Real Madrid - Manchester United - Strona 3

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Awansuje:

Czas głosowania minął 06 mar 2013, 20:12

Real Madryt
14
42%
Manchester United
19
58%
Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Re: Real Madrid - Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 lut 2013, 11:16

José Mourinho, coach
It won't be a disaster if we don't win the Champions League. There are some great teams and coaches who never won it. Real Madrid want to win their tenth [European] title and I want to win my third. I don't want to finish my career with two.

That the press room is full is indicative of what this match represents in the world of football. We are waiting for a great match – it's what we all want. Knowing English football culture and Sir Alex Ferguson, I can say they are also thinking about playing well. Tactically, we have worked very hard and know how we want to play.

We all enjoy these big matches. Every player wants to play [in them]. I could feel today that some players were a bit frustrated because they won't be starting tomorrow. The ones who will start are not anxious. They have what they want, which is to play in a big match.

We all want to play against big teams, big coaches and big players and Manchester United represent all of that. [I don't expect to replace] Sir Alex Ferguson as I believe we will finish our careers at the same time, him at 90 and me at 70.

I've had great players and Cristiano Ronaldo isn't more special than others in my heart. If we are talking about football, though, he is a player from another planet.
Sir Alex Ferguson, manager
José summed it up perfectly when he said it's a game everyone has been waiting for. It's a fantastic challenge for us. It will be a great encounter between two teams and two clubs who embrace the best parts of football.

Right now we have everyone fit and are looking forward to the challenge. It is a good time to play Madrid, because we have a fantastic [12-point] lead in the Premier League and we have everyone fit.

Is Ronaldo a better player now [than he was at United]? Yes, absolutely. He has got that maturity. He's at the peak of his career and will be for the next three years. He was still young when he left me. You've seen how he has flourished. I never thought he would reach the goalscoring targets he has – it's phenomenal.

We have a good chance [this season], but the acid test is tomorrow and we have to get through that if we want to win it. The intention of Manchester United is always to try to win and to score, which can sometimes lead to chaos. We have to balance that with a sense of responsibility and make sure we don't leave the door open.

It won't be 0-0 tomorrow. There will be goals and the game can of course live up to expectation. It's unfortunate we are meeting as early as this – we would have preferred it to have been in the final at Wembley.
Nie chce mi się tłumaczyć, w dobie translatorów zainteresowani, którzy nie znają angielskiego sobie poradzą. Dużo szacunku z obu stