Kibice, ultras, oprawa meczowa - Strona 85

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Kibice, ultras, oprawa meczowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 18 sie 2025, 13:10

Nie no, jasne, że tak, natomiast nie wiem o co takie zdziwienie - zawsze o zgodach decydowało kto z kim pił/robił interesy/handlował/wspierał się taki czy inny sposób.

Ps. Wisła jedzie do Pruszkowa, a kibice Znicza będą pod stadionem. Ciekawe czy ich się uzbiera chociaż z 50.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 18 sie 2025, 18:05

To prawda, były zgody pijackie, kilkudniowe, przybijane bo ktoś poczęstował kogoś jabolem pod wiaduktem lub kluby miały podobne barwy. 2016 rok był jednak bezprecedensowy. Padły dwie długoletnie zgody w ciągu kilku dni (chyba nie było to w ten sam dzień, aż tak nie pamiętam). Wiadomo, że pokolenia się zmieniają, młodzież dochodzi do głosu, może mieć inne spostrzeżenia, chce aby ekipa szła inną drogą. Ale tu mamy skreślenie tego co było przez lata i co było wpajane pokoleniom na trybunach. Warto też zwrócić uwagę, że to w powstałym WRWE pojawiło się na przestrzeni lat wiele śliskich tematów. Konflikty w Krakowie, zatrzymania, zeznania i inne akcje tam oraz w Chorzowie, nie wiem czy wcześniej funkcjonował termin "60", czy został spopularyzowany po rozjebaniu się dużej ilości osób na niespotykaną dotąd skalę. W Łodzi też było różnie, walka o przejęcie władzy, temat z Wiarą spod Zegara, sporo ludzi odpuściło sobie ze względu na klimat lub przez to, że groził im ciężki wpierdol i łamanie.

Gołym okiem widać, że tworzą się obozy jak w latach 90. Ale coraz mniej w tym fanatyzmu. W ogóle kiedyś kibicowanie było bardziej elitarne. Żeby dostać się do młyna trzeba było chodzić na mecze i być gdzieś tam widocznym. Żeby dowiedzieć się co było na wyjeździe, jak nie byłeś, to musiałeś pytać ziomków, a jak byłeś dzieciakiem to zdobycie info było jeszcze trudniejsze. Trzeba było się postarać żeby należeć do grupy. A teraz nawet na mecze nie musisz chodzić żeby być czołową postacią ekipy. W złą stronę to trochę poszło wszystko, ale życie przenosi się do internetu.

Pamiętam czasy jak się pojechało na wyjazd na wrogi teren na własną rękę i można było liczyć na konsekwencje starszyzny. A teraz byle gość się obdziara, załóży koszulkę i kręci jakieś kulawe akcje na... Tik Toku. Szkoda słów.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 19 sie 2025, 8:30

Jasne, ale mało co jest teraz bardziej elitarne, szczególnie jeśli mamy internet, a srednia frekwencja wzrosła pewnie 2- krotnie w ciągu 20 lat.

Jeśli chodzi o konfidentów to zawsze byli, z tym że w latach 90 i 2000 jak ktoś miał zarzuty to za jakieś bójki, natomiast od lat 2000+ grupy się sformalizowały. Przyszedł kapitalizm co spowodowało naplyw pieniądze, więc zaczęli kręcić nielegalne interesy i teraz jak kogoś łapali to nie dostawał zawiasów czy roku tylko dychę. Natomiast u nas czy na Ruchu żaden nie ma wstępu na stadion. Co więcej, przecież u nas pocisnietych zostało kilkadziesiąt osób tylko za dpk, a potem za trzymanie się z tymi co poszli na dpk.

