Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 28 paź 2006, 14:05
Zico_FCI

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 28 paź 2006, 19:56
Niestety nie znam zawodników Widzewa, więc ciężko jest mi powiedzieć, kto dokładnie nas wyzywał.
Czyli spojrzenie z drugiej strony. No ale przeciez wyrok juz wydano, wiec tak tylko w kwestii porzadkowej.Piłkarze obu drużyn wyszli na boisko w koszulkach z napisem: "Czerwona kartka rasizmowi na stadionach". Wygląda jednak na to, że treści tego hasła nie przetłumaczono niektórym czarnoskórym zawodnikom Legii. Godoy Junior i Elton Brandao zachowali się wręcz skandalicznie. Jeden z nich uderzył Jakuba Rzeźniczaka, drugi opluł Marcina Nowaka. "Zakładając przed meczem koszulkę z antyrasistowskim hasłem, utożsamiałem się z tą akcją. Tylko, gdy ktoś pluje mi w twarz, to jak powinienem na to zareagować? Mam nadzieję, że konsekwencje wobec tego pana zostaną wyciągnięte" – powiedział Marcin Nowak. Natomiast schodzący z boiska Dikson Choto ostentacyjnie pokazywał wyciągniętą dłoń, sugerując rasistowskie zachowania widzewiaków. To już nie pierwsze takie oskarżenia kierowane przez piłkarzy Legii w stronę graczy przeciwnych zespołów. Można się zastanawiać, czy to tylko objaw przewrażliwienia czy też wyrachowania.
Nie mowiac juz o slynnych "sniezkach z wkladka" na meczu z Lechem...Gazeta Stołeczna nr 119, wydanie waw (Warszawa) z dnia 1996/05/23, dział SPORT, str. 11 pisze:(...)
Marek Koniarek (napastnik Widzewa): Legioniści grali bardzo ostro. Już w 1. minucie Jóźwiak uderzył mnie łokciem w brzuch. Sędzia tego nie zauważył, a powinna być czerwona kartka. Co chwila leciały na nas kamienie z trybun.
Krzysztof Jarzyna
Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 28 paź 2006, 21:16
Mucha pytany w tygodniu co wie o meczach Widzew-Legia w Łodzi z uśmiechem mówił o gorącej atmosferze i latających kamieniach. Pewnie w Warszawie wsyztsko to sobie wymyślili, a Janka chcieli tylko nastraszyć.Mecze z Widzewem oraz wyprawy do Łodzi zawsze były jednymi z ciekawszych. Dobrze pamiętamy miejscowych kamieniarzy (chyba najsłynniejszych swego czasu w kraju)
Widzę, że nie zrozumiałeś sensu wstawienia znaku zapytania na końcu tej wypowiedzi. Pozwolisz, że rzeczy oczywistych nie będę tłumaczył."Piłkarze wychodzą na boisko. Wszyscy w koszulkach z hasłem "Czerwona kartka agresji i rasizmowi". Jak ma się to hasło do sytuacji z ostatniej minuty?".
deltinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 paź 2006, 1:21
EltonRównież w kierunku moim i Juniora, kiedy wykonywaliśmy stałe fragmenty gry, padały obraźliwe hasła.
JuniorW trakcie meczu padało dziś mnóstwo rasistowskich okrzyków, zarówno ze strony kibiców, jak i piłkarzy.
A wszystko przez to, ze przy wreczaniu koszulek, dostali lekture pt. Rasistowskie wyzwiska w języku PL. Bardzo pojętni uczniowie szybko sie u nas ucza naszego jezyka, ciekawe cz ze zrozumieniem idzie takze wymowa. Było juz kilka druzyn z czarnoskorymi zawodnikami w Łodzi i nie słyszałem takich wyzwisk, gestów. W piatek to samo. Najwidoczniej wielu wsłuchiwało sie jedynie w kibiców zamiast grac, co odbiło sie na widowisku. Jednak jesli takie zajscia były to przecież C+ ma kilka mikrofonów, kamer na stadionie i to jest łatwo sprawdzić, narazie to tylko onet(ITI) o tym sie rozpisuje nikt wiecej. Nie ma co oceniac kibiców skoro dowody sa w postaci dwoch czy trzech zawodników, ktorzy znaja w jezyku polskim dwa czy trzy słowa i cos im sie tam wydaje.Wyzywali nas: "małpy", "czarnuchy"
Jarzinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 29 paź 2006, 10:17
Smithu
Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 30 paź 2006, 10:33
Zobaczmy co wydaje się "poszkodowanym" i "rozjemcy". Dwóm białym Polakom:Messi E2 Ronaldinho pisze: cos im sie tam wydaje
Marcin Nowak, poszkodowany zawodnik Widzewa pisze:Junior mnie opluł
Przemysław Iwańczyk sędzia główny spotkania pisze:Eltona, który opluł kapitana Widzewa. Junior uderzył w szyję jednego z rywali (...)
Jacek Sarzało pisze:Dickson Choto demonstracyjnie pokazywał kolor swojej skóry, trybuny zatrzęsły się od okrzyków wydawanych przez małpy
Chyba jednak nie to w tym felietonie jest najważniejsze. O pokazaniu przez Choto na kolor swojej skóry pisze, że to były "niepotrzebne prowokacje przewrażliwionego Choto". Jest to naprawdę szokujące. Bo jeżeli Polaków prowokuje do udawania małp gest, którym człowiek mówi "tak, jestem czarny", to z tym społeczeństwem jest naprawdę źle.Jacek Sarzało pisze:kiedy jeden z najbardziej zasłużonych piłkarzy wielkiego Widzewa z przełomu lat 70. i 80. krzyczał na całą trybunę honorową: "A temu czarnemu skur... wolno?!". A wtórowały mu VIP-y zamienione na moment w zwierzęta (...)
deltinho
Post Wyświetl pojedynczy post autor: kieres » 30 paź 2006, 23:49
kieres
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio