FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 772

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 03 gru 2008, 20:41

A na jakiej pozycji gra Titi, kiedy na boisku jest razem z Messim, Eto'o i Xavim? :>

Dodam, że w ogóle nie oglądam meczów Barcy, ew. jakieś hajlajty.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 gru 2008, 20:48

Jak w ogole smiemy twierdzic, ze Ronaldo gral w ataku? Ja osobiscie nie bede kontunowal dalej dyskusji z osobami, ktore nawet nie wiedza jak graja zawodnicy w ich klubie.
Radze się nauczyć czytać. Nikt nie powiedział, że Ronaldo nigdy nie grał w ataku. Ale gra w pojedynczych spotkaniach jak np. z Barca, a regularna gra na środku napadu to dwie różne rzeczy.
Ciekaw jestem jak kibice MU sklasyfikowaliby Messiego. Jako napastnika czy pomocnika. Podzieli się ktoś swoją opinią?
Z FM Ofensywny pomocnik prawy ew. Forward right/center

Awatar użytkownika
Roodeck
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Roodeck » 03 gru 2008, 21:47

Messi gra na pozycji prawego napastnika, nie żadnego pomocnika. Czasami gra nawet jako środkowy napastnik, podczas meczu cała trójka napastników nieustannie wymienia się pozycjami.
A pomocnicy z napastnikami raczej nie wymieniają się pozycjami.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 gru 2008, 22:38

Tak czułem, że zaraz pojawią się jakieś FM-owe wymysły :lol: Tymczasem prawda jest dużo prostsza. Messi gra jako prawy napastnik. Ot cała filozofia.
Logan pisze:A na jakiej pozycji gra Titi, kiedy na boisku jest razem z Messim, Eto'o i Xavim?
Henry gra u nas jako lewy napastnik.

Swoją drogą nie wiem jaki wpływ na pozycję Francuza ma obecność Xaviego na boisku :>

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 gru 2008, 22:39

Kamil232 pisze: Z FM Ofensywny pomocnik prawy ew. Forward right/center
Wlasnie o to mi chodzilo Mentor. Masz tu idealny przyklad

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 gru 2008, 23:15

A czy Forward right to przetłumaczając na Polski nie jest napastnik prawy? :boruta:
Zresztą nie wiem co w tym takiego zabawnego w wzorowaniu się na FM? Kluby teraz kupują zawodników wyszukanych w FM :lol: , a klasyfikowanie graczy tylko na pomocnik czy napastnik bez dodawania w przypadku pomocników czy def. czy ofensywny jest zbytnim uproszczeniem.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 03 gru 2008, 23:22

Czytając ową dyskusję trudno nie odnieść wrażenia, że mało istotny problem rozdmuchuje się do ogromnych rozmiarów. Sprawa jest dosyć prosta. Oczywistym jest, że na pytanie Mentora należy odpowiedzieć zaledwie dwoma słowami: prawy napastnik, co zresztą zrobił ów użytkownik. Messi jest lewonożnym prawym napastnikiem, co znacznie ułatwia mu sprawę przy wykonywaniu zadań napastnika, czyli wejściu w pole karne przeciwnika i szukaniu strzału ew. podania. Jeśli zaś chodzi o Ronaldo, tutaj ciężko jednoznacznie określić jego pozycję, bo ona stale ulega zmianom podczas meczu. Bliżej mi jednak do określenia go mianem bocznego napastnika niż skrzydłowego, czy środkowego napastnika. W tym co pisał Rkoeman jest jednak sporo racji, ponieważ gdyby przeanalizować gole strzelane przez zawodnika oraz jego ustawienie podczas akcji ofensywnych United, to można zauważyć, że ustawia się on na pozycji klasycznego środkowego napastnika i tak strzelił dużo goli, uderzając głową po wrzutkach z bocznych rejonów boiska, wykorzystując podania partnerów w pole karne lub dobijając odbite piłki. Niemniej nie mówiłbym, że tacy ludzie jak Red, czy Kamil nie znają swojej ukochanej drużyny, bo to obelga...

Awatar użytkownika
Roodeck
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Roodeck » 03 gru 2008, 23:25

W FM nie da się ustawić 4-3-3 tak jak to jest w Barcelonie, zwłaszcza że tam nominalna pozycja Messiego w tej grze to prawy ofensywny pomocnik, a czegoś takiego nie ma w systemie gry Barcy.
Ostatnio zmieniony 03 gru 2008, 23:54 przez Roodeck, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 gru 2008, 23:27

Gdyby Giggs miał taką skuteczność jak Ronaldo to i on by strzelił mnóstwo goli jego też nazwiesz środkowym napastnikiem? A może my gramy 4 środkowymi napastnikami ? :lol: Po prostu w naszej taktyce jest wymienność pozycji w napadzie to raz, a dwa to jest normalne że skrzydłowy wchodzi w pole karne, ale bzdurą jest pisanie, że Ronaldo gra jako striker :shock:

