Mauro Cantoro w reprezentacji Polski - Strona 5

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.

Czy Mauro Cantoro powinien gra? w reprezentacji?

Tak
35
64%
Nie
20
36%
Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 25 paź 2005, 15:58

We wtorek wpłynął do Urzędu ds. Repatriacji Cudzoziemców w Warszawie wniosek argentyńskiego piłkarza Wisły Kraków Mauro Cantoro o przyznanie mu polskiego obywatelstwa. Na przełomie listopada i grudnia powinien trafić do Kancelarii Prezydenta.

"We wtorek trafił do nas wniosek pana Cantoro o przyznanie polskiego obywatelstwa. Teraz musimy, zgodnie z rutynową procedurą, zasięgnąć opinii w tej sprawie w organach odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i porządek publiczny, m.in. w Policji. Myślę, że na przełomie listopada i grudnia przekażemy dokumenty do Kancelarii Prezydenta" - poinformował PAP dyrektor Departamentu Repatriacji i Obywatelstwa w Urzędzie ds. Repatriacji i Cudzoziemców Mateusz Sora.

Argentyńczyk, który posiada także włoski paszport, w polskiej lidze w barwach Wisły Kraków zadebiutował w 2001 roku. Od dłuższego czasu jest podstawowym piłkarzem mistrzów Polski, jednym z wyróżniających się zawodników Orange Ekstraklasy.

Na początku tego roku Cantoro rozmawiał z prezesem PZPN Michałem Listkiewiczem i selekcjonerem Pawłem Janasem o szansach gry w reprezentacji Polski. We wrześniu piłkarz złożył w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim w Krakowie wniosek o przyznaniu polskiego obywatelstwa. Po weryfikacji danych i zasięgnięciu opinii odpowiednich organów, m.in. Straży Granicznej, dokumenty trafiły do Warszawy.

"Zdaję sobie sprawę, że kibice futbolu chcieliby, aby Cantoro jak najszybciej mógł zadebiutować w reprezentacji Polski. Ale musimy potraktować jego przypadek tak, jak każdy inny wniosek cudzoziemca o przyznanie polskiego obywatelstwa. Zgodnie z przepisami wystąpiliśmy o niezbędne opinie. Po ich uzyskaniu stanowisko prezesa Urzędu ds. Repatriacji i Cudzoziemców niezwłocznie przekażemy do Kancelarii Prezydenta. Realnie oceniając dokumenty powinny tam trafić za około miesiąc" - wyjaśnił Mateusz Sora.

Jeśli Cantoro uzyska polskie obywatelstwo będzie mógł zadebiutować w drużynie narodowej i zagrać w przyszłorocznych finałach mistrzostw świata. Wcześniej nie grał w żadnej reprezentacji.

Wiecie co :twisted: Teraz jak juz widze że są kroki ku temu stawiane to nawet sie ciesze .
Jak bedzie dobrze to na Mundial z nami pojedzie :P

michalbeszczynski
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0

ZA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: michalbeszczynski » 05 lis 2005, 21:30

Cantoro jest fantastycznym zawodnikiem na światowym poziomie, a więc jestem za :D

Awatar użytkownika
adekk
Pomarańczowy skrytożerca
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adekk » 05 lis 2005, 22:16

Ja jestem za..jestem za większą konkurencją w zespole...bo nie od dziś wiadomo, że konkurencja jest zjawiskiem ponad wszelką wątpliwość pozytywnym...a do tego, chyba nikt mi nie powie, że Mauro reprezentuje sobą niski poziom..czy nie takiego zawodnika nam potrzeba?? :roll: widać jaka jest sytuacja w drużynie gdy nie ma Szymka..nie ma alternatywy...i to może być doskonały zamiennik, bo nie wierzę, że by wyrzucił ze składu Szymka...ale czekają nas jeszcze gazyliony niespodzianek w życiu... :lol:
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Hawaii 96
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hawaii 96 » 06 lis 2005, 10:45

według mnie z Szymkowiakiem by fajnie dzielił piłkę ale nie zasłużył,żeby grać bo inni to wywalczyli i zajął teraz komuś miejsce w reprezntacji bo według mnie zrobil obywatelstwo,żeby na mundial jechać...

