Widzew-Legia 27. X. 2006 - Strona 2

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 28 paź 2006, 14:05

Powiedz mi a dlaczego oni mieliby zmyślać ? I chyba rzeczywiście bardzo skupiłeś się na meczu bo „małpowanie” było bardzo dobrze słychać w TV.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 28 paź 2006, 19:56

Jak juz zapewne zobaczylo wiekszosc z userow tak jakby zrezygnowalem z pilka.pl (przynajmniej poki co, bo to przeciez gorsze niz nalog ;) ), ale dzisiaj w chwili wolnego luknalem sobie co sie dzieje i jak przeczytalem jakie to wczoraj w Łodzi odstawiono "chamstwo i buractwo" to sie usmiechnalem deliktanie ;) Poki co kilku forumowych legionistow przedstawilo wypowiedzi jednej strony i to z jednego serwisu, ktory sila rzeczy obiektywny nie jest, i calosc podsumowana zostala slowem "DNO" :lol: Wow, niezle.

To teraz kilka faktow, ewentualnie rzeczy nad ktorymi sie mozna zastanowic.

Jezeli jakiekolwiek przejawy rasizmu na trybunach byly, to w zaden sposob nie zamierzam tego bronic. Co wiecej - moge potepic. Oczywiscie nie zaprzeczam, ze pojedyncze incydenty mogly miec miejsce (bo tak jest na wiekszosci stadionach, niestety), ale teksty o "grupowym rasizmie" sa dosc smieszne. "Malpowanie"? Podobno bylo slychac "bardzo dobrze w relacji telewizyjnej". Ogladalem ten mecz bardzo uwaznie, sluchalem co sie dzieje i naprawde zadnego "malpowania" nie slyszalem. Co wiecej - to "malpowanie" slyszeli chyba tylko Choto, Zico_FCI i deltinho, bo o takim zachowaniu nie wspomina ani zaden serwis informacyjny (co wydaje mi sie logiczne, ze nie zostaloby przepuszczone, chociazby przez taki "obiektywny" i "wybitnie nie-prolegijny Onet :lol: ) ani nawet niejaki "Bodziach" w swojej "Relacji z trybun" na legialive.pl. Wspomina o doskonalym dopingu Widzewa, ale o "malpowaniu" - ani slowem. No coz, moze po prostu jest ukrytym kibicem Widzewa i ograniczyl sie jedynie do pochwal :lol:

Dalej, czyli watek "Pilkarze Widzewa Rasistami". Przytoczona wypowiedz Eltona i jej fragment, ktory mnie najbardziej rozbawil:
Niestety nie znam zawodników Widzewa, więc ciężko jest mi powiedzieć, kto dokładnie nas wyzywał.

Slyszalem pogloski o jego dosc watpliwej inteligencji (zreszta u pilkarza to nic wyjatkowego), ale biedaczek chyba naprawde ma ciezko w zyciu. Oczywiscie moze nie znac pilkarzy Widzewa, bo przed sezonem malo kto ich znal w Polsce, nie mowiac juz o "polskich Brazylijczykach", ale rozroznienie zawodnika typu - "obronca, pomocnik, napastnik", czy tez "ten, ktory mnie pilnowal", "ten ktory gral na prawej obronie" czy jakkolwiek inaczej nieco by go uwiarygodnilo. A tak to zalatuje nieco tekstami wskazujacymi na "mode rasizmu". Bo teraz to najbardziej chwytliwe haslo, i ogolnie potepiane w takim stopniu, ze wydanie wyroku i wskazywanie winnych odbywa sie od razu po "zgloszeniu problemu". Nawet bez jego badania. No bo jak pilkarze Legii mowia, ze ich obrazano - na pewno ich obrazano, czyz nie? To nic, ze ci obrazajacy widzewiacy maja Kelechiego w skladzie. Jego tez wyzywaja.

Jezeli kibice Legii przytaczaja fragemnty z ich serwisu, to i ja przytocze z widzewskiego:
Piłkarze obu drużyn wyszli na boisko w koszulkach z napisem: "Czerwona kartka rasizmowi na stadionach". Wygląda jednak na to, że treści tego hasła nie przetłumaczono niektórym czarnoskórym zawodnikom Legii. Godoy Junior i Elton Brandao zachowali się wręcz skandalicznie. Jeden z nich uderzył Jakuba Rzeźniczaka, drugi opluł Marcina Nowaka. "Zakładając przed meczem koszulkę z antyrasistowskim hasłem, utożsamiałem się z tą akcją. Tylko, gdy ktoś pluje mi w twarz, to jak powinienem na to zareagować? Mam nadzieję, że konsekwencje wobec tego pana zostaną wyciągnięte" – powiedział Marcin Nowak. Natomiast schodzący z boiska Dikson Choto ostentacyjnie pokazywał wyciągniętą dłoń, sugerując rasistowskie zachowania widzewiaków. To już nie pierwsze takie oskarżenia kierowane przez piłkarzy Legii w stronę graczy przeciwnych zespołów. Można się zastanawiać, czy to tylko objaw przewrażliwienia czy też wyrachowania.
Czyli spojrzenie z drugiej strony. No ale przeciez wyrok juz wydano, wiec tak tylko w kwestii porzadkowej.

