Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch - Strona 113

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Squadra Azzurra - Reprezentacja Włoch

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 18 lis 2021, 21:04

sci pisze:
18 lis 2021, 21:01
Pierwsze słyszę o gościu
To słabo Serie A oglądasz, od lat biega w ataku Cagliari z całkiem niezłym skutkiem

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 18 lis 2021, 21:09

Ano słabo. Coraz słabiej z każdym rokiem

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 18 lis 2021, 22:11

Joao Pedro to dobry gracz, ale na pewno nie lepszy od Belottiego czy Immobile, więc zbawieniem nie będzie.

Trzeba czekać na klasowego napastnika - Raspadori, Scamacca, Lucca, Esposito, Colombo, może któryś odpali za kilka lat.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 18 lis 2021, 22:14

na pewno lepszy pomysł z graczem Cagliari niż domnienany powrót Balotelliego

Skoro Ciro i Belotti zawodzą to może "średniaki" ligowe w kadrze Włoch dadzą coś więcej. Destro w tym sezonie też się dopomina o powołanie

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 18 lis 2021, 22:42

Szkoda ze Ikar grał dla Argentyny bo on i tak teraz w tej reprze źle widziany a Włochów by uratował.

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 18 lis 2021, 23:02

Oby nikt z młodych nie poszedł drogą chociażby Cutrone, który też miał być zbawieniem dla ataku Azzurrich. O Balo nie wspomnę bo to po prostu głąb

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 18 lis 2021, 23:15

Totti (zaliczam do 9), Inzaghi, Vieri, Toni, Gilardino, Di Natale, Rossi, Quaqliarella... Trochę tych dziewiątek Włochy miały na przełomie tysiącleci na super poziomie, a nie wliczam tych wyraźnie cofniętych napastników jak Del Piero czy Baggio. A teraz taka bryndza. Włoska szkoła killerów ma się słabo.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 18 lis 2021, 23:28

nie tylko u wlochow bryndza na tej pozycji, u holendrow, hiszpanow czy brazylijczykow ktorzy zawsze mogli na tych pozycjach przebierac tez wyglada to obecnie slabiutko. w sumie ciezko wytlumaczyc taki deficyt dobrych 9 w dzisiejszych czasach

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 18 lis 2021, 23:41

Masz rację. Jak tak teraz o tym myślę to faktycznie, rasowe dziewiątki coraz rzadziej rosną w światowym futbolu.

To na pewno spowodowane jest też zmieniającym się ciągle stylem gry, który już nie opiera się o takich killerach, dzisiaj jednak w piłkę gra się inaczej, nie chcę tłumaczyć co dokładnie mam na myśli, wydaje mi się, że rozumiecie. Ale jakie są inne powody?

Teraz sobie myślę o rasowej dziewiątce z Brazylii i totalna pustka w głowie. Z Holandii mam dwóch piłkarzy w głowie, ale to nie ten poziom, o którym chcemy dyskutować w kontekście snajperów.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 18 lis 2021, 23:53

moody90 pisze:
18 lis 2021, 23:28
nie tylko u wlochow bryndza na tej pozycji, u holendrow, hiszpanow czy brazylijczykow ktorzy zawsze mogli na tych pozycjach przebierac tez wyglada to obecnie slabiutko. w sumie ciezko wytlumaczyc taki deficyt dobrych 9 w dzisiejszych czasach
Pewnie m.in. kwestia faktu, że kiedyś klepało się to 4-4-2 przede wszystkim, a długie piłki czy nawalanie wrzutek to była klasyka, teraz jednak punkt ciężkości dużo mocniej przeniesiony na atak pozycyjny i wyżej ustawionych skrzydłowych.

Inna sprawa, że pewnie dużo w nas sentymentu jak weźmiemy pod uwagę statystyki strzeleckie i porównamy je do poprzedniego pokolenia, gdzie np. Benzema statystycznie jest obok Raula.

