Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 245

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 30 sie 2009, 0:12

EnJoy's pisze:
10 pisze:Muler z Gomezem w ataku, a Schweini z Tymem głębiej?
Grali 4-3-3 gdzie Mueller, Olic i Gomez mieli grać z przodu.Bastian tak z mojej perspektywy to starał się pchać ten wózek do przodku i brał ciężar gry na siebie.
Pytałem o grę po wejściu Robbena i Ribery'ego.

A cholernie mnie to ciekawi, bo zagmatwała się wasza sytuacja kadrowa po przyjściu Robbena. Coś mi się widzi, że jeśli jeszcze dojdzie Rafinha (a wiele na to wskazuje), zagracie czymś takim:

---------------But/Rense---------------
Rafinha-Van Buyten-Badstuber-Lahm
-Schweini--Tymo/Bommel--Pranjić-
Robben---------Gomez---------Ribery

Tylko nie wiem, czy Schweini podoła. No i kwestia dm'a. Przy tak skonstruowanym środku obrony (drewno+młodziak) i kiepskim bramkarzu, musiałby wykonać gigantyczną pracę.
EnJoy's pisze:nie źle
nieźle (łącznie)

Awatar użytkownika
Metal
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal » 30 sie 2009, 10:03

Jeżeli dojdzie Rafinha to pewnie zagramy dwoma defensywnymi pomocnikami. Inaczej tego nie widzę przy tak ofensywnie grającym Lahmie oraz Brazylijczyku, który ma być jutro zaprezentowany. W bramce pewnie będzie grał Butt - wczoraj naprawdę dobry mecz w jego wykonaniu, Rensing to jeden z najsłabszych bramkarzy w lidze. Jak dla mnie skład będzie wyglądał następująco:

-------------------------Butt--------------------------
Rafinha---------Demichelis-----Badstuber---Lahm
--------------Tymoschuk---------van Bommel------
Robben--------------------------------------Ribery---
-------------------Gomez------Olic/Toni-------------

Chociaż możemy zagrać jeszcze ulubione 4-3-3, wtedy sądzę że będzie coś takiego:

----------------------------------Butt----------------------------------------
Rafinha-------------------Demichelis------------Badstuber--------Lahm
-----------------------Tymoschuk---------van Bommel-------------------
------------------------------Schweinsteiger-------------------------------
Robben----------------------Gomez---------------------------------Ribery

Niestety na Bastiana jesteśmy skazani, cóż włodarze widzą a nim nadal gwiazdę światowego kalibru :roll: Badstuber wczoraj zagrał świetne zawody, pewny siebie, bezbłędny - filmik z jego grą mogliby puszczać do nauki młodym, zagrał jak profesor. Oczywiście czasem gra jak amator, co jest zrozumiałem - brak doświadczenia, jednak jeżeli będzie się dobrze rozwijał to za 2/3 lata będą z niego ludzie. Mam nadzieję, że Micho szybko wróci bo Daniel to zdecydowanie nie ta klasa.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 30 sie 2009, 10:31

10 pisze:Przy tak skonstruowanym środku obrony (drewno+młodziak) i kiepskim bramkarzu, musiałby wykonać gigantyczną pracę.
Tymoszczuk na DMie i pograne w LM mamy. Chyba ze zlapie jakas miarowa forma, bo na razie to slabiutko gra na tej pozycji....

Moim zdaniem jezeli mialbym juz wybierac pomiedzy Gomezem a Oliciem to wystawialbym tego drugiego... Ivo robi zamieszanie w polu karnym, strzela na bramke celnie z trudnych pozycji, czesciej go widac przy pilce niz Gomeza, ktorego styl gry polega na tym aby przylozyc noge do idealnego zagrania i strzelic gola, co z roznym skutkiem mu wychodzi...
Metal pisze:Niestety na Bastiana jesteśmy skazani, cóż włodarze widzą a nim nadal gwiazdę światowego kalibru
W sumie to wole Bastiana niz Altintopa. Wszyscy narzekacie na niego ale to przeciez nie jest zly pilkarz....

Co do Demichalisa, to jak myslicie nie lepiej byloby go na DMie ustawic w miejsce Tymoszczuka, ktory kompletnie tam sobie nie radzi? Bo na obronie jakby mial grac to mysle ze bardziej prawdopodobne jest ze nie w miejscu van Buytena tylko Badstubera....

