Czy liga powinna być większa? - Strona 3

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 07 lis 2006, 20:00

to odrazu musialbys wprowadzic 4runde czyli taki sam system jaki podal Deltinho, no chyba ze graliby na netralnym terenie - temu jestem przeciwny

Ja bym sugerowal inna zasada. Cos a'la puchar UEFA, ze silniejsza potencjalnie druzyna gra na terenie slabszego przeciwnika.
czeher pisze:Chodzi ci tutaj o kibicow czy prezentowany poziom sportowy

Mialem na mysli i jedno, i drugie.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 07 lis 2006, 20:33

czeher pisze:
Też prawda, chyba sensowniejszym jest pomysł, który faktycznie ma wejść od następnego sezonu, czyli Młoda Ekstraklasa, rozgrywki reprezentantów ligowych klubów do lat 23

No wlasnie o to wlasnie mi chodzilo - tylko nazwalem to Eskraklasa B - o projekcie Ekstraklasy.sa -
A tak pewny Rusko i Ekstraklasa SA, że inauguracja będzie w tym roku... brak sponsorów :roll:. "Tu jest polska liga, tu nie ma świadomości".

Za to dostaliśmy kompletnie niepotrzebny puchar ligi... Ciekawe na jakich murawach będa grali :lol:. Puchar będzie rozgrywany w listopadzie, pierwszym dniu grudnia, lutym i marcu. Bedzie dużo fajnej zabawy.

Obrazek

Grupa A:
• Górnik Zabrze
• Odra Wodzisław
• Wisła Kraków
• Zagłębie Lubin

Grupa B:
• Arka Gdynia
• Groclin Dyskobolia Grodzisk Wlkp.
• Lech Poznań
• Pogoń Szczecin

Grupa C:
• GKS Bełchatów
• Legia Warszawa
• Łódzki KS
• Wisła Płock

Grupa D:
• Cracovia Kraków
• Górnik Łęczna
• Kolporter Korona Kielce
• Widzew Łódź

Awatar użytkownika
MLSoccer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MLSoccer » 07 lis 2006, 20:39

Zgadza sie puchar ligi nie jest potrzebny mamy Puchar Polski to wystarczy a liga czy powinna byc powiekszona uwazam ze tak do 18 zespolow ale jeszcze nie teraz lecz gdzies za 4-5 lat.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 07 lis 2006, 20:56

Ja tam uwazam, ze puchar ligi ma prawo bytu, przeciez rozgrywany jest w ligach, z ktorych powinnismy brac przyklad :lol: Niemcy, Francja, Anglia - moze nie w takie formule jak obecnie. Mnie osoboscie przypada do gustu puchar ligi rozgrywany w Niemczech jako inauguracja sezonu - biora w nim udzial druzyny z czolowki - i nie ma az tyle meczow - nie wiem czy dobrze przytocze ale 1 i 2msc z zakonczonego sezonu startuje od polfinalow zas 3-6 od 1/4
piwus pisze:Puchar będzie rozgrywany w listopadzie, pierwszym dniu grudnia, lutym i marcu.
przyznam, iz termin niezbyt fortunny i to nie tylko, ze wzgledu na panujace warunki - bo nalezy zadac gdzie niektorzy beda rozgrywac mecze :think:
piwus pisze:Ciekawe na jakich murawach będa grali
druzyny, ktore jeszcze nie maja ogrzewanej murawy beda "bezdomne", gdyz wlasnie wtedy bedzie u nich remoncik :!: np. w Zabrzu na dniach beda "zwijac murawe"
Smithu pisze:Ja bym sugerowal inna zasada. Cos a'la puchar UEFA, ze silniejsza potencjalnie druzyna gra na terenie slabszego przeciwnika.
Dosc nowatorski sposob jak na LIGE :wink:

Awatar użytkownika
pietrek861
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pietrek861 » 08 lis 2006, 19:27

piwus pisze:puchar ligi...
i po co to komu? W Anglii to chociaż zwycięzca tego pucharu ma zapewniony udział w Pucharze UEFA a u nas co? Po tym jak w tym sezonie tylko wicemistrz ma zapewniony udział w PU to warto powalczyć co prawda w Pucharze Polski ale po co jeszcze szafować siłami w pucharze ligi? I kto przyjdzie na mecze w których bedą grały tylko ławki rezerwowych? Może nagrodą bedzie udział w tak niechcianym w Polsce pucharze Intertoto? :lol:
Smithu pisze:Cos a'la puchar UEFA, ze silniejsza potencjalnie druzyna gra na terenie slabszego przeciwnika
Myślę ze im więcej udziwnień w systemie rozgrywania ligi tym dla niej gorzej... Choćby nieudany, bo nie kontynuowany pomysł z grupami w sezonie 2001/02. Natomiast wspomniany przez Ciebie system sprawdza sie w PP przykładowo mecz Stali z Legią :lol:

gilardino
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino » 09 gru 2006, 14:47

Puchar ligi to pzedewszystkim dodatkowe pieniądze dla klubów wiec nie ejst to zły pomysł,no i zawsze jakaś szansa ze pojawi się nowy Blaszczykowski(osobiscie w to watpie)

Awatar użytkownika
vakabayashi
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: vakabayashi » 09 gru 2006, 14:55

gilardino pisze:ze pojawi się nowy Blaszczykowski
to musi pojawić sie nowy Liczka który takiego Kube znajdzie i na niego postawi

gilardino pisze:Puchar ligi to pzedewszystkim

W obecenym kształcie twór nudny i nie potrzebny.

Co innego gdyby do pucharu ligi wprowadzić koniecznośc gry co najmniej 5 wychowankami :!:

Awatar użytkownika
SlaskWroclawFan
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SlaskWroclawFan » 14 gru 2006, 19:52

A wg mnie liga powinna być pomniejszona ,o ile?Myśle że wystarczy do 14 zespołów taj jak wcześniej to by podniosło poziom OE. :wink:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 14 gru 2006, 19:57

SlaskWroclawFan pisze:A wg mnie liga powinna być pomniejszona ,o ile?Myśle że wystarczy do 14 zespołów taj jak wcześniej to by podniosło poziom OE. :wink:
:think: Liga byla pomniejszona przeciez jakis czas temu, jak sam wspomniales, a jakos nie pamietam, zeby wtedy byl wyzszy poziom. :lol: W koncu, gdyby byl - to nik nie powiekszalby ligi do 16 druzyn :wink:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 08 sty 2007, 6:31

Cztery ligi centralne - od ekstraklasy przez pierwszą, dwie grupy drugiej do ośmiu grup trzeciej ligi - taką strukturę piłkarskich rozgrywek centralnych od sezonu 2008/09 przyjęło obradujące w Warszawie Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-Statutowe PZPN.
Obecna pierwsza liga przyjmie nazwę "ekstraklasa", a druga stanie się pierwszą. Liczebność tych klas rozgrywkowych nie ulegnie zmianie - tworzyć je będzie odpowiednio 16 i 18 drużyn.

Nowym tworem będzie składająca się z dwóch grup po 18 zespołów druga liga. Trzecią ligę stanowiłoby osiem grup złożonych z zespołów z dwóch sąsiednich województw.

Według nowego systemu rozgrywki toczyć się będą od sezonu 2008/09, a sezon 2007/08 będzie "przejściowym", a regulamin rozgrywek w nim obowiązujący zostanie opracowany przez PZPN.

Obecnie rozgrywki centralne obejmują trzy klasy rozgrywkowe - 16-zespołowa pierwsza liga, 18-drużynowa druga liga oraz cztery grupy trzeciej ligi, po 16 drużyn każda.
Bedzie lepsza selekcja, trzecia "obecna" liga bedzie sie skladac tylko z 36 zespolow, a nie jak obecnie 64 zespoly beda bardziej wyrownane, bo jednak dojdzie do wiekszej selekcji, to i poziom bedzie wyzszy. Dla obecnej 4 ligi a w przyszosci 3 takze bedzie lepiej, szczegolnie dla wąłscicieli. Jednak blizsze dojazdy itp. nie bedize trzebaj ezdzic po 4 wojewodzctwach a jedynie do sasiedniego. Przynbajmniej coswykombinowali nowego, czyli cos robia, o powiekszeniu ligi nie wspominaja....

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 08 sty 2007, 15:06

Mnie martwi jedna rzecz. Otóż obecna trzecia liga jest za biedna na ten nowy podział. Teraz większość drużyn jeździ na mecze w swoim województwie oraz jego obrębie. Teraz będą musieli jeździć po całym kraju. III-ligowe kluby są biedne i większość nie będzie mogła sobie pozwolić na takie dalekie wycieczki. Ale nie wiem może się mylę. Dobrze że II liga nie pozostanie zmieniona.
A czy dojdzie do rozszerzenia? Nie wydaje mi się, poprostu jest w tej sprawie bardzo cicho co może wskazywać że działacze nie chcą dodatkowych zespołów. A szkoda bo jestem zwolennikiem tego.

