Reprezentacja Hiszpanii (zbiorczy) - Strona 22

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
rafinho93
Ja tu tylko nabijam
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rafinho93 » 04 sie 2007, 19:32

Hiszpanie na pewno awansuja bo maja charakter i młody zespol ktory chce zdobywac laury i wspinac sie na wyzyny futbolu. Niektórym reprezentacja moze otwierac drzwi na zewnatrz, do lepszych klubow europejskich, wieksze pensje, a co za tym idzie lepsze zycie:D, ale pieniadze sa niewazne, wazne aby awansowali i przechodzili dalej, jezeli chodzi o laury w futbolu

Awatar użytkownika
Ludi
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ludi » 06 sie 2007, 19:58

Zgadzam się z przedmówcą! Hiszpanie jednak awansują, bo umiejętności i potencjał mają ogromne, na każdej pozycji gracz światowego formatu np.
Casillias,Sergio Ramos,Xabi Alonso czy David Villa.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 3
Kibicuję: Everton
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 13 sie 2007, 23:53

Ja z zupełnie innej beczki. Niech ktoś mi odpowie czemu selekcjoner Hiszpanów nie powoła Mikela Artety chociaż na jeden sparing? Chłopak gra naprawdę świetnie, jest najlepszym piłkarzem Evertonu w ostatnich dwóch latach, jest jedną z gwiazd Premiership (wybrany nawet najlepszym pomocnikiem w jakimś głosowaniu :P ). Jest zresztą wychowankiem samej Barcy. Nic mu nie brakuje (może oprócz tego, że gra tylko w Evertonie). Ma dobry drybling, gra na każdej pozycji w pomocy, dobrze bije wolne i rożne, ma niesamowite crossy, świetną technikę i dość dużo widzi. A poza tym w Anglii znacznie przybrał masy mięśniowej i nauczył się naprawdę twardo walczyć. 2 sezony temu to był cały czas kopany, popychany, mimo to grał dobrze. W ostatnim sezonie było jednak widać, że zrobił postępy pod tym względem i nie daje sobą pomiatać. Naprawdę świetny zawodnik. Gra jak równy z równym z graczami Chelsea, Manchesteru, Arsenalu czy Liverpoolu więc po prostu nie mam zielonego pojęcia czemu jeszcze nigdy nie dostał powołania do reprezentacji.

Ja oczywiście zdaje sobie sprawę, że Hiszpania ma świetnych pomocników, ale Arteta zasługuje na szanse. Poza tym to jest bardzo pracowity piłkarz i myślę, że takich reprezentacja potrzebuje.

Poza tym przez cały sezon prezentował bardzo równą formę, w przeciwieństwie do np. Xabi Alonso, który miał słabsze momenty. Mimo to grał.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 14 sie 2007, 9:24

Zgadzam sie z metolem. Arteta to świetny gracz. Bardzo walczeny, nigdy nie odstawia nogi. Nie gra pewnie własnie dlatego, że "jest tylko graczem Evertonu". Bo umiejętności ma. W meczach z Arsenalem Arteta zawsze jest jednym z najgroźniejszych. Na szanse na pewno zasługuje. Choć ja akurat na twoim miejscu metol bym sie nie martwił. Nie będzie grał w ladrze - nie złapi eniepotrzebnej kontuzji, nie bedzie przemęczony, czy to po mundialu, czy jakimś tygodniu z eliminacjami do ME, czy mundialu właśnie.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 14 sie 2007, 13:17

Pewnie coś w tym jest, że renoma jego klubu utrudnia mu powołanie do reprezentacji. Inna sprawa, że konkurencja na tej pozycji jest naprawdę ogromna. Tacy piłkarze jak Xabi Alonso mają nieco większe kredyt zaufania i nawet jak są w gorszej formie to i mogą liczyć na powołanie od selekcjonera tak więc trudno przypuszczać, aby Arteta doczekał się powołania a nawet jeśli to nie wiadomo kiedy. Może gdyby Alonso prezentował się słabo a Mikel wręcz przeciwnie to ktoś w reprezentacji zwróciłby na to uwagę, ale to raczej mało prawdopodobne.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 14 sie 2007, 13:43

Tyle, że Arteta w przeciwieństwie to Alonso nie jest przyklejony tylko do jednej pozycji - on gra jako środkowy pomocnik, prawy i lewy. Poza tym on zaliczył parenaście asyst w tym sezonie i strzelił trochę bramek. Samo to zwraca na niego uwagę. Zresztą kto oglądał kilka meczy w jego wykonaniu ten wie o czym mówię.