Awatar użytkownika
Janio
Boondock Saint

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Janio » 06 lis 2005, 12:35

W sumie to jestem za, bo potrzebujemy tego typu gracza w reprze, ale z drugiej strony Mauro nie miał udziału w wywalczeniu awansu i nie wiadomo jak zostałby przyjęty przez drużynę...

Awatar użytkownika
MARCINNN
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MARCINNN » 08 lis 2005, 15:35

onet pisze:Nie ma możliwości, by Mauro Cantoro zagrał w reprezentacji Polski - powiedziano dziennikarzowi "Gazety Wyborczej" w biurze prasowym FIFA. Powód? Zmienione przepisy.

Argentyńczyk jest już na ostatnim etapie starań o przyznanie polskiego obywatelstwa. W poniedziałek "Rzeczpospolita" poinformowała jednak, że Mauro Cantoro, pomimo to, nie będzie mógł grać w reprezentacji Polski. Informacje sprawdzili dziennikarze "Gazety Wyborczej". W biurze prasowym FIFA dowiedzieli się, że na wrześniowym kongresie w Marakeszu Światowa Federacja Piłkarska zmieniła przepisy dotyczące obywatelstwa. Teraz występ w meczu o punkty w reprezentacji narodowej (niezależnie od kategorii wiekowej) wyklucza możliwość zmiany drużyny.

Cantoro zagrał w barwach Argentyny na mistrzostwach świata do lat 17 w 1993 roku. Przepis ten nie dotyczy graczy, którzy nie ukończyli 21 lat. Piłkarz Wisły 1 września świętował 29. urodziny. Do ostatniego kongresu FIFA zakaz gry w innej drużynie narodowej obejmował tylko tych graczy, którzy zadebiutowali w reprezentacji A swojego kraju.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 09 lis 2005, 0:03

A ja się cieszę z takiego obrotu sprawy. Nie uważam, ażeby naturalizacja miała wymierne skutki w przyszłości. Mówcie co chcecie, ale Cantoro nie brzmi jak Nonckiewicz :lol: , czy Bukalski.

Po drugie, do czego zmierzamy? Mamy już chłopaka, który wypiał się czarnym zadkiem na twarz każdego kibica. A smród jaki z tego leci powoduje, że co chwila uderzam się w pierś mówiąc - taki chłopak, taki talent, a taka lalka, co jak się puknie w nóżkę to niby pęka. Ech, kontuzja za kontuzją, w kadrze nie gra, ale w Grecji ( przed domniemaną aferą ) jakoś nie przeszkadzało mu to. No ... może mają zamiast trawy gąbkę, czy coś, wkońcu to kraj w którym wszyscy są happy.

Wracając do Argentyńczyka - Cóżeś Ty za Polak. Ja rozumiem, chłopak się przyzwyczaił do nas, lubi bigo, kartofle i ruskie pierogi, ale w żyłach płynie krew braci Batisty i Maradony. I nic więcej poradzić się nie da.
Skoro urodził się tam, niech i tam gra. Nie rozumiem też tego hurra, kiedy jakiś obcokrajowiec rzuci hasło - ja będę u was grał. Wszyscy robią whoaaaaaa i trzęsą się z radości. A tu taki pan z Anglii, co jeszcze niedawno był patriotą, Polakiem dziś dłubie sobie w nosie na boiskach Albionu. I co z tego wyszło? Oczywiście, to co zwykle - Nic.
Dlatego ... dlaczego robić z kadry Orła Białego zbieraninę wszystkich nacji? Co to ma być, kółko teatralne?

Awatar użytkownika
Alkoholiko
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Alkoholiko » 09 lis 2005, 0:14

Mauro Cantoro - Maniek Kantor...i już!

ale kiszka - Cantoro nie może grać w reprze bo kiedyśtam wystepował w U-17 - a tam na niego liczyłem :(

Awatar użytkownika
budziomir
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: budziomir » 11 lis 2005, 21:03

No fajnie gdyby mógł grać, mamy dziure w środku pola. Jest Szymkowiak, ale ofensywny, a taki Mauro by sie przydał.

