Związki biskupów watykańskich z dr Mengele

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.
Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Związki biskupów watykańskich z dr Mengele

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 03 lut 2012, 1:19

Biskupi watykańscy (głownie biskup Alois Hudal) brali udzial w przerzucie do Argentyny takich ludzi jak Mengele czy Eichmann i wielu innych zbrodniarzy hitlerowskich. Watykan jest dobry czy zły? Obarczamy za to wszystkich namiestnikow watykańskich czy nie? Nie oczekuje kluczenia, tylko czystego postawienia sprawy: Krk jest dobry czy zły w zwiazku z tym? Wszakze mieli na ten temat informacje i mozna bylo od nich oczekiwac wiecej?

Szymborska jako 89-letni salonowiec byla gorsza od nich czy nie? Watykan zasługuje na wieksze potepienie czy e tam? Ludzie chodzacy do kosciola przeprosli za to? Jan Pawel II przeprosil za to? Benedyt XVI? Jakby to powiedzial pewien Żyd: 'kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem". Odważnych obiektywnych po sprawie jest tyle, za az strach sie zapytac co robia teraz by nie dac sie takiemu inteletualnemu kurestwu w czasach gdy za poparcie jakiej sprawy grozi osąd na forum. Pamietajcie, ze za 50 lat histora tez moze was ocenic.

Teraz tak abstrachuje od tego co napisalem wczesniej bo to bylo nie na temat. Oceniamy Szymborska jako poetke, literatke czy jako czlowieka? Zegnamy jej wrazliwosc, intelekt, przwrotnosc czy 20-letnia naiwnosc? Wiem ze jestem relatywista lewackim, ale piszac w tym stylu przypominam wszystkim kibicom pilakrskim ze powinniscie oceniac np. Giggsa za to ze od 7 lat ruchal swoja bratowa a nie ze byl wybitnym sportowcem. Oczywiscie kazdy oceni pania Wisławe tak jak chce, ale nikt nie zaneguje jej tworczosci, która sie sama obroni. Mozna oczywiscie wyszydzic pania posel Nowicka za to, ze pomylila Wisławe Szymborska z Michalina Wisłocka, ale gdzies tam za lata nikt ich nie pomyli. Kto chce pluc na noblistke, jego sprawa, mamy ich przeciez tak wielu jeszcze zyjacych i nieoplutych.

*na wszystkie pytania oczekuje odpowiedzi tak lub nie, inne odpowiedzi to brak zdania lub kurestwo

Babel zakładaj dla takich spraw osobne wątki

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Re: Za tych co odeszli [']

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 03 lut 2012, 2:06

Dobra, ostatni raz bo jak krowie na rowie.

Nie oceniam Szymborskiej jako człowieka, nic mi do jej przekonań politycznych w wieku 20 lat. Na tym forum to obrońcy Szymborskiej bardziej starają się ją wybielić, niż przeciwnicy oczernić.

Poparła rezolucję? Poparła. Rezolucja podpisana został już po ogłoszeniu wyroków więc naiwne jest myślenie, że Związek Literatów Polskich ich nie znał. Nic mi do tego, jakimi pobudkami się kierowała podpisując to, nigdzie o tym nie pisałem.

Jak mi dziewczyna powie, że jakiś koleś ją po dupie pomacał i ja mu za to podziękuję odpowiednio np wybijając zęba, to w moim mniemaniu postępuję słusznie, nikt nie będzie mojej kobiety znieważał. Ale jak się później dowiem, że laska kłamała i nic takiego nie miało miejsca, a typa nadal będę spotykał bez tego zęba, to chyba naturalne jest, że powinienem go przeprosić. Prawda, czy nie?

Wnioski wyciągnijcie sami.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 03 lut 2012, 2:38

Boromir pisze: Poparła rezolucję? Poparła. Rezolucja podpisana został już po ogłoszeniu wyroków więc naiwne jest myślenie, że Związek Literatów Polskich ich nie znał. Nic mi do tego, jakimi pobudkami się kierowała podpisując to, nigdzie o tym nie pisałem.
Podsuwaja Ci pod nos dokument potepiajacy szpiegow zdrajcow Polski. Podpisujesz czy sie wylamujesz mowiac ze Ty nie wierzysz wyrokom sadow i w ogole masz za malo danych zeby to zweryfikowac? Nie wyrazilbys "bezwglednego potepienia dla zdrajcow ojczyzny" gdy cala reszta to czyni?
Boromir pisze:Jak mi dziewczyna powie, że jakiś koleś ją po dupie pomacał i ja mu za to podziękuję odpowiednio np wybijając zęba, to w moim mniemaniu postępuję słusznie, nikt nie będzie mojej kobiety znieważał. Ale jak się później dowiem, że laska kłamała i nic takiego nie miało miejsca, a typa nadal będę spotykał bez tego zęba, to chyba naturalne jest, że powinienem go przeprosić. Prawda, czy nie?
Nie przmawia do mnie ta analogia. Powiedz mi jaka krzywde (o to sie rozchodzi) Szymborska wyrzadzila skazanym podpisujac ten dokument? Przeciez to nie mialo absolutnie zadnego wplywu na to co sie z nimi stanie. Po latach widac ze wyrzadzila krzywde wylacznie sobie.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 lut 2012, 2:55

