Legia Cudzoziemska

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Legia Cudzoziemska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 05 lip 2012, 14:57

Chciałbym, aby każdy kto wie cokolwiek o Legii Cudzoziemskiej, napisał coś od siebie :)
Ja też mam pare pytań i liczę na to, że znajdą się osoby, które będą w stanie mi pomóc :)

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Re: Legia Cudzoziemska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 05 lip 2012, 14:59

Franek Dolas był w Legii, tyle wiem.

A tak na serio to kumpel słyszałem, że chce iść. Biega, ćwiczy, generalnie przygotowuje się, a nigdy nawet piłki nie umiał kopnąć.

Awatar użytkownika
Tardelli
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tardelli » 05 lip 2012, 20:58

-Kaski- pisze:Chciałbym, aby każdy kto wie cokolwiek o Legii Cudzoziemskiej, napisał coś od siebie :)
Ja też mam pare pytań i liczę na to, że znajdą się osoby, które będą w stanie mi pomóc :)
Obejrzyj se "Legionistę" z Van Damme'm :lol:

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 0:48

Bo sprawa jest taka, że ćwiczę bardzo dużo i na prawdę wkładam, w to wiele czasu i wysiłku, tylko mam jeden problem.. A mianowicie mam zerwane więzadła krzyżowe w obu kolanach. Łąkotki mam już wycięte i po bliznach ani śladu. W książeczce zdrowia mam wpisane tylko szczepionki i nic więcej. Prostowałem sobie specjalnie przegrode z myślą o wojsku. I wcale nie przeszkadzają mi te więzadła, bo ćwiczę normalnie, biegam i nawet gram w piłke, ale jestem prawie pewien, ze na lekarskiej komisji zostane zdyskfalifikowany.. Co mogę zrobić? liczyć na to, że mi tego nie wykryją, czy może rekonstrukcja? I czy po rekonstrukcji mnie wezmą, czy też nie mam szans? Możecie mi Panowie pomóc? :? Bo wiem dużo rzeczy o Legii :) Mój kuzyn jest Majorem, który wykłada na WAT i wiele od niego wiem i mogę się dowiedzieć.
Idę teraz do 3lo i nie wiem dokładnie za co się zabrać.. Czy jest sens dalej ćwiczyć i męczyć się z tym wszystkim, czy dać sobie spokój z marzeniami?

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 06 lip 2012, 0:51

Ja tam sie na tym nie znam,ale wiem jedno - nigdy nie porzucaj marzen. Zycie bez marzen,z dnia na dzien,to bezsensowna egzystencja. Marzenia i dazenie do ich zrealizowania to sens zycia :) Tak wiec nie poddawaj sie przyszly legionisto :)

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 1:06

Tylko, że on nie jest lekarzem i mówi, że ciężko przejść medyczne w Polskim wojsku, a tyle to i ja wiem :|
Tylko gdzie takie badania pod względem wojskowym mogę zrobić? Bo w Legii ma się chyba tylko jedną szansę, z tego co wiem. Więc jak tam mi zrobią badania i mnie skreślą, to już żadne rekonstrukcje mi nie będą potrzebne..

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 8:48

Nie. Język nie jest wymagany.
Działam :) Tylko nie wiem, czy to wszystko nie pójdzie na marne przez komisję lekarską. Może ma ktoś podobne problemy z więzadłami i udało mu się oszukać komisje? :D

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 06 lip 2012, 9:06

Z tego co sie orientuje to sluzba w obcym wojsku jest nielegalna, trzeba chyba by jakis wniosek do MON wypelnic i otrzymac zgode.

http://uciec-do-legii.blogspot.com/2011 ... skiej.html

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 15:21

No właśnie.. A jeśli się nie dostanę, to mogę wrócić do kraju, czy jestem ściagny listem gończym? Bo takie historie słyszałem, ale nie wiem ile w nich prawdy..

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 06 lip 2012, 15:31

Ale na serio Twój kuzyn nie ma takich informacji, ewentualnie nie może dać Ci kontaktu do ludzi, których musi znać, skoro wykłada na uczelni i ma dość wysoki stopień wojskowy? Musi mieć kontakty. Z pierwszej ręki dowiesz się dużo więcej niż pytając o to na forum piłkarskim.

Awatar użytkownika
HELDER
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HELDER » 06 lip 2012, 15:36

nie wiem po co zakladasz tu taki temat, masz najlpesze forum http://legia.cudzoziemska.free.fr/forum/ gdzie dowiesz sie wszystkiego, jest tam przynajmniej kilkunastu chlopakow po 5,10 a nawet 25letnim stazu w legii(serbek, czy legia, wlasciciel forum). tam zapytaj, zreszta na twoje pytania sa juz tam dawno odpowiedzi(niezbyt optymistyczne dla ciebie swoja droga).

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 15:39

On mieszka w Warszawie, a ja na podkarpaciu i nie za często mamy taką okazje porozmawiać, ale masz rację. Mogę pytać jego, ale on też wszystkiego raczej nie wie, a liczyłem, że może któryś z forumowiczów wie coś więcej i mi pomoże, a może ktoś także chce wstąpić do Legii :) Chciałem spróbować zapytać i nie miałem zamiaru nikogo tutaj wkurzyć :)

Masz rację HELDER. To forum jest dobre, ale chciałem zobaczyć, czy może ktoś na naszym forum ma podobne problemy do mnie :)
Przepraszam :)

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 06 lip 2012, 15:58

Dr.Football1 pisze:nigdy nie porzucaj marzen. Zycie bez marzen,z dnia na dzien,to bezsensowna egzystencja. Marzenia i dazenie do ich zrealizowania to sens zycia
Napisał 25 letni bezrobotny egzystujący za belgijskie pieniądze :lol:

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 06 lip 2012, 15:58

-Kaski- pisze:Masz rację HELDER. To forum jest dobre, ale chciałem zobaczyć, czy może ktoś na naszym forum ma podobne problemy do mnie :)
Przepraszam :)
Nie przepraszaj!
To forum sluzy do dyskusji a jak widac jest co najmniej kilka osob, ktore maja ochote z Toba na ten temat podyskutowac.

Ja tam nie wiem czemu akurat Legia a nie nasze wojsko.. jakis etos czy co?

Awatar użytkownika
-Kaski-
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: -Kaski- » 06 lip 2012, 16:13

Ponieważ w naszym wojsku po 12 latach, jeśli nie jest się najmniej kapralem, to się zostaje delikatnie mówiąc wyrzuconym i ogólnie nasłuchałem się, że u nas "rzuca się kamieniami na służbę" byle nic nie robić, byle odsiedzieć i emerytura. Może wydawać się to śmieszne, ale ja chciałbym służyć tak, jak powinno się służyć.. ,Dyscyplinaciągłe treningi i zaprawy. Możliwe, ze jestem w wieku, gdzie wszystko wydaję się inne, ale ja właśnie tak to widzę i o takiej służbie marzę. Blokują mnie jedynie te kolana.. za 2 tygodnie dowiem się, czy dadzą mi grupę inwalidzką. Tyle, że ja normalnie ćwiczę i to ciężko. Chodzę na boks i gram w 2 lidze juniorskiej. A przez to, że mam zerwane te więzadła jestem skreślony.. I dlatego napisałem, bo nie wiem co zrobić.. Cały czas dąże do tego, by jak najlepiej się przygotować do egzaminów itp. Ale boję się, wręcz jestem pewien, że nie przejdę komisji lekarskiej, bo tam o byle gówno się czepiają..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”