Finał LM 2013 Borussia Dortmund - Bayern Monachium - Strona 12

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Re: Finał LM 2013 Borussia Dortmund - Bayern Monachium

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 26 maja 2013, 2:34

Możecie napisać czy Gotze odbierał na ceremonii medal ?

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 26 maja 2013, 5:33

Godzina 5:30 a ja dalej dziołduję :rotfl4: :rotfl4: :rotfl4: :rotfl4: :rotfl4:

Do zobaczenia dziś, jednak wlazlem na forum

Europa uklękła przed wielkim BAYERNEM.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 26 maja 2013, 8:39

Wielkie gratulacje dla Bayernu! Mimo ze mecz byl wyrównany i zadecydowaly detale ( :P ) to jednak Bayern biorac pod uwage cale prowadzenie biznesu pt. Bayern Monachium zasluzyl na ten tytuł jak nikt inny. Pisze to pomimo ze delikatnie mowiac za Bayernem nie przepadam. Borussia rozgrywajac perfekcyjne 30 minut w pierwszej połowie pozniej zaczela byc bardzo chaotyczna szczegolnie przy wyprowadzaniu pilki i w grze defensywnej. Tak klasowy zespol jak Bayern musial to wykorzystac. To chyba podstawowa roznica miedzy druzynami: Dortmund jest romantyczny, Bayern jest wyrachowany.

Ze swojej pozycji moge tylko przypomniec jak 3 lata temu Inter dosc spokojnie wypunktowal Bayern w finale LM. Rok pozniej ograł w 1/8 finalu. Pomijajac roznice mentalna pomiedzy typowym decydentem klubu piłkarskiego we Włoszech a w Niemczech, oraz tym ze Inter musial zmienic sposob funkcjonowania a na to nigdy nie ma odpowiedniej pory, to wlasnie Bayern jest modelowym przykladem jak prowadzic zespol. Ciekawe wyzwanie przed Guardiola. Mial miec samograja, a teraz dostal samograja, który osiagnal juz wszystko i ciezko bedzie mu go wprowadzic wyzej. Wyzej juz nie ma.
Europa uklękła przed wielkim BAYERNEM.
Zdecydowanie kolego masz problemy emocjonalne.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 26 maja 2013, 9:07

Bayern dużej ilości sezonowców wśród Polaków się nie doczeka bo co by nie było jednak Polacy Niemców nie lubią.

Mecz wyrównany. Każda ekipa miała swoje szanse. Bayern pod koniec zaczął cisnąć ale to wynikało bardziej z tego, że Borussia spuchła.
Wygrał ten kto miał więcej szczęścia. Tym razem był to Bayern. W sumie należało im się w końcu po tych przegranych finałach.
Weidenfeller mógł obie bramki moim zdaniem wybronić. Chyba jednak nie ta klasa umiejętności, Neuer pewnie by to uratował.
Przy karnym sędzia mógł się lepiej zachować. Jeśli już odgwizdał faul to albo żółta dla Dante, a w konsekwencji czerwona, albo nie ma jedenastki.
Jestem ciekaw czy Lewandowski do Bayernu to zachcianka klubu czy Guardioli. Niech lepiej siedzi w tej Borussii.
Nie wiem co Pep może wnieść do klubu z Bawarii. Jestem cholernie ciekaw i czekam nowy sezon, i na lipcowe starcie z Barcą.
Hummels traci w moich oczach po takich meczach jak wczoraj. Toż to czysta niemiecka kopia Pique. Przestaję się dziwić, że Tito go nie chce.
Nam potrzeba kogoś nowego pokroju Puyola. Tak czy siak gratulacje dla Bayernu i oby klątwa zwycięzcy trwała nadal i za rok Bayern nie obroni trofeum 8).

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 26 maja 2013, 9:46

Pep przyjdzie m. in. po to, żeby Bayern nie był tłamszony przez pierwsze 30 minut wielkiego finału jak wczoraj. Nie wiem czy poczuli się zbyt mocni po rozjechaniu Barcelony czy zlekceważyli rywala, na pewno też byli zaskoczeni warunkami jakie Borussia zaczęła dyktować od samego początku. I śmiem twierdzić, że gdyby dzisiaj naprzeciwko Bayernu stanął zespół bardziej doświadczony, ogarnięty i zdyscyplinowany taktycznie to wcale nie musiało się to skończyć happy endem. No ale koniec gdybania, Bayern na triumf w LM zasłużył postawą przez cały sezon a w finale był po prostu lepszy. Guardiola musi TYLKO obronić LM :)

