Legia Warszawa (L) (zbiorczy) - Strona 297

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Legia Warszawa (L) (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 19:14

Z tej gromady u mnie na pierwszym miejscu Berg, na drugim Urban.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 maja 2025, 19:31

Dziwne że na liście zabrakło Skorzy, Jozaka i Mirka Jabłońskiego.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 19:32

Przema pisze:
25 maja 2025, 19:31
Dziwne że na liście zabrakło Skorzy, Jozaka i Mirka Jabłońskiego.
Skorża jest imo nie do wyciągnięcia z Japonii, poza tym wyborem byłby takim sobie. A ani Berg ani Urban złym wyborem by nie byli.

Moim zdaniem nie było sensu tego ciągnąć, mimo, że wygranie Pucharu Polski i tak dobry wynik w LKE uważam za wynik ponad stan z tą gównianą kadrą. Dobrze też, że wytrzymano do końca sezonu z tą zmianą.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 maja 2025, 19:37

Z Mioduskim u sterów to nie wiem czy Guardiola by tu dużo więcej zrobił niż Feio. Wiadomo że kogoś zatrudnić muszą, ale trener to najmniejszy problem Legii.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 19:38

Przema pisze:
25 maja 2025, 19:37
Z Mioduskim u sterów to nie wiem czy Guardiola by tu dużo więcej zrobił niż Feio. Wiadomo że kogoś zatrudnić muszą, ale trener to najmniejszy problem Legii.
No tak, pisałem o tym nie raz. Ja dużo więcej nadziei pokładam w Żewłakowie i Herze niż w Mioduskim. Może Ci dwaj wystarczająco mocno odstawią właściciela od kierowania klubem.

Od 10.04.2024, czyli przejęcia Legii, w lidze 41 meczów
Bilans: 19-11-11
Bramki: 69-52
Punkty: 68 (średnia 1,66/mecz)

No szału nie ma.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 maja 2025, 20:46

Eugen Polański trenuje? Kto w ogóle wymyślił że on jest w gronie kandydatów na trenera Legii? To jakiś absurd.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 maja 2025, 20:52

Boromir pisze:
25 maja 2025, 20:46
Eugen Polański trenuje
Trenuje. Od 3 lat trener rezerw Borussii Mönchengladbach (4 liga).

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 21:02

Boromir pisze:
Eugen Polański trenuje? Kto w ogóle wymyślił że on jest w gronie kandydatów na trenera Legii? To jakiś absurd.
https://www.goal.pl/ekstraklasa/legia-w ... polanskim/
Media pisały, dziś nawet w Meczykach Kołtoń i Włodarczyk o tym mówili, choć sam uważam, że to mogłaby być opcja za rok/dwa lata.

Z mojej perspektywy z roku na rok coraz gorzej ogląda mi się Legię i coraz mniej chętnie odpalam jej mecze. Kilkanaście lat temu, nawet gdy nie było walki o tytuł, a szczytem możliwości był awans do el. pucharów i ewentualnie Puchar Polski, chętniej włączałem tv/komputer. Niestety, zarząd pod tym względem totalnie od kilku lat nie dowozi. Sam Mioduski sprawia wrażenie gościa, który totalnie nie czuje nastrojów kibiców i nie wie co sprawia, że ludzie kibicują temu konkretnemu zespołowi i tej grupie piłkarzy. Kadra jest coraz słabsza, kolejni trenerzy to wizja "od ściany do ściany", albo totalny wariat (Czerczesow, trochę Hasi, Sa Pinto, Feio), albo zbyt grzeczny i poukładany człowiek na bandę, która akurat okupuje szatnię (Magiera, Urban, Klafurić). Albo typ nastawiony na ofensywę (Vuković), albo miłośnik defensywki i taktycznego minimalizmu (Michniewicz) i to nierzadko zatrudniani w tempie dwóch na sezon. Przecież żadna sensowna struktura klubowa tego nie wytrzyma i gra zespołu nie będzie przynosiła pożądanych efektów. Inna sprawa, że statystycznie to Ci spokojniejsi trenerzy wykorzystywali swą szansę i odnosili sukcesy na arenie krajowej, niż wariaci.

Dla mnie, kibica z ponad dwudziestoletnim stażem, w Legii cele są jasne: Ma być Mistrzostwo Polski. Puchar Polski opcjonalnie. Przyzwoite występy w fazie grupowej europejskich pucharów, czyli wyjście z grupy i dobra prezentacja na wiosnę. Do tego zwycięstwa w prestiżowych meczach na krajowym podwórku, z Widzewem obowiązkowo, z klubem grającym w Poznaniu. Dziennikarze lubią porównywać Legię do Bayernu, Realu (toutes proportions gardées, oczywiście), więc dlaczego kibice nie mają nastawiać się na te prestiżowe pojedynki, tak jak nastawiają się kibice Realu i Bayernu czy Barcelony?

