PKO Ekstraklasa - sezon 19/20! - Strona 4

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1502
Kibicuję: WRE

LOTTO Ekstraklasa - sezon 19/20!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 18 lip 2019, 18:51

Pieniądze to akurat zarobią, bo do sektora gości pewnie ochrony trzeba wynająć sporo więcej.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 18 lip 2019, 18:56

Eeeee, myślę że parę ekip by się zmobilizowało na Raków i byłyby komplety w sektorze. A tam sektor dość fajny ;)

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 18 lip 2019, 20:20

cloner pisze:
18 lip 2019, 17:10
Jaja sobie z was zrobił prezydent Bełchatowa Wynajmujesz stadion, płacisz, a później się dowiadujesz że sektor gości jest wyłączony z użytku i dobrych pieniędzy za bilety nie zarobisz no beka
Ano. Podobno mogą zmienić zdanie po pierwszym meczu. Pitu pitu.

seb
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 6
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seb » 19 lip 2019, 15:10

Na początek chciałbym się z Wami wszystkimi przywitać. Wątek powitalny jest zamknięty, więc robię to tutaj. Najbardziej interesuję się naszą kochaną ligą, dlatego głównie będę się tutaj udzielał, ale w tematach o ligach zagranicznych też czasami coś skrobnę.

Jak widzicie zaczynający się dzisiaj sezon? Kto mistrzem? Kto puchary? Kto spadnie? Pytań wiele, a wiemy jak ciężko coś przewidzieć w tej naszej lidze.
Ja to widzę mniej więcej tak:

Miejsca 1-4 (kolejność alfabetyczna):
Jagiellonia Białystok - nie ukrywam, że jestem z Białegostoku i jej kibicuję. Poprzedni sezon zepsuta końcówka, przegrany finał PP oraz brak pucharów było sporym rozczarowaniem wśród kibiców. Paradoksalnie ja nie rozpaczałem z powodu zajęcia piątego miejsca, teraz nie może być wymówek, że krótki okres przygotowawczy, że zmęczeni podróżami do Armenii czy innej Gruzji. Ten sezon będzie bardzo ważny, nadzieję są wielkie. Jagiellonia w 2020 roku będzie obchodziła stulecie swojego istnienia i każdy marzy o mistrzostwie z tej okazji. Odszedł Novikovas co jest na pewno sporą stratą, do klubu przyszli natomiast Mudrinski, Prikryl czy Camara z Miedzi. Najbardziej jestem ciekawy Mudrinskiego. Widzę Jagę wysoko (ale wiadomo, że pewnie nie jestem do końca obiektywny). Czy będzie mistrzostwo? Serce mówi, że tak, ale rozum niestety co innego.

Lech Poznań - wbrew pozorom nie mówi się o nich w gronie faworytów do tytułu w nadchodzącym sezonie. I myślę, że to może im pomóc. Nie będą mieli takiej gigantycznej presji narzuconej na siebie. Pożegnano zagraniczny szrot (Putnocky, Radut, Vujadinović), z transferów do klubu ciekawym na pewno jest podstawowy bramkarz Zwolle, Mickey van der Hart. Mistrzem raczej nie będą, ale koło top3 się mogą zakręcić.

Lechia Gdańsk - bardzo udany poprzedni sezon, chociaż pewnie spory niedosyt z powodu końcówki w lidze. W tym sezonie też powinni być w czubie, mam tylko nadzieję, że ich mecze będą ciekawsze niż w ubiegłej kampanii. Nie ma co jednak za to ich ganić, bo broniły tego wyniki. Kadra się nie osłabiła, odeszli Nunes, Mak, Michalak czy Vitoria, ale w zamian za to zespół wzmocnili Gajos, wrócił Maloca no i Udovicic. Zobaczymy też, jak Stokowiec połączy grę na dwóćh frontach, ale to dobry fachowiec, więc powinien sobie poradzić. Z Brondby nie będą faworytem, nie ma co jednak ich skreślać. W lidze widzę ich podobnie, jak w zakończonym sezonie.