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 26 maja 2013, 10:36

Michał M pisze: (pozdro Bassu, twoje komentarze w tym topiku wyjątkowo idiotyczne, ale to chyba twój poziom standardowy)
To, że się nie będę spuszczał nad grą Bayernu we wczorajszym meczu, nie oznacza że trzeba używać wobec mnie obraźliwych słów. Przed meczem w tym samym topicu pisałem, że Bayern jest lepszy i dziwiłem się, że niektórzy jego kibice nie wierzą w to zwycięstwo. Jednak w samym meczu Bayern się pogubił i w pierwszej połowie BVB mogło prowadzić. Obydwie bramki są dla mnie bardzo szczęśliwe, a Dante powinien wylecieć z boiska za faul w polu karnym. Oczywiście, że obaj bramkarze bronili wczoraj prawie wszystko co się dało, ale optycznie (nie patriotycznie), to BVB grało dla mnie lepiej i miało lepsza taktykę (np. nie grając ciągle długich piłek na niskiego Mandzuica)

Nie rozumiem też fanatycznego ,,klękania Europy" przed tym klubem, bo to że udał im się JEDEN sezon, o niczym jeszcze nie świadczy (mówię o sukcesach, a nie o ocieraniu się o sukces) i pisania że Ribery i Robben to najlepsi skrzydłowi świata :haha:

Oczywiście można mieć inne zdanie, ale sądziłem że można je wyrazić w bardziej kulturalny sposób, niż jeżdżąc po każdym kto ma inne zdanie niż kibice Bayernu. Ale może to taka tradycja, że kto wygrywa może wszystko.

Ni mniej jednak, tym normalnym sympatykom klubu, szczerze gratuluje wygrania finału :brawo:

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 26 maja 2013, 10:48

Akurat o tym, że Europa uklękła przed wielkim Bayernem napisał kibic, który już od tygodnia klęczał przed Borussią :)

Gratulację dla Bayernu, bardzo zasłużony sukces. :brawo:

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 26 maja 2013, 10:51

Z jednej strony cieszę się, że Borussia nie wygrała, bo w Polsce spust na "naszą trójką z Dortmundu" byłby nieziemski a ale z drugiej strony teraz po zwycięstwie Bayernu Ebi uczyni życie na forum niemożliwym do zniesienia :wink: :lol:

Wczoraj byłem w zasadzie neutralny(no może byłem lekko za BVB, żeby Guardiola miał co wygrywać :P )
Ale sam mecz był bardzo, dobry, dawno nie było tak wyrównanego i ciekawego finału LM(od 2005)
Super widowisko do oglądania, tylko Szpaku smęcił przy golach Bayernu :haha:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 26 maja 2013, 11:15

Dajcie chlopakowi sie cieszyc. Czekal tyle lat i sie doczekal.

Wreszcie final w ktorym gral Bayern i mozna go bylo obejrzec bez ziewania. Duza i chyba wieksza w tym zasluga Borussi. Bardzo dobry mecz w ktorym nie brakowalo sytuacji. Borussia powinna cos wykorzystac w pierwszej polowie a tak zostala z niczym. Moga powtorzyc sukces Barcelony z 6 pucharami oraz jako pierwsi obronic LM. Po bolesnej porazce urodzila sie wielka druzyna. Gratulacje.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 26 maja 2013, 11:32

Szkoda, że Goetze się nie wykurował, brakowało go po lewej stronie, Kevin robił co mógł, no ale do klasy Mario to mu jeszcze trochę brakuje... Co do meczu to raczej zasłużone zwycięstwo FCB, choć Dante nie powinno być na boisku. Po za sytuacją z Brazylijczykiem nie mam żadnych zastrzeżeń do arbitra, nie można raczej stwierdzić, że wypaczył mecz, zdarzył mu się jeden błąd, bo ta sytuacja z Lewym była trudna do wychwycenia, także brawa dla sędziego. Szkoda, że BVB nie ma ławki, gramy cały sezon 13-14 zawodnikami i mieliśmy wczoraj tego skutek, chłopaki po 70 minucie już siły nie mieli, wzmocnienia są bardzo potrzebne. Troche mam żal do Kloppa, że w ostatnim meczu ligowym z Hoffenheim puścił pierwszy skład, może lepiej było dać im odpocząć. Ogólnie jednak nie ma co wybrzydzać, każdy zwiastował pojedynek Dawida z Goliatem, a okazało się, że Goliat ledwo ledwo wygrał. BVB może być z siebie zadowolona, walki nie brakowało. Przed meczem byłem pewnych dwóch scenariuszy, że nie będzie aktorstwa i że pewnie wygra Bayern, ale jak wygra to ledwo, zapewne jednym golem, no i oba scenariusze się sprawdziły. Ogólnie sezon kończymy z 2. miejscem w lidze, 2 miejscem w LM, a Robert ma 2. miejsce wśród królów strzelców w Bundeslidze i 2. miejsce wśród strzelców w LM. Rok 2013 dla Borussii jest pod znakiem dwójek :P

