Atletico Madryt - Bayern Monachium - 1/2 LM 2016 - Strona 19

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto zagra w finale?

Atletico Madryt
14
88%
Bayern Monachium
2
13%
Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Atletico Madryt - Bayern Monachium - 1/2 LM 2016

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 03 maja 2016, 23:46

O czym my dyskutujemy? Oczywiście, że praca Guardiolowi w Bayernie to wielka porażka. Wygrać z nimi wszystko w Niemczech to żaden sukces. O tym już pisałem nie raz nie dwa. To mało poważna liga.

W LM z każdym poważnym zespołem dał dupy. Nikogo poważnego nie ograł. Dostając każdego grajka jakiego chciał.

W Barcelonie pokazał geniusz. Gadki o samograju to głupota. W Monachium na moje przekombinował vide. np. tydzień temu nie puszczając Mullera. Mam nadzieję, że i w City zdarzy się to drugie.

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 34

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 03 maja 2016, 23:48

FRYDERYK SZOPEN pisze: co do simeone, on nie uderzyl nikogo z uefy ale czlowieka z ateltico, niejakiego matesanza. wiec to wewnetrzne porachunki. zadnej kary za to byc nie moze.

łeee no to wszystko zmienia...skoro to był ktoś z ich ekipy

Awatar użytkownika
ryba_82
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 798

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ryba_82 » 03 maja 2016, 23:56

Nikt dziś nie wspomniał(wszyscy skupili się na Guardioli) a ten przepis o bramkach na wyjeździe to o dupę potłuc .Gdyby nie ten wybryk natury to mielibyśmy dogrywkę i możliwość awansu drużyny lepszej.

Awatar użytkownika
FRYDERYK SZOPEN
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 117

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FRYDERYK SZOPEN » 03 maja 2016, 23:58

fan_R10 pisze:
FRYDERYK SZOPEN pisze: finalu LM nie mozna wygrac strzelajac jednego gola.
:rotfl4:
ostanim zespolem ktory wygral LM strzelajac jednego gola czyli wygrywajac 1-0 byl madryt w 1998 z juve. od tamtej pory w innych przypadkach gdy druzyna strzelala 1 gola lub mniej i wgrywala LM to remisy 1-1, 0-0 i rzuty karne czyli loteria. byly takie 4 mecze. na 15. dlatego tez jakos nie wydaje mi sie ze taktyka 1-0 da pozytywny skutek w pojedynczym finalowym meczu, tymbardziej-a moze przede wszystkim dlatego ze rywalem bedzie druzyna ze strzelbami w przodzie. a atletico tak bedzie grało, zobaczymy prawdopodobnie kopie z lizbony.

blackmore
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 163

Post Wyświetl pojedynczy post autor: blackmore » 04 maja 2016, 0:03

FRYDERYK SZOPEN pisze: 3x trafil w 1/2 LM na 3 hiszpanskie kluby ktory dominuja w pilce. przy innym losowaniu mogl w tym finale sie znalezc.
Widzieliśmy już jak zagrał w tym sezonie z włoską drużyną. Skoro piszemy, że mogłoby się coś stać, to w takim razie niecelna główka Müllera zamiast 2:2 i okazałoby się, że Guardiola nie tylko z hiszpańskimi ekipami miał problem.

Poza tym to nawet nie chodzi o to, że przegrał te półfinały, lecz w jakim stylu. 0:5 od Realu? Rozumiem, że Królewscy, ale... to był półfinał! Z Barceloną też już po pierwszym meczu było po zawodach. Przeciwko Atlético nadział się na kontrę (i nie wykorzystał ogólnej słabości tej drużyny podczas dzisiejszego wieczoru). Biorąc pod uwagę minutę meczu, to moim zdaniem niedopuszczalne (tj. np. tę Torresa z Camp Nou w 2012 można zrozumieć).

Guardiola to trener znakomity, potrafiący zaprezentować kawałek porządnej, ofensywnej piłki, potrafi wprowadzić do zespołu młode wilki i nie boi się eksperymentować (z odmiennym skutkiem).

Myślę, że brakuje mu jednej cechy, która pozwoliłaby mu być wybitnym: zdolności do podporządkowania taktyki pod rywala. Najlepsi taktycy nie tylko są w stanie zbudować potężny zespół i zaszczepić w nim dane cechy, lecz także w przypadku wylosowania danej drużyny, umieć ją rozpracować. A oglądając Bayern odnoszę wrażenie, że grają swoje najlepsze, lecz bez względu na to, kto biega po drugiej stronie.

Poza tym na jego miejscu, widząc, że drużyna Simeona jest tak schowana i się cyka, oddałbym jej trochę piłki. Mając dynamicznych skrzydłowych aż się prosiło, aby trochę podpuścić przeciwnika i ruszyć samemu z kontrą. A tak były te wrzutki (najlepiej wychodziły Alonso, w ogóle świetny mecz Hiszpana) i granie z jednej strony na drugą, lecz z nic z tego nie wynikło. Z Juventusem się udało. Dzisiaj już nie.