Legia Warszawa - od kilku lat co roku są głównym faworytem do tytułu. Nie inaczej jest tym razem, będą chcieli odzyskać za wszelką cenę mistrzostwo. Na początku na pewno będą tracić sporo punktów, jak to zwykle z nimi bywa, a koniec końców skończą na 1-2 miejscu. Sprawdziłem kiedy ostatnio zaczęli sezon od dwóch zwycięstw, był to sezon 2015/16. Nie widzę jednak Vuko w roli trenera, pytanie kiedy do tego wniosku dojdzie Mioduski. Oby jak najpóźniej, ale obstawiam, że w Nowym Roku będą mieli już innego trenera. Zobaczymy jak z transferami. Powroty Jodłowca, Kante, Lewczuka, Sanogo (ale ten już się połamał na pół roku). Do tego Gwilia, Luquinhas (zobaczymy co pokaże) i Novikovas. Strat jednak też było sporo z Kucharczykiem i Szymańskim na czele. Jednak to nadal najmocniejsza kadra w Polsce, skończą w czubie.

Miejsca 5-8 (kolejność alfabetyczna):
Cracovia - z pucharami już się pożegnali, a szkoda bo rywale byli jak najbardziej do przejścia. W nadchodzącym sezonie myślę, że do pucharów zabraknie. Przede wszystkim muszą lepiej zaczynać rozgrywki, w tamtym roku 3 pkt po 8 kolejkach (pierwsze zwycięstwo dopiero w 9 kolejce), dwa lata temu 6 pkt po 10 meczach. Teraz powinno być lepiej, ale strata Cabrery i Hernandeza może być bolesna. Przyszli za nich Rafael Lopes, Rubio i van Amersfoort. Pytanie czy tak od razu odpalą? Mam wątpliwości, dlatego widzę 5-6 miejsce.

Pogoń Szczecin - bardzo jestem ciekawy postawy Portowców w tym sezonie. Podoba mi się praca Runjaicia, widać, że ma pomysł na ten zespół. Aż trzy transfery z ligi greckiej, szczególnie Manias wygląda solidnie. Szkoda odejścia Walukiewicza, ale to było wiadomo już w styczniu. Największym minusem będzie niestety gra na placu budowy, zobaczymy jak piłkarze ze Szczecina to zniosą. Obstawiam 5-6 miejsce.

Śląsk Wrocław - tu pewnie wiele osób zaskoczę, kilka ostatnich sezonów mieli bardzo słabe. Ostatni raz w grupie mistrzowskiej byli w sezonie 2014/15. Jako, że w naszej lidze nic nie jest logiczne to myślę, iż teraz będą w górnej połowie tabeli. Do zespołu dołączyli między innymi Exposito (Hiszpanie zazwyczaj dobrze radzili sobie w naszej lidze) czy Płacheta z Podbeskidzia. Strata Robaka na pewno zaboli, ale wydaję mi się, że za bardzo byli uzależnieni od jednego zawodnika. Widzę wrocławian w okolicach 8-9-10 miejsca, ale skłaniam się ku tej pierwszej opcji.

Zagłębie Lubin - Miedziowi jak to mają w zwyczaju, zamulą na początku i później będą gonić, żeby dostać się do górnej ósemki albo zaczną dobrze, a później spuchną i będą się oglądać za siebie. Ja osobiście widzę ich w grupie mistrzowskiej, Sirk wygląda na papierze na niezły transfer. Naprawdę solidne liczby, do tego ograny w naszej lidze Sasa Zivec. Z podstawowych graczy odeszli Mares (ale on akurat szału nie robił) oraz Jagiełło do Genoi. Ben van Dael miał być trenerem na chwilę, a się sprawdził, myślę że i w tym sezonie poniżej pewnego poziomu Zagłębie nie zejdzie.