A jakby nie patrzeć to dzięki niemu Everton zajął 6 miejsce w Premiership, co właściwie nie jest tak źle, skoro to jest jedna z najlepszych lig (wraz z hiszpańską) na świecie. Oczywiście nie stanowimy jeszcze potęgi, a w Europie to tak naprawdę nie znaczymy nic, zwłaszcza po ostatnich wojażach w eliminacjach do Lidze Mistrzów, kiedy odpadliśmy z Villarreal, a później jeszcze porażka w eliminacjach do UEFA gdzie skopali nas Rumuny. :suicide:

Poza tym pisałem, że Alonso miewał gorsze momenty, a Arteta trzyma forme. Ba, jego forma rośnie. :P
fieldy pisze:W meczach z Arsenalem Arteta zawsze jest jednym z najgroźniejszych.
No w meczu na Emirates to Arteta dobrze grał w obronie, zaliczył asystę, a poza tym wyróżnił się tym, że ładnie powalił na ziemię Gallasa. Myślałem, że będzie czerwo :P Ale już w meczu na Goodison grał znacznie lepiej, bo już nie było obrony Częstochowy
[
Tak, ale chłopak jest ambitny i jeśli nie dostanie powołania to może zacząć się zastanawiać nad odejściem. Ja tego lata bardzo się o niego martwiłem, bo dużo było słychać o zainteresowaniu Atletico Madryt i innych hiszpańskich zespołów, jednak na szczęście podpisał nowy kontrakt. Poza tym to mi go po prostu szkoda. Bo zasługuje na szanse w jednym głupim sparingu.

Awatar użytkownika
TouReQ
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TouReQ » 04 wrz 2007, 16:30

metol pisze:Poza tym pisałem, że Alonso miewał gorsze momenty
Racja (tez jestem wielbicielem talentu Mikela) z tym, ze Alonso ma tak wyrobiona marke, ze musialby na prawde grac tragedie zeby Arteta za niego wskoczyl. Niemniej jednak po to sa sparingi, azeby sparwadzac nowych graczy i Aragones moglby sie pofatygowac i go sprawdzic.
metol pisze:Tyle, że Arteta w przeciwieństwie to Alonso nie jest przyklejony tylko do jednej pozycji - on gra jako środkowy pomocnik, prawy i lewy.
No na skrzydlach w Hiszpanii nie mniejsza rywalizacja. Jest Joaquin, Silva, Luis Garcia, Reyes, czasem gra Villa..

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 04 wrz 2007, 21:01

Arteta od jakiegos czasu prezentuje sie dobrze i warto by było aby dostał sowja szanse w reprezentacji. Alonso zawodził jeszcze niedawno i to mecz za meczem w reprezentaji, traca miejsce w podstawowym skladze. Zobaczymy jak bedize teraz, choć naprawde ciezko mu bedzie wygryzc Albelde, bo o Xavim szkoda wspominać...

Ahaaa pozdro dla kibicow Realu, szczegolnie z rm.pl --> gdzie Guti i Raul :P :P :P

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 04 wrz 2007, 21:11

Jarzinho pisze:Ahaaa pozdro dla kibicow Realu, szczegolnie z rm.pl --> gdzie Guti i Raul
Nie przeszkadza mi ich brak w reprezentacji. Nie ryzykują kontuzji na zgrupowaniu, nie przemęczają się i mogą się skupić na grze dla Realu :]

Awatar użytkownika
kapi88
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kapi88 » 05 wrz 2007, 9:57

Alonso generalnie od zeszłego sezonu snuje się po boisku, mimo dwóch bramek strzelonych Derby też nic wielkiego nie pokazał. To nie ten Xabi co z pierwszych dwóch lat gry w Anglii. Arteta reprezentuje się o wiele lepiej juz od dłuższego czasu (choć oczywiście nie jestem jego fanem :P ). Brak powołania Xabiego mogłoby mu dodać motywacji, tylko trudno się dziwić selekcjonerowi skoro Bask gra prawie w każdym meczu (gdy Gerrard ma kontuzje to już wogóle).

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 05 wrz 2007, 14:08

kapi88 pisze:Arteta reprezentuje się o wiele lepiej juz od dłuższego czasu
i od dawna zasługuje na sprawdzenie przez Aragonesa
który od dawien dawna udowania ze ma klapki na oczach
kapi88 pisze:mimo dwóch bramek strzelonych Derby też nic wielkiego nie pokazał.
tzn. co miał pokazać przedryblować wszystkich i strzelić gola z przewrotki

no jeśli 2 gole strzelone przez pomocnika który przedewszystkim dominować w linii pomocy to nic wielkiego to moze masz i racje

Jarzinho pisze:Ahaaa pozdro dla kibicow Realu, szczegolnie z rm.pl --> gdzie Guti i Raul
blizej jak dalej zaraz wyleci Aragones bo od dawien dawna jego hiszpania gra wielkie 'g' to ide o zakład ze nowy selekcjoner jesli tak bedą grać Raul i Guti w nowej kadrze ich sprawdzi

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 05 wrz 2007, 14:17

vakabayashi pisze:tzn. co miał pokazać przedryblować wszystkich i strzelić gola z przewrotki
Może miał pokazać dobrą grę w pomocy. Dominację w środku pola, dobre rozgrywanie, dużo odbiorów. Od strzelania bramek są inni zarówno w Liverpoolu jak i reprezentacji.
vakabayashi pisze:no jeśli 2 gole strzelone przez pomocnika który przedewszystkim dominować w linii pomocy to nic wielkiego to moze masz i racje
Dominacja w linii pomocy a strzelanie bramek to dwie zupełnie różne kwestie. Za bramki nikt Xabiego do reprezentacji nie powinien powoływać. On tam pełni inną rolę. Ma inne zadania z których powinien się wywiązywać.