Ktos tu jeszcze rzucil tekst o "kamienie to tradycja na Widzewie". Nie tylko tam...
Gazeta Stołeczna nr 119, wydanie waw (Warszawa) z dnia 1996/05/23, dział SPORT, str. 11 pisze:(...)
Marek Koniarek (napastnik Widzewa): Legioniści grali bardzo ostro. Już w 1. minucie Jóźwiak uderzył mnie łokciem w brzuch. Sędzia tego nie zauważył, a powinna być czerwona kartka. Co chwila leciały na nas kamienie z trybun.
Nie mowiac juz o slynnych "sniezkach z wkladka" na meczu z Lechem...

No ale kibice miszcza Polski sa najlepsi. Tylko oni. reszta jest zla.

Amen.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 28 paź 2006, 21:16

Krzysztof Jarzyna rozumiem że emocje były duże, ale trudno było nie usłyszeć reakcji trybun gdy do piłki dochodził Junior, czy jak ten sam Junior zbierał się do rożnego. Zresztą jak widać - nietrudno.

Z tym opluciem to też ciekawa sprawa, ale w powtórkach telewizyjnych widać było jak Junior był pierwszym, który rodzielał towarzystwo. Rozumiem, że to było wszystko dla niepoznaki :lol:

Co do kamieni - dajesz cytaty sprzed 10 lat :shock: :shock: :shock: ? Dobre :lol: Ja kamienie na Widzewie przeżyłem, doświadczyłem tego osobiście na kilku wyjazdach i nie muszą się podpierać koniarkami. Te akcje są co wyjazd do Łodzi a nie raz na dziesieciolecie. Zresztą każdy kto był na wyjeździe na Widzewie wie o czym mówię. Zwłaszcza gdy sektor gości ograniczony jest do narożnika. Powołam się na wspomnianą przez Ciebie relację z trybun z Legialive.pl
Mecze z Widzewem oraz wyprawy do Łodzi zawsze były jednymi z ciekawszych. Dobrze pamiętamy miejscowych kamieniarzy (chyba najsłynniejszych swego czasu w kraju)
Mucha pytany w tygodniu co wie o meczach Widzew-Legia w Łodzi z uśmiechem mówił o gorącej atmosferze i latających kamieniach. Pewnie w Warszawie wsyztsko to sobie wymyślili, a Janka chcieli tylko nastraszyć.
A w relacji C+ było widać jak Dick robił uniki schodząc z boiska. Ale to pewnie były przysiady i rozciąganie pomeczowe :wink:

Ta napinka na końcu postu jest niepotrzebna. Nigdy nie tolerowałem chamstwa nieważne spod jakiego znaku było. Nigdy nie akceptowałem niektórych akcji na Legii "chłopców" spod znaku TB, z pobiciem pikarzy Lecha włacznie (niezależnie jak śpiewali, kogo obrażali), bluzgów na inne ekipy.

Nie sądzę by moje posty w sprawie meczu były jednostronne - podałem chocby wypowiedzi Strejlaua o głupim zachowaniu Eltona. Za to warto podsumować wizję meczu Jarzyny, meczu bez skazy ze strony gospodarzy:

Święto na trybunach, wspaniała atmosfera. Atmosferę życzliwości postanowili popsuć Murzyni z Legii -pobili i opluli Widzewiaków. Po czym bezczelnie i z wyrachowaniem oskarżyli ich o rasizm. Zawodnicy i kierownictwo na stadionie i kibice przed telewizorami - wszystkich z Warszawy dopadły omamy słuchowe. Na koniec okazało sie, że rzucane kamienie przed którymi uchylali się zawodnicy Legii do zemsta za podobny incydent sprzed 10 lat, kiedy to obrzucano Koniarka.
Nie ma co - fajnie było :lol:

ps: jak już powołujesz się na jakieś teksty to należy czytać ze zrozumieniem. W relacji z trybuna na legialive.pl są zdania:
"Piłkarze wychodzą na boisko. Wszyscy w koszulkach z hasłem "Czerwona kartka agresji i rasizmowi". Jak ma się to hasło do sytuacji z ostatniej minuty?".
Widzę, że nie zrozumiałeś sensu wstawienia znaku zapytania na końcu tej wypowiedzi. Pozwolisz, że rzeczy oczywistych nie będę tłumaczył.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 paź 2006, 1:21