Miejsca 9-12 (kolejność alfabetyczna):
Arka Gdynia - czeka ich walka o utrzymanie, ale uważam że to im się uda. Jacek Zieliński zna tą ligę bardzo dobrze i nie widzę jakoś spadku Arki. Kadry za mocnej nie mają, ale do zachowania ligowego bytu według mnie wystarczy. Straty szczególnie w ofensywie (Janota, Vejinović i Zarandia). Przybyli za to Busuladzić z Atromitosu (Grecja to chyba popularny kierunek w tym okienku naszych klubów), Santi Samanes (w Hiszpanów w naszej lidze zawsze wierzę, nawet jeżeli przychodzą z niższych lig to technicznie zjadają ligę) oraz Serrarens z De Graafschap (coś tam strzelał i to w kiepskiej drużynie).
Widzę ich w okolicach 11-12 miejsca.

Piast Gliwice - pewnie się dziwicie czemu widzę obrońcę tytułu tak nisko, szanuję ich bardzo za to czego dokonali w ubiegłym sezonie. Teraz widzę ich jednak sporo niżej. Wcześniej każdy ich lekceważył, bo to przecież tylko Piast. W tym sezonie będzie inaczej, każdy będzie do nich podchodził z respektem. I wrócą do roli średniaka ligi. Strat też było sporo z Jodłowcem i Sedlarem na czele, wrócił też Tomczyk do Lecha, a Papadopulos poszedł do Korony. Z transferów do klubu najbardziej mi się podoba Dani Aquino. Ja widzę Piasta na 9-10 miejscu.

Wisła Kraków - najbardziej widowiskowa drużyna ligi. Ich mecze w tamtym sezonie oglądało się wybornie, zapominali często o defensywie (tylko dwaj spadkowicze mieli gorszą), ale nadrabiali to świetną grą w ataku (zdecydowanie najwięcej strzelonych bramek w lidze). Ciekawe czy zmienią styl gry w nadchodzącym sezonie? Mam nadzieję, że nie. Transferów wielkich nie było, ale wiemy jaka jest sytuacja finansowa Wisły. Ściągani byli głównie zawodnicy z naszej ligi, wyjątkami Bałaniuk i Carlos Silva (Brazylijczyk, ale całą karierę grał w ligach hiszpańskich). Z ubytków największa szkoda Kolara i Pietrzaka. Odeszli też Palcic, a Peszko wrócił do Lechii. Miejsce 9-10, na tyle stać zespół Stolarczyka.

Wisła Płock - w tamtym sezonie jakoś się uratowali. W tym nie będzie takiej nerwówki, Ojrzyński pewnie zrobi z nich walczaków, nie będą zachwycać grą, ale liczą się punkty, a nie efektowna gra. Wzmocniono głównie defensywę (Fojut, Marcjanik, Rzeźniczak, Tomasik i bramkarz Wrąbel). Odeszli Dźwigała, Stilić i Varela. Tak jak pisałem fajerwerków się po nich nie spodziewam, ale 11-12 miejsce powinni ugrać.

Miejsca 13-16 (kolejność alfabetyczna):
Górnik Zabrze - wyczuwam kiepski sezon Górnika, zakończony spadkiem. Kadra po prostu jest kiepska, transferów też wielkich nie zrobiono. Ściągnięto Bainovicia z serbskiej ligi, Erika Janza z chorwackiego Osijka, Krawczyka z Legionovii (26 bramek, ale gdzie III liga, a gdzie ekstraklasa?). Strata Gwilii, Daniego Suareza i przede wszystkim Żurkowskiego będzie bardzo widoczna według mnie. Jedyna nadzieja w tym, że Angulo kolejny sezon walnie 20 parę bramek, ale czarno to widzę. Jak dla mnie spadek.

Korona Kielce - kielczan co sezon się skazuje na spadek, a oni się utrzymują. Teraz jednak czuję degradację. Odejście kluczowego zawodnika jakim jest Soriano, odszedł też Rymaniak (on akurat często zapomina o defensywie, ale w ofensywie to nadrabia). Do ataku dołączył Papadopulos z Piasta, Pacinda. Na obronę ściągnięto Tzimopoulosa z ligi greckiej. Może żeby spadały jak w poprzednich sezonach dwie ekipy, to bym ich w tym gronie nie widział, ale teraz spadają trzy, więc według mnie Korona poleci.

