Bayern Monachium (zbiorczy) - Strona 251

Piłka nożna w Niemczech | Rozgrywki ligowe: Bundesliga i Puchar Niemiec | Kluby: Bayern Monachium, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen | Reprezentacja Niemiec | Transfery oraz inne wydarzenia związane z niemiecką piłką nożną
Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 08 lut 2010, 8:18

Dawno nic nie pisałem, pora to naprawić.

Idziemy jak burza :) Już 10 zwycięstwo z rzędu, w tym w BL ósme 8) Można by zamarudzić, że rywale nie najwyższych lotów, że nie w formie, itp itd, no ale takie zwycięstwa jak wyjazdowe z Werderem czy Wolfsburgiem niewątpliwie cieszą :) Tym bardziej, że rywale tracą punkty i do Leverkusen brakuje nam jedynie dwóch goli - a przy formie strzeleckiej Bayernu (11 goli w pierwszych 4 spotkaniach 2 rundy) nie powinno to być większym problemem :wink:

Trochę martwi jedynie nonszalancja, z jaką przeprowadzamy ataki prowadząc rożnicą dwóch, czy nawet jednej bramki. Słusznie zwrócił na to uwagę van Gaal - podoba mi się jego krytyczne podejście (Magath czy nawet Ottmar chwalili by jedynie wynik...). No i nasza defensywa - zawsze wpadnie jakiś babol na bramkę. Dobrze, że chociaż Butt jest w świetnej formie (kolejny obroniony karny :!: ). W każdym razie w LM musi to wyglądać lepiej. Okaże się zresztą niedługo :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 08 lut 2010, 9:54

Defensywa to chyba zawsze jakiś numer wytnie. Póki z przodu Bayern gra świetnie, to w niczym te błędy nie szkodzą, ale nie zawsze wszystko w ataku wyjdzie i trzeba nad tym popracować. Bo te błędy w obronie nie raz wołają o pomstę do nieba. Wspomnę tu chociażby sytuację z ostatniego meczu z Wolfsburgiem, kiedy to Ribery sprokurował rzut karny, bo poślizgnął się i przewracając skosił rywala. :lol:

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 08 lut 2010, 10:14

emdżej pisze:Ribery sprokurował rzut karny, bo poślizgnął się i przewracając skosił rywala. :lol:
No Ribery to w ogóle nie jest jeszcze zgrany z zespołem i to dało się zauważyć w kilku sytuacjach w sobotnim meczu. Nie dziwi mnie więc, że van Gaal do tej pory go nie wystawiał od pierwszych minut. Dobrze, że do meczu z Fiorentiną jeszcze dwa spotkania, więc Franck ma szanse wrócić do rytmu meczowego :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 08 lut 2010, 10:33

Właściwie to w tym sezonie Bayern nie odczuwa specjalnie braku Francka. Przecież Robben gra tak fantastycznie, że kiedy on jest na boisku to nawet Ribery nie jest potrzebny. Jestem naprawdę pod wrażeniem tego jak gra Bayern, a przede wszystkim Arjen.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 08 lut 2010, 10:52

emdżej pisze: a przede wszystkim Arjen.
Najważniejsze, że jest zdrowy :) I że nasi lekarze, w przeciwieństwie do ich kolegów z Madrytu, doszli do tego, jaka jest przyczyna jego ciągłych urazów mięśni. Robben dostaje teraz specjalne treningi wzmacniające plecy i efekty jak dotąd, są świetne (na 360 możliwych do rozegrania minut 2 rundy zagrał 340 minut) - oby tak dalej :!:

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 08 lut 2010, 11:52

Michał M pisze:No i nasza defensywa - zawsze wpadnie jakiś babol na bramkę.
I tu jest główny problem Bayernu.Jeżeli chodzi o boki to jeszcze jako taki [ mimo, że wolałbym Lahma na lewej stronie, ale jak się nie ma co się lubi... ] to już środek jest fatalny.Dwa drewniane pale postawione przed bramką Butta i robi się problem.
Pamiętam jak Van Buyten imponował mi w HSV, ale jak przyszedł do Bayernu to cofa się w rozwoju, na prawdę zero postępów.Ale gorzej jest z Argentyńczykiem - ten to jak nie pierdolnie samobója to dostanie głupią kartkę.Nie wiem co jest z Breno, ale jeżeli jest taki deficyt na tej pozycji to dlaczego go nie spróbować.

Kolejna sprawa to przydało by się, żeby Uli sypnął hajsem [ jeszcze nie przejął funkcji Prezydenta, nie ? ] na zawodnika na tą pozycję.