Media teraz skupiają się na tym, że podział obowiązków między Żewłakowem a Bobiciem jest niejasny, co wg mnie jest nie do końca prawdą, choć nie wiem, czy akurat Bobić jest zatrudniony na takim stanowisku (z takimi obowiązkami), na którym on w Niemczech miał sukcesy. No ale Mioduski już raz zatrudnił dyrektora sportowego na stanowisku trenera (Jozak), więc dlaczego nie miałby sobie znowu tego zrobić w gabinetach?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 maja 2025, 21:06

cloner pisze:
25 maja 2025, 20:52
Boromir pisze:
Eugen Polański trenuje
Trenuje. Od 3 lat trener rezerw Borussii Mönchengladbach (4 liga).
:rotfl4: to tylko Żewłakow z Mioduskim mogą coś takiego wykręcić

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 25 maja 2025, 21:34

dias pisze:
25 maja 2025, 21:02
Sam Mioduski sprawia wrażenie gościa, który totalnie nie czuje nastrojów kibiców i nie wie co sprawia, że ludzie kibicują temu konkretnemu zespołowi i tej grupie piłkarzy.
Pytanie czy interesy i intencje mioduskiego są zgodne z tymi, które powinien realizować klub jakim jest Legia. Wydaje się, że nie. Mioduski dopchał się do europejskiego stolika, jest tam niby poważany, nie wiem czy mu się to finansowo spina ale tragedii pewnie nie ma.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 25 maja 2025, 21:41

Arro pisze:
25 maja 2025, 18:45
Feio oficjalnie odchodzi. Coś mi się wydaje że dostał propozycję od innego klubu.
Polskiego czy zagranicznego?

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 21:45

Przema pisze:
25 maja 2025, 21:34
Mioduski dopchał się do europejskiego stolika, jest tam niby poważany, nie wiem czy mu się to finansowo spina
Na pewno mu się spina w działalności poza Legią. Legia to dla niego od początku była trampolina do europejskich salonów, na których kręci inne swoje lody.
matt_ pisze:
25 maja 2025, 21:41
Arro pisze:
25 maja 2025, 18:45
Feio oficjalnie odchodzi. Coś mi się wydaje że dostał propozycję od innego klubu.
Polskiego czy zagranicznego?
Podobno ma oferty z Cypru.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 25 maja 2025, 23:00

Wypłynęło teraz, więc warto wspomnieć.
No więc ostatnią kroplą, która przelała czarę goryczy w gabinetach było to, że... w meczu ze Stalą nie wpuścił na boisko Szczepaniaka, któremu zabrakło kilkunastu minut do automatycznego przedłużenia kontraktu z Legią. :mrgreen:

Dobrze, że tego geniusza nie będzie w przyszłym sezonie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 26 maja 2025, 11:11

Berg chyba zostaje na Cyprze, tylko idzie do bogatszego klubu

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 30 maja 2025, 23:12

Wygląda na to, że Żewłakow i Bobić zaczynają sprzątać w klubie. Jest nowy szef skautów (Piotr Zasada - nie znam człowieka), którego pierwszą decyzją była ta o pozbyciu się Tomasza Kiełbowicza, Piotra Mazura i Piotra Włodarczyka z funkcji skautów stołecznego klubu. Muszę przyznać, że Zasada tą decyzją u mnie zaplusował, bo nóż się w kieszeni otwierał, gdy Kiełbowicz i Włodarczyk jeździli z pierwszą drużyną po Europie, zamiast wypełniać swoje obowiązki.

Trener ma być na dniach, najpewniej będzie to Szpilewski chociaż...
Kilka tygodni temu rosyjskie media łączyły go z Dynamem Moskwa.

Chciałbym zobaczyć mecz między reprezentacjami Rosji i Cypru. Myślę, że gracze obu drużyn nie mieliby nic przeciwko temu sparingowi. Chciałbym, aby wszystkie kluby i drużyny mogły brać udział w międzynarodowych rozgrywkach – mówił w kwietniu Szpilewski portalowi Metaratings.
:? Jest spory niesmak i kto wie, czy ta wypowiedź nie spowoduje ostatecznie, że trenerem zostanie ktoś inny.

(o, a tu ciekawa nitka o Szpilewskim, trochę o jego relacjach z mediami i wypowiedział dla RUS mediów, ale też o podejściu do zawodu:

Mam tezę, że to nazwisko zostało "wypuszczone", żeby odwrócić uwagę od innego trenera, bardziej doświadczonego i z odrobinę innego kręgu kulturowego.

A portugalski ananas Feio ma trafić... do ligi izraelskiej, do Maccabi Hajfa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”