ŁKS Łódź - beniaminka z Łodzi czeka walka o ligowy byt, moim zdaniem się uda. Pewnie będą w nią zamieszani cały sezon, ale uważam że wyjdą z niej obronną ręką. Pierwszej ligi za wiele nie oglądam, więc za wiele nie powiem. Ściągnięto kilku zagranicznych zawodników (Pirulo, Ricardo Guima, Srnić). Z kluczowych graczy nie ubył żaden. Jak dla mnie się utrzymają, a za dwa lata mam nadzieję derby Łodzi w ekstraklasie. Obstawiam 13 miejsce.

Raków Częstochowa - rewelacja ubiegłego sezonu I ligi oraz PP. Naprawdę fajnie grali, teraz jednak czeka ich ciągła gra na wyjazdach. Nie oszukujmy się w Bełchatowie nie będą się czuć jak u siebie. Na początku sezonu pewnie ich będzie wspierać sporo kibiców, ale później? Przyjdzie listopad-grudzień i będzie ich garstka, sami najwierniejsi. Ciężko będzie grając nie na swoim stadionie się utrzymać. Z graczy którzy przyszli jestem ciekawy Lukovicia oraz Nouviera. Odeszli gracze nie pierwszego wyboru (Friday Eze, Formella czy Zachara). W mojej opinii Raków spadnie.

Pozdrawiam i podziwiam jak ktoś przeczytał całość :D

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 19 lip 2019, 17:27

Witamy serdecznie. Każdy kto lubi nasza ligową szarzyzne mile widziani. :witam:

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 19 lip 2019, 17:43

cloner pisze:Będzie was chociaż tysiąc?
Na ten moment 2k biletów i karnetów poszło.

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 19 lip 2019, 17:49

seb pisze:
19 lip 2019, 15:10
wyczuwam kiepski sezon Górnika, zakończony spadkiem
seb pisze:
Teraz jednak czuję degradację.
seb pisze:
W mojej opinii Raków spadnie.
To trzy drużyny lecą w tym sezonie?

Awatar użytkownika
NoName1989
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1345
Kibicuję: WIDZEW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 19 lip 2019, 17:55

19B10 pisze:
19 lip 2019, 17:49
seb pisze:
seb pisze:
seb pisze:
Tak

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 19 lip 2019, 17:57

ale to już nie jest chyba LOTTO ekstraklasa tylko PKO ;) zmieńcie nazwe tematu

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 19 lip 2019, 18:01

NoName1989 pisze:
19 lip 2019, 17:55
19B10 pisze:
19 lip 2019, 17:49
seb pisze:
seb pisze:
seb pisze:
Tak
I od nowego sezonu system baraży w I lidze. Może w końcu uda się zobaczyć legendarną Puszczę w Ekstraklasie. :bicz:

Awatar użytkownika
19B10
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 19B10 » 19 lip 2019, 18:06

HMK pisze:
19 lip 2019, 18:01
I od nowego sezonu system baraży w I lidze.
W II też, tak jak w zeszłym wchodziły 3 drużyny, tak w tym wchodzą 2, a te z miejsc 3-6 grają baraże.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 19 lip 2019, 21:15

Udovicic co za zjeb :badziewie: Brawo VAR.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8204
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lip 2019, 10:05

Salas11 pisze:
19 lip 2019, 21:15
Udovicic co za zjeb :badziewie: Brawo VAR.
W Gdańsku chyba lubią przedłużac sobie urlopy. Rok temu Peszko, teraz Udovicić. Nierówno pod kopułą niektórzy mają :pogrzeb:

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 20 lip 2019, 10:20

Co odpalił?

Thx Futbolowa
Ostatnio zmieniony 20 lip 2019, 10:39 przez sci, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 20 lip 2019, 10:28

sci pisze:
20 lip 2019, 10:20
Co odpalił?

czubek