Nagrody LFP

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Nagrody LFP

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 31 lip 2009, 14:36

LFP, czyli Liga Nacional de Fútbol Profesional postanowiła od tego poprzedniego (2008/2009) sezony przyznawać nagrody dla najlepszych. I tak trenerzy spośród wybranych zawodników przez LFP będą mogli głosować na najlepszego zawodnika ligi, najlepszego bramkarza, obrońcę, środkowego pomocnika, ofensywnego pomocnika oraz napastnika. Oto nominację :

Najlepszy zawodnik:
Leo Messi (FC Barcelona)
David Villa (Valencia)
Iker Casillas (Real Madryt)

Najlepszy bramkarz:
Diego López (Villarreal)
Victor Valdés (FC Barcelona)
Iker Casillas (Real Madryt)

Najlepszy obrońca:
Gerard Piqué (FC Barcelona)
Dani Alves (FC Barcelona)
Raúl Albiol (Valencia)

Najlepszy środkowy pomocnik:
Lassana Diarra (Real Madryt)
Xavi Hernández (FC Barcelona)
Yaya Touré (FC Barcelona)

Najlepszy ofensywny pomocnik:
Santi Cazorla (Villarreal)
Juan Mata (Valencia)
Andrés Iniesta (FC Barcelona)

Najlepszy napastnik:
David Villa (Valencia)
Lionel Messi (FC Barcelona)
Diego Forlán (Atlético)

Odkrycie sezonu:
Lassana Diarra (Real Madryt)
Antonio Apoño (Málaga)
Sergio Busquets (FC Barcelona)

Jestem nieco z szokowany widząc Iker'a Casillasa będącego w trójce najlepszych bramkarzy La Liga. No dobra niech już nawet tam on sobie będzie, ale w trójce najlepszych zawodników ligi ? Ktoś tutaj na głowę upadł. Dodatkowo David Villa ? Miał on niezły sezon za sobą, jednak jeżeli już miał tam być jakiś typowy napastnik to tylko Diego Forlan który był od niego w tym sezonie lepszy i być może nawet najlepszy.

Gdybym to ja miał wybierać z tych zawodników to wybrał bym tak :

Najlepszy zawodnik - 1. Leo Messi, 2. David Villa, 3. Iker Cassilas
Najlepszy bramkarz - 1. Diego Lopez, 2. Victor Valdes, 3. Iker Cassilas
Najlepszy obrońca - 1. Gerard Pique, 2. Dani Alves, 3. Raul Albiol
Najlepszy środkowy pomocnik - 1. Xavi, 2. Yaya Toure, 3. Lassana Diarra
Najlepszy ofensywny pomocnik - 1. Iniesta, 2. Juan Mata, Santi Cazorla
Najlepszy napastnik - 1. Diego Forlan, 2. Leo Messi, 3. David Villa

Awatar użytkownika
Killerbean
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Re: Nagrody LFP

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Killerbean » 31 lip 2009, 14:44

ja bym tylko zamienił 1i2 miejsce w napastnikach . Ale tak to się z twoją kolejnością absolutnie zgadzam .

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 31 lip 2009, 14:52

Killerbean pisze:ja bym tylko zamienił 1i2 miejsce w napastnikach . Ale tak to się z twoją kolejnością absolutnie zgadzam .
Nie ma bata. Napastnika rozlicza się z bramek, a Forlan pobił wszystkich, dodatkowo dołożył jakieś 10 asyst. Resztą nie jestem pewny, ale chyba żaden zawodnik nie może wygrać w dwóch konkurencjach, ale to by trzeba było sprawdzić na 100%.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 31 lip 2009, 18:49

Asteniu pisze:Resztą nie jestem pewny, ale chyba żaden zawodnik nie może wygrać w dwóch konkurencjach, ale to by trzeba było sprawdzić na 100%.
To dopiero pierwsza edycja więc trudno wyczuć. Wiesz może kiedy wyniki? :P

Bardzo możliwe, że Twoje typy się sprawdzą. Z racji tego, że Messi jest murowanym kandydatem do zwycięstwa w kategorii 'najlepszy zawodnik' pewnie będzie tak, że jako napastnika docenią (słusznie) Forlana.

