Polska Piłka - Napastnicy

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP
Awatar użytkownika
Sting111
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Polska Piłka - Napastnicy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sting111 » 21 wrz 2008, 22:58

Witam.

Jest to mój pierwszy artykuł, wiec może znaleźć się w nim kilka błedów. Mam jednak nadzieje ze za ciekawie was tym co mam do napisania. W tym tekście chciałem pokazać wam realia polskiej piłki, a w szczególności tej która jest najbliżej naszemu sercu, czyli piłce reprezentacyjnej. Jak reprezentacja to mistrzostwa Europy i Świata. Jak mistrzostwa to i wyniki, a jak wyniki to bramki, a z tymi niestety w polskiej reprezentacji jak na lekarstwo. Za zdobywanie bramek najbardziej odpowiedzialni są napastnicy. Za napastników odpowiedzialny jest trener, a gdy on podejmuje złe decyzje cala ta składanka rozsypuje się jak domek kart. Tak jest niestety w polskiej kadrze. Chciałem wam w tym artykule przybliżyć sylwetki ludzi którzy profesjonalnie zajmują się wprawianiem w euforie kibiców bo zdobytych golach. Nie od dziś wiadomo ze selekcjoner polskiej kadry ma swój schemat gry i za nic nie chce wprowadzać w nim zmian. I bardzo złe, w każdej reprezentacji po złych wynikach następują zmiany i Leo powinien o tym pamiętać jeżeli chce utrzymać posadę trenera. Ale przejdźmy do samych zawodników.
Polscy napastnicy w ostatnich latach przynosili nam więcej zawodów niż chwili radości. Jednak piękne momenty były, mam tu na myśli niedawne świetne występy Macieja Żurawskiego w Celticu. Jednak co się stało teraz z zawodnikiem który umiał zdobywać bramki jak na zawołanie w dość mocnej lidze Szkockiej. Teraz wylądował w greckiej Larissie. Na początku radził sobie dość dobrze. Zdobył 4 bramki w lidze Greckiej. Na rozpoczęcie nowego sezonu zagrał kilka minut w meczu z Skoda Xanthia. Niby nie najgorzej, ale czy liga Grecka jest to miejsce dla takiego piłkarza ? Wydaje mi się ze nie. Tak samo myśli Beenhakker bo pomija go w składzie reprezentacji. Skończmy z Żurawskim, przejdźmy do zawodników bardziej wyróżniających się w Europie. Myślę ze, najlepiej zacząć od Bundesligi, czyli ligi w której Polacy byli najbardziej doceniani. Mamy tam 2 reprezentantów na tej pozycji. Jednym jest Marcin Mięciel. Po znakomitym sezonie w lidze Greckiej przeniósł się do Bochum. Nie jest tam numerem jeden ale od kilku meczów gra coraz więcej. Bramek jednak nie zdobywa, nie słychać żeby także dostawał dobre noty. Inna sprawa ma się z Arturem Wichniarkiem. Prowadzi w klasyfikacji strzelców Bundesligi. Jest najlepszym zawodnikiem swojego zespołu, podaje, asystuje, wygrywa pojedynki powietrzne. Jest pn zdecydowanie osobą medialna w Bielefeld. Na ulicy każdy człowiek zna nazwisko Wichniarek. Bardzo zasłużył się dla tego miasta piłkarsko. Czekaj więcej chcieć od reprezentanta. Ano chce czegoś jedynie Beenhakker. Gdy wydawało się ze Artur może dostać powołanie do kadry, zrezygnował z gry w niej. Decyzja szokująca, ale najbardziej na miejscu w jego sytuacji. Król Artur może wrócić do reprezentacji ale jedynie jak odejdzie Beenhakker, to w kolejnych dniach staje się coraz bardziej prawdopodobnie. Skończmy z Bundesligą. Chciałem teraz w skrócie ocenić grę polskich napastników w innych ligach. Marek Saganowski podstawowy zawodnik Aalborga jednak nie strzelił tam żadnej bramki. Ireneusz Jeleń również grac regularnie w Auxerre zdarza mu się trafić do siatki, ale w każdym meczu jest aktywny. Jednak po kilku brakach powołania do kadry również zdecydował sobie już odpuścić. Kolejna piłkarz to Łukasz Sosin. Król strzelców ligi cypryjskiej.Strzelił już tam ponad 100 goli. Ale czy jest to poziom reprezentacyjny ? Spróbować można, jednak na pewno nie na najważniejsze mecze kwalifikacji w tym roku z Czechami i Słowacją. Następny jest Dawid Janczyk który od początku przyjścia do CSKA ma problemy nawet z wejściem do kadry meczowej. Nie mówię tu już o Tomaszu Frankowskim, który na pewno nie nadaje się już do reprezentacji. Smolarek jest zawodnikiem, który zawsze powinien być powoływany. Nawet jak mu nie idzie w klubie umie strzelić bramki w reprezentacji. Zostało jeszcze kilka rodzynków takich jak Tomasz Gruszczyński z luksemburskiego F91 Dudelange i jak bohater eliminacji do Mundialu w Korei i Japonii Emanuel Olisadebe. I oczywiście nasza zdolna Polska młodzież, ale tej w wielkich klubach również szukać z latarką. Jest Michał Janota ale to już odległa przyszłość. W polskiej piłce nie widzę zbyt wielu zawodników do gry w reprezentacji. Po Pawle Brożku jest ich niewielu.
Chciałbym bardzo aby po przeczytaniu tego artykuły ludzie naprawdę zaczęli się przejmować Polską reprezentacją, bo jak tak dalej pójdzie to będziemy cieszyć się ze zwycięstw z Andorą i Macedonią, tak jak to było po meczu z San Marino. Polska piłka na pewno jest w kryzysie, ale nie trzeba się załamywać od razu. Dziekuje bardzo za przeczytanie tego wyczerpującego tekstu.

(MW)

zapraszam do komentarzy

Awatar użytkownika
Kali_Fan
Trampkarz
Trampkarz
Kontakt:

Re: Polska Piłka - Napastnicy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kali_Fan » 22 wrz 2008, 16:42

Jak dla mnie zawodnikami w tym sezonie którzy mogą jest wypromować napewno jest Sosin i Saganowski. Sagan co ciekawe w lidze nie grał, ale za to był podstawowym zawodnikiem w meczu z Celticem i myśle, że nadal będzie zaliczał występy w LM. A co do Sosina to z tego co wiem to nieźle sobie radzi w klubie. I mam nadzieje, że strzeli w LM z 1,2 bramki tak samo Sagan. A co do Janczyka to wyprawa do Rosji mu się zupełnie nie udała. Zaledwie kilka meczy zagrał (z tego co wiem) i do tego chyba gola nie strzelił. Już lepiej mu było w Legi zostać.

Awatar użytkownika
Senior Tigr
Trampkarz
Trampkarz

Re: Polska Piłka - Napastnicy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Senior Tigr » 23 wrz 2008, 0:44

Janczyk strzelił dla CSKA jak dotąd trzy bramki - dwie w pucharze krajowym i jedną w lidze. Ale ta jedyna bramka w lidze już wg kibiców spłaciła jego transfer - bo była to bramka na 1:1 w derbach przeciwko Spartakowi w 94 minucie meczu (CSKA dzięki tej bramce kontynuował serie 7 lat bez porażki w tych derbach).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”