Kurestwo jest tam, gdzie wybielają konfidentów, Lech potrafił z takimi do Tajlandii jechać;)

Awatar użytkownika
Ilka
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2539
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » 19 sie 2025, 13:43

1234 pisze:
18 sie 2025, 12:03
No akurat w Szczecinie pozdrawiano tylko jeden klub (Legia) i była w tym konsekwencja przez naprawdę wiele lat :P

Sytuacja w której są barwy tylu ekip w młynie czy tyle pozdrowień to dla starszego pokolenia jest zupełną odwrotnością ich lat.
Dlatego ja nigdy jakoś nie przywiązywałam uwagi do zgód. Oczywiście nie lubię (delikatnie ujęte) Legii i ŁKSu. Od dawna lubię Ruch, ale nie ze względu na zgodę :) tylko tak po prostu. Jakiś minimalny sentyment mam do Śląska, bo we Wrocławiu miałam rodzinę. Czasem z balkonu u ciotki oglądałam ich mecze jak jeszcze grali przy Oporowskiej :)

Wisłę Kraków też lubię tak jakoś :) Pierwszą osobą jaką poznałam przez neta (potem na żywo też) był kibic Wisły właśnie. Nawet szalik mi dał. Do tej pory mamy jakiś tam kontakt :)

Ale wiadomo numero uno i klub któremu kibicuje to Widzew!

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 25 sie 2025, 21:57

Lechia spaliła flagę Arki, którą za 15 tysięcy sprzedali kibice byłej zgody z Wałbrzycha. Granica absurdu coraz wyżej :badziewie:

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 26 sie 2025, 8:16

Specyficznie było też w Chorzowie, gdzie Polonia Bytom ze względu na brak sektora gości stała nad młynem Ruchu który zaprezentował oprawę z hasłem "Niebieska strona Bytomia w miłości do Ruchu stworzona"

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 27 sie 2025, 9:35

Wydaje mi się jednak, że derby Trójmiasta to był już znacznie wyższy poziom "specyfiki".

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 27 sie 2025, 9:39

Zygmunt-1 pisze:
25 sie 2025, 21:57
Lechia spaliła flagę Arki, którą za 15 tysięcy sprzedali kibice byłej zgody z Wałbrzycha. Granica absurdu coraz wyżej :badziewie:
Z drugiej strony co za ekipa daje trzymać flagę po zreaniu zgody jakimś dwóm przypadkowym typom? Powinni jechać na Wałbrzych i zrobić z tym porządek. Kwestia trafienia typów.
Słabo Lechia, Arka też się nie popisała. Bandyterka z Instagrama kwitnie

Awatar użytkownika
1234
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 1234 » 30 sie 2025, 0:01

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 sie 2025, 14:41

Co tu się... :)

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 sie 2025, 14:47

i dopóki robi takie rzeczy to może pierdolić głupoty na X ile chce.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 sie 2025, 14:48

DDK pisze:
30 sie 2025, 14:47
i dopóki robi takie rzeczy to może pierdolić głupoty na X ile chce.
Ale musisz brać pod uwagę, że przez nie-kibiców Wisły oceniany jest za całokształt ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sie 2025, 14:48

A co te pajace robiły na sektorach gospodarzy? To nie Hiszpania. Tu Polska kibolska.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 30 sie 2025, 15:05

dias pisze:
30 sie 2025, 14:48
Ale musisz brać pod uwagę, że przez nie-kibiców Wisły oceniany jest za całokształt
Jasne, ale myślę, że dorósł już do tego, że nie specjalnie interesuje go opinia ludzi w internecie ;)
cloner pisze:
30 sie 2025, 14:48
A co te pajace robiły na sektorach gospodarzy? To nie Hiszpania. Tu Polska kibolska.
a ten pajac nie miał stać pod stadionem? xD

"Za dzieci się bierzecie a na stadion wejść nie chcecie"

Z mojej strony koniec, nie chce mi się dalej kontynuować tego tematu.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 30 sie 2025, 15:15

DDK pisze:
30 sie 2025, 15:05
ten pajac nie miał stać pod stadionem? xD
Ktoś musi porządku u siebie pilnować, żeby pajace się nie woziły.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”