FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2823

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lut 2023, 14:49

Realista69 2.0 pisze:
02 lut 2023, 14:30
Delpiero14 pisze:
02 lut 2023, 14:29
poza nimi jeszcze Czuameni, Vinicius, Pedri, Rodrygo, czy Gavi. No ale to szczegół.
Vinicius strzelił w lidze 6 g + 3a i jest wyceniany na 120 mln euro.... nie o takie gwiazdy mi chodzi.
A o jakie? Takie ktore pol roku temu graly w argentynie albo ukrainie, nic nie osiagnely, a dzis ktos za nie zaplacil 100 mln? No fakt, takich w hiszpanii malo.

Vinicius swoja droga w zeszlym roku strzelil zwycieska bramke w finale lm. Mysle ze niewielu zawodnikow z poteznej premier league moze to o sobie powiedziec

Awatar użytkownika
Quercus
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 380

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Quercus » 02 lut 2023, 14:54

Realista69 2.0 pisze:
02 lut 2023, 14:42
Nie wiem, co umacniasz?(:
Porównanie Lewego do Krychy jest nie na miejscu. Nie miał takiego wysiłku jak CR. Ale fakt, będzie strzelał dużo, bo ta liga jest coraz słabsza.
Przecież ja porównałem ich pod kątem ciężkiej pracy włożonej w utrzymanie organizmu, żeby w podeszłym wieku móc grać na najwyższym poziomie. :roll:
Delpiero14 pisze:
02 lut 2023, 14:45
Mnie chodzi o Ronaldo z obecnego sezonu, i porównałem go do Lewego który jest trzy lata młodszy i wątpię żeby dociągnął do Ronaldo który jeszcze w zeszłym sezonie potrafił sporo strzelać w wieku tych 36 lat.
Lewy w tej chwili ma jeden gol mniej niż Ronaldo miał we wszystkich klubowych rozgrywkach w sezonie 2021/22. Mamy luty.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 02 lut 2023, 14:57

Realista69 2.0 pisze:
02 lut 2023, 14:02
Kryśka grał w PL a Lewy poszedł na emeryturę do ligi, która zalicza regres i poziomem ma bliżej do Serie A niż do PL.
Dosyć odważna wydała mi się ta teza, więc postanowiłem zerknąć w porównanie ostatnich 3 sezonów w Europie (LM + LE + LK).

Trofea:
* Hiszpania: 3
* Anglia: 1
* Włochy: 1

Pojedynki pucharowe:
* Hiszpania - Anglia: 10 - 9
* Hiszpania - Włochy: 7 - 1
* Anglia - Włochy: 3 - 1

Fazy grupowe:
* Hiszpania: 19/21 możliwych awansów
* Anglia: 18/21
* Włochy: 15/20

Mimo przepaści finansowej i rozwoju Prem, to te zapowiedzi o upadku La Ligi i zrównaniu do Serie A jakoś uporczywie nie chcą się spełnić.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2023, 15:07 przez Wojtekb, łącznie zmieniany 1 raz.

Antoni Walendziak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 99

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Antoni Walendziak » 02 lut 2023, 14:58

Realista69 2.0 pisze:
02 lut 2023, 14:42
Bienias pisze:
02 lut 2023, 14:34
Pedri i Gavi to co, kijek od kaszanki?
To nie są gwiazdy. Nie widzę ich w LM. Lewy robił wszystko co mógł, ale z dzieciakami trudno wyjść z grupy.
twoj problem polega na tym ze patrzysz na swiat zero-jedynkowo.
Arsenalu czy MU tez nie ma w LM, wiec rozumiem ze u nich zadnej gwiazdy ligi angielskiej nie ma. Dobrze wiedziec.
Ba, rozumiem ze rok temu Leao nie byl gwiazda ligi wloskiej bo na wiosne nie bylo go w LM. Mam racje?
Realista69 2.0 pisze:
02 lut 2023, 14:25
Modric, Benzema, Lewy - przecież to są największe gwiazdy tej ligi.
tych trzech pilkarzy byloby gwiazdami kazdej ligi. bo to jest swiatowa czolowka w pilce noznej.