Awatar użytkownika
kapi88
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kapi88 » 05 wrz 2007, 14:26

Mentor pisze:Dominację w środku pola, dobre rozgrywanie, dużo odbiorów
Tego właśnie Xabi nie pokazuje od dłuższego czasu. W ostatnim meczu wszytskie te aspekty spełniał Mascherano.
vakabayashi pisze:no jeśli 2 gole strzelone przez pomocnika który przedewszystkim dominować w linii pomocy to nic wielkiego to moze masz i racje
strzelił dwie bramki, ale dominacji w środku zapewnił bardziej Argentyńczyk niż Hiszpan.
vakabayashi pisze:tzn. co miał pokazać przedryblować wszystkich
Od dawna nie widziałem, żeby chociaż jednego zawodnika przedryblował, choć tego od niego nie wymagam. Poza zadaniami defensywnymi oczekuje genialnych podań i zagrywanie piłek otwierających drogę do bramki, których u Xabiego nie widziałem od ponad sezonu.

----
EDIT: metol, na całe szczęście (w tym przypadku) Benitezowska rotacja ciągle ma miejsce i nawet Xabiemu się zdarzy wypaść ze składu :wink:
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2007, 16:12 przez kapi88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
metol
Kapitan
Kapitan
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: metol » 05 wrz 2007, 15:03

TouReQ pisze:
metol pisze:Poza tym pisałem, że Alonso miewał gorsze momenty
Racja (tez jestem wielbicielem talentu Mikela) z tym, ze Alonso ma tak wyrobiona marke, ze musialby na prawde grac tragedie zeby Arteta za niego wskoczyl. Niemniej jednak po to sa sparingi, azeby sparwadzac nowych graczy i Aragones moglby sie pofatygowac i go sprawdzic.
Otóż to. Jedną maleńką szanse w sparingu z reprezentacją Wysp Owczych albo chociaż zobaczyć na treningu, że on potrafi kopnąć piłkę.

Co do Alonso to ja bym się go aż tak nie czepiał. Fakt, nie jest w wybitnej formie, pomimo tych ostatnich dwóch bramek. Derby to bardzo słaby zespół; spadek bardziej pewny niż to, że po dzisiaj, które jest po wczoraj, będzie jutro.

Aha, co do roli Alonso w LFC i reprezentacji... Myślę, że jak by w każdym meczu strzelał po dwie bramki to by go nikt nie rozliczał z tego, że nie dominuje i średnio idzie mu z rozgrywaniem. Bramki się liczą, panowie. Bardzo.

Jednak nie można też mówić, że gra tragicznie, bo gra w zespole, który najwyraźniej jest w formie. Nie gra wybitnie, on może nie jest kluczową postacią, ale chyba robi swoje skoro wyniki są tak dobre, a Benitez wciąż na niego stawia. Aragones też, niestety. :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 07 wrz 2007, 22:57

RealFan pisze:Nie przeszkadza mi ich brak w reprezentacji. Nie ryzykują kontuzji na zgrupowaniu, nie przemęczają się i mogą się skupić na grze dla Realu

Argument dobry, naprawde dobry. Ciezko sie z nim nie zgodzić, pewnie przy wyborze kadry Luis takze sie nim kierował.
vakabayashi pisze:blizej jak dalej zaraz wyleci Aragones bo od dawien dawna jego hiszpania gra wielkie 'g' to ide o zakład ze nowy selekcjoner jesli tak bedą grać Raul i Guti w nowej kadrze ich sprawdzi

:? No nie wiem kadra Aragonesa nie osiagneła mniej niz wczesniejsze, a Aragones wyleci, jesli wyleci to po Euro w przyszłym roku. Mnie osobiscie podoba sie styl prowadzenia reprezentacji, moze nie wyniki, ale to sa elminacje, a Hiszpania elminacje kapitalnie juz wygrywała. Teraz mam nadzieje, ze elminacje beda słabsze a finaly lepsze. Sa podstawy do tego :arrow: Iker, Puyol, Ramos, Xavi, Iniesta, Silva, Villa, Capdevila, Albelda, dobrac do nich świetnych partnerów i bedzie dobrze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”