Rasiak bez pracy !

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.
kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Rasiak bez pracy !

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 11 wrz 2004, 13:27

TEMPO:Dziś startuje włoska Serie A. Choć wydawało się, że wreszcie będziemy mogli oglądać w niej występy polskiego piłkarza, tak się nie stanie! Grzegorz Rasiak, niby pozyskany przez Sienę, wcale nie jest jeszcze piłkarzem tego klubu. Nawet nie przydzielono mu numeru. Wszystko wskazuje na to, że następne pół roku spędzi poza boiskiem.

FATALNA SYTUACJA napastnika reprezentacji Polski była ostatnio skrzętnie skrywana. Nikt nie chciał przyznać, że zawodnik, który wyszedł w podstawowym składzie na mecz z Anglią, tak naprawdę wciąż pozostaje bezrobotny. Wprawdzie mieszka w Sienie, ma nadzieję na grę w tamtejszym klubie, ale jak na razie na nadziei się kończy. Wczoraj włoska "La Gazzetta dello Sport" zamieściła kadry wszystkich zespołów - Rasiaka nie było ani w składzie, ani w szerokiej kadrze, ani nawet w rubryce "przybyli". Na stronie internetowej AC Sieny - to samo! Ani śladu Polaka! Co się z nim stało?

Za dużo stranieri

Wyjaśniła nam to Cecilia Torabocchia, odpowiedzialna we włoskim klubie za kontakty z prasą. - Rasiak nie ma numeru koszulki, nie jest po prostu zatwierdzony. To techniczny problem. Mamy w kadrze trzech stranieri, tyle wynosi limit, a Polacy w naszej lidze jeszcze przez jakiś czas będą traktowani właśnie jak stranieri. Dlatego wasz piłkarz jest w zawieszeniu. Jeśli nie sprzedamy żadnego z zawodników spoza Unii, nie zagra. Nie możemy go zatrudnić - wyjaśniła.

Wygląda więc na to, że Rasiak - jeśli ma zamiar grać w Sienie - to nie wcześniej niż w przyszłym roku. Teraz przecież już zamknięto okno transferowe, czyli klub nie może sprzedać żadnego ze stranieri, do których zaliczają się przede wszystkim dwaj brazylijscy pomocnicy - Fernando Menagazzo i Rodrigo Taddei. Sztab szkoleniowy Sieny uznał, że skoro do zdrowia wrócił napastnik Enrico Chiesa (jego partnerem w ataku jest Tore Andre Flo), to bardziej przydatni w klubie będą właśnie ci dwaj rozgrywający z Ameryki Południowej. W praktyce - Rasiak wylądował na bruku!

Mało tego. Wczoraj zadzwoniliśmy do kierownika reprezentacji Polski, Krzysztofa Roli-Wawrzeckiego, aby spytać go, na jaki adres wysłał powołania dla Rasiaka. Ku naszemu zdumieniu, poinformował: - Powołanie do reprezentacji Polski na mecze z Irlandią Północną i Anglią dla Grzegorza Rasiaka wysłaliśmy faksem do Sieny. Ale szybko otrzymaliśmy odpowiedź z klubu, by kontaktować się bezpośrednio z zawodnikiem...