trzecia sprawa.
hiszpanska mimo ze znajduje sie chyba w najwiekszym jednosezonowym krysysie od 20 lat, jest to wciaz kryzys jednosezonowy chociaz i tak kto wie czy nie skoncza i w tym sezonie z pucharem w Europie i tak sie ten "kryzys" skonczy - i przypuszczam ze predzej nawet w tym seoznie wygra cos w Europie druzyna hiszpanska niz wloska. w zeszlym seoznie w polfinale LM byly 2 hiszpanskie, 1 niemiecka i 1 ang. wygrala esp. w polfinale LE 2 niemieckie, 1 ang i 1 szkocka. wygrala de. nawet tutaj nie widac i nie slychac o wlochach. a to bylo raptem pol roku temu a ty juz dumnie zrownujesz hiszpanska z wloska ktora nieistnieje w euriopie od 13 lat. jak w ogole mozesz rownac lige wloska z hiszpanską? mozesz rownac wloską ale do francuskiej bo i niemiecka ich juz przescignela. ja wiem ze chcialbys aby kazdy sie tak stoczyl jak wloska, ale w przypadku hiszpanskiej tego miejsca miec nie bedzie. bo tam szkolenie mlodziezy stoi na bardzo wysokiem nowoczesnym poziomie, oni spokojnie sobie dadza rade. a wlosi zeby o czymkolwiek myslac musza nie tylko budowac stadiony ale tez promowac takich ludzi jak de zerbi ktorego pare lat temu wypuszczono na ukraine bo nikt nie wierzył ze mozna grac inaczej niz wybijanke na oslep. o wlochach mowimy w kontekscie lat, nie sezonu czy dwoch ale o ponad dekadzie, a ty tu wyjezdzasz z liga hiszpanka ktora zaliczyla jednosezonową wpadkę w LM. jestes zero-jedynkowy, nie umiesz spojrzec na przekrojowo, a widzisz tylko to co bylo "tydzien" temu.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2023, 15:03 przez Antoni Walendziak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lut 2023, 15:03

Wojtekb pisze:
02 lut 2023, 14:57
Realista69 2.0 pisze:
Kryśka grał w PL a Lewy poszedł na emeryturę do ligi, która zalicza regres i poziomem ma bliżej do Serie A niż do PL.
Dosyć odważna wydała mi się ta teza, więc postanowiłem zerknąć w porównanie ostatnich 3 sezonów w Europie (LM + LE + LK).

Trofea:
* Hiszpania: 2

Pojedynki pucharowe:

Fazy grupowe:

Mimo przepaści finansowej i rozwoju Prem, to te zapowiedzi o upadku La Ligi i zrównaniu do Serie A jakoś uporczywie nie chcą się spełnić.
Obrazek

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 02 lut 2023, 15:03

Quercus pisze:
02 lut 2023, 14:54
Delpiero14 pisze:
02 lut 2023, 14:45
Mnie chodzi o Ronaldo z obecnego sezonu, i porównałem go do Lewego który jest trzy lata młodszy i wątpię żeby dociągnął do Ronaldo który jeszcze w zeszłym sezonie potrafił sporo strzelać w wieku tych 36 lat.
Lewy w tej chwili ma jeden gol mniej niż Ronaldo miał we wszystkich klubowych rozgrywkach w sezonie 2021/22. Mamy luty.
a ile lat ma Lewandowski a ile miał Ronaldo w zeszłym sezonie? Czy Lewandowski za dwa lata w wieku 36 lat będzie strzelał na zbliżonym poziomie w poważnej lidze jak Ronaldo to zobaczymy.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 lut 2023, 15:18

Wojtekb pisze:
Realista69 2.0 pisze:

Trofea:

Pojedynki pucharowe:

Fazy grupowe:

Gdyby hiszpańskie drużyny musiały rywalizować na co dzień w tak intensywnej i wymagającej lidze jak angielska, tez nie starczaloby sił na puchary.

badum tssss
zaorane :ozob:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 02 lut 2023, 15:26

masacra, Gdyby Hiszpańskie drużyny miały z praw TV tyle hajsu co angielskie to superliga by już istniała na półwyspie iberyjskim, a rogrywki europejskie to byłaby wewnętrzna zabawa.

Wojtekb, zamknął dyskusje :ozob:

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 02 lut 2023, 15:28

Wojtekb pisze:
Realista69 2.0 pisze:

Trofea:

Pojedynki pucharowe:

Fazy grupowe:

W Lalidze obecnie są 2 drużyny. Barca i Real, reszta to kelnerzy. To, że Real w Europie ciągnie statystyki, to nie znaczy, że cała liga jest mocna.

Quercus pisze:
02 lut 2023, 14:54
Przecież ja porównałem ich pod kątem ciężkiej pracy włożonej w utrzymanie organizmu, żeby w podeszłym wieku móc grać na najwyższym poziomie
Ronaldo trafił do MU w wieku 18 lat i 24 do Realu. Lewy miał 21 gdy przeszedł Borussi i 25 do Bayernu. Krycha od wczesnych lat bardziej eksploatował organizm, więc im starszy, tym ciężej musi pracować. Lewy długo przesiedział w średniej lidze niemieckiej. Dlatego piszę, że porównanie do Krychy jest nie na miejscu.
Antoni Walendziak pisze:
02 lut 2023, 14:58
Ba, rozumiem ze rok temu Leao nie byl gwiazda ligi wloskiej bo na wiosne nie bylo go w LM. Mam racje?
Jaka liga taka gwiazda. (:
Antoni Walendziak pisze:
02 lut 2023, 14:58
Arsenalu czy MU tez nie ma w LM, wiec rozumiem ze u nich zadnej gwiazdy ligi angielskiej nie ma. Dobrze wiedziec.
Arsenal lubi mieć słabą 2 część sezonu, więc się wstrzymam z oceną. A MU? Fakt, są tam gwiazdorskie transfery i zarobki. Tam jest inny problem - góra, ale powoli wychodzą na prostą.

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 lut 2023, 15:43

Bienias pisze:
02 lut 2023, 15:26
masacra, Gdyby Hiszpańskie drużyny miały z praw TV tyle hajsu co angielskie to superliga by już istniała na półwyspie iberyjskim, a rogrywki europejskie to byłaby wewnętrzna zabawa
Gdyby Anglia była tak fajnym miejscem do życia dla milionerów jak Hiszpania, żaden latynos nigdy bym stąd nie odszedł, a rywalizacja cronaldo messi byłaby czystym science fiction. :afro:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 02 lut 2023, 15:57

Realista69 2.0 pisze:
02 lut 2023, 15:28
W Lalidze obecnie są 2 drużyny. Barca i Real, reszta to kelnerzy. To, że Real w Europie ciągnie statystyki, to nie znaczy, że cała liga jest mocna.
To ze angielski sredniak wydaje na jakiegos kmiota pieciokrotnosc jego rzeczywistej wartosci "bo go stac" nie oznacza jeszcze, ze to jest lepsza druzyna od tej, ktora tyle nie wydaje. To po prostu druzyna obracajaca duza kasa majaca w skladzie kmiota za 50 mln. Ale jak to mawial cruyff: "Nigdy nie widzialem, zeby worek pieniedzy strzelal gola" wiec na koniec przychodzi rywalizacja sportowa, ktorej efekty podsumowal Wojtekb i nie bardzo jest sie z czym klocic.

Antoni Walendziak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Antoni Walendziak » 02 lut 2023, 15:57

masacra pisze:
02 lut 2023, 15:18
Gdyby hiszpańskie drużyny musiały rywalizować na co dzień w tak intensywnej i wymagającej lidze jak angielska, tez nie starczaloby sił na puchary.
a to taka ciekawostka:
Analitycy z CIES Football Observatory opublikowali zestawienie lig piłkarskich z uwzględnieniem intensywności fizycznej (za sezon 2020/2021). Pierwsze miejsce w zestawieniu zajęła Premier League. Tuż za plecami ligi angielskiej znalazła się... (polska) Ekstraklasa. Trzecie miejsce w zestawieniu zajęła hiszpańska La Liga. Serie A sklasyfikowano na 9. miejscu, a Bundesligę na 15.
Pomijac juz to ze druga liga Europy okazala sie liga polska(co moze oznac ze ta legendarna intenswynosc jest huja warta), to nawet biorac pod uwage te obliczania, roznica nie jest jak miejsce 1 i 9 albo jak 1 i 15. Tylko 1 i 3. Czyli wciaz to jest scisly top.

Ostatnio na jakiejs stronie LFC wyczytalem ze Liverpool ma mniejsze szanse z Realem nie dlatego ze jest slabszy ale dlatego ze Real gra raz na tydzien a oni biedaki co trzy dni. Czesto spotykany mit ze tylko w Anglii kluby graja co 3 dni(i to ich legenradne mecze co 3 dni w swieta, tak jakby nikt na swiecie nie gral co 3 dni). Caly swiat odpoczywaa na wyspach sie tluką miedzy sobą bez przerwy. Biedaki. Sprawdzilem z ciekawosci i ilosc meczow Madrytu i Liverpoolu w tym sezonie jest praktycznie taka sama(a za chwilke to Madryt bedzie mial ich wiecej bo wyjezdzaja na KMS). wiec kiedy ten Madryt gral te wszystkie mecze skoro mial je rzekomo rozgrywac raz na tydzien a LFC co 3 dni. I takich postow jest cale mnostow-a wspomnialem bo zacytowany wyzej wpisuje sie w ten klimat. Intensywnosc. Wymagania. Skoro takie sa wielkie wymagania to jakim cudem City czy nawet teraz Arsenal robią takie ogromne ilosci punktowe. Rozumiem, gdyby to byli dominatorzy i lali wszystkich tez w Europie, ale przeciez nikt tam zadnym dominatorem z Europy nie jest. Skoro wiec zwykla druzyna, zaden dominator, leje u siebie wszystkich jak popadnie to wielkie wymagania wcale tam stawiane nie są. Po prostu wystarczy dobra ekipa z rowną formą aby prac tam kazdego jak popadnie. Az strach pomyslec jak musialby prac w Anglii taki Madryt ktory pierze tez kazdego w Europie.

Antoni Walendziak
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Antoni Walendziak » 02 lut 2023, 16:19

masacra pisze:
02 lut 2023, 15:43
Bienias pisze:
02 lut 2023, 15:26
masacra, Gdyby Hiszpańskie drużyny miały z praw TV tyle hajsu co angielskie to superliga by już istniała na półwyspie iberyjskim, a rogrywki europejskie to byłaby wewnętrzna zabawa
Gdyby Anglia była tak fajnym miejscem do życia dla milionerów jak Hiszpania, żaden latynos nigdy bym stąd nie odszedł, a rywalizacja cronaldo messi byłaby czystym science fiction. :afro:
mnie sie wydaje ze zapomniales o jednym:
wymien legendarnych Latynosow z United, Liverpoolu, Arsenalu. ale takich z XX wieku. przed epoką pompowania kasy przez wszelkiej masci ruskich bandytow, amerykanskich bankierow czy arabskich szejkow.
otoz takich Latynosow nie bylo. W Anglii niemal do konca XX wieku grali wylacznie miejscowi, Anglicy, Szkoci, Walijczycy. Pamietamy te poczatki proeuropejskiej Chelsea koncowki XX wieku, ale wlasnie to byly poczatki, i to byli glownie sciagani pilkarze z Europy(FRA). Latynosi zaczeli pojawiac sie w Anglii dopiero jak pojawily sie tam wielkie pieniadze. Wszyscy legendarni Latynosi grali do tej pory albo w Hiszpanii albo w Italii (dorzuc tez w mniejszej ilosci Portugalie czy Francje). Liverpool czy United to nie sa kluby ktore powstaly w 1975 roku. A wymien Latynosow ktorzy tam grali w latach 50, 60, 70, 80 czy 90. Takowych nie znajdziesz. Przypadek? Jak myslisz?
Anglia kusi jedynie pieniedzmi, niczym innym. To powinienes sobie uswiadomic. A liga angielska jest silna nie dlatego ze jest intensywna wytrzymała czy dlatego ze gra sie tam co ttrzy dni nie tak jak w calej europie co tydzien :) ale dlatego ze pilkarze spoza wysp nadaja jej sile. Najlepsze ekipy angieskie to nie sa juz czasy rąbanki kopnij biegniej, tylko pro-kontynentalny futbol, albo czasami wrecz hiszpanski(jak City) lub niemiecki(jak LFC). Natomiast te kluby ktore wciaz sa oparte na brytyjczykach to sa wciaz ekipy ubogie taktycznie. Liga silna stala sie dlatego(w zasadzie mowimy o kilku klubach) ze miejscowi zostają sukcesywnie sprowadzeni do mniejszosci.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 02 lut 2023, 16:24

moody pisze:
02 lut 2023, 15:57
To ze angielski sredniak wydaje na jakiegos kmiota pieciokrotnosc jego rzeczywistej wartosci "bo go stac" nie oznacza jeszcze, ze to jest lepsza druzyna od tej, ktora tyle nie wydaje. To po prostu druzyna obracajaca duza kasa majaca w skladzie kmiota za 50 mln.
Już zapomniałeś, że Barca kupiła Raphinhe za 58 mln euro od 17 drużyny PL?

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 02 lut 2023, 16:28

Antoni Walendziak pisze:
02 lut 2023, 15:57
Ostatnio na jakiejs stronie LFC wyczytalem ze Liverpool ma mniejsze szanse z Realem nie dlatego ze jest slabszy ale dlatego ze Real gra raz na tydzien a oni biedaki co trzy dni
O matko i córko. Nie wiem na jakiej stronie LFC to czytałeś ale powiem ci w tajemnicy, tylko nie mów nikomu, że to nieprawda :)

Liverpool w tym sezonie jak tak [ch**], że jeśli jakimś cudem wyeliminuje Real to będzie to ostateczny dowód na wyższość świat Bożego Narodzenia nad Wielka... to znaczy ostateczny dowód na wyższość premierczips od lalalalligi
Change my mind :whistle: :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”