Tyle o obronie, reszta zespołu.Nareszcie bardzo dobrze wygląda pomoc, Bastian gra bardzo dobrze, nie pamiętam kiedy miał taką formę, do tego Van Bommel bardzo pewnie jak przystało na kapitana.No i boki, Robben oraz największa gwiazda Bayernu - Ribery [ choć podczas meczu z VFL zastanawiałem się dlaczego uważa się go nadal za gwiazdę mimo, że więcej siedzi na trybunach niż gra ].Skrzydła to na prawdę mocna siła Monachijczyków, Robben strzela, drybluje i podaje [ podanie do Muellera na 3:1 - magia ] i napędza grę.Do tego dochodzą napastnicy, Olic, Gomez i nawet Klose strzelają dużo o czym pisał Michał.

Czekamy na Fiorentinę, która chwyciła zadyszkę, fajnie jakby Bayern przeszedł bo później może się wszystko zdarzyć.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 08 lut 2010, 12:05

EnJoy's pisze:mimo, że wolałbym Lahma na lewej stronie, ale jak się nie ma co się lubi...
Lahm obecnie gra naprawdę nieźle na prawej stronie. Może nie wchodzi już tak ostro do przodu (chociaż do meczu z Wolfsburgiem miał w każdym spotkaniu 2 rundy na koncie 1 asystę), ale to wynika też z większej dyscypliny taktycznej niż było to np. za Klinsmanna (tam w ogóle była taktyka?). Natomiast Badstubera widzę jednak raczej w środku (co może częściowo rozwiązałoby nam tamtejsze problemy), jak na bocznego obrońcę jest za mało dynamiczny. Na lewej obronie przydałby się w nowym sezonie nowy gracz.
EnJoy's pisze:Pamiętam jak Van Buyten imponował mi w HSV, ale jak przyszedł do Bayernu to cofa się w rozwoju, na prawdę zero postępów.
Trochę przesadzasz, w tym sezonie gra naprawdę nieźle (i nie chodzi mi tu wyłącznie o strzelanie goli :) ). Jego słabością są pojedynki 1vs1, do których jest za wolny. Ale ustawianie się, gra ciałem - te elementy w tym sezonie naprawdę dobrze wyglądają u Belga.
EnJoy's pisze:Ale gorzej jest z Argentyńczykiem - ten to jak nie pierdolnie samobója to dostanie głupią kartkę.
No Demichelis zawodzi chyba wszystkich. Gdzie ta jego forma z sezonu 2007/08, zupełnie o nim zapomniał? Z nim jest dobrze, dopóki nie jest mocno naciskany przez rywali, a jak już jest, to wtedy za często traci głowę. Ale w pojedynkach 1vs1 radzi sobie z kolei z reguły lepiej niż Belg...
EnJoy's pisze:Nie wiem co jest z Breno, ale jeżeli jest taki deficyt na tej pozycji to dlaczego go nie spróbować.
Na razie jest na wypożyczeniu w Norymberdze...i ponoć całkiem nieźle sobie radzi (sądząc po notach). Kto wie, może w przyszłym sezonie van Gaal da mu szansę?
EnJoy's pisze:Kolejna sprawa to przydało by się, żeby Uli sypnął hajsem [ jeszcze nie przejął funkcji Prezydenta, nie ? ] na zawodnika na tą pozycję.
Przejął od 1 stycznia. Teraz za sprawy sportowe odpowiada Nerlinger, ale myślę, że Ulli nadal ma sporo do powiedzenia.
EnJoy's pisze:Bastian gra bardzo dobrze, nie pamiętam kiedy miał taką formę,
Z chwaleniem Bastiana wolę się wstrzymać nawet do końca sezonu, ale prawda jest taka, że wreszcie patrzy się na jego występy z przyjemnością, bez przeklinania pod nosem. Oby grał tak regularnie, a naprawdę będzie można o nim powiedzieć - jeden z filarów Bayernu :!:
EnJoy's pisze:Czekamy na Fiorentinę, która chwyciła zadyszkę, fajnie jakby Bayern przeszedł bo później może się wszystko zdarzyć.
Mam nadzieję, ze do spotkań w LM wyeliminujemy choć część naszych błędów w defensywie. Ale myślę, że i tak można patrzeć na ten dwumecz z lekkim optymizmem :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 09 lut 2010, 22:39

Jakim zestawieniem zagra jutro najpewniej Bayern? Wytoczy najmocniejsze działa i zmiecie z boiska Greuther Furth, czy może van Gaal skorzysta z okazji przyjrzenia się paru zawodnikom, którzy grają mniej i tylko lekko sponiewiera rywala?

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 10 lut 2010, 0:13

Buyten, Butt (może nawet z BVB nie zagrać), Klose, Schweini - nie ma ich w kadrze.

Do tego Ribery wychodzi w pierwszym składzie, na bramce Rensing. Reszta nie wiadomo, pewnie Contento zastąpi Buytena na środku, albo Badstuber.
Generalnie wszyscy nastawiają sie na spokojny meczyk, byle ich pyknąć, nie narobić kontuzji i nie zmęczyć sie za bardzo.