Awatar użytkownika
Marcinhp
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 182

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marcinhp » 04 maja 2016, 0:33

Myślę, że brakuje mu jednej cechy, która pozwoliłaby mu być wybitnym: zdolności do podporządkowania taktyki pod rywala. Najlepsi taktycy nie tylko są w stanie zbudować potężny zespół i zaszczepić w nim dane cechy, lecz także w przypadku wylosowania danej drużyny, umieć ją rozpracować. A oglądając Bayern odnoszę wrażenie, że grają swoje najlepsze, lecz bez względu na to, kto biega po drugiej stronie.
Podejrzewam, że wynika to z tego, że rozpoczynając trenerkę na poważnym poziomie, czyli w Barcelonie, po prostu nie musiał tego robić. Przecież w czasach ich prime'u każdy wiedział w większym bądź mniejszym stopniu, jak Barcelona zagra i jak będzie wyglądać ich sposób gry. To nie było tak, że co mecz oglądałeś Barce i otwierałeś oczy ze zdziwienia, bo Pep znowu wymyślił jakąś innowację (owszem, zdarzało się i to). On po prostu wykreował sposób grania, z którego wycisnął absolutne maksimum i po prostu nawet, gdy w teorii rywale wiedzieli jak grać, to po prostu były to założenia nie do zrealizowania. Trochę tak, jak kiedyś powiedział bodaj Xavi. Barca gra albo kapitalny futbol albo przeciętny. W tym pierwszym przypadku choćby skały srały nie dało się ich pokonać (z paroma wyjątkami w sumie). Coś w tym jest.

Dlatego też bawią mnie te teksty o antyfutbolu Ateltico (w ogóle jak ten cały antyfutbol zdefiniować?). Mieli zagrać otwarcie? Skończyłoby się manitą. Owszem, dzisiaj to nie było perfekcyjne Atleti, przede wszystkim wydaje mi się, że zagrali za głęboko stąd tak duży dysonans między pomocą a atakiem (dla przykładu wydaje mi się, że taki Juventus przez dłuższy moment spotkania w Monachium wyglądał w tym aspekcie perfekcyjnie), co sprawiło, że w dużym stopniu odpuścili środek pola (tutaj należy upatrywać sposobu na Pepa IMO), ale na drużyny, które angażują taką ilość graczy w ataku pozycyjnym przyjęcie ich na własnej połowie i szukanie błyskawicznego rozegrania to w zasadzie jedyny sposób na zwycięstwo. Guardiola w zasadzie kolosalnej zmiany stylu w City zapewne nie zrobi. Przynajmniej w aspekcie czysto ofensywnym, bo gra pressingiem czy w defensywie to priorytet zapewne będzie.

Slim91
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 475

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Slim91 » 04 maja 2016, 0:44

Atleti :jupi:

Prosiłbym o skrócik bo cholerna wieczorna zmiana w pracy.

Guardiola nie spełnił oczekiwań w Bayernie. Miał wygrać LM i nie wygrał, a ligę niemiecką nie trudno Bayernowi wygrać. To już inna konkurencja jest niż jeszcze kilka lat temu czy nawet kilkanaście.

Teraz pytanie. Mógłbym zdobyć bilet(y) na finał LM :?: Jest jakaś realna opcja :?: Nie ogarniam nawet cen takich wydarzeń, ale kilkaset euro mógłbym śmiało dać.

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 04 maja 2016, 1:37

wygląda na to że Torres został sfaulowany na linii, więc karny mógł być podyktowany. na obu zdjęciach ten sam moment - zahaczenia prawej nogi.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 04 maja 2016, 1:51

Ja tam tego po tym zdjęciu w żaden sposób nie widzę. Nieodpowiedni kąt do tego.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 04 maja 2016, 1:59

Jak bylo ujecie z gornej kamery to mozna bylo odniesc wrazenie, ze faul byk przed 16-tka.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 04 maja 2016, 2:11

Michał M pisze: Niestety, dzisiaj futbol przegrał z antyfutbolem...
Kocham ten komentarz. Miod na moje serce.

Cholo na papieza, wybitny czlowiek, WYBITNY. ZA 3 godziny wstaje do roboty a jestem najebany jak szpak. I wiecie co? Warto [k****] bylo! Ta druzyna zasluguje na wszystko. WIELKIE ATLETICO MADRYT. OKROPNE, POTWORNE, KOLOSALNE.

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 04 maja 2016, 8:39

O karnym na Torresie nie było mowy, Martinez wyciął go dobry metr przed linią i w ujęciu z góry, o którym napisał ozob, było to bardzo dobrze widać.
Mnie w całym meczu najbardziej zastanawia co przed bramką Atletico robił Boateng na 40 metrze? Nie mogę znaleźć powtórki, która by pokazała tę akcję wcześniej, ale jak to wczoraj oglądałem to miałem wrażenie, że Niemiec zupełnie bezsensownie wyszedł tak wysoko, w szczególności, że do Koke, który zagrał wysoką piłkę do Griezmanna doskakiwał już i Xabi i Vidal. Po co więc 3 gości biegnie do jednego przeciwnika?

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 04 maja 2016, 8:56

W ogóle Pep z Boatengiem to ryzykował, dopiero wrócił po kontuzjii, to był dopiero jego 2 mecz a pierwszy z Moenchengladbach nie należał do udanych, oglądałem tylko połowę ale widać było już na pierwszy rzut oka że długo pauzował, tyle niecelnych podań co miał jak w normalnej formie przez 2 miesiące plus czesto spóźniony z reakcjami

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 04 maja 2016, 9:00

Twojej zdrowie Doktor!

W tej chwili to mnie najbardziej zastanawia okreslenie antyfutbol. Co to jest? Jak to definiowac? Czy futbolem jest tylko gra ofensywna, a defenwywna juz nie, bo nie jest nacechowana identycznymi pierwiastkami co pierwsza?

Awatar użytkownika
fan_R10
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fan_R10 » 04 maja 2016, 9:35

ozob pisze: W tej chwili to mnie najbardziej zastanawia okreslenie antyfutbol. Co to jest? Jak to definiowac? Czy futbolem jest tylko gra ofensywna, a defenwywna juz nie, bo nie jest nacechowana identycznymi pierwiastkami co pierwsza?
Pewnie chodzi o widowiskowość gry. Gdyby wszystkie drużyny grały tak jak Atletico, piła była by tak popularna jak siatkówka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”