Roger :arrow:
Również w kierunku moim i Juniora, kiedy wykonywaliśmy stałe fragmenty gry, padały obraźliwe hasła.
Elton :arrow:
W trakcie meczu padało dziś mnóstwo rasistowskich okrzyków, zarówno ze strony kibiców, jak i piłkarzy.
Junior :arrow:
Wyzywali nas: "małpy", "czarnuchy"
A wszystko przez to, ze przy wreczaniu koszulek, dostali lekture pt. Rasistowskie wyzwiska w języku PL. Bardzo pojętni uczniowie szybko sie u nas ucza naszego jezyka, ciekawe cz ze zrozumieniem idzie takze wymowa. Było juz kilka druzyn z czarnoskorymi zawodnikami w Łodzi i nie słyszałem takich wyzwisk, gestów. W piatek to samo. Najwidoczniej wielu wsłuchiwało sie jedynie w kibiców zamiast grac, co odbiło sie na widowisku. Jednak jesli takie zajscia były to przecież C+ ma kilka mikrofonów, kamer na stadionie i to jest łatwo sprawdzić, narazie to tylko onet(ITI) o tym sie rozpisuje nikt wiecej. Nie ma co oceniac kibiców skoro dowody sa w postaci dwoch czy trzech zawodników, ktorzy znaja w jezyku polskim dwa czy trzy słowa i cos im sie tam wydaje.

Ciekawe czy jeszcze ktos pamieta co wywiesili kibice Legii w Poznaniu :P
Polacy to ludzie z uprzedzeniami

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Smithu » 29 paź 2006, 10:17

Hahahaha, nie badzcie zalosni. Nagle "czarni" w Legii zaczeli lapac wszystko po polskiemu i poczuli sie mocno urazeni. Tylko ciekawe ze zamiast grac, czesciej bawili sie w prowokowanie zawodnikow Widzewa. A te momenty gdy dochodzili do pilki "nagradzane" byly buczeniem i innymi niemilusnymi okrzykami zasluzyli sobie sami, chamstwem i prowokacja.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 30 paź 2006, 10:33

Kończąc z mojej strony ten nieprzyjemny temat zamieszczę dwa cytaty. To a propos Murzynów, że
Messi E2 Ronaldinho pisze: cos im sie tam wydaje
Zobaczmy co wydaje się "poszkodowanym" i "rozjemcy". Dwóm białym Polakom:
Marcin Nowak, poszkodowany zawodnik Widzewa pisze:Junior mnie opluł
Przemysław Iwańczyk sędzia główny spotkania pisze:Eltona, który opluł kapitana Widzewa. Junior uderzył w szyję jednego z rywali (...)
:lol: Mogli chociaż uzgodnić wersje bo wyszło bardzo zabawnie. I żeby nie było, że wyciągnąłem to z wybitnie prolegijnego Onetu - materiały są z Wyborczej, przygotowane przez Przemysława Iwańczyka (wywiad z sędzią) i Jarosława Bińczyka, szef działu sportowego łódzkiej redakcji "Gazety" (wypowiedź Nowaka). I to byłoby tyle ode mnie w sprawie bijatyki.

ps.:
Jeżeli ktoś opluł, to stawiałbym na Eltona. Jeżeli jest to prawdą to kara należy się przykładna. Elton dostał już w tym sezonie drugą szansę, trzeciej raczej mieć nie będzie. I pewnie w zimie pożegnamy zawodnika z ligi polskiej.
Jacek Sarzało pisze:kiedy jeden z najbardziej zasłużonych piłkarzy wielkiego Widzewa z przełomu lat 70. i 80. krzyczał na całą trybunę honorową: "A temu czarnemu skur... wolno?!". A wtórowały mu VIP-y zamienione na moment w zwierzęta (...)
Chyba jednak nie to w tym felietonie jest najważniejsze. O pokazaniu przez Choto na kolor swojej skóry pisze, że to były "niepotrzebne prowokacje przewrażliwionego Choto". Jest to naprawdę szokujące. Bo jeżeli Polaków prowokuje do udawania małp gest, którym człowiek mówi "tak, jestem czarny", to z tym społeczeństwem jest naprawdę źle.

Awatar użytkownika
kieres
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kieres » 30 paź 2006, 23:49

Choto i reszta czarnych zawodników z Legii prowokowała piłkarzy i kibiców Widzewa. Szkoda, że w telewizji nie pokazali co było buczeniem na trybunach. A otóż było to gdy zawodnicy schodzili do szatni to kilku nas pozdrowiło: Vuković, Fabiański i Choto. Podczas meczu nie słyszałem żadnego małpowania. Faule i symulacje to drugi powód niezadowolenia na trybunach. Może gwizdy przy karnym to też był okaz rasizmu? Choto chyba uwielbia strzelanie z ucha. A tu go z Lecha wyzywali, z Łksu teraz z Widzewa. Jaki on biedny i bezbronny. Nikogo nie wyzywaja tylko jego... Dajcie już spokój z tymi gadkami. Historie ubarwione przez media, stronnicze media, bo jak mozna oglądać magazyn na tvnie gdzie prowadzącemu cieknie ślinka na słowo Legia. Jak ktoś nie był na stadionie to nie powinien się wypowiadać, bo buczenie nie było napewno spowodowano podejsciem do piłki czarnego zawodnika bo my też mamy owych dwóch w zespole przypominam. Sam Zeal zachwycał się jak ciepło został przyjęty przez kibiców. Tak wiec słowo RASIZM jest według mnie sztucznie napompowane, aby tylko zrobić sensacje i zarobić. Szkoda, ze kosztem naszych nerwów.
Pozdro!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”