No i przede wszystkim fakt, że najlepszych napastników mają Belgia, Polska, Norwegia czy Urugwaj też zaburza percepcję, bo 20 lat temu ciężko by było sobie coś takiego wyobrazić.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 557
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 19 lis 2021, 0:40

HerskOner pisze:
18 lis 2021, 23:15
Totti (zaliczam do 9)
Czemu? Co prawda Spall go na taką fałszywą "9" przestawił i potem grał w klubie najbardziej wysuniętego, ale mimo wszystko nie wrzuciłbym go do tego worka.

No i - co do innych typów - chyba nie Giuseppe Rossi? Bo on "9" to bywał tylko na koszulce.
;)

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 lis 2021, 0:50

Nie no Totti to dycha a nie dziewiątka :?
W swoim najlepszym momencie kariery na dziesiątce w Romie miał Batistute Montelle lub Delvecchio.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 lis 2021, 2:24

HerskOner pisze:
18 lis 2021, 23:15
Totti (zaliczam do 9), Inzaghi, Vieri, Toni, Gilardino, Di Natale, Rossi, Quaqliarella... Trochę tych dziewiątek Włochy miały na przełomie tysiącleci na super poziomie, a nie wliczam tych wyraźnie cofniętych napastników jak Del Piero czy Baggio. A teraz taka bryndza. Włoska szkoła killerów ma się słabo.
Totti to nie jest 9
Toni na super poziomie grał przez 4 lata
Gilardino to był na poziomie całkiem solidnego gracza, na pewno nie 'super'. Wiem, że koniec końców strzelił mnóstwo bramek w Serie A, ale to wynik ogromnej ilości występów (wśród zawodników z 100 bramkami w Serie A tylko 5 ma więcej występów ;) ) oraz grania w średniakach, dla których Gilardino to punkt odniesienia. Nie bez powodu w Milanie był co najwyżej niezły, a w kadrze ma mało goli.
Rossi? Giuseppe? Uwielbiałem go, ale tu chyba musielibyśmy przeskoczyć na inną linię czasową aby ocenić czy to jest zawodnik z super poziomu.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 19 lis 2021, 3:54

Zaliczyłem go głównie przez liczby i suche fakty. Specjalnie napisałem że zaliczam go do 9, bo przecież wiadomo, że to był gość grający za napastnikami, ale masę meczów grał jako ten środkowy. Zwłaszcza gdy stał się już wiekowym piłkarzem. Głównie przez to że sprawdziłem liczbę meczów jako wysunięty napastnik dlatego go tam umieściłem. I tutaj dochodzimy do właśnie dylematu z charakterystyka gracza. Wiadomo że zaliczać Tottiego do klasycznych snajperów to nie jest rozsądny pomysł, ale tak zamaszystym ruchem go tam umieściłem, bo grał na tej pozycji, potrafił ukąsic wiele razy jak rasowy snajper i tyle :p

A co do Rossiego przecież też masę meczów grał na 9. To że nie był super kilerem, że był mobilny itd... wydaje mi się go jednak można nazwać środkowym napastnikiem chociaż znowu ta przeklęta charakterystyka zacznie grać rolę :p

@venomik a widzisz a ja ich mam za super graczy. Wiadomo, że jak ty za słowem super kryjesz gracza który strzela jak Lewandowski to żaden z nich nie pasuje, ale dla mnie to są fantastyczni piłkarze. Dzisiaj Italia może pomarzyć o takich snajperach

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lis 2021, 8:11

Teraz 9 to gracz wymierający. Poza Lewym, Kanem, Cavanim, Suarezem, Karimem, Ikarem, Ciro, Lukaku czy Ibra nie widzę nikogo. A przed 30 z nich to tylko Ikar i Romek.

No i oczywiście Haaland ale ja z młodych to w ogóle nie widzę poza nim jakiejś wyróżniającej się 9. Gatunek wymierający.

Ale też futbol się zmienil. Hiszpania czy Barcelona potrafiły grać bez napastnika. City też. W ogóle Pep i Klopp grają bez typowej 9. W kadrze Niemiec na tej pozycji gra albo Werner albo Gnabry którzy koło 9 nawet nie stali.

Trochę szkoda jak się powspomina takich gości jak Grubas, Pippo, Vieri, Adriano, Sheva i inni :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”