Serie A 2014/2015 - Strona 17

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Re: Serie A 2014/2015

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 17 kwie 2015, 15:15

Ależ oczywiście, że potencjał tutaj jest i to w zasadzie u większości graczy, których wymieniłeś. Nie będziemy się przerzucać jak w piaskownicy mówiąc, że piłkarz "X" daje jakość czy nie, bo i tak do niczego nie dojdziemy. Faktem jest, że formuła Pelle się wyczerpała nawet w Anglii, a w kwestii tzw. "piłkarz do odstrzału" wystarczy spojrzeć na rywala zza miedzy, gdzie Valencia i Young dla wielu powinni się pakować, jak prezentują się w tym sezonie nie trzeba mówić.

Nie twierdzę też, że kadra City ma potencjał na miarę giganta Europy, ale bądźmy też na tyle racjonalni by stwierdzić, że potencjał tej drużyny niesie ze sobą więcej niż druga z rzędu kompromitacja z Barceloną w 1/8. Oni z tych dwumeczów mogli odpadać z honorem a nie tracąc szansę awansu w pierwszym meczu. City po prostu musi zerwać z jednostajnym sposobem gry, poszerzyć wachlarz w ataku i nauczyć się wreszcie grać bez piłki w Europie, bo to jest jakieś horrendum, by na tym poziomie wyglądać w tym aspekcie jak dziecko we mgle. Zresztą w kwestii konstruowania akcji i i tej schematyczności, to Roma jest bardzo fajnym Włoskim odpowiednikiem City w tym sezonie. Oba klubu potrzebują w zasadzie dużo świeżego spojrzenia, bo z obu da się mimo wszystko wycisnąć więcej.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 17 kwie 2015, 15:24

City po prostu musi zerwać z jednostajnym sposobem gry, poszerzyć wachlarz w ataku i nauczyć się wreszcie grać bez piłki w Europie
Muszą mieć trenera ale muszą też zmienić trochę składu.

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 17 kwie 2015, 15:44

To akurat dosyć naturalny proces i to nawet w przypadku drużyn, które wdrapały się na szczyt.

A i Napoli, to też trzeba przyznać, w mocno przeciętnym okresie dla siebie grało eliminacje z Bilbao, ale ma potencjał na wyjście z grupy. Już to udowadniało.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2015, 15:46 przez Marcinhp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 17 kwie 2015, 15:46

Marcinhp pisze:To akurat dosyć naturalny proces i to nawet w przypadku drużyn, które wdrapały się na szczyt.
Tylko że City nie wdrapało się na szczyt , co prawda ligę angielską wygrali ale w LM byli pośmiewiskiem.
Jak wymieniłem wyżej, jakości tam już nie ma.

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 17 kwie 2015, 15:51

Do tego dążę: czy to City po słabym sezonie, czy Real po triumfie w Europie, każdy team, przynajmniej z czuba, dokonuje większych czy większych roszad w składzie, bo futbol na najwyższym poziomie nie uznaje próżni, żadne to więc novum.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 17 kwie 2015, 16:02

Marcinhp pisze:Do tego dążę: czy to City po słabym sezonie, czy Real po triumfie w Europie, każdy team, przynajmniej z czuba, dokonuje większych czy większych roszad w składzie, bo futbol na najwyższym poziomie nie uznaje próżni, żadne to więc novum.
No tak ale w przypadku City po prostu nie trafili z transferami za wiele razy bo tej jakości to poza Silvą i Aguero jak na lekarstwo. FFP im na ogonie siedzi i różowo się to wszystko nie szykuje, będą musieli nazbierać przychodów ze sprzedaży teraz. Jeśli zatrudnią dobrego trenera i dyrektora od transferów może im się udać. Ale powracając do wątku jedynie Chelsea gwarantuje pewność w Europie z Anglii, Arsenal ma fajny skład ale Wengerowi wystarczy top4. MU nie wiadomo czego się spodziewać. Od kilku lat premier league ma mizerne wyniki w LE w porównaniu do kasy jakiej wykładają na transfery i wcale nie wydaje się żeby to się miało raptownie zmienić.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 17 kwie 2015, 17:00

Roma i Napoli bez kontuzji i o wyjściu z grupy mogą realnie myśleć, nie przejmowałbym się opiniami milanistów.
Nie no zdanie kibiców (niektórych, bo nie chce wszystkich do jednego wora pakować, bo obraza dla kilku) Juventusu jest najmądrzejszy, bo wreszcie jest się na dobrej drodze do historycznego sezonu w LM.

A teraz fakty:
W tamtym sezonie Napoli grało w LM i z grupy nie wyszło. Można mówić o wielu czynnikach, ale najważniejszy z nich - było słabsze od rywali. W tym sezonie Roma pokazała się z jeszcze gorszej strony. Nie muszę wspominać, że w eliminacjach do LM Napoli grało i skończyło się to tak, że oglądali LM z tej samej perspektywy co Milan.