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 30 sie 2009, 10:37

Martinho pisze: Moim zdaniem jezeli mialbym juz wybierac pomiedzy Gomezem a Oliciem to wystawialbym tego drugiego...
Tylko że w 4-3-3 Olić będzie grał na skrzydle a nie na środku. To nie jest środkowy napastnik.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 30 sie 2009, 11:10

10 pisze:Tylko że w 4-3-3 Olić będzie grał na skrzydle a nie na środku.
Cos za pieknie mi sie widzi ze bedziemy grac czesto 4-3-3. Jezeli tak to ekstra ale van Gaal chyba jednak na dwojke z przodu postawi....

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 30 sie 2009, 16:31

10 pisze:Pytałem o grę po wejściu Robbena i Ribery'ego.
Cały czas było 4-3-3, tyle, że Mueller przeszedł do prawej pomocy (w miejsce Altintopa), a Robben grał na prawym skrzydle ataku (a nie w ofensywnej pomocy). Oczywiscie wraz z wejściem Francka zaczęli wymiennie stosować pozycje (jak Ribery przechodził na prawą, to Robben śmigał na lewo). Generalnie aż miło było oglądać te ich wspólne zagrania :)

Rafinha nie przyjdzie. Mam wrażenie, że to Magath się zaparł żeby nikogo nie puszcać, zwłaszcza do Bayernu - wcześniej Neuera, teraz Rafinhę. Zmięknie jak jego Schalke zajmie coś ok. 8-10 miejsca w BL i w kasie naprawdę zrobi się pusto. I za rok pakiecik Neuer-Rafinha zawita do Bayernu :)

Przesadzacie z negatywną opinią o Tymoszczuku. Wiadomo, ze jak koleś zmienia całkowicie otoczenie, ligę itp., to od razu może nie zaskoczyć. Pierwsze mecze miał dość kiepskie, ale wczoraj zagrał naprawdę świetną partię. A to że koncentruje się na defensywie - taka rola, od rozgrywania w systemie van Gaala są pół-boczni pomocnicy (wczoraj Hamit i Bastian). Zresztą zobaczcie sami cóż to znaczy mieć świetnego DM-a - przecież odbiór piłki przez Tymo zapoczątkował wczoraj akcję zakończoną drugą bramką.

Ogólnie ucieszył mnie mecz z Wolfsburgiem. Oby bylo dobrym prognostykiem (złych już było dość...) na następne kolejki :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 01 wrz 2009, 18:27

Cześć laski.

Mam takie pytanie odbiegajace od boiskowej rzeczywistosci. Gdzie moge zakupic koszulke Bayernu z wlasnym nadrukiem, najlepiej ta z tego sezonu?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 01 wrz 2009, 18:39

www.fcbayern.de

Koszt jeśli pamiętam 80 euro. Ja przynajmniej tyle płaciłem.

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 01 wrz 2009, 19:10

emdżej pisze:http://www.allegro.pl/item718178938_fc_ ... roz_m.html
To na razie odpada, interesuje mnie najnowszy kroj koszulki z reklama zamiast T-Home to Liga Total
Akarin pisze:www.fcbayern.de
Akarin to jest ostatecznosc, na razie poprosilbym jakies polskie odpowiedniki, bo bym musial placic 80 eurasow plus przesylka a tak to Polaczki moze nabzykaja mi tez taka tyle ze taniej :)

Etus2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Etus2 » 01 wrz 2009, 19:21

to co kupisz tutaj na pewno nie będzie oryginalna , oryginalna koszulke prosto z Monachium bierz , ja kupiłem Realu dałem 90 euro ale nie żałuje , koleś z klasy kupił sobie Arsenalu za 100zł+ i niby wszystko ma (znaczki,metki) ale jednak to juz nie to samo (nadruk i cala reszta)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 04 wrz 2009, 11:24

Ponieważ okienko już nam się zamknęło 4 (albo 3, biorąc pod uwagę Anglię :wink: ) dni temu, no i jeszcze zdążyliśmy przeprowadzić świetny transfer Arjena Robbena, który umożliwia nam zmianę systemu taktycznego na 4-3-3, uznałem, że można by jeszcze raz poddać analizie naszą kadrę (plus widoki na przyszłość :) ).

Bramka - chyba największe rozczarowanie jeśli chodzi o okienko transferowe. Miał być Neuer, mówiło się o Freyu, wspominany był Enke. Jednak na kolejny sezon zostaliśmy z Buttem i Rensingiem. Przynajmniej van Gaal dość wcześnie zorientował się, że Rensing jednak nie nadaje się na nr 1 i mam nadzieję, że będzie teraz regularnie stawiał na Butta. Za rok musimy wzmocnić tą pozycję - mam nadzieję, że Neuer rzeczywiście ma tą klauzulę odejścia i na przyszły sezon jesteśmy z nim dogadani, jeśli nie on, stawiałbym na Adlera (jest też wariant przejściowy z Enke, któremu kończy się kontrakt, ale w to akurat wątpię). Z Buttem należy przedłużyć kontrakt, z Rensingiem się pożegnać (kończy mu się kontrakt, więc będzie to dość proste).