Czyżby więc w Sienie nikt nie miał z Polakiem kontaktu? Nam wczoraj nie udało się z nim porozmawiać. Nie odbierał żadnego z włoskich telefonów, ale włączoną miał polską komórkę, co może oznaczać, iż przebywa w kraju. Doprawdy trudno zrozumieć, jak w takiej sytuacji Paweł Janas mógł powoływać go do reprezentacji i wystawiać kosztem takich zawodników jak Andrzej Niedzielan, Marek Saganowski czy Tomasz Frankowski. Gole dla Polski ma strzelać ktoś, kto od pół roku nie gra w piłkę i przez następne pół raczej nie zagra. A jeśli już, to w klubie słabszym niż Siena... Przypomnijmy, że Rasiak w kwietniu rozstał się z Groclinem i od tamtej pory występuje tylko w reprezentacji. Słowo "występuje" w jego wypadku nie można zastąpić słowem "gra", bo po prostu przebywa na boisku - w czterech meczach (trzech przegranych - ze Szwecją, Danią i Anglią, jednym wygranym - z Grecją) nie strzelił ani jednego gola, w każdym z tych spotkań zaprezentował się z jak najgorszej strony. Mimo to Janas wciąż mu ufał i chyba ufa. Kto wie, czy jeśli nie odkocha się w Rasiaku, podobnie jak on nie zostanie... bezrobotny.

Zdziwienie menedżera

Wydaje się, że ratunkiem dla polskiego napastnika byłoby znalezienie nowego pracodawcy, bo Rasiak jako wolny piłkarz może zmienić klub także po zamknięciu okna transferowego. Tylko jak ma to zrobić, skoro całą sprawą był wczoraj zaskoczony jego menedżer, Włodzimierz Lubański? Gdy spytaliśmy go o zaskakujący i tajemniczy brak Rasiaka w kadrze Sieny, odpowiedział: - Nic mi na ten temat nie wiadomo...

- Nie wie pan co się dzieje z Grzegorzem, gdzie teraz przebywa i dlaczego nie ma go w kadrze zespołu?!

- Nie wiem. Chociaż... wiadomo mi tylko, że są jakieś kłopoty z zarejestrowaniem go jako piłkarza. Spróbuję się dowiedzieć czegoś więcej.

Po ponad dwóch godzinach ponowiliśmy pytanie do Lubańskiego.

- Wie pan już coś?

- Nie, nie wiem. Jutro spróbuję się czegoś dowiedzieć...

"Jutro" Lubańskiego oznaczało sobotę, dzień inauguracji ligi włoskiej. Bez Rasiaka, który przechodził do Sieny z wielkim hukiem, a teraz skrywa się w jakimś zacisznym miejscu...

Awatar użytkownika
'Del Piero'
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 'Del Piero' » 11 wrz 2004, 13:54

Troche mi go szkoda :(
Mam nadzieje że wszystko będzie OK i Rasiak zagra w Serie A :!:

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 11 wrz 2004, 14:32

mi go nie szkoda, przeciez on grać w piłke nie umi już ja lepij sie po boisku poruszam, i "przeszedł" do sieny tylko za kasą, byłoby mi go szkoda gdyby nie jego wypowidzi typu że siena to tylko zespół przejściowy i później będzie chciał grać w Barcelonie :lol: on by sie nadawał ale do anglielskiej II lub III ligi jako obrońca :!: zdecydowanie za wolny na napastnika

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 11 wrz 2004, 15:32

A ja chociaz go nie lubie i takze uwazam ze jest za cienki na napastnika to mi go szkoda. Przeprowadzil sie z rodzina do Sieny z mysla ze zagra i ze bedzie zarabial pieniadze a tu wyszlo takie cos. Bedzie musial szukac nowego klubu i zostanie bez pieniedzy. A moze gdyby w Sienie pogral to by mial lepsza forme? któż to wie....

Awatar użytkownika
Milosz_FCI
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milosz_FCI » 11 wrz 2004, 15:50

powiem krótko - nie zasluguje na najlepsz lige na Swiecie
a Siena ma atak przyzwoity

Sergeboy
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergeboy » 11 wrz 2004, 20:17

Siena ma dobry atak i maja racje ze ezygnuja z Rasiaka :D on gra na poziomoie C klasy :lol:

Awatar użytkownika
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luk1208 » 11 wrz 2004, 22:35

pomimo, że go niezbyt lubię jest mi go troche szkoda :!: może jednak kiedyś zagra w serie A :!:

Awatar użytkownika
LAZIO
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: LAZIO » 12 wrz 2004, 9:21

Tomusmc pisze:A ja chociaz go nie lubie i takze uwazam ze jest za cienki na napastnika to mi go szkoda. Przeprowadzil sie z rodzina do Sieny z mysla ze zagra i ze bedzie zarabial pieniadze a tu wyszlo takie cos. Bedzie musial szukac nowego klubu i zostanie bez pieniedzy. A moze gdyby w Sienie pogral to by mial lepsza forme? któż to wie....
zgadzam sie z toba w 100%

Awatar użytkownika
Andy
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Andy » 12 wrz 2004, 12:00

Na pewno jest go szkoda , gdyż nie będzie mógł rozwijać swoich umiejętności :( , ale wiadomo co Sienia zrobiła - nie pozwoliła grać największemu drewniakowi reprezentacji Polski :!: :!:

Awatar użytkownika
DORIAN
Pieniacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DORIAN » 12 wrz 2004, 21:05

Sam sobie jest winien,po co sie pchal do Wloch??Dla niego wystarczajaca jest liga polska.OD poczatku wiedzialem ze cos nie tak bedzie z tym transferem bo za pieknie by mu sie powodzilo.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 13 wrz 2004, 16:56

Lakier pisze:mi go nie szkoda, przeciez on grać w piłke nie umi już ja lepij sie po boisku poruszam, i "przeszedł" do sieny tylko za kasą, byłoby mi go szkoda gdyby nie jego wypowidzi typu że siena to tylko zespół przejściowy i później będzie chciał grać w Barcelonie :lol: on by sie nadawał ale do anglielskiej II lub III ligi jako obrońca :!: zdecydowanie za wolny na napastnika
Według doniesień "Przeglądu Sportowego", Grzegorz Rasiak, który ostatecznie nie znalazł miejsca w klubie włoskiej Serie A - Sienie - będzie się musiał zadowolić grą w angielskiej Division One.

"Poprzedni trener chciał zatrudnić Polaka, ale Luigi Simoni nie był zachwycony umiejętnościami Polaka i uznał, że ten nie jest mu potrzebny. Dlatego wasz zawodnik ostatnio trenował z naszym klubem, ale będzie grać gdzie indziej - prawdopodobnie w Derby County, przez rok. Może po tym czasie wrócimy do jego nazwiska. Owszem, powstały pewne kłopoty formalne z zatwierdzeniem Polaka do gry w Serie A, ale gdyby nasz trener naprawdę go chciał, poradzilibyśmy sobie" - powiedział Giorgio Perinetti, dyrektor sportowy Sieny.

"Grzegorz miał podpisany kontrakt ze Sieną, ale niemożliwa była jego rejestracja. Umowa zatem nie jest ważna, piłkarz ma wolną rękę. Jestem przekonany, że to koniec kłopotów reprezentanta Polski. Anglia stoi przed nim otworem" - stwierdził z kolei Włodzimierz Lubański, menedżer Rasiaka.
zródło pilka.pl

Nie mówiłem niedługo sie dowiemy że na obronie będzie grał:D

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 13 wrz 2004, 18:53

Biedne Derby... :?

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 13 wrz 2004, 21:15

Niech Rasiak popracuje nad szybkością , bo z takim speedem to w sumo najlepiej by mu poszło.

MariuszPSG
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MariuszPSG » 13 wrz 2004, 22:04

No i dobrze!!!!

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 13 wrz 2004, 23:24

Mnie choć z jednej strony go szkoda (taki patriotyzm) to jednak nie wiem co on sobie myslal przechodzac do klubu Serie A. Skoro w Polsce kibice uważają go za słabego piłkarza to co dopiero we Włoszech. Rasiak jest po prostu słaby i tyle. Można się było tego spodziewać. Jeszcze jeden Polak-gwiazdor który za wszelką cenę chciał wyjechać za granicę i się na tym przejechał :!: :!:

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”