Problem jest taki, że te ekipy nie są tak mocne by łączyć grę w LM z rozgrywkami ligowymi (za rok pewnie problem dopadnie Lazio). Co dobitnie pokazuje ten sezon w wykonaniu obu ekip. Owszem są to na włoskie realia fajnie ekipy jednak na tle Europy nie są to dobre ekipy. Owszem stać je na romantyczną przygodę w LM a'la Napoli gdy odpadało z Chelseą czy Fiorentiny, która niemal wyeliminowała Bayern. Z tym, że są to jedno sezonowe wyskoki niż stała dyspozycja, którą prezentowały swego czasu w Europie Milan, Juventus czy Inter. Nie są to ekipy, które w rok rok będą grały w LM a co dopiero wychodziły z grupy. Owszem mają potencjał jak to niektórzy mówią, ale dla przykładu City ma potencjał by walczyć o zwycięstwo w LM a rzeczywistość weryfikuje wszystko.

Mamy pierwszy sezon od lat gdzie włoskie ekipy zaprezentowały się solidnie w Europie (jeżeli wymażemy Romę z LM i Napoli a i Juventus jak sobie niektórzy przypomną w grupie miał całkiem spore problemy) i to ma być dowód, że liga włoska jest nagle taka silna? Poczekajmy rok dwa i zobaczymy gdzie będą Torino, Fiorentina czy Napoli wtedy. Rankingowo może Serie A się poprawiła ale jakościowo w wielu aspektach odstaje od czołówki Angielskiej, Hiszpańskiej czy Niemieckiej.

I teraz zasadnicze pytanie - czy to Lazio, Sampa i Viola tak dogoniły czołówkę (poza Juvetusem) czy raczej Napoli i Roma zamiast zrobić krok do przodu to się cofnęli. Bo jak na razie ten sezon pokazuje dobitnie, że 2 i 3 drużyna we Włoszech zrobiły krok do tył a ich potencjalni następcy w LM czy w Pucharach to raczej ekipy, które raz na kilka lat notują lepszy sezon a później odejście trenera, kluczowych graczy i powrót do brutalnej rzeczywistości.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 17 kwie 2015, 17:31

Typowe odwracanie kota ogonem i patrzenie na lige przez pryzmat Milanu, ktorego slaboscia probujecie obdzielic zespoly nad Wami w celu udowodnienia wszem i wobec, ze jak Milan slaby to reszta tez. Czego za wszelka cene chcecie sprowadzac Napoli, Lazio, Viole i momentami Rome do swgo poziomu? Chyba tylko po to zeby bylo Wam mniej przykro z powodu miejsca w tabeli. W/w zespoly sa lepsze od Milanu kadrowo (lepiej dobrani pilkarze) i organizacyjnie (trenerzy majacy wsparcie zarzadow). Z racji 3 miejsc w LM same siebie nakrecaja do lepszej gry i rezultatow. Patrzac na pilkarzy jakich ma Viola czy Lazio i ich gre blizszy jestem stwierdzeniu, ze to oni dogonili Napoli i Rome, a nie na odwrot. Nawet taka Sampa chloszcze organizacja dupe Milanowi i Interowi.

Nastepnie, jak mozna odmawiac klasy Napoli, ktore było na takim samym poziomie co Arsenal i BVB, a odpadlo tylko przez brak szczescia. Swoja gra udowodnili oni, ze niczym nie odstawali, a momentami byli lepsi. Zespol zdobywajacy 12 punktow okreslany mianem słabszego od rywali. Naprawde?

Przypomne na koniec, ze cala dyskusja dotyczy zespolow dobrych, a nie bardzo dobrych. W tym momencie Juve jest osamotnione i nie ma we Wloszech druzyny pokroju BVB, United, City, Chelsea, a o gigntach pokroju Barcy, Realu, Bayernu, Atletico i Chelsea nie wspominajac, ale nie wydaje mnie sie, aby Roma, Napoli, Lazio czy Viola mialy sie czego wstydzic przed Wolsfsburgiem, Gladbach, Leverkusen, Schalke, Liverpool, Spurs, Sounthampton, Sewilla, Valencia czy Villareal. W tym aspekcie Serie A uroslo i nie da sie tego znieksztalcic.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2015, 17:45 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 17 kwie 2015, 17:45

Jakie odwaracanie kota ogonem? Czy ktoś z kibiców Milanu neguje fakt, że Milan jest słaby? Możesz wskazać jakieś cytaty? Czy napisałem, że Milan jest lepszy od Romy czy Napoli? Czy napisałem, że lepszy od Lazio czy Violi? Kibice Milanu nie mają problemu z stwierdzeniem, że Milan jest słaby a Ty masz jakąś dziwną manie próbowania pokazania, że kibice Milanu wcale tak nie uważają. Naprawdę nie musisz nas oświecać.

Podałem same fakty. Faktem jest, że Roma i Napoli nie są regularnymi graczami w LM i faktem jest, że nie wychodzą z grup regularnie. Jeżeli możesz to podważyć to proszę bardzo.

Faktem jest, że Lazio, Sampa czy Fiora od czasu do czasu notują lepszy sezon w lidzę, by później zostać wykupione z conajlepszych graczy i wracają na swoje miejsce. Możesz to podważyć? Śmiało.

Faktem jest też, że Napoli i Roma nie potrafią połączyć gry w lidze i w pucharach co dobitnie pokazuje choćby ten sezon. Faktem jest też, że te drużyny nie idą aż tak do przodu jakby wielu chciało. Napoli od momenty wywalczenie wicemistrzostwa jakoś nie wzniosło się na wyższy poziom (choćby brak regularnej LM to im utrudnia) a Roma również gra o wiele gorzej niż rok temu (fatalne mercato jak i granie na 3 fronty robią swoje). Podważysz?

Ja wskazałem fakty. Mam nadzieję, że również jak będziesz chciał odpowiedzieć użyjesz faktów a nie ataków ad personam lub odwracania kota ogonem jak potrafisz i nie raz zrobiłeś.

Jedyne co się mogę zgodzić to to, że w tym sezonie Lazio, Sampa czy Viola dogoniły Romę i Napoli. Z tym, że te dwie ostatnie nie zrobiły kroku w przód a raczej w tył.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 17 kwie 2015, 17:59

Dla mnie podstawowym ktuterium sily danej ligii jest Europa. Tam Wlosi wypadli bardzo dobrze. Swoja gra nie ustepowali Wolfsburgowi, Spursom, Bilbao. Graja wreszcie Ci Wlosi na miare oczekiwan.

A teraz wskaz mi, ktora z dobrych druzyn z innych lig nie jest rozkupywana przez silniejszych?

Przypominam, ze rozmawiamy o druzynach dobrych, a do takich zalicza sie Roma i Napoli. I do pewnego momentu z powodzeniem walczyly na 3 frontach.

Teraz wskaz mi dobry zespol z innych lig, ktory rok w rok bez problemu laczy gre na 3 frontach?

Skoro Lazio, Sampa czy Viola dogonily dobre Napoli i Rome to tylko wypada sie cieszyc, ze wiecej druzyn jest na poziomie. Bogatsi w doswiadczenia z tego roku beda tylko lepsi w nastepnym sezonie.

I to w ogole nie polepsza pozycji Milanu, a nawet ja pogarsza. I rozumie takze, ze nie dostrzegasz tych rzeczy, bo milosc do klubu przyslania Ci zdorowe spojrzenie.

Juventus punktowo tez zalicza gorszy sezon, ale jakos do glowy mi nie przyszlo, ze sa salbsi niz przed rokiem.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 17 kwie 2015, 18:00

ozob pisze: Nastepnie, jak mozna odmawiac klasy Napoli, ktore było na takim samym poziomie co Arsenal i BVB, a odpadlo tylko przez brak szczescia. Swoja gra udowodnili oni, ze niczym nie odstawali, a momentami byli lepsi. Zespol zdobywajacy 12 punktow okreslany mianem słabszego od rywali. Naprawde?
małe przypomnienie (albo informacja, jak ktoś nie widział). Arsenal u siebie z Napoli grał jak z jakimiś juniorami (oczywiście rewanż wygrali, wiec punktowo wyszło po równo :P ) to był jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy mecz Arsenalu w tamtym sezonie. Rywal nie istniał. Ale to tak na marginesie, chciałem przypomnieć, nie przeszkadzajcie sobie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 17 kwie 2015, 18:10

