Serie A 2023/2024 - Strona 52

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną
Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1078
Kibicuję: Ac Milan

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 28 kwie 2024, 22:56

No taka kolejka chętnych, że nawet bogata Premier League go nie chciała ;]

król prowincji na swoje życzenie bo tak jak Belotti nie wiedział kiedy tupnąć nogą w klubie tylko tak proszę pana przedłużę kontrakt

Zirzkee jak zostanie we Włoszech to za max 40-50 mln euro nikt więcej nie da

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 28 kwie 2024, 23:14

A kiedy jakiś Włoch poza Jorginho podbił Premier League w jakimkolwiek stopniu? Anglia i Włosi to nie jest dobre polaczenie poza wyjatkami historycznymi jak jakiś Zola. Wiec co w tym dziwnego ze go nie chcieli? W Premier League ogolnie nie ma tendencji do ich kupowania, bo wiadomo jak Włosi sobie radza kiedy trzeba zamienić makaron na inne jedzenie.

Totti tez król wlasnego podworka, 25 lat, jedno mistrzostwo. Mogł isc do Realu, ale jego przywiazanie sie szanuje, a juz Berardi zły, bo Sassuolo przy Romie małe.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1861

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 28 kwie 2024, 23:25

Hersk pisze:
28 kwie 2024, 17:04
Nie no trochę podobna do tej Roniego z mundialu w Korei i Japonii ale jednak tylko trochę

Brazylijczyk uderzał z dalszej odległości i nie z takiego kąta.
Tam piłka była bita z drugiej strony,czyli była "odchodząca" od bramki co sprawia że gol był jeszcze piękniejszy.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 28 kwie 2024, 23:27

Hersk pisze:
28 kwie 2024, 23:14
A kiedy jakiś Włoch poza Jorginho podbił Premier League w jakimkolwiek stopniu? Anglia i Włosi to nie jest dobre polaczenie poza wyjatkami historycznymi jak jakiś Zola. Wiec co w tym dziwnego ze go nie chcieli? W Premier League ogolnie nie ma tendencji do ich kupowania, bo wiadomo jak Włosi sobie radza kiedy trzeba zamienić makaron na inne jedzenie.

Totti tez król wlasnego podworka, 25 lat, jedno mistrzostwo. Mogł isc do Realu, ale jego przywiazanie sie szanuje, a juz Berardi zły, bo Sassuolo przy Romie małe.
Ja wiem że Ty młody jesteś ale takie nazwiska jak Vialli, Do Canio czy di Matteo (no i wspomniany Zola) powinny Ci coś jednak mówić :)
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2024, 23:30 przez Eyesmon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 28 kwie 2024, 23:28

Przeciez napisalem poza historycznymi wyjatkami jak jakiś Zola. No i jeszcze Vialli. Dwa przykłady w XXI wieku plus Jorginho to troche mało.

Di Matteo podbił Premier League? Przeciez to był przecietniak.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2685

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 28 kwie 2024, 23:29

Hersk pisze:
28 kwie 2024, 23:14
Ale to król Rzymu a nie prowincji.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 28 kwie 2024, 23:30

Król Rzymu i dlatego ma aure króla. Duzy klub, duze miasto, romantyczna historia. Wybrał przywiazanie do barw zamiast Realu itd. Ale jak zrobi to pilkarz z mniejszego klubu to juz ze leszcz, ze tchorz, ze bal sie weryfikacji.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 28 kwie 2024, 23:31

Eee, ale "piłkarze z kraju X nie sprawdzają się w kraju Y" to było na czasie ostatni raz w 2010 roku jakoś. Teraz wszędzie gra się +- tak samo, ja za to nie widzę kogo tam z Włoch miały wykupować te angielskie czy hiszpańskie kluby, ale to inny problem.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 28 kwie 2024, 23:41

Nie chodzi mi o to że się nie sprawdzi tylko że w ogóle mało bylo takich okazji bo duze transfery bardzo dobrych wloskich do Premier League raczej nie mają miejsca na przestrzeni ostatnich dekad. Po prostu nie ma takiego trendu, więc czemu mieliby się o Berardiego zabijać.

Ogólnie wielcy włoscy pilkarze relatywnie rzadko opuszczają Półwysep. Trudno mi sobie przypomnieć jakiegoś koksa z Italii który poszedł do Hiszpanii choćby. Cannavaro. No ale to jeden Cannavaro wiosny nie czyni

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4003
Kibicuję: AC Milan

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 29 kwie 2024, 0:01

Bo Włosi lubią pastę i maminą kuchnie

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 kwie 2024, 0:08

To jest takie myslenie kibica, który widzi czubek swojego nosa. No, czubek nosa swojego klubu ;)