Obrona:

Środkowi - odejście Lucio spowodowało najpierw niezłą lukę, ktorą jednak moim zdaniem będzie można w trakcie sezonu wyprostować. Badstuber budzi moje spore nadzieje, a i van Gaal wydaje się na niego mocno stawiać. Wreszcie możemy mieć dobrego niemieckiego środkowego obrońcę, do tego wychowanka. Gorzej z drugim partnerem - tu musi (a przynajmniej powinien) grac któryś z dwójki doświadczonych graczy - van Buyten lub Demichelis. Micho niestety na razie leczy kontuzję, poza tym okres przygotowawczy miał dość cienki. van Buyten gra dość przeciętnie, choć w meczu z Wolfsburgiem zanotował progres (jak wszyscy zresztą). No ale nie jestem do końca zadowolony z obsady obrony, tym bardziej, że van Gaal zdaje się zupełnie odstawiać na boczny tor Breno (w sumie forować dwóch juniorów w jednym sezonie na takiej pozycji to byłaby przesada). Moja opinia - Breno do odstawki (może na 1,5 roczne wypożyczenie w zimie :?: ), za rok na jego miejsce (jako obrońcy nr 4) może przyjść Niedermaier (aktualnie na wypożyczeniu w Stuttgarcie), sądzę też że któryś z doświadczonych piłkarzy wygra rywalizację, a drugi odejdzie - wówczas przydałby się zakup jakiegoś dobrego obrońcy w wieku 25-28 lat, który wzmocniłby tą pozycję. Trudno mi w tej chwili wskazać, kto mógłby nim być.

Boczni - można powiedzieć, że kolejny zawód po obsadzie bramki. Wiele mówiło się o Bosingwie, w końcowce okienka miał dojść Rafinha. Dobrze przynajmniej, że odszedł Oddo. Skończyło się na przejściu Lahma na prawą obronę i objęciu przez Pranjicia lewej flanki. Może jest to rozwiązanie na przyszłość - jeśli się sprawdzi (szczególnie Pranjic, bo z Lahmem jest to tylko kwestia przyzwyczajenia zawodnika do nowej strony boiska, nie klasy), to za rok nie trzeba będzie nikogo sprowadzać. Jeśli nie, no to oczywiście zakup będzie konieczny - pytanie oczywiście czy lewego (?) czy prawego (Rafinha?). Rezerwowi - na prawej Lell i Goerlitz, na lewej Braafheid plus ewentualnie Contento. Jesli chodzi o zmienników na lewej stronie, to nie mam zastrzeżeń (zwłaszcza, że Braafheid może też grać na środku obrony), może jedynie nad Contento trzeba by się bylo zastanowić, czy nie lepiej go wypożyczyć. Lell i Goerlitz to kandydaci do odejścia - Lell mógł nawet już teraz odejść (ta historia z transferem do Stoke to zakrawa niemal na kpinę), Goerlitzowi zaś kończy się kontrakt. Trzeba pomyśleć o nowym, sensownym zmienniku dla Lahma (lub nowego prawego obrońcy) -może Dabo z St. Etienne - za rok byłby do wzięcia za darmo. Plus dołożyć do tego juniora z rezerw jak Kopplin.

Pomoc - analiza pod kątem ustawienia 4-3-3, w którym Robbena i Ribery'ego zaliczam do napastników
Przyszedł Tymoszczuk - duże teretyczne wzmocnienie, które nie do końca jeszcze przełożyło się na praktykę. Myślę, że jednak Ukrainiec wkrótce się rozegra (już mecz z Wolfsburgiem był b. dobry). Poza tym wzmocnieniem w tej formacji miał być Pranjic, który jednak - jak wszystko na to wskazuje - będzie lewym obrońcą. Powoduje to trochę brak alternatyw w tej formacji, tym bardziej, że dwaj gracze, dla których za chwilę zostanie jedynie miejsce na trybunach lub w rezerwach (Sosa i Baumjohann) nie bardzo pasują do trójki pomocników, z których każdy ma też zadania defensywnie. Mamy więc tu w sumie 4 liczących sie graczy - Bastiana, van Bommela, Tymoszczuka i Altintopa, plus Ottla jako dalszego back-upa. Trochę za mało jak na długi sezon (choć, jak wspomniałem, czasami może też grać tu Pranjic no i od biedy Mueller) - widać, że Ze Roberto mógł jeszcze zostać (ale skoro nie chciał 1-rocznego kontraktu...). Bo akurat sprzedaż Borowskiego była b. dobrym rozwiązaniem, przynajmniej nie obciąża listy płac. Na przyszły sezon, jeśli oczywiście utrzymamy taktykę 4-3-3, konieczne będzie wzmocnienie w tej formacji. Dobrym kandydatem może być np. Hitzslperger - kapitanowi Stuttgartu kończy się kontrakt i nie został on póki co przedłużony. Widziałbym też Oezila, ale nie wiem czy nie jest on za bardzo ofensywny lub np. Kacara z Herthy - oczywiście wszystko zależy od rozwoju tych piłkarzy. Dodatkowo jest kwestia przedłużenia kontraktow Altintopa i van Bommela - chyba oba powinny być przedłużone. Co do odejść - Ottla ewentualnie bym zostawił jako tanią w sumie alternatywę DM-a, natomiast pozbylbym się Sosy i ewentualnie wypożyczył Baumjohanna. Za rok kończy się wypożyczenie Kroosa i chyba trzeba tez będzie zdecydować w którym kierunku z nim iść. Z młodych talentów można by do pierwszej drużyny dookoptować Davida Alabę, choć to oczywiście zależy od jego gry w rezerwach w tym sezonie. Talent z pewnością chłopak ma :wink:

Atak - w tej chwili nasza zdecydowanie najsilniejsza formacja. Odszedł jedynie Podolski (i b. dobrze), przyszli Gomez, Olic i Robben. Nic dodać nic ująć, zważywszy jeszcze, że pod okiem van Gaala rozwija się talent Muellera. Znakomita obsada skrzydeł - Robben i Ribery, zmiennicy Mueller i Olic (odpowiednia mieszkana młodości i rutyny :) ), no i ostra rywalizacja na środku ataku - Gomez, Klose, Toni. Rywalizacja ta z pewnością zakończy się odejściem kogoś z dwojki Klose-Toni, no chyba, że van Gaal będzie też często grał dwójką napastników. W każdym razie na przyszły sezon, o ile udaloby się jakimś cudem zatrzymać Francka, nie mamy się o co martwić w kwestii transferów. W przypadku sprzedaży Ribery'ego oczywiście konieczny będzie nowy skrzydłowy - może Suarez z Ajaxu?

Podsumowując - będzie co robić w przyszłym okienku, szczególnie w kwestii defensywy. Ten temat został przespany przez nas zarząd, transfer Robbena tej kwestii niestety nie zamyka i nie usprawiedliwia. Ale nie jest może aż tak czarno, jakby niektórzy to widzieli. Bądźmy dobrej myśli :)

Awatar użytkownika
spyrczak
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: spyrczak » 04 wrz 2009, 11:44

Michał M pisze:mam nadzieję, że Neuer rzeczywiście ma tą klauzulę odejścia i na przyszły sezon jesteśmy z nim dogadani,
co do kwestii Neuera to na 90% jestem przekonany że, do Nas dołączy po tym sezonie :) identyczna sytuacja była z Klose i Gomezem, też za pierwszym podejściem odeszliśmy z kwitkiem a po roku już byli w Monachium :) zresztą gdyby Uli i reszta nie byli pewni swego to wydaje mi się że, przynajmniej tego Enke by ściągnęli a tak to dogramy jakoś ten sezon z Buttem w bramce a potem z walizką pieniędzy do Felixa ;p zresztą jeśli finanse Schalke się nie poprawią to wcale ta walizka pełna nie musi być a kto wie może i Rafinhe Nam dorzucą :) co do Rense to trzeba chyba otwarcie sobie powiedzieć że, to ostatni jego sezon w Bayernie, odejście to obecnie jedyna słuszna opcja dla niego jeśli chce coś w piłce jeszcze osiągnąć.
Michał M pisze:Podsumowując - będzie co robić w przyszłym okienku,
dokładnie, szkoda tylko że, My kibice o tym wiemy a zarząd co roku obiecuje a później dopiero po takim Mainz zaczyna coś działać ;)

Awatar użytkownika
arek_ahig
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 249

Post Wyświetl pojedynczy post autor: arek_ahig » 12 wrz 2009, 16:16

Ale farcicie. :D
Borussia was cisnie, strzelacie bramke ze spalonego i mamy remis po pierwszej polowie. Oby w II polowie sprawiedliwosci stalo sie zadosc.

sitrus
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sitrus » 12 wrz 2009, 17:25

No i stało się za dość. Bayern w II połowie rozjechał Borussie. Cudowna gra młodziutkiego Mullera. Chyba tym występem kupił sobie u trenera miejsce w wyjściowej jedenastce. No i Ribery przepiękna bramka z rzutu wolnego. Już Juventus może się bać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”