Awatar użytkownika
pietrek861
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pietrek861 » 08 sty 2007, 19:55

Trzecia liga zostanie pomniejszona prawie o połowę, a więc te bogatsze kluby pozostaną na tym poziomie rozgrywek, a takowym łatwiej jest uzbierać fundusze na dalsze niż obecnie wyjazdy. Nawet na dzień dzisiejszy nie jest tak dobrze, bo przecież np kluby z południowej Wielkopolski muszą jeździć na mecze w okolice Szczecina lub Gdańska i jakoś nikt nie robi z tego problemów... Ale żeby nie trzeba było jeździć od razu na drugi koniec Polski, myślę że dobrym pomysłem byłby podział tej przyszłej trzeciej ligi mimo wszystko według klucza geograficznego np na Wschód i Zachód... a to dawałoby potem możliwości konfrontacji obu wspomnianych 'konferencji' np na koniec sezonu :wink: hehe mecze Wschód vs. Zachód

Jednak nie najlepszym pomysłem jest nazywanie lig na wzór angielski czyli 1 lige- ekstraklasą, a 2gą- pierwszą itd. wg mnie to głupi pomysł wprowadzający niepotrzebne zamieszanie. A Anglicy poszli nawet dalej nazywając faktyczną 2 ligę-Championship, a trzecią bodajże 1st Division... paranoja.. :roll: :wink:

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 08 sty 2007, 23:37

przyznam, iz termin niezbyt fortunny i to nie tylko, ze wzgledu na panujace warunki - bo nalezy zadac gdzie niektorzy beda rozgrywac mecze
Czysto teoretycznie to powinno być gdzie grać, przecież pierwszoligowców obowiązują podgrzewane murawy i nie tylko. Jak sami wiecie, w praktyce sprawa ma się inaczej co widać na obrazku powyżej. Co do samego PL myślę że Ekstraklasa usilnie chce upodobnić się do Angoli gdzie oprócz 38 meczy ligowych gra się puchar Angli i Ligi + mecze w Europejskich Pucharach.

Nazewnictwo - sprawa przyzwyczajenia, u nas to się nie przyjmie, na wyspach jest tak od lat, i wcale nie sądze, żeby tak było dobrze.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 09 sty 2007, 0:22

Goguś pisze:
Cytat:
przyznam, iz termin niezbyt fortunny i to nie tylko, ze wzgledu na panujace warunki - bo nalezy zadac gdzie niektorzy beda rozgrywac mecze

Czysto teoretycznie to powinno być gdzie grać, przecież pierwszoligowców obowiązują podgrzewane murawy i nie tylko. Jak sami wiecie, w praktyce sprawa ma się inaczej co widać na obrazku powyżej.
Gogus odnosisz sie do czegos co napisalem 2 miesiace temu :!: I spostuje bylo to odnosnie aktualnego PE - niektore zepsoly nie maja/mieli jeszcze podgrzewanych, badz tez byli podczas wymiany jak Gornik
Zreszta na Koronie jest podgrzewana murawa a stan murawy byl bardzo kiepski w meczu z Widzewem bodajze :!:
A jezeli sie nie myle w przyszlosci PE nie bedzie sie rozpoczynac dopiero pod koniec listopada

Co do systemu rozgrywek, to moze i jest to jakies wyjscie - podniesienie to poziom sportowy czy organizacyjny :think: - trudno powiedziec
Co do nazewnictwa to totalna bzdura :badziewie: - wkurzaja mnie takie nazewnictwa nie od dzis :!: I bede sie z tym muaisl zmagac w rodzimej lidze :/

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 09 sty 2007, 7:49

W polskiej lidze żużlowej było/jest coś takiego że najwyższa liga jest Ekstraklasą, potem pierwsza, druga...

Natomiast w Anglii sprawa jest jeszcze dziwniejsza Premiership, tutaj się trzecią ligę, nazwywa chyba pierwszą dywizją. Nie mam pojęcia po co chce się wprowadzić podobne u nas, gdzie białe jest białe, a czarne jest czarne, kombinowanie jest absolutnie zbędne, w Anglii nikt tego nie wymyślił od tak sobie, po prostu nazwy poszczególnych lig są niezmienione od lat. Jeżeli nawet "Ekstraklasa" S.A. zdecyduje się na taki krok, to po roku, może dwóch latach wróci do pierwotnego założenia, bo na 100% jestem przekonany że pomysł nie wypali, pozatym czy to zmieni poziom naszej ligi? Czy będziemy grali jak Anglicy? Nie szata zdobi człowieka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”