Jak mój klub oddaje kogoś za kwote, która jest, nazwijmy to z braku innego słowa, normalna - to sa komentarze 'Oddajemy za bezcen', 'czemu nie próbowaliśmy wycisnąć jak najwięcej', 'inne kluby potrafią rządać więcej/zarabiać więcej na swoich graczach'. Ale jak już to robią działacze z kartą zawodnika, którego taki kibic by widział u siebie, to jest 'Ale jak tak można zaporową cenę, jak tak można próbować wycisnąć dużo, tak się nie godzi'.
Hersk pisze:
28 kwie 2024, 23:30
Wybrał przywiazanie do barw zamiast Realu itd. Ale jak zrobi to pilkarz z mniejszego klubu to juz ze leszcz, ze tchorz, ze bal sie weryfikacji.
No właśnie to jest ciekawe. Jak Alejandro Gomez miał opuszczać Atalantę to było 'o nie, zostawcie go tam, niech buduje swoją legendę'. Jak Di Natale miał opuszczać Udinese to było podobnie. Ale jak Berardi zostaje w Sassuolo to już jest inna gadka.
Ale co ważniejsze - nie wiem dlaczego dla wielu osób takie parcie na sukcesy klubowe to jakaś domyślna rzecz, którą powinien mieć wbudowaną' każdy piłkarz. Ja rozumiem dla nas, kibiców, sukcesy sportowe klubu są najważniejsze. Ale na ile pamiętam historię Berardiego to on nawwet nie był szczególnym fanem piłki nożnej i trzeba go było namawiać na to, żeby poszedł na testy do klubu w wieku tych 12 czy 13 lat.
Vol'jin pisze:
28 kwie 2024, 22:56
król prowincji na swoje życzenie bo tak jak Belotti nie wiedział kiedy tupnąć nogą w klubie tylko tak proszę pana przedłużę kontrakt
Po pierwsze - jak wyżej. Tupanie nóżką i chęć opuszczenia klubu to nie jest jakaś nadrzędna rzecz i można zwyczajnie tego nie chcieć.
A druga sprawa, to wybrałeś genialny przykład. Belotti to sredniak z jednym naprawdę fajnym sezonem. Zabierz mu bramki z karnych (nawiasem mówiac, to 25% bramek dla Torino ma z karnych wlasnie), to co zostaje? Zawodnik grający prawie wszystko i strzelający 10 bramek na sezon.

Hersk pisze:
28 kwie 2024, 23:41
Nie chodzi mi o to że się nie sprawdzi tylko że w ogóle mało bylo takich okazji bo duze transfery bardzo dobrych wloskich do Premier League raczej nie mają miejsca na przestrzeni ostatnich dekad.
No właśnie z tymi Włochami, co się nie sprawdzają w lidze angielskiej, jest ten problem - że nie trafił tam żaden, którego kariera we Włoszech byłaby niewiadomo jak super, przed czy po transferze. Ok, może poza Darmianem.
Jakie są największe włoskie nazwiska w angielskiej piłce w ostatnich klikunastu latach? Santon? Borriello? Gabbiadini? Palmieri? Aquilani? Okaka? Borini? Diamanti? Giaccherini? O czym my mówimy.

Awatar użytkownika
HMK
Sergio Ramos
Reputacja: 2321
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 29 kwie 2024, 0:36

Hersk pisze:
28 kwie 2024, 23:41
Trudno mi sobie przypomnieć jakiegoś koksa z Italii który poszedł do Hiszpanii choćby
W ogóle jak tak się pomyśli to malutko tych Włochów było w Hiszpanii w ostatnich latach. Immobile niewypał w Sevilli i Cerci jeszcze większy niewypał w Atleti. Coś tam w Villarreal pokopali Soriano i Sansone, Pewnie więcej by się ich znalazło, ale tak szybko z pamięci powiedzmy w ostatniej dekadzie nikt mi więcej do głowy nie trafił.

ed: oo, jeszcze legenda Milanu - Bonera

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 kwie 2024, 0:52

Jezeli mowimy o Wlochach w La liga to trzeba wspomniec takie nazwiska jak Giuseppe Rossi Zambrotta Cannavaro Carboni czy Enzo Maresca.

W Anglii nie mozna pominac SuperMario i Di Canio.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1986

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 29 kwie 2024, 1:32

W Anglii to ja już wolę pamiętać o innym czarnym Włochu, który lada moment wbije 200 ligowych występów (oraz 250 ogółem) dla swojego angielskiego klubu. Wiadomo, to tylko West Ham. Ale mam wrażenie, ze przy odrobinie szczęścia Ogbonna mógłby zrobić większą karierę niż zaliczenie kilkunastu występów w kadrze plus 10 występów w europejskich rozgrywkach (nie licząc eliminacji).

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Serie A 2023/2024

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 29 kwie 2024, 2:54

Eyesmon pisze:
29 kwie 2024, 0:01
Bo Włosi lubią pastę i maminą kuchnie
Aż z ciekawości sprawdziłem, bo to zawsze się pojawia:

1. Jak popatrzy się na statystyki historycznej liczby obcokrajowców, to (za Transfermarkt):

Obrazek

* tam powtarzają się nazwiska oczywiście, wynik całości to skrót myślowy

O Niemcach chyba nie ma takiej obecnie narracji, że nie lubią wyjeżdżać, bo matki im dobre golonko robią, ale jej nie ma dlatego, że:

2. Włosi nie produkują topowych talentów, więc gdy zaczęła się era pełnej internacjonalizacji klubowej piłki (i upadek Serie A), to za bardzo nie było kogo stamtąd wybierać - Balotelli, Immobile, Scamacca, Kean czy wcześniej jakiś Cassano spróbowali sił poza Włochami, o solidniakach typu Pelle czy jakichś pokemonach pokroju Zazy czy Giabaddiniego nie wspominając - po prostu nic nie grali, ale nie jest tak, że nie próbowali w Anglii, Francji czy Hiszpanii, a to byli/są gracze z reprezentacyjnego poziomu. Angole nie dość, że nie lubią wyjeżdżać, to jeszcze nie mają po co wyjeżdżać, a i tak dwie największe gwiazdy chyba (Bellingham i Kane) grają poza wyspami, więc tak samo byłoby z Włochami, ale tam najlepszym ofensywnym graczem jest ... autentycznie nie wiem w sumie kto, a czasami Serie A oglądnę na Eleven.

Efekt jest taki, że jak się posprawdza nazwiska tych włoskich emigrantów, to one są mało przekonujące, ale jak wyżej: kiedyś transferów było mniej, a Serie A była potężna, potem Serie A stała się przeciętna, tak jak włoscy pomocnicy i napastnicy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”