Jeżeli ktoś uwaza Wojtyłe za wielkiego Polaka to jego prawo. Tylko w przypadku Szymborskiej sa wyciagane pewne fakty więc ja pokazałem przykład z błogosławionym mordercą serbów-tyle

Najlepsze jest to ze Polacy tak kochaja Watykan- ostoje wiary Katolickiej a zapominaja lub nie wiedza ile ten wytwór naszkodził w Histori Polski co przedstawie na dniach w odpowiednim temacie.Przeszkadza im za to pare wierszy Szyborskiej.Popadamy w paranoje,dlatego się pytam tych skrupulatnych czy Wojtyła ktory błogosławił morderce Serbow moze bym moralnie wielkim Polakiem, proste pytanie chyba?

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 lut 2012, 10:21

Dobra to ja napisze jeszcze ostatnie od siebie:

Nikt tutaj nie WYBIELA Szymborskiej.

Jak widze przedstawiciele prawej strony na tym forum (a na pewno spora ich czesc) maja wszystko elegancko poukladane i wszystko jest dla nich oczywiste.
Niestety jesli podeprzec sie zasadami logiki, tudziez dyskusji opartej na logice, to wiekszosc z tego lezy...

Nikt nie mowi, ze Szymborka po wojnie nie pisala socrealistycznych gniotow. NIkt nie neguje tego, ze wierzyla w socjalizm. Wielu ludzi wierzylo (np. Pilsudski) i nie formowal bym tego jako zarzut. Raczej stwierdzenie faktu.

Natomiast stwierdzenie, ze podpisala sie pod kara smierci to bzdura.
Wyrazila potepienie dla zdrajcow ojczyzny. Do tego jaka kare im wymierzono nie miala nic, i takze zadnej nie sugerowala, tudziez nie popierala w tym dokumencie (ktory nota bene wkleilem ja).

Wy natomiast elegancko sobie upraszczacie i twierdzicie, ze skoro podpisala to cieszyla sie, ze ich skazano na smierc...
Ja natomiast twierdze, ze dobrze wiedziala co podpisala i w swietle dowodow (o ktorych nie mogla wiedziec, ze sa falszywe) uwazala skazanych za winnych. To tez napisala.

Boromir: mowisz o przepraszaniu kolesia, ktoremu jak sie okazalo bez powodu wybilbys zeby... wiesz co znacza przeprosiny? Moglbys sobie swoje SORKI, wsadzic w dupe. Musialbys tez w jakis sposob zadoscuczynic winie. A gdybys go przez przypadek zamordowal? A potem by sie okazalo, ze bez powodu to co? Poszedlbys przeprosic rodzicow? Czy moze pozowlilbys im zamordowac siebie w ramach zadoscuczynienia?

Szymborska w zaden sposob nie przyczynila sie do niczyjej smierci.

No i jeszcze do kamila: to co mnie zbulwersowalo, to zachowanie niektorych tutaj. Zmarla Szymborska i pierwsze co wklejaja to socrealistyczny szit. To niesprawiedliwe i krzywdzace w stosunku do niej.

Nie wiem co tutaj sie dzialo, po smierci Lecha Kaczynskiego. Czy pierwsze co bylo wrzucane na forum (o ile w ogole cos bylo) to "irasiady", "borubary" czy lista grzechow?
A nawet jesli tak to podobalo Ci sie to?
Generalnie mozna dyskutowac na temat tego co podpisala Szymborks wtedy, czy na temat tego co podpisala pozniej (mowie o liscie w ktorym protestowala przeciwko nowej konstytucji zawierajacej min. zapis "wiecznego sojuszu z radzieckim bratem"), ale TO nie jest odpowiednie miejsce!

Jesli ktos nie szanuje, czy nie ceni Szymborksiej, moglby zachowac tyle kultury czy taktu, zeby w miejscu, ktore jest stworzone zeby uczcic tych ktorzy odeszli, ktorzy dla innych mogli miec duza wartosc, i ktorych odejscia Ci inni moga zalowac, nie wypisywac tutaj tego typu opini. Juz nie powiem o tym, ze mozna tego typu dyskusje troche odlozyc w czasie.

