Nowa I liga - Strona 4

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: Nowa I liga

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 13 maja 2009, 21:46

guru pisze:Stal Stalowa Wola - GKS Jastrzębie 2:0 (1:0)
Bramki: Jaromir Wieprzęć (39, 89-karny)
Żółte kartki: Tadeusz Krawiec - Jarosław Wieczorek, Tomasz Copik, Jacek Widenka, Marcin Bednarek.
Czerwona kartka - Paweł Zarzycki (81, GKS).
Sędziował: Marcin Słupiński (Sieradz).
Widzów 4 000.

Stalowka wygrala z bezposrednim rywalem o utrzymanie sie w lidze (tzn nie beda musieli grac w barazach jak utrzymaja ta pozycje). Maja 4 pkt przewagi nad 12. GKS Katowice i 13.GKS Jastrzębie.

Katowice awansowaly w tabeli dzieki remisowi z Górnikiem Łęczna. Mam nadzieje, ze ekipa Fishbone nie bedzie musiala grac w barazach i pozostanie na 12 miejscu. :wink:

Znicz ostatnio bardzo cieniuje. Tym razem zremisowali na wyjezdzie z Gorzowem... Spadli na 4 miejsce, bo Podbeskidzie dostalo walkowera w meczu z Kmita.
Szczerze wolałbym, żeby w sobotę ze słabym Stilonem wygrali a dzisiaj przegrali, ale i dwa remisy nie są złe, bo dogoniliśmy GKS Jastrzębie, które mecz za meczem przegrywa. W sobotę nie lada wyzwanie, bo sam Widzew Łódź przyjeżdża, ale GKS w tej rundzie gra wyjątkowo dobrze, ale przyznaję otwarcie, że kolejny remis biorę w ciemno. Z wyjazdów została nam właśnie Stalowa Wola i Jastrzębie. Uważam, że nasi zawodnicy z tym nastawieniem powinni 4 punkty zdobyć. W sobotę Jastrzębie gra z Podbeskidziem i powinni przegrać, bo seryjnie mecz za meczem odpuszczają ze względu na brak pieniędzy w klubie :wink:

Awatar użytkownika
#7#
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: #7# » 14 maja 2009, 19:41

Fishbone pisze:Szczerze wolałbym, żeby w sobotę ze słabym Stilonem wygrali
Kwestia gustu czy ten Stilon taki słaby , słaby był w meczu z Podbeskidziem i dostał 0:3 to fakt wczoraj grał wręcz jak na moje gusta aż za dobrze i na tle Znicza z wielkimi aspiracjami prezentował się bardzo dobrze może takiej typowej piłkarskiej cierpliwości brakowało im i prawdziwego snajpera. Ale sytuacji na zdobycie bramki to oni w kilkunastu meczach nie mieli tyle co w tym jednym 8)

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 14 maja 2009, 20:58

Być może już 31. kolejka przyniesie pierwsze rozstrzygnięcia na górze i na dole tabeli. Widzew ma szanse przypieczętować swój awans do ekstraklasy. Oczywiście o ile pokonają GieKSą, a Znicz nie złapie po raz kolejny punktów. Szkoda tylko, że mecz rozgrywany jest w Jaworznie a nie na Bukowej, to raz. Dwa że bez udziału kibiców gości. Bo pojedynek pomiędzy GKSem a Widzewem byłby na pewno bardzo ciekawy pod względem kibicowskim. Pierwszym spadkowiczem do drugiej ligi może okazać się Odra Opole, jeśli nie zdobędzie trzech punktów w meczu z Dolcanem Ząbki, a swój mecz wygra Motor.

Tak z ciekawości pytanie do Fishbona, ile oficjalnie pomieści klatka na Bukowej, a ile nieoficjalnie do niej wejdzie?