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 04 gru 2008, 1:25

rkoeman pisze:zaiste to glupota stwierdzic ze pilkarz grajacy w ataku gra w ataku....
Zaiste jest to, ze zaklamujesz rzeczywistosc drogi koemanie.
Istota sporu polega na tym, ze okresliles Ronaldo jako srodkowego napastnika, ktorym oczywiscie nie jest.
rkoeman pisze:areq - napisz nam prosze czym sie rozni blad sedziego na poczatku meczuy do tego na koncu meczu i dlaczego o jednym nalezy pisac a o drugim nie
I znowu nie potrafisz dostrzec istoty rzeczy. Pewnie pijesz do waszych derbow. Otoz jedyna klasykacja bledu, ktorej mozna sie podjac, wynika z czasowosci jego popelnienia. Zupelnie logicznym jest dla mnie, ze blad w poczatkowej fazie meczu, nie ma tozsamej wartosci z bledna decyzja sedziego, podjeta w ostatnich minutach spotkania. Wy mieliscie szanse na ratunek, im juz ta szansa nie byla dana. Na tym polega odmiennosc owych pomylek arbitra.
rkoeman pisze:pokaz myslenie statystycznego przedstawiciele pokolenia netowych kibicow ktorzy zazwyczaj dyskutuja o czym co widzieli na skrocie albo na justin.tv
Musze cie zmartwic. Jestem szczesliwym posiadaczem cyfry+, a i internet mam bardzo szybki, wiec nawet gdybym nie mial mozliwosci obejrzenia ktoregos ze spotkan, moge smialo ogladac mecz w dobrej jakosci, nie martwiac sie, ze obraz zacznie mi nagle ukazywac sie klatkami.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 gru 2008, 6:53

piotrcies pisze:Bliżej mi jednak do określenia go mianem bocznego napastnika niż skrzydłowego
Chciałbym zauważyć, że to to samo.

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 gru 2008, 7:31

10 pisze:Chciałbym zauważyć, że to to samo.
O to się rozbija cały problem. Cze Ronaldo to napastnik, czy pomocnik. Naprawdę nie chciałem brać udziału w tej dyskusji, bo nie bardzo widzę sens. Twierdzę jednak, że jest bocznym napastnikiem, co pokazuje w meczach, przede wszystkim szukając okazji do strzałów. Subtelną różnicą między skrzydłowym a bocznym napastnikiem jest to, że zadaniem skrzydłowego jest dogranie piłki do środka. To Ronaldo wykonuje, jednak częściej szuka strzału. Gra na środku ataku polega, jak ktoś słusznie zauważył, na wymienności pozycji w MU. Ronaldo lubi się zmienić z Rooneyem, wcześniej z Tevezem lub nawet z Berbatowem. Nie jest jednak stricte snajperem.
Ogólnie jestem zdziwiony tą kłótnią, obie strony chcą udowodnić swoją wyższość i zamiast dać sobie już spokój z udowadnianiem swoich racji, to każdy che tu wygrać. Dodam także, że ja (o dziwo :wink: ) nie uważam się za eksperta od piłki nożnej, więc nie uważam mojej opinii za jedyną słuszną, więc kończę mój wątek w tej "dyskusji" (chyba, że zostanę wywołany pod tablicę).

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 04 gru 2008, 8:41

Robi się coraz bardziej śmieszniej. Rkoeman zdaje się wyznawać światopogląd jednej z Kaczek "Nikt nie wmówi nam, że białe jest białe, a czarne jest czarne".
Kamil słusznie zauważył - gdyby Giggs był bardziej skuteczny wtedy kiedy biegał po lewym skrzydle(ostatnio występuje tam coraz rzadziej), to pewnie ustrzeliłby w niejednym sezonie więcej niż 25 bramek. Ronaldo wyróżnia to, że facet jest wręcz porażająco skuteczny.

Nie zmienia to jednak faktu, że będziesz musiał chyba uważniej śledzić mecze, bo najwidoczniej takim fachowcem od futbolu nie jesteś. Nie potrafią Cię przekonać kibice United, to niech spróbują dziennikarze.
Analiza kilku ostatnich meczów United. Podpowiem - grafika pokazuje, w których sektorach boiska dany zawodnik przebywał najczęściej.

AV
Obrazek
MC
Obrazek
Stoke
Obrazek

Środkowy napastnik jak w mordę strzelił. Tak nawiasem mówiąc rkoeman wymyślił całkiem ciekawą definicję środkowego napastnika, który w obronie wspomaga bocznych obrońców (o ile zdąży wrócić do obrony), a w ataku pozycyjnym najczęściej przebywa w bocznych rejonach boiska.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 04 gru 2008, 10:44

piotrcies pisze:Twierdzę jednak, że jest bocznym napastnikiem [...]. Subtelną różnicą między skrzydłowym a bocznym napastnikiem jest to, że zadaniem skrzydłowego jest dogranie piłki do środka.
Tak, ale siłą rzeczy boczny napastnik w 4-3-3 pełni rolę skrzydłowego. Inaczej 4-3-3 kompletnie nie ma sensu, bo z przodu jest aż trzech piłkarzy wyłączonych z gry. Nikt nie gra typowego 4-3-3 z trzema biernymi napastnikami w środku. No chyba że przy gonieniu wyniku, w - powiedzmy - 80. minucie. Ale to też jest bez sensu.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2008, 10:46 przez 10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 04 gru 2008, 10:45

10 pisze: Tak, ale siłą rzeczy boczny napastnik w 4-3-3 pełni rolę skrzydłowego. Inaczej 4-3-3 kompletnie nie ma sensu, bo z przodu jest aż trzech piłkarzy wyłączonych z gry.
To Eto`o tez jest wylaczony z gry? Widze, ze nie za czesto masz okazje ogladac lige hiszpanska.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”