Widzę, że nadal nie masz w zwyczaju odnosić się do argumentów drugiej strony.
Dla mnie podstawowym ktuterium sily danej ligii jest Europa. Tam Wlosi wypadli bardzo dobrze. Swoja gra nie ustepowali Wolfsburgowi, Spursom, Bilbao. Graja wreszcie Ci Wlosi na miare oczekiwan.
LE czy LM czy razem? Jeżeli patrzymy przez pryzmat całych zmagań w Europie to przypomnę tylko, że Napoli i Roma grały w LM i nie można o tym zapominać oceniając sezon.
Skoro Lazio, Sampa czy Viola dogonily dobre Napoli i Rome to tylko wypada sie cieszyc, ze wiecej druzyn jest na poziomie. Bogatsi w doswiadczenia z tego roku beda tylko lepsi w nastepnym sezonie.
Przypomnę tylko (pisałem wyżej) Lazio, Sampa i Viola miały już takie sezony. Czy nagle były po nich lepsze? Nie, wracały na swoje miejsce rozprzedane z najlepszych graczy. To nie są ekipy, które rok w rok są regularne. To jest typowe zaplecze czołówki ligi - o czasem uda się jakiś wielki jak na ich apetyty sezon a później powrót do miejsc pomiędzy 5-10 w lidze. To nie są ekipy, które rozwijają się rok w rok. Polecam przyjrzeć się historii Serie A.
I to w ogole nie polepsza pozycji Milanu, a nawet ja pogarsza. I rozumie takze, ze nie dostrzegasz tych rzeczy, bo milosc do klubu przyslania Ci zdorowe spojrzenie.
Nie wiem po co w ogóle piszesz ciągle o Milanie. Chyba już wszystko wytłumaczyłem. A jak już tak bardzo chcesz wpleść Milan do dyskusji to spoko. Wiadome jest, że im słabsze największe marki danej ligi tym liga słabsza. Tak było jak Juventus był w Serie B i tak jest teraz gdy Inter i Milan są na poziomie drugiej połówki ligi. Drużyny, które ich zastąpiły nie są w stanie ani nie są tak silne (poza obecnym Juventusem), aby prezentować się w Europie tak jak Milan czy Inter.

Ja na tym kończę, bo jak zwykle nie odnosisz się do moich argumentów.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 17 kwie 2015, 18:25

Oczywoscie, ze razem. Jakie wyniki Serie A osiagala przed tym sezonem w Europie?

A czy zaplecze ligii stworzone z dobrych druzyn nie stanowi o jej sile?

I przypomne jeszcze raz, ze rozmawiamy o druzynach dobrych.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 17 kwie 2015, 18:37

Roma i Napoli - wicemistrz i 3 drużna tamtego sezonu w lidze. Ty je porównujesz do:
ale nie wydaje mnie sie, aby Roma, Napoli, Lazio czy Viola mialy sie czego wstydzic przed Wolsfsburgiem, Gladbach, Leverkusen, Schalke, Liverpool, Spurs, Sounthampton, Sewilla, Valencia czy Villareal. W tym aspekcie Serie A uroslo i nie da sie tego znieksztalcic.
I teraz miejsca tych ekip w swoich ligach - Villarreal (7), Wolfsburg(5), Gladbach (6), Schalke (3), Liverpool (2), Spurs (6), Southampton (8), Sevilla (5), Villarreal (6), Valencia (8).

Więc owszem może w przypadku do tych ekip nie mają się czego wsydzić, ale porównujesz 2 z 3 najlepszych ekip ligi włoskiej do ekip, które w innych ligach mogą co najwyżej pomarzyć o takim miejscu w tamtym sezonie (poza Liverpoolem i Schalke) i w ten sposób udowadniasz siłę ligi włoskiej. Brawo.

Ja kończę, bo nie odniosłeś się do wielu moich argumentów a sam pisałeś kilka rzeczy, które są całkowicie oderwane od rzeczywistości na co Ci podałem argumenty.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 17 kwie 2015, 20:12

Porownuje druzyny dobre. To jest meritum calej dyskusji. Za bardzo dobra mozna by uznac tylko Juventus.

A Ty widze, ze za bardzo poplynales, bo chciales przeniesc dyskusje na tory, ktorych ona nie dotyczyla.

Z gory zakladasz, ze liga od 2011 roku nie mogla pojsc do gory ze wzgledu na to, ze w czolowce nie ma juz Milanu i Interu i jednoczesnie pomijasz fakt, ze grupa druzyn dobrych w Serie A jest sportowo mocniejsza i liczczniejsza niz przed laty. Negujesz fakt, ze Wlosi poszli do przodu jezeli chodzi o tzw. zaplecze. Logicznym jest, ze w momencie gdy jest wiecej dobrych druzyn to poziom ligii wzrasta.

Rozumie, ze brakuje Juve towarzyszy na tym samym poziomie, co sprawia, ze Ty patrzac jednowymiaraowo nie dostrzegasz lub co gorsza nie chcesz dostrzec zmian w poziomie ligii, ktory ululegl poprawie wzgledem lat poprzednich.

Zeby Serie A wskoczyla wyzej potrzeba jeszcze dwoch bardzo dobrych ekip. Czy Inter z Milanem dadza rade za rok takimi sie stac? Watpie, choc chcialbym. Obecnie jednak sciskam kciuki za Napoli lub Viole w LE, bo ich ewntualne zwyciestwo da szanse 4 druzynie z Wloch zaistniec w LM. A pieniadze od przyszlego sezonu beda nie male, co tez powinno sie przelozyc na wzrost poziomu sportowego w przyszlosci.

Serie A powoli, bo powoli, ale odjezdza w kierunku lepszych czasow i nie da sie niestety tego negowac, nawet w sytuacji gdzie Milan i Inter utzrymuja sie poza trendem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”