Szkoda, że taki Toure musi rywalizować z Xavim :lol:

Zapomniałeś również o odkryciu sezonu :> Dla mnie Busquets. Diarra dobrze się spisywał w Realu, ale Busi to zdecydowanie większa niespodzianka. Chłopak, który dopiero opuścił czwartą (czy trzecią :think: ) ligę hiszpańską to bądź co bądź większe odkrycie niż piłkarz sprowadzony z Premiership za >20 mln euro.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 lip 2009, 19:29

Mentor pamiętasz reakcję większości kibiców po transferze Lassa? "Kto to kuwa jest Lassana Diarra i to za 20 mln [']", "to jakiś żart, ma tylko znane nazwisko" albo "Lass = drewno". Tak było w Polsce i tak było również w Hiszpanii. To miał być kolejny zonk transferowy ery Calderona i Mijatovicia. A już po pierwszym meczu anonimowego dla wielu piłkarza, który miał zastąpić dobrze grającego Diarrę z Lyonu wszystkim opadły kopary i na tym polega to, dlaczego Lass zasługuje na wyróżnienie w tej kategorii. Oczywiście nie neguję tego, jak świetny sezon zagrał Busquets. Jednak, gdyby on nie dał rady, to dublerem Toure spokojnie mógłby być Keita. Sam Sergio B. nie był też żadną niewiadomą dla Guardioli, bo znał go doskonale. Ich rola w drużynie i wpływ na grę obu zespołów są nieporównywalne, o czym niech świadczy fakt, iż Diarra przez pół roku grał więcej niż Busquets przez cały sezon i grał bardzo dobrze w zdecydowanej większości spotkań. Dlatego Lass po prostu powinien dostać tę nagrodę i to pomimo gry tylko przez pół sezonu.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 31 lip 2009, 20:06

jeszcze bedzie plakac w kluczowych meczach gdy lass pokaze ze wystarczy pressing przeciwnika i kolesia nie ma

tak bylo w meczach z liver czy z nami. poza bieganiem i nieustepliwoscia lass nie jest zadnym geniuszem. porownywanie go do wielkiego makelele jest nie na miejscu. bo prawie taka sama ilosc odbiorow co strat w druzynie ktora ma ponoc grac pilka nie przystoi

strasznie spadla u was poprzeczka jezeli chodzi o ocene pikarza - wystarczy duzo biegac i juz jest dobrze? porownaj sobie najlepszych def pomocnikow swiata co potrafia poza odbieraniem pilki i bieganiem. i porownaj. okaze sie ze lass nie jest nikim wielkim. a juz na pewno jezeli brac pod uwage ile kosztowal

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 31 lip 2009, 20:20

RealFan pisze:Mentor pamiętasz reakcję większości kibiców po transferze Lassa?
Żebyś Ty widział reakcje kibiców Barcelony kiedy to od początku sezonu na boisku pojawiał się nieznany nikomu Busquets :P Nazwisko też zrobiło swoje bo Carlesa nie wspominamy dobrze :lol:

Rozumiem, że Lass był bardzo ważnym elementem Realu w ubiegłym sezonie. Tyle tylko, że moim zdaniem on po prostu spełnił oczekiwania. Po to został zakupiony. Po to wydano na niego takie a nie inne pieniądze.

Kategoria to 'Odkrycie sezonu' i ja pozostaję przy swoim zdaniu. Trzy lata temu Busi grał jeszcze w Juvenil A. Rok temu walczył w Segundia Division B, czyli odpowiedniku trzeciej ligi. To nie to samo co Portsmouth - wtedy ósma drużyna Premiership.

Nie będę zaskoczony jeżeli Diarra dostanie wyróżnienie. Nie mniej jednak uważam, że Busquets bardziej pasuje do miana odkrycia sezonu.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 31 lip 2009, 20:49

Tak kumanku, Fabio Capello się nie zna. To on wypowiadał się o tym piłkarzu bardzo pozytywnie i to jeszcze przed transferem. Czym innym jest gra pod pressingiem gdy w środku boiska biega jeszcze Gago i nie ma z kim rozegrać, a całkiem inaczej, gdy masz z kim grać do przodu i z kim ten pressing ominąć. To jest również przyczyna niemałej jak na pivota ilości strat, ponoć jednak dysponujesz wszelkimi statystykami, których nikt nie widział, więc możesz sobie sprawdzić dokładność podań. :] Ja z samego oglądania meczów wiem, że była bardzo wysoka. Zarówno z oceny wzrokowej, jak i pojawiających się czasem statystyk, gdzie na 25 podań miał 1 stratę, czy też na 60 podań 2 lub 3 niedokładne. Zobaczymy w nowym sezonie jak będzie ginął pod pressingiem, podczas gdy z rywalem na plecach radzi sobie co najmniej dobrze i jedynym jego błędem w takiej sytuacji była bramka Xaviego. Jednak wiem, że jesteś osobą trudno zmieniającą zdanie. Też pamiętam twoje wypowiedzi o "nikim" na bo zaraz po transferze. Nie musisz błyszczeć. Już nie raz twoje poglądy zostały zweryfikowane przez rzeczywistość i będzie jeszcze wiele takich sytuacji, choćby dlatego, że na transfery Realu zawsze jesteś uprzedzony :P

Mentor - Diarra spełnił oczekiwania trenera i znacznie przerósł oczekiwania całej reszty.

