCM » 08 cze 2011, 16:43

Czy Boba Marleya również nazwiesz pospolitym ćpunem ?
Nie wiem, jak Marco_Van_Basten, ale ja - tak.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 08 cze 2011, 16:43

Ale kto mówi o legalizacji heroiny czy amfetaminy? Mi nie przeszkadza legalizacja marihuany bo niby dlaczego? Tutaj jest standardowy argument. Dlaczego tzw. miękkie narkotyki mają być zakazane, a papierosy i alkohol nie?
Nie ma czegoś takiego jak miękkie narkotyki. Kolejna żałosna formułka wyuczona z telewizji. Papierosy pale okazyjnie, alkohol pije rzadko. Dla mnie można by zakazać tego syfu.
kaczy pisze:Czy Boba Marleya również nazwiesz pospolitym ćpunem ?
Oczywiście, że tak.
Kto nie chciał i tak tego nie kupował, to się nazywa wolność wyboru,
Wolność wyboru. Jestem fanem tego pojęcia. Czy jak na przykład zachce mi się kolokwialnie mówiąc kupę to zgodnie z wolnym wyborem miejsca oddania kału, mogę zostawić swoje ekskrementy na środku ulicy ? Wszakże to wolny wybór.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 16:48 przez Marco Van Basten, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 08 cze 2011, 16:45

:rotfl:
Ja rozumiem, ze JKM to czlek barwny. Kilka jego wartosci konserwatywnych, ktorymi sie kieruje jest mi bliskich, ale trzeba byc calkowicie wyalienowanym i nie miec nic wspolnego ze zdroworozsadkowym mysleniem, zeby zostac jego wyborca.
Ten caly liberalizm ekonomiczny w wersji Korwina jest tak oderwany od realiow ekonomii.
Utopia, bzdura za bzdura, tak mozna krotko scharakteryzowac jego poglady gospodarcze.

Jezeli dorzucimy do tego mase innych idiotycznych pogladow jak dla przykladu takie, ze obowiazek jazdy w pasach to faszyzm, a Hitler przy dzisiejszym poziomie faszyzacji Europy byl liberalem. Tudziez, ze upojenie alkoholowe nie wplywa na jazde samochodem i powinno sie zlikwidowac zakaz jazdy pod wplywem, to ukazuje sie obraz czleka nie do konca zdrowego na umysle.

O ile innym partiom wiele mozna zarzucic, to takiego nawarstwienia bzdur wsrod duzych partii, ktore sa w Sejmie, trudno odnalezc.

Wyborcami Korwina sa w zdecydowanej wiekszosci mlodzi ludzie, ktorzy nie maja zielonego pojecia o podstawach ekonomii, a glosuja na niego tylko dlatego, ze glosi bardzo chwytliwe dla tej grupy hasla jak m.in. legalizacja marihuany.

A nalezy takze pamietac, ze wielu aspektach swiatopogladowo jest duzo bardziej radykalny w swym konserwatyzmie anizeli taki PiS.

Nie zycze Wam i sobie rzadow JKM, bo stalaby sie tragedia, zwlaszcza jesli chodzi o wymiar gospodarczy jego potencjalnych dzialan.

petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 08 cze 2011, 16:56

.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 18:53 przez petrdcm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 08 cze 2011, 16:59

Marihuana to zwykła roślina. Nie powstała w sposób sztuczny w laboratorium. Jeśli takie określenie Ci się nie podoba, to istnieją badania naukowe na temat szkodliwości różnych substancji. Ba, była i chyba nadal jest wykorzystywana w celach leczniczych.

Żaden rząd nie zabierze ludziom papierosów czy alkoholu. To oczywistości, tego typu odpowiedzi są zwykłym zbaczaniem z tematu lub odwracaniem kota ogonem. W tego typu kwestiach za pomocą mass mediów ogłupia się społeczeństwo wmawiając, że to czy tamto jest złe, bez konkretnej argumentacji. Ludzie w to wierzą. Tak samo jak wierzą w sztuczną mgłę nad Smoleńskiem albo w to, że Obama zniesie wizy dla Polaków. Ludzi uzależnionych od papierosów i alkoholu jest zwyczajnie za dużo, ale ważniejsze jest to, że wysokie podatki nałożone na nie dają ogromne przychody do budżetu państwa. Przecież z innymi substancjami, które nie szkodzą bardziej od nich mogłoby być tak samo. Ale ludzie nie chcą się zastanowić nad tym, że obecna sytuacja to zwykła wygodna dla władz hipokryzja bez żadnego logicznego poparcia.

Nie jest tak, że wszystko w programie tej partii mi się podoba, ale dużo lepsze to niż obecna ogłupiająca papka, ludzi, którzy jedno mówią, a co innego robią.

Arku - jeśli chcesz podyskutować o ekonomii w rozumieniu Nowej Prawicy to musisz podeprzeć się konkretami, najlepiej z programu partii i swoje zarzuty uargumentować. Inaczej staniesz się niewiarygodny. Wygodne hasełka bez pokrycia są dobre do wyborców PO i PiS-u. Szkół ekonomii jest więcej niż jedna. Musisz też zacząć odróżniać program grupy ludzi od prywatnych, wybranych dla swojej wygody spośród wielu, poglądów jednego człowieka. Będzie Ci łatwiej.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 17:07 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

petrdcm
Internetowy napinacz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petrdcm » 08 cze 2011, 17:05

.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2011, 18:53 przez petrdcm, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 08 cze 2011, 17:15

Marco_Van_Basten pisze:zasy się zmieniły i teraz narkomani są wśród naszych znajomych, którzy nie są nawet tego świadomi. Nie musisz ćpać koki i hery, żeby być uzależnionym psychicznie. Palacz trawy to również pospolity ćpun
Bzdury. Narkomani (jezeli przyjmujemy ze kazda osoba która choc raz sprobowala narkotykow jest narkomanem) byli zawsze wsród kazdej warstwy spolecznej, a juz najwiecej chyba wsród najbogatszych (kokaina nie jest tania) Tak bylo odkad wynaleziono narkotyki, wczesniej narkotyzowano sie tym co dala przyroda, to ze Ty tego nie pamietasz i wydaje Ci sie, ze teraz jest wiecej narkomanow wsrod Twoich znajomych wynika z tego ze ludzie otwarcie sie do tego przyznaja (lub w kregach zblizonych do lat nastu sie tym chwala). Owszem narkotyki na chwile obecna sa popularniejsze, bardziej powszechne i w zwiazku z tym słupki rosna, ale przeciez kazdy sobie zdaje sprawe, ze absolutne wycofanie ich z rynku nie jest mozliwe. Pytanie czy chcemy by to bandyci czerpali zyski i rosli w sile? Jak tak, oczywiscie w imie najwyzszych wartosci, to prosze bardzo.

Kaczy wypadł z takim argumentem, ze trudno z nim poolemizowac. Robert Nesta Marley byl niesmowicie utalentowanym muzykiem, kompozytorem, teksciarzem i niesamowicie wrażliwa, charyzmatyczna do tego madra osoba. Jesli myslisz, ze marihuana czy inne używki byly w jakims stopniu przyczynkiem do rozwoju jego osobowosci to jestes naiwny.

Odnosnie tematu to nie wiem na kogo bede glosował. Nie mam ochoty oddac głosu na zadna z tych partii. Przydala by sie jakas alternatywa na lewicy, ale jeszcze bardziej alternatywna niz te alternatywne z Palikotem na czele.

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”