Ale raczej nie zagra w reprezentacji, gdyż grał w reprezentacji Argentyny U-18 i strzelił nawet bramke w półfinale

Awatar użytkownika
Scyzoryk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Scyzoryk » 11 lis 2005, 22:27

Cantoro był by wzmocnieniem kadry ale ja osobiscie nie popieram takich naturalizowanych cudzoziemców w reprezentacji . Nasz Czarnecki już pokazał ze on ma gdzieś Polske , a występy w kadrze były tylko mu potrzebne po to zeby przejsc do dobrego klubu . Teraz pewnie z chęcią by wrócił do repry na MŚ ... oby tylko Janas go nie powołał bo sowoją postawą nie zasłużył na to .
Smieszy mnie to jak wielu " Polaków " nagle wyraziło chęc aby grać dla Polski ... jakoś wcześniej się nie kwapili zeby zagrać np. w meczu przeciwko Azerbejdżanowi .

Mikusinski
Grafomańskie harakiri
Lokalizacja: Tam gdzie siarkowy leży gród, tam Mielec znalazł grób.....
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mikusinski » 12 lis 2005, 10:59

Dam dwa powody-jeden pozytywny i jeden negatywny.

Pozytywny:
Mauro Cantoro to jeden z najlepszych zawodników Wisły Kraków, podpora. Dziwie sie jedynie, że on grał we Włoszech w trzecioligowym klubie :shock:

Negatywny:
Znudzi mu sie kadra tak jak Olisadebe i będzie tylko "nóżka mnie boli". I w tej kwestii zgadzam sie z Scyzorykiem. Dlaczego inni piłkarze nie wyrazili chęci grania np. przed eliminacjami.

Awatar użytkownika
luk1208
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: luk1208 » 12 lis 2005, 11:59

Widze ze duzo osób tutaj zroziło sie "naturalizowaniem" piłkarzy po tym jak Emsi wypiął sie na reprezentacje :!: Jednak prawda jest taka, ze na całym świecie duzo reprezentacji ma kozysc z takich zawodników, wiec dlaczego Polska ma nie miec?? Po kontuzji Szymkowiaka, brakuje nam środkowego z prawdziwego zdarzenia, wiec Cantoro napewno by sie sprzydał :!:
Druga sprawa to PZPN sam sobie jest winien, bo jakby działał szybciej to moze Klose, Podolski, Derula i wielu innych moglo by grac dla nas a nie dla innych :(

Awatar użytkownika
FUDŻIN
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FUDŻIN » 12 lis 2005, 12:15

ale niestety mauro chyba u nas nie zagra bo gral kiedys w mlodziezowce argentyny. olisadebe wogole nie powinien stawac sie polakiem bo nawet po naszemu gadac nie umie. zrobil to tylko dola hajsu. co innego delura i klose. chlopaki urodzily sie w polsce, i cos tam maja z nami wspolnego, ale okazali sie ciemniakami i wybrali hajs i gre dla slabych niemiec. wstyd. jak slysze princ poldi to zygac mi sie chce. jakby nie zostal niemcem to juz dawno grzalby lawe w koln.
a pozatym jak powoluja do innych reprezentacji )np. francja) to chlopak wychowal sie we francji gada po francusku i czuje sie francuzem a nie to co olisadebe.

Awatar użytkownika
Mazi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mazi » 12 lis 2005, 21:29

ja cos słyszałem, ze jednak może zagrać...i mam taką nadzieje, ze zagra.. niemamy drugiego takiego zawodnika jak on w środku pola.. zadnemu Polakowi nie jest odebrac piłki tak trudno jak jemu.. umiejętnośc zastawiania się ma perfekt:) pozatym kolejnym plusem jest znajomośc z Szymkiem czy Sobolem..tyle grali w Wiśle..

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 13 lis 2005, 12:01

No i co z tego wynika, że znają sie z Wisły. W kadrze, prócz Wisły grają jeszcze inni, więc jest to śladowy aspekt.
To, że w kadrach są naturalizowani zawodnicy wcale nie usprawiedliwa działań PZPN-u. Mogli ruszyć swoje szacowne cztery tłuste litery i pobiegać za chłopakami tego formatu co Klose czy Freier. Ale nie, korona z głowy by im spadła. A tak ... korona spadła a my wszyscy ją depczemy.
W myśl powiedzenia - tonący brzytwy się chwyta - skoro nie dało się kiedyś, może teraz się da naturalizować chłopców z polskiej ogórkowej.
A co myślicie może o Svitlicy? Może jego też. Batata też chłop z krwi i kości. Dobry pomysł na ruszt wrzuciłem? No róbcie whoooaaa :lol: :lol:
Kretynizm.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”