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 15 maja 2009, 22:51

sudden pisze:Być może już 31. kolejka przyniesie pierwsze rozstrzygnięcia na górze i na dole tabeli. Widzew ma szanse przypieczętować swój awans do ekstraklasy. Oczywiście o ile pokonają GieKSą, a Znicz nie złapie po raz kolejny punktów. Szkoda tylko, że mecz rozgrywany jest w Jaworznie a nie na Bukowej, to raz. Dwa że bez udziału kibiców gości. Bo pojedynek pomiędzy GKSem a Widzewem byłby na pewno bardzo ciekawy pod względem kibicowskim. Pierwszym spadkowiczem do drugiej ligi może okazać się Odra Opole, jeśli nie zdobędzie trzech punktów w meczu z Dolcanem Ząbki, a swój mecz wygra Motor.

Tak z ciekawości pytanie do Fishbona, ile oficjalnie pomieści klatka na Bukowej, a ile nieoficjalnie do niej wejdzie?

Na papierze to 500 miejsc, czyli 5% pojemności stadionu. Na chwilę obecną spokojnie 1500-1800 osób się zmieści. W Katowicach od zawsze ile przyjeżdżało, tyle wchodziło. Ostatnią taką grubą liczbą pokazał się GKS Tychy w IV lidze w 1500 osób :wink:

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 15 maja 2009, 23:14

Szkoda, bo myślę że spokojnie jutro mogłaby być powtórzona liczba Tyskich ;)

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 16 maja 2009, 21:51

GKS wygrywa z Widzewem 3:2! :jupi: Takiego meczu długo kibice GieKSy nie widzieli. W doliczonym czasie, Widzew trafił w poprzeczkę i trybuny zamarły, ale GKS dzisiaj był lepszym zespołem. Walka zawodników nie z tej ziemi! Nareszcie GKS Katowice na bezpiecznej pozycji. Oby tak do końca sezonu! :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 16 maja 2009, 23:52

No no chyba Fishbone nie spodziewał się takiej akcji. GKS wygrywa z liderem. :P Na szczęście Stal Stalowa Wola wygrała z Turem Turek i ma już na koncie 41 pkt. :D O ile się nie mylę to Stalówce wystarczą 3 remisy żeby nie grać w barażach z tym ze "spadkowicze" muszą wygrać :P

Awatar użytkownika
sudden
Rezerwowy
Rezerwowy
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sudden » 21 maja 2009, 20:43

W niedzielę o 20:35 prawdopodobnie rozstrzygną się losy Widzewa bądź Znicza. Łodzianom wystarczy tylko remis aby świętować awans do ekstraklasy. Nie ma wątpliwości, że spotkanie w którym łódzki zespół prawdopodobnie przypieczętuje awans do ekstraklasy będzie obserwował komplet widzów. Do meczu 3 dni a zostało ok 400 wejściówek. Tak więc można liczyć na 'ponad komplet' ;)

- Oby to się powtórzyło :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 23 maja 2009, 1:20

Cykałem się postawić na Zagłębie (+1). Zrobiłem błąd. Lubinianie od kiedy pamiętam jadą z Koroną i to twardo. Dzisiaj wygrali 4:0(wczoraj.) .Jakiś patent na nich maja. Nawet w orange ek. jechali ich 4:1 na wyjeździe. :o Co tu dużo mówić. Prawdopodobnie Zagłębie Lubin przypieczętowało sobie awans do Ekstraklasy.

Jutro (dzisiaj) mecz Stali Atalowa Wola z GKS Katowice. :twisted: Będzie się działo. Obie drużyny mają kilka pkt przewagi nad miejscami barażowymi. Dodatkowo GKS Jastrzębie dostaje free 3 pkt za mecz z Kmitą;. :/

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 23 maja 2009, 12:51

Nie tylko prawdopodobnie, ale już na 100% lubinianie zapewnili sobie awans do ekstraklasy, gdyż w następnej kolejce dostaną trzy punkty za mecz z Kmitą.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 30 maja 2009, 23:50

Dobiegły końca rozgrywki ekstraklasy, tymczasem na drugim froncie czeka nas w piątek jeszcze jedna kolejka. Najważniejsze rozstrzygnięcia już za nami w większości, ale emocji nie powinno zabraknąć. Awans zapewniły już sobie Zagłębie Lubin i Widzew Łódź. Sprawa rywala Arki Gdynia w barażach rozstrzygnie się dopiero w ostatniej serii gier. Taką samą liczbę punktów mają Korona Kielce i Podbeskidzie Bielsko-Biała. Zaledwie punkt mniej ma zespół Znicza Pruszków. Korona i Znicz odniosły dziś zwycięstwa odpowiednio z Flotą Świnoujście i Stalą Stalowa Wola. "Górale" z kolei zapewnili sobie nerwowy finisz rozgrywek przegrywając w Jaworznie z GKS-em Katowice. Korona w ostatniej kolejce zmierzy się na wyjeździe z niegrającym już o nic Dolcanem Ząbki. Natomiast Podbeskidzie i Znicz zagrają....między sobą w Bielsku! TSP by zagrać w barażach bez oglądania się na wynik z Ząbek, musi wygrać - wtedy w przypadku wygranej Korony, wyprzedzi ją lepszym bilansem meczów bezpośrednich.

Jeśli chodzi o dół tabeli to jak wiadomo wycofał się Kmita, a Odrę mówiąc wprost udupiono. Pewny spadku jest też już Tur Turek. O uniknięcie trzeciego miejsca spadkowego powalczą GKP Gorzów i Motor Lublin. Los chciał, że w ostatnim meczu zagrają między sobą w Gorzowie Wielkopolskim. Gospodarzom wystarczy remis, goście muszą wygrać. O utrzymanie się bez baraży powalczą GKS Jastrzębie i GKS Katowice. Co ciekawe także i te zespoły zagrają ze sobą w ostatniej kolejce w Jastrzębiu!I także gospodarzom wystarczy remis. W przypadku podziału punktów istnieje jednak szansa na bezpośrednie utrzymanie dla obu zespołów, pod warunkiem, że Stal Stalowa Wola przegra u siebie z Wisłą Płock.

Ostatnia kolejka rozgrywek I ligi, zapowiada się więc niemal równie ciekawie co końcówka ekstraklasy. A ja mogę się założyć, że tej zapowiedzi piątkowych emocji i tak nikt nie przeczytał. ;)

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 31 maja 2009, 14:55

Ja przeczytałem, bo akurat przez spadek Korony, pierwsza liga jest dla mnie ważniejsza niż ekstraklasa. Rzeczywiście ostatnia kolejka zapowiada się niesamowicie ekscytująco. Jak usłyszałem po ostatnim gwizdku głos spikera mówiący o zwycięstwie GKS-u z Podbeskidziem to byłem wniebowzięty. Mam nadzieję, że Znicz z Podbeskidziem zagrają na remis (ewentualne zwycięstwo Znicza też jest nam na rękę), a Korona wywiezie z Ząbek trzy punkty. Pod względem kibicowskim wyjazd może być nawet ciekawy ze względu na atrakcje, które nas niechybnie spotkają na miejscu.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 01 cze 2009, 12:28

Dla Nas mecz sezonu w piątek w Jastrzębiu. Tylko wygrana nam pomoże uniknąć gry w barażach. Jeżeli zagramy w barażach to najprawdopodobniej Ślęza Wrocław lub Górnik Wieliczka.

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 02 cze 2009, 1:00

Czy ktoś z osób śledzących uważnie pierwszą ligę (najlepiej z Jastrzębia, ale nie wiem czy ktoś się znajdzie) mógłby mi coś więcej napisać o Robercie Żbikowskim? Charakterystyka gracza, mocne i słabe strony, styl gry w ataku, waleczność, forma itp.

Byłbym wdzięczny za pomóc

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 05 cze 2009, 20:40

I mamy proszę państwa baraże ! Po golu Nowaka w 49 minucie zapewniamy sobie trzecie miejsce w lidze. Wielkie brawa dla Znicza za remis z Podbeskidziem. Z tego co mówił zawodnik klubu z Pruszkowa to grali przeciwko Podbeskidziu ze względu za zaszłości z poprzedniego sezonu. Mimo wszystko dla Znicza Pruszków szacunek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”