Polska - Transfery i plotki transferowe (zbiorczy) - Strona 349

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Polska - Transfery i plotki transferowe (zbiorczy)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 07 sty 2026, 13:11

Deal done.

17-letni Oskar Pietuszewski z Jagiellonii Białystok został nowym piłkarzem portugalskiego FC Porto, z którym związał się trzyletnią umową. W umowie została zawarta klauzula ​​odstępnego w wysokości 60 milionów euro.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 418

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 sty 2026, 15:33

Chłopak ma dopiero 17lat, wiadomo, że FC Porto inwestuje w przyszłość, ale zapłacona za niego kwota i te wpisy w kontrakcie, do tego nieoczywisty kierunek z którego przychodzi, to trochę jednak pokazuje, że liczą mocno na młodego Polaka.

Ciekawe na jakim poziomie ogólnym jest Pietuszewski w takiej skali FC Porto gdzie przewija się mnóstwo zdolnych graczy na przestrzeni wielu lat. No i ciekawe ila ma do nadrobienia względem nowych kolegów z drużyny.

Tak sobie przez chwilę pomyślałem czy przypadkiem te zachwyty nad Pietuszewskim nie są na wyrost. Młody jak to młody bywa chaotyczny na boisku, ma chwile lepsze i gorsze, natomiast trafił na świetny moment gdzie rósł razem z Jagiellonią, z trenerem Siemieńcem, z dobrze funkcjonującym środowiskiem, teraz to wszystko zostaje rozerwane.

Niewątpliwie teraz zaczyna się najtrudniejszy etap dla Pietuszewskiego, oczekiwania już teraz są olbrzymie, pewnie nawet większe w Polsce niż tam na miejscu, już latają te wszystkie tabelki, rankingi ile zapłacono za nastolatka... Nowy kraj, nowa rzeczywistość, latynoski sty gry w formacjach ofensywnych i zupełnie inna mentalność. Super, że są tam chłopaki z Polski, to na pewno pomoże, ale z większością i tak będzie musiał sobie sam poradzić.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 82
Kibicuję: Neutralny kibic

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 07 sty 2026, 16:17

Tennessee pisze:
07 sty 2026, 15:33
Chłopak ma dopiero 17lat, wiadomo, że FC Porto inwestuje w przyszłość, ale zapłacona za niego kwota i te wpisy w kontrakcie, do tego nieoczywisty kierunek z którego przychodzi, to trochę jednak pokazuje, że liczą mocno na młodego Polaka.

Ciekawe na jakim poziomie ogólnym jest Pietuszewski w takiej skali FC Porto gdzie przewija się mnóstwo zdolnych graczy na przestrzeni wielu lat. No i ciekawe ila ma do nadrobienia względem nowych kolegów z drużyny.

Tak sobie przez chwilę pomyślałem czy przypadkiem te zachwyty nad Pietuszewskim nie są na wyrost. Młody jak to młody bywa chaotyczny na boisku, ma chwile lepsze i gorsze, natomiast trafił na świetny moment gdzie rósł razem z Jagiellonią, z trenerem Siemieńcem, z dobrze funkcjonującym środowiskiem, teraz to wszystko zostaje rozerwane.

Niewątpliwie teraz zaczyna się najtrudniejszy etap dla Pietuszewskiego, oczekiwania już teraz są olbrzymie, pewnie nawet większe w Polsce niż tam na miejscu, już latają te wszystkie tabelki, rankingi ile zapłacono za nastolatka... Nowy kraj, nowa rzeczywistość, latynoski sty gry w formacjach ofensywnych i zupełnie inna mentalność. Super, że są tam chłopaki z Polski, to na pewno pomoże, ale z większością i tak będzie musiał sobie sam poradzić.
Wszystko zależy od psychiki chłopaka bo umiejętności napewno ma. Z jednej strony mógł dograć te pół sezonu w Jadze ale z drugiej strony ,no właśnie nie wiadomo co by było za pół roku i w razie kontuzji czy innych okoliczności mógłby nie mieć takiej okazji. Nic tylko życzyć mu powodzenia a nasze chłopaki z Porto napewno pomogą mu się ogarnąć z przystosowaniem do nowych warunków.

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 sty 2026, 16:26

FILIPPO828 pisze:
07 sty 2026, 16:17
Wszystko zależy od psychiki chłopaka bo umiejętności napewno ma.
To ja właśnie w tej kwestii myślę odwrotnie, dzieciak jest naładowany dobrą energią, psychika, mental, te sprawy. Pytanie czy właśnie umiejętności dojadą do poziomu tak wysokiego.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 07 sty 2026, 16:27

Imho mógł zostać do lata i przepracować pełny okres przygotowawczy z nowym klubem. Odchodzenie w zimie nie wróży nic dobrego ale obym się mylił

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 07 sty 2026, 17:33

Tennessee pisze:
07 sty 2026, 16:26
FILIPPO828 pisze:
To ja właśnie w tej kwestii myślę odwrotnie, dzieciak jest naładowany dobrą energią, psychika, mental, te sprawy. Pytanie czy właśnie umiejętności dojadą do poziomu tak wysokiego.
A to nie Ty całą jesień pchałeś go do reprezentacji?

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 sty 2026, 18:05

Oczywiście że pchałem, właśnie dlatego, że charakterem mi odpowiada.
W kadrze nie mamy wielu takich chłopaków na każdej pozycji, a przypomnę tylko, że chciałem go jako rezerwowego. Także spokojnie.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 07 sty 2026, 18:11

Tennessee pisze:
07 sty 2026, 16:26
FILIPPO828 pisze:
Zupełnie się z Tobą nie zgadzam Oskar jest szybki świetny technicznie i pod tym względem spokojnie da sobie radę bo liga portugalska nie jest jakimś tam gigantem. Kwestia aklimatyzacji w nowym otoczeniu to moim zdaniem jest najważniejsze

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 sty 2026, 19:07

FILIPPO828 pisze:
07 sty 2026, 18:11
Zupełnie się z Tobą nie zgadzam Oskar jest szybki świetny technicznie i pod tym względem spokojnie da sobie radę
Ale wiesz, że tam jest wielu takich piłkarzy, nawet jakby trafił do klubu takiego jak SC Braga, co dopiero mowa o FC Porto.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 07 sty 2026, 19:16

Tennessee pisze:
07 sty 2026, 19:07
FILIPPO828 pisze:
07 sty 2026, 18:11
Zupełnie się z Tobą nie zgadzam Oskar jest szybki świetny technicznie i pod tym względem spokojnie da sobie radę
Ale wiesz, że tam jest wielu takich piłkarzy, nawet jakby trafił do klubu takiego jak SC Braga, co dopiero mowa o FC Porto.
nie dojdziemy do porozumienia mamy inne zdanie w tym temacie więc :beer:

Awatar użytkownika
Tennessee
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 07 sty 2026, 19:27

Nie mamy innego zdania.
Absolutnie nie skreślam chłopaka, swoje pozytywne cechy posiada, ale! Trzeba pamiętać, że w naszej polskiej przestrzeni młody może robić efekt wow! zwłaszcza patrząc na wiek, ale ten efekt już nie działa w Porto, gdzie jest po prostu jednym z wielu obiecujących piłkarzy którzy robią efekt wow!

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 07 sty 2026, 19:36

Tennessee pisze:
07 sty 2026, 19:27
, ale ten efekt już nie działa w Porto, gdzie jest po
Zadziała bo jest ...i to już pisałem wiadomo nie wyjdzie w pierwszym składzie ale wejdzie z ławki i daj boże pokażę co umie

Awatar użytkownika
Precel
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 239
Kibicuję: TSW

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Precel » 09 sty 2026, 17:26

No ciekawe posunięcie z Pietuszewskim w Porto, ciekawe jest też to jak będzie mu się tam wiodło i przede wszystkim ciekawi mnie okres od teraz do końca sezonu, bo skoro przeszedł tam już teraz, no to musiały być ku temu jakieś powody, choć na miejscu Jagi wolałbym go puścić dopiero po sezonie. Nie wybrał łatwego kierunku dla ofensywnego zawodnika, konkurencja jest spora, jeszcze w wieku 14 lat miał zerwane więzadło, oby zdrowie dopisało.

Ale czego jeszcze mu życzę? Debiutu w Reprezentacji oraz chociaż chwili grania z Lewandowskim w składzie. Tych panów dzieli 20 lat różnicy, nie wiem czy w historii naszej kadry był kiedykolwiek taki moment, że dzieliło najstarszego od najmłodszego zawodnika w składzie 20 lat. Uważam, że jeżeli dostaniemy się na MŚ, to powołanie Pietuszewskiego przynajmniej na ten moment wydaje się bardzo rozsądne.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 1075

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 09 sty 2026, 17:31

Precel pisze:
09 sty 2026, 17:26
Tych panów dzieli 20 lat różnicy, nie wiem czy w historii naszej kadry był kiedykolwiek taki moment, że dzieliło najstarszego od najmłodszego zawodnika w składzie 20 lat.
Jak Dudek się żegnał to miał ponad 40, zaś Zieliński 19. Byli razem w kadrze na Liechtenstein, ale nie w tym samym momencie na boisku, więc nie wiem czy się liczy.

Awatar użytkownika
FILIPPO828
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FILIPPO828 » 09 sty 2026, 18:03

"Jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, GKS Katowice będzie miał nowego skrzydłowego. Meczyki.pl dowiedziały się, że drużynę Rafała Góraka ma wzmocnić Erik Jirka z Piasta Gliwice."
Źródło: Meczyki pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”