PS stary ale jary :D

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 84

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Michał M » 26 maja 2013, 11:47

BaSSu pisze:i pisania że Ribery i Robben to najlepsi skrzydłowi :
Napisałem, ze to najlepsza para skrzydlowych na świecie. Pokaz mi lepszą, mądralo? Jak widzę, nawet zacytowac bez błędu nie umiesz, więc moja opinia o Tobie jak najbardziej słuszna. Zreszta jaka ma być, jeśli o bohaterze finału LM i
najlepszym zawodniku Bundesligi piszesz, ze są to najbardziej przereklamowani zawodnicy na świecie??? Szkoda zreszta prądu na dyskusje z Tobą.

Aker, my tak mieliśmy w zeszłym roku ;) Więc wiem jak to jest, ale naprawdę spore gratulacje dla BVB. Jesteście drudzy w Europie :beer: A my pierwsi 8)

TS borys IFC
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 74

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 26 maja 2013, 11:49

nie znam co prawda tak dobrze sytuacji borussii, nie wiem w jakiej formie sa poszczegolni pilkarze ale czy nie lepiej bylo zamiast grosskreutza wystawic sahina? na skrzydlach Blaszczu z Reusem w srodku Sahin Gundogan Bender. Wydaje mi sie ze taki pilkarz jak Nuri dalby wiecej jakosci stac go na niekonwencjonalne podanie przeciez jeszcze niedawno to on dyktowal jak ma grac borussia. Co prawda mial przestoj ale jak sie gra w pilke na pewno nie zapomnial a jesli nie ma sil na 90min to Klopp mogl dac mu szanse po przerwie moim zdaniem (chyba ze sahin gra ostatnio fatalnie a ja o tym nie wiem).

Sam mecz niesamowity, na pewno nie mozna mowic ze Bayern zgarnal trofeum niezasluzenie aczkolwiek szkoda mi BVB bo zyczylem Polakom zwyciestwa. Spotkanie bylo tak wyrownane ze obojetnie kto by wygral jego triumf bylby zasluzony i wypracowany a Borussia o tytle bardziej mi sie podobala ze jej akcje wydawaly sie zbudowane, wypracowane, przemyslane a Bayern na poczatku sytuacje mial po jakichs farfoclach typu zle podanie hummelsa (ile razy to mialo miejsce ktos liczyl?). W 2 polowie Borussia oklapnela ale Bayern jakos specjalnie mocno nie przycisnal az tu nagle bach bramka Mandzukica i od tego momentu zaczely sie sypac sytuacje dla bawarczykow a Borussia poza karnym w zasadzie nic nie miala. Duzo wynikalo tez z dziwnego -po przerwie- ustawienia BVB. Obroncy byli gleboko zepchnieci przez Bayern a druga linia Borussii nie pomagala w efekcie czego Hummels Subotic czy boczni obroncy musieli ratowac sie dluga pilka przechwytywana czesto przez Bayern i stad sytuacje. Strasznie mnie to denerwowalo nie wiem czy Klopp tego nie widzial czy druzyna po prostu juz nie miala sily na wystarczajaca mobilnosc.

Gratulacje dla Bayernu z perspektywy kilku lat zasluzony tytul z perspektywy meczu troche mniej ale na pewno tez nie zdobyli tego dzieki szczesciu/sedziemu/pechowi Borussi/glupim bledzie rywala. Czekamy co zdarzy sie za rok. A dla Lewego mysle ze bedzie lepiej jak sprobuje czegos nowego Bundeslige zna juz jak wlasna kieszen ale z 2str wybor Bayernu bedzie tez zrozumialy. W niemczech ma marke raczej przyjdzie po to zeby grac w pierwszej 11tce i nie bedzie sie musial aklimatyzowac w nowym kraju.