Poza tym warunki pewnie bedą nie najlepsze, bo śnieg ma padać. Zresztą w Niemczech ma padać w nocy już i potem w dzień.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 10 lut 2010, 0:17

Akarin pisze:Poza tym warunki pewnie bedą nie najlepsze, bo śnieg ma padać. Zresztą w Niemczech ma padać w nocy już i potem w dzień.
Oglądałem mecz Werderu z Hoffenheim to sypało konkretnie. Jeszcze przed samym meczem zgarniano śnieg i murawa była bardzo śliska, a przy tym jeszcze silny wiatr. Warunki naprawdę kiepskie.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 10 lut 2010, 0:21

Wiem bo też oglądałem, ale na południu ma sypać jeszcze bardziej. W końcu bliżej gór. Poza tym widziałem pogodę dla Niemiec i przez kilka kolejnych dni ma padać.

Ale my tutaj nie o pogodzie.

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 10 lut 2010, 9:54

Akarin pisze:Do tego Ribery wychodzi w pierwszym składzie, na bramce Rensing. Reszta nie wiadomo, pewnie Contento zastąpi Buytena na środku, albo Badstuber.
Robbena bym oszczędził, Ribery i Mueller (albo Altintop) plus z przodu Gomez i Olic w zupełności wystarczą na drugoligowca. Contento raczej na ławie, pewnie Holger w środku, a na lewej obronie Pranjic - w ten sposób trochę sfrustrowanych rezerwowych będzie mogło zagrać :) W sumie to można by i Lahma trochę oszczędzić, a na prawą obronę wstawić Hamita czy nawet Lella.

sitrus
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sitrus » 11 lut 2010, 11:09

No i wygrana 6-2. niby wynik okazały, ale to co robili na boisku Lell, Tymoszczuk, Rensing i Demichelis woła o pomstę do nieba. Demichelis wydaje się z meczu na mecz grać co raz gorzej. Trzeba coś zrobić z tą pozycją, bo tego tak nie można zostawić. Kto by pomyślał, przed sezonem, że Badstuber i van Buyten będą go przewyższali o pare klas. Wczoraj się ładnie sprawili młodzi gracze jak Contento i Alaba (z tego Austryjaka będzie wielki piłkarz, to cieszy, że van Gaal stawia na naszych wychowanków. Wspaniałe zawody wczoraj zagrał Muller, który pokazuje, że nawet jak Ribery wróci do formy to nie odpuści w walce o pierwszy skład. Niesamowite, że ten chłopak grał jeszcze sezon temu w rezerwach. Ogólnie jeśli chodzi o ofensywe to na prawde gramy świetnie, ale w obronie dziura w postaci Demichelisa może nam pokrzyżować plany w LM. No i cieszy bramka Riberyego, świetnie się przy niej zachował, ale widać ile mu jeszcze brakuje do Robbena. Trzeba zacisnąć zęby i czekać. Może Ribery odzyska formę na Fiorentine.

Awatar użytkownika
przembal
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: przembal » 11 lut 2010, 13:45

Nie ogladalem tego meczu ale z wypowiedzi pomeczowych, relacji i skrótu mozna wywnioskowac, ze jak to zwykle bywa w tym sezonie do wielu groznych sytuacji pod nasza bramka doszlo z winy Demichelisa.
Martwi mnie jego postawa, nie widzialem w tym sezonie meczu w ktorym nie przytrafil by mu sie jakis babol - jesli chcemy cos ugrac w LM to niestety musi ulec jak najszybszej zmianie.
Zastanawiajace jest to, ze LvG widzac to sytuacje puscil Breno do FCN. Ciekawe jaki ma plan na obsadzenie naszej obrony nasz trener?? Moze ciagle ma nadzieje ze Argentynczyk sie obudzi? Jesli tak to mozna dograc do konca sezonu z taka obsada obrony, jesli nie to dlaczego nie próbuje w wiekszym zakresie Contento czy Kopllina z rezerw, moze warto tez jeszcze raz sprobowac Pranjica na obronie??

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 11 lut 2010, 14:21

Mamy z lekka lipe.
Nie mówię o spotkaniu z Furth, bo oni grali 5 w ataku (Lell, Micho, Rensing + dwóch ich napastników), ale o tym iż przyplątał sie jakiś wirus naszym graczom i mogą nie być w pełni sił na mecz z BVB a nawet z Violą. Niedobrze.
Chorzy teraz są Klose, Schweini, Pranjic, Butt, Olic, Buyten, Gorlitz, Klose.

Pewnie sabotażystą jest Lell, który chce pokazać pełnię swojego talentu przeciwko Violi strzelając Rensingowi cudownego hattricka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niemcy”