Spodziewałem się, że zostaniesz przy swoim zdaniu :P a ja mimo argumentów zostanę przy swoim.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 03 sie 2009, 1:25

Mentor pisze:[ Wiesz może kiedy wyniki? :P
We wrześniu, ale dokładnie którego to nie wiem, chyba nawet sama LFP nie wie :D
Mentor pisze:Zapomniałeś również o odkryciu sezonu .

Nie zapomniałem, tylko po prostu nie wiedziałem na kogo się zdecydować. Niby rzeczywiście Diarra został kupiony za gruba kasę, jednak jak by nie było to zaliczył debiut w PD. Z drugiej strony głupie by było gdyby za rok w tej kategorii mieli by się bić np. Ibrahimovic, Rolando czy Kaka.
RealFan pisze:Jednak, gdyby on nie dał rady, to dublerem Toure spokojnie mógłby być Keita. Sam Sergio B. nie był też żadną niewiadomą dla Guardioli, bo znał go doskonale.
No to akurat nie ma żadnego znaczenia. Szkoda że ten plebiscyt nie było organizowany rok temu, bo może Nacho Camacho by miał szansę być odkryciem.

Wracając do bramkarzy zamiast Casillasa powinien tutaj być Sergio Asenjo, lub (i bardzo prawdopodobne że bardziej zasłużenie) Miguel Angel Moya który rozegrał swój najlepszy sezon w karierze. Nie muszę mówić że jego poprzednie były bardzo dobre, więc jeżeli ten był jeszcze lepszy to to musiał być wyjątkowo dobry i zresztą taki był.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 107

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 03 sie 2009, 1:38

Asteniu pisze:np. Ibrahimovic, Rolando czy Kaka.
Porto się rozsprzedaje :P Najpierw Lucho i Lisandro, teraz Rolando... jeszcze Bruno Alves im został.

Wiem, wiem, słaby żarcik :P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 paź 2009, 23:43

http://www.blaugrana.pl/news/3999/rozda ... 3%A7y.html
Rozdanie nagród LFP - triumf piłkarzy Barçy

Dziś w Madrycie odbyło się wręczenie nagród LFP, czyli Liga de Fútbol Profesional. Piłkarze Barcelony triumfowali aż w pięciu kategoriach.

Najlepszym obrońcą minionego sezonu został wybrany Dani Alves. Nagrodę dla najlepszego środkowego pomocnika otrzymał Xavi Hernández. Wyróżnienie dla najlepszego ofensywnego środkowego pomocnika zdobył Andrés Iniesta. Najlepszym debiutantem sezonu został okrzyknięty Sergio Busquets. Nagrodę dla najlepszego napastnika otrzymał oczywiście Leo Messi.

Niestety, po raz kolejny wysiłki Víctora Valdésa nie zostały ocenione - nagrodę dla najlepszego bramkarza ubiegłego sezonu zdobył nie kto inny, jak Iker Casillas. To wyróżnienie może dziwić - golkiper "Królewskich" w poprzednim sezonie nie zdobył żadnego trofeum i często zdarzały mu się co najmniej niefortunne wpadki.
Iker :lol2: Byłem na to przygotowany, ale i tak śmieszy. Można więc rzec - bez niespodzianek.

Awatar użytkownika
JestemHardcorem
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 3

Post Wyświetl pojedynczy post autor: JestemHardcorem » 27 paź 2009, 0:23

Ty chyba Niggazie żyjesz w swym urojonym Barcelonowym świecie gdzie każdy zawodnik tej drużyny musi być najleszpy na świecie na swej pozycji..
Ja Cię prosze, ale czy to Casillas w formie czy bez, to porównywanie go z Twej strony do Valdesa przyprawia mnie o śmiech na sali. :)

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 27 paź 2009, 0:31

JestemHardcorem pisze:Ty chyba Niggazie żyjesz w swym urojonym Barcelonowym świecie gdzie każdy zawodnik tej drużyny musi być najleszpy na świecie na swej pozycji..
8) No niestety poprzedni sezon przełozył to w La Liga na rzeczywistość.
Jesli bylo to za poprzedni sezon to Valdesowi nagroda sie nalezała, bo mail lepszy sezon od Ikera, o reszcie nie wspominam. Nie bede jednak wybrzydzal dominacja jest widoczna, nagrode chyba jeszcze otrzymal Pep, ale nie odebrał. Pewnie nie starczylo dla niego takiego samego garniaka. :lol:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 27 paź 2009, 7:36

Casillas dopoki bedzie gral to bedzie najlepszy nawet jak Valdes po amputacji rak bedzie bronil karne. Iker to marka, ktora Valdes nigdy nie bedzie. Ostatnio takim markowym bramkarzem byl Schmeichel.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 27 paź 2009, 8:19

A już chcieliby wszystkie nagrody w Barcelonie. Nudno by było. I tak jest.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”