Który zawodnik zanotował największy skok w porównaniu z poprzednim sezonem... wg. jest nim zdecydwoanie David Silva. w zeszłym sezonie grając na wypożyczeniu w Celcie spisywał sie dobrze, jednak Celta to Celta i trudno mówić o zawodniku tej ekipy, jako zawodniku klasy światowej. Po powrocie do Valenci Quiqe postawił na Silve rezygnując i sprzedając Aimara, czyli dotąd najbardziej kreatywnego zawodnika Ches. Wynik przewyższył oczekiwania chyba wszystkich, David stał sie bardzo szybko zawodnikiem podstawowym, bez ktorego trudno na dzień dzisiejszy wyobrazić sobie ofensywe Valencii. Szybko znalazł wspólny jezyk na boisku z Villa co jest kluczowe dla efektywności druzyny. Mogacy grać na obu skrzydłach jak i jako mediapunt, co napewno przy czestych partnerów z zespołu jest takze jego dodatkowym plusem.
Dzieki świetnej komunkikacji z pozostałymi Hiszpanami z druzyny, trafił także do kadry, gdzie chyba tak że ma niepodważalna pozycje na dzień dzisiejszy.
Innym zawodnikiem, ktory moze kandydować do mina w/w nagrody to Carlos Diogo. Urugwajczyk zyskał ogromnie na wypożyczeniu z Realu do Saragossy, gdzie dostał szybko szanse i zaufanie stając sie w tym sezonie jednym z najlepszych bocznych obrońców La Liga. Jest podstawowym zawodnikiem Saragossy, świetnie łączy grę w defensywie z ofensywą, przy okazji nieźle sie bije
Ostatnim zawodnikem, którego chciałbym zaliczyć do grona tych, ktorzy ten moga uznac za udany w przeciwieństwie do poprzedniego to... Angel Arizmendi. Zawodnik obecnie wypożyczony z Ateltico do Deportivo. Mi osobiście zaimponował w spotkaniach, ktore widziałem i to bardzo. Wcześniej nigdy nie zwracałem na niego dużej uwagi, był takim przeciętniakiem. Teraz dostajał chyba wiecej szans i pokazał, ze posiada ogromne mozliwosci. Strzelil min. tyle bramek co w dwoch poprzednich sezonach. 5 bramek może nie jest wyczynem jakiś niezwykły, jednak patrzac na dzisiejsze Depor to i tak dobrze. Troche jego ocene zanizaja kontujze, bo mogło być zdecydwoanie lepiej pod wzgledem statystyk. Troche problemu ma takze ze skutecznościa, co było widać min. w spotkaniu z Realem gdzie zmarnował kilka wyśmienitych sytuacji.
Tak wg. mnie powinno sie prezentować podium w tej klasyfikacji, a i moze Mentor da trochę żywotności dla tego tematu. Moze go nie ma.