Awatar użytkownika
Aker
Very Important Person
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Aker » 26 maja 2013, 11:59

TS borys IFC pisze:nie znam co prawda tak dobrze sytuacji borussii, nie wiem w jakiej formie sa poszczegolni pilkarze ale czy nie lepiej bylo zamiast grosskreutza wystawic sahina? na skrzydlach Blaszczu z Reusem w srodku Sahin Gundogan Bender. Wydaje mi sie ze taki pilkarz jak Nuri dalby wiecej jakosci stac go na niekonwencjonalne podanie przeciez jeszcze niedawno to on dyktowal jak ma grac borussia. Co prawda mial przestoj ale jak sie gra w pilke na pewno nie zapomnial a jesli nie ma sil na 90min to Klopp mogl dac mu szanse po przerwie moim zdaniem (chyba ze sahin gra ostatnio fatalnie a ja o tym nie wiem).
Ano dlatego, że zadaniem nr 1 byłą neutralizacja skrzydeł Bayernu. Błaszczykowski z Piszczkiem bardzo dobrze radzili sobie z Ribery'm, natomiast po drugiej stronie pilnować Robbena miał Schmelzer z Grosskreutzem, a Kevin właśnie lepiej sobie nawet radzi w defensywie niż ofensywie. Reus na skrzydło w tym meczu średnio się nadawał, bo on jest zawodnik stricte ofensywnym (podobnie jak Lewy czy Goetze) i nie pomagałby Marcelowi. Dodatkowo Bayern ma ofensywnych bocznych obrońców, więc jakby taki Lahm ruszył do przodu, Reus by się nie cofnął, to Bayern by wchodził swoją prawą stroną jak w masło.

Poniżej wywiad z Piszczkiem po meczu potwierdzający, że brak sił pod koniec meczu był kluczowy. Wąska ławka zrobiła swoje...
Piszczek dla NC+: "Momentami w pierwszej połowie udawało nam się przeciwstawić Bayernowi, ale potem opadliśmy z sił i w 88. minucie straciliśmy gola. Tempo tego meczu było bardzo szybkie, staraliśmy się grać pressingiem na całym boisku i może zabrakło nam sił w końcówce. To, że Bayern ma szeroką ławkę, miało wpływ na sezon, ale dziś każdy miał sporo sił i był skoncentrowany. Może to też odbiło się na zdrowiu. Od 70. minuty było widać, że trochę brakowało nam sił, ale cała drużyna dała dziś z siebie wszystko. Ilkay Gundogan i Manni Bender musieli gonić na całej długości i szerokości boiska, co kosztowało ich sporo sił. Bayern grał bardzo dobrą piłkę, szybko zmieniali strony i może przez to rozrzucali nas po całym boisku, a my musieliśmy starać się łatać dziury na bokach. Szkoda, że nie udało nam się dotrwać do dogrywki. Sił musiałoby wystarczyć, musielibyśmy uruchamiać rezerwy, ale to finał Ligi Mistrzów.

I jeszcze jedno ciekawe info:
Jak się okazuje Kevin Großkreutz w końcówce wczorajszego meczu grał ze złamaną kością śródstopia. Wychowanek Borussii Dortmund będzie pauzował od 3 do 4 miesięcy.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 26 maja 2013, 13:43

Po pierwsze: Dobra taktyka BVB, ale niestety, świetny pressing z pierwszych 30 minut i przeszkadzanie Bayernowi odbiło się tym, że w drugiej połowie już opadli z sił i Bayern wyrachowanie ich klepał.
Druga sprawa: W końcu. Jesteśmy zdecydowanie najlepszą drużyną w Europie w tym sezonie. Nie będę się rozpisywał bo nie ma sensu. Wielki Bayern Juppa Heynckesa. Jupp jesteś geniuszem, szkoda, że pójdziesz na emeryturę.

Graczem meczu jak dla mnie Javi Martinez. Powinniśmy jeszcze przelać z 10 mln Bilbao za tego chłopaka. A on będzie jeszcze lepszy.

I jeszcze jedna sprawa. Arjen Robben, niesamowita historia, można go nielubić, ale w tym meczu niesamowicie harował dla drużyny. Nie chciało wpaść do siatki, ale w odpowiednim momencie zrobił wszystko prawidłowo.

I jeszcze jedna okazja do rewanżu: Superpuchar z Chelsea.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 26 maja 2013, 14:02

Michał M pisze:Zreszta jaka ma być, jeśli o bohaterze finału LM i
najlepszym zawodniku Bundesligi piszesz, ze są to najbardziej przereklamowani zawodnicy na świecie???
To jest ich dwóch? Robben pudłował, pudłował i w końcu mu weszło. Tego że pracował dużo, nie odmawiam. Jakie natomiast są dowody na to, że jest to najlepszy zawodnik Bundesligi? Zresztą, masz racje, nie warto polemizować na poziomie fanatyzmu. Nie ujmuję niczego Bayernowi, bo ten sezon odbywał się pod jego dyktando, ale bez przesady, są jeszcze zawodnicy którzy nie grają w tym klubie i którzy prezentują na świecie wyższy poziom od Robbena (że o Riberym się nawet nie wypowiem), Gareth Bale chociażby.

Żeby nie było, że kieruję się tylko zasadami lubię/nie lubię- Martinez jest dla mnie graczem meczu, pozazdrościć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”