Nie macie szacunku dla nikogo, kto mysli troche inaczej od Was (lub chociaz Wam sie wydaje, ze tak jest). Jest was tutaj wiecej wiec kazdego mozecie zakrzyczec i pokazujecie swoja sile.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 689

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 lut 2012, 12:34

Z tym wklejaniem wierszy to można było zaczekac, tu sie zgadzam z Emeraldem. Myśle, że są na tyle znane, że nie trzeba na siłe ich przypominac kilka godzin po śmierci. Po tygodniu wzorem Andrzeja Wajdy można ogłosić koniec żałoby i zacząc jazde bez trzymanki. Oczywiście żartuje.Myślalem, ze dyskusja pojdzie w troche innym kierunku, no coz pojawil sie dr Mengele i chyba czas zakończyc temat.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 03 lut 2012, 12:59

Berele Lewartow pisze:no coz pojawil sie dr Mengele i chyba czas zakończyc temat.
Napisałeś to w odniesieniu do śmierci prof. Szczeklika?

Awatar użytkownika
Falbor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Falbor » 03 lut 2012, 13:00

W chwili podpisywania tego dokumentu miała 30 lat więc o naiwności młodej kobiety nie ma mowy :wink:

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 lut 2012, 13:05

Morrow, wtedy musiałbym napisac "zszedł", ale może powstrzymajmy się od takich żartów. Dla tych co nie wiedza o co chodzi:
http://www.szkolaczytania.org.pl/people ... -szczeklik
a tu ksiązki pana profesora, które uważał za najwżniejsze:
http://www.szkolaczytania.org.pl/canon/ ... -szczeklik (zauważcie, że pan profesro cenił zarówno Szymborska, jak i JpII :wink: )
Ostatnio zmieniony 03 lut 2012, 13:09 przez Berele Lewartow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
joedoe
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: joedoe » 03 lut 2012, 13:08

Ja bym raczej nie skłaniał się ku porównywaniu socjalizmu i socjalizmu Szymborskiej. To co działo się w Polsce nie było raczej socjalizmem ;)

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 03 lut 2012, 13:16

Nie wiem jak Ty Berele ale ja miałem okazję poznać tego człowieka osobiście, byłem też niejednokrotnie świadkiem tego jak ratował ludzkie życie w przypadkach, w których inne autorytety polskiej medycyny bezradnie rozkładały ręce. O wkładzie w rozwój naszej rodzimej medycyny i tym ilu lekarzy wychowało się na jego książkach nie będę wspominał bo niewielu mamy profesorów mogących równać się z jego dorobkiem.

Porównanie go w dniu śmierci do Mengele jest moim zdaniem niesmaczne i bardzo ale to bardzo niskie.

Awatar użytkownika
Berele Lewartow
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 03 lut 2012, 13:22

Morrow o czym ty piszesz? Poczytaj poprzednie strony, to zrozumiesz do czego sie ten dr Mengele odnosi. Trche mi przykro, ze myslisz, ze moglbym w ten sposob zartowac :|

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 03 lut 2012, 13:27

Przepraszam Cię najmocniej jak tak :oops: Akurat Twoje posty cenię dość wysoko i trochę sobie ponadinterpretowałem nie zagłębiając się we wcześniejszą dyskusję o Szymborskiej. Nie śpię od dwóch dni i widocznie czytam już mocno wybiórczo a akurat Twój post nałozył się na informację o śmierci Szczeklika i jakoś mnie to uderzyło. Neurony chyba mi się poprzepalały. Sorry jeszcze raz :(

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 03 lut 2012, 13:29

Ale z Was ……….

Szkoda slow. Znajdzie sobie prace/dziewczynę/hobby - albo kupcie pas/kota.

Umiera poetka, a Ci o biskupach i ich dupach, JP II, „ruchaniu bratowej” (przepraszam czytające to damy za wulgarność), Gazecie Polskiej, Watykanie, wykształceniu Kaczyńskich (fakcie probiernia stypendiów naukowych w PRL - zbrodnia!), Macierewiczu jako apologecie Che Guevary, uciekających SSmanach i dr. Mengele. Co jeszcze?!

Argumentacje, ze nie było Internetu… szkoda slow. Herbert pewni miał Internet i konto na fejsie już w 1945 r. :rotfl4:

Jeśli jest "dyskusja" (na dowolny temat) i takie asy jak Kamil, Emerald, Wilmore czy tam "forumowa yntelegncja" biorą w niej udział - dla własnego spokoju lepiej sobie odpuścić.

Nie chce mi się z wami gadać. Eh kiedyś to były czasy :)
Babel pisze:Mozna oczywiscie wyszydzic pania posel Nowicka za to, ze pomylila Wisławe Szymborska z Michalina Wisłocka
:roftl3:

To pewnie nie jest prawda. Nie nie można być az tak zjebanym. Nawet ona, choć :lol:

Coz w każdym razie - niech Jej ziemia lekka będzie (i Wisłockiej i Szymborskiej :) )

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 03 lut 2012, 13:45

Hmm, zrobiliście tutaj niezły burdel koledzy. Moderacja chyba zapadła w sen zimowy... :shock:

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”