Polska - Transfery i plotki transferowe (zbiorczy) - Strona 310

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 983

Polska - Transfery i plotki transferowe (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 05 lut 2025, 17:05

Zdecydowanie wolę Kovacevicia w bramce niż takiego ręcznika jak Kobylak czy tylko dużo gadający Tobiasz. Myślałem o nim ostatnio jak patrzyłem na popisy naszego asa między slupkami, dobrze, że w Legii ktos w końcu się zoriwntował, że stawiając na wątpliwej jakości bramkarzy daleko nie zajadą nawet w lidze i potrzebny jest ktoś na odpowiednim poziomie.

Temat poszukiwania napastnika przemilczę, bo nie chcę się już denerwować.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 733

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 05 lut 2025, 17:12

Niesamowite jaka amatorka odbywa sie w ostatnim czasie w gabinetach Legii. Nieudolne stawianie na mlodego bramkarza zeby go wypromowac jeszcze bym zrozumial gdyby ten poziom nawiazywal do tego co niegdys oferowalo szkolenie Dowhania. Moze tam juz Malarz bardziej macza palce w treningach i dlatego tak to wyglada? Odpulenie Kochalskiego i Miszty teraz moze dziwic, ze w Legii sie na nich nie poznano, ale wieksza jaja beda jak Tobiasz czy Kobylak pojda gdzies i faktycznie odpala, tego chyba nie da sie wykluczyc. Inna sprawa, ze nawet odpalenie Hladuna im sie czkawka odbija, bo po prostu na ten moment jest nieporownywalnie lepszy niz ktokolwiek wystawiony przez Legie do grania.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 05 lut 2025, 17:15

Moim zdaniem to kwestia presji i środowiska w jakim Panowie byli (Miszta, Hładun). Obaj sobie radzą, ale gdyby teraz ich postawic w bramce Legii to problem byłby ten sam. Legia to po prostu za duże buty dla nich, w sensie, że tu są dużo większe oczekiwania niż w Rio Ave czy Lubinie.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 05 lut 2025, 17:21

Moze i bylbym sie zgodzil gdyby nie fakt, ze ta lista wydluza sie o kolejne nazwiska (Tobiasz, Kobylak). Presja presją, ale moze jednak problem tkwi gdzie indziej. Tu do glowy przychodzi mi przyklad Radka Janukiewicza wyciagnietego do Szczecina ze Stilonu Gorzow. Gdy transfer zostal ogloszony to w Gorzowie wystrzelily szampany, ze sie pozbywaja recznika. Jak sie skonczylo kazdy pamieta, facet zasluzyl na powolanie do kadry, a na jego plecach doczlapalismy sie do PP. Szczecin to moze nie Warszawa, ale presja tez byla duzo wieksza niz w Gorzowie a mimo to chlop odpalil. Powod? W swoje objecia wzial go inny trener bramkarzy - Dlugosz, spod skrzydel ktorego wyfrunelo kilku niezlych bramkarzy albo przynajmniej znaczaco pomogl im w rozwoju.
Dlatego pytalem o Malarza, bo przy jakims meczu w Szczecinie, gdzie Tobiasz puscil bramke spoza pola karnego (nie pamietam kto strzelal), to od razu lecial do niego AM ze swoimi wskazowkami. Moze to wlasnie te wskazowki sa zle przekazywane albo sa po prostu z dupy (co w przypadku tej gwiazdeczki jakos szczegolnie by mnie nie zaskoczylo).

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 05 lut 2025, 17:42

Oczywiście zgadzam się, że Tobiasz i Kobylak to też nie są bramkarze na Legię w tym momencie, ale tski model biznesowy obrała Legia-promocja młodych polskich bramkarzy. Czy trafny to był pomysł to widać z daleka, nie trzeba głębokich analiz. Jeśli Dowhan potrzebował kogoś do pomocy, to trseba było w tamtym momencie znaleźć kogoś na topie, a nie brać Malarza.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2025
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 07 lut 2025, 12:05

Boromir pisze:
05 lut 2025, 16:05
Kovacević to spory upgrade do kadry.
Oby. Bo, jak uwielbiam Vladana, tak on też zbudował sobie legendę na obronionych karnych. Jego najlepszy sezon to też sezon, w którym mieliśmy obronę totalnie nie do zdarcia. I tutaj cały czas sobie stawialiśmy pytanie: na ile to jest superklasowy bramkarz, a na ile miał szczęście do zajebistych obrońców przed sobą. Odkąd nie ma z nami Niewulisa i Petraska, nie mamy filarów obrony – totalnie nie zostało to w żaden sposób odbudowane. Jako tako jeszcze się trzymało, póki Arsenić był zdrowy, ale wystarczyła jego kontuzja, żebyśmy zaczęli dołować. I nagle się okazało, że Kova przeplata spektakularne parady z dramatycznymi błędami i wyniki "z tyłu" przestały robić wrażenie.

Mocno mu kibicuję i ubolewam, że po kontuzji nie wrócił do bramki Sportingu. Mam nadzieję, że w Legii się odbuduje i rozwinie skrzydła.

I jednocześnie jest mi niedobrze, jak widzę komentarze dzieciaków na Instagramie – że zdrajca i że ma się nie pokazywać w Częstochowie. Szatnia Legii zyskała nie tylko solidnego bramkarza, ale przede wszystkim fajnego człowieka – i wstyd, że gówniarzeria tak szybko zapomina, kto to jest. Moim zdaniem Legia to naturalny kierunek dla zawodników, którzy mierzą wysoko i jeśli to nie ma być Raków, to chcę oglądać takich ludzi właśnie tam.

Kuba199292
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 89
Kibicuję: Liverpool

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuba199292 » 07 lut 2025, 13:57

Z tego co kojarzę to Kochalski jest wypożyczony więc po sezonie pewnie będzie jedynka w Legii bo Vladana Legia raczej nie wykupi.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 07 lut 2025, 14:40

Kuba199292 pisze:
07 lut 2025, 13:57
Z tego co kojarzę to Kochalski jest wypożyczony więc po sezonie pewnie będzie jedynka w Legii bo Vladana Legia raczej nie wykupi.
Bez szans na wykupienie, tym bardziej, że jednocześnie wykupili Vinagre'a za 2,5 mln Euro (z nastawieniem na szybką sprzedaż z zyskiem, nie ma co do tego wątpliwości) i ciągle polują (na razie bezskutecznie) na napastnika, którego kupić muszą, bo w kadrze zostal Gual i stuletni Pekhart, a Dariusz M. chce zmniejszać zadlużenie.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 07 lut 2025, 18:29

futbolowa pisze:
07 lut 2025, 12:05
jednocześnie jest mi niedobrze, jak widzę komentarze dzieciaków na Instagramie – że zdrajca i że ma się nie pokazywać w Częstochowie. Szatnia Legii zyskała nie tylko solidnego bramkarza, ale przede wszystkim fajnego człowieka – i wstyd, że gówniarzeria tak szybko zapomina, kto to jest. Moim zdaniem Legia to naturalny kierunek dla zawodników, którzy mierzą wysoko i jeśli to nie ma być Raków, to chcę oglądać takich ludzi właśnie
Za krótko Rakow jest w esie żeby kibice nawykli do tego, że piłkarze to najemnicy i nie zawsze wybiorą klub, z którego się wywodzą w danej lidze. Ja generalnie mam to samo jak widzę że Legia kogoś ze Szczecina wyciąga, ale jakoś z tym żyje i bez chyba większej napinki tutaj:) na wytłumaczenie powiem tylko, że witki opadają jak się widzi że ktoś idzie do Legii jako wyróżniający się zawodnik, do klubu który sam nie ma od jakiegoś czasu pomysłu na nic, poza jakoś to będzie.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lut 2025, 10:11

I oficjalnie juz jest.

25-letni Ilya Shkurin przeszedł na zasadzie transferu definitywnego ze Stali Mielec od Legii Warszawa, kwota transferu to prawdopodobnie około 6,25 mln złotych. Białorusin w polskiej ekstraklasie rozegrał do te pory 55 spotkań, strzelił 21 gole, dołożył 7 asyst (a to wszystko w przeciętnym Mielcu).

Jeśli będzie miał taką samą skuteczność w Legii to tych goli dołożyć powinien drugie tyle, gdyż jak wiadomo okazji będzie miał więcej ;)

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 20 lut 2025, 10:15

Z czego bodaj 16 bramek w jednym sezonie. W obecnym juz tak rozowo nie jest i widac, ze jest cieniem zawodnika z poprzedniego sezonu (troche jak Gual po przejsciu z Jagi do Legii notabene) :D

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 20 lut 2025, 10:25

Tak, obniżką formy Guala sam jestem zaskoczony, uważałem że w Jagiellonii był wręcz rewelacyjnym graczem, takim nowym Frankowskim. Może stolica go przytłoczyła, ciężko powiedzieć. Natomiast Białorusin moim zdaniem to inny typ gracza, ma inne warunki fizyczne i może więcej wygrywać pojedynków bark w bark, więcej główek, mnie się jego gra również podoba i jeśli w 13 wiosennych kolejkach będzie miał mniej niż 6 goli to będę zdziwiony.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 20 lut 2025, 10:37

cloner pisze:
20 lut 2025, 10:25
Natomiast Białorusin moim zdaniem to inny typ gracza
Nie az tak bardzo inny. Tu jest wieksza roznica miedzy Pekhartem a Gualem/Bialorusinem:

Widac, ze Bialorusin lepiej gra glowa od Hiszpana, ale w calej lidze chyba ciezko byloby znalezc z 5 pilkarzy grajacych gorzej glowa od Guala wiec to zaden wyznacznik. Patrzac na tych Norwegow, co nie udalo im sie podpisac, to i tak Legia szukala kogos zupelnie innego, a na koncu wziela byle kogo bo po prostu bylo ich na niego stac i mieli w pamieci dekoderow dobre wystepy w poprzednim sezonie. Polityka transferowa Legii to jeden wielki bubel, ale licze na dostarczanie podobnej rozrywki latem co by bylo na otarcie szczecinskich lez.

Natomiast jeszcze co do Guala, to ja juz nie wiem co o tym myslec, bo kazdy widzial, ze w Bialymstoku gral dobrze. I kompletnie nie kupuje tu argumentu o presji, on podobnie jak Chodyna, podejmuje kretynskie decyzje na boisku. Moze i taktycznie Feio im potrafi przedstawic wszystko, ale jesli chodzi o budowanie pewnosci siebie, to mam wrazenie, ze tutaj sa pewne bolaczki.

Awatar użytkownika
dias
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dias » 20 lut 2025, 11:19

cloner pisze:
20 lut 2025, 10:25
Może stolica go przytłoczyła, ciężko powiedzieć
Przytłoczylo go to, że na Legię każdy się spina i zespół inaczej prowadzi grę. Ma po prostu mniej miejsca na te swoje wywijasy, sposób jego gry jakoś znaczaco nie odbiega od tego co prezentował w Jadze.

Bardzo jestem ciekaw jak.sobie Shkurin poradzi w Legii. Dla mnie to jest ruch trochę niezrozumiały, mieli u siebie gościa o podobnej charakterystyce (ale silniejszego) to go wypożyczyli (Nsame). Raczej wyglada to jak transfer na "odwal się, kibicu, napastnik to napastnik", ale życzę mu powodzenia.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » 20 lut 2025, 12:15

dias pisze:
20 lut 2025, 11:19
Raczej wyglada to jak transfer na "odwal się, kibicu, napastnik to napastnik",
Z poszukiwania napastnika do Legii zrobiono taki kabaret, ze najlepiej na tym wyszla Stal Mielec. Mysle, ze gdyby przed swietami ktos sie do nich odezwal, to pusciliby go za polowe otrzymanej kwoty, a tak na jaw powychodzilo wszystko, lacznie z tym, ze za Kallmana niby oferowano prawie banke euro, gdize za pol roku konczy mu sie kontrakt...no to i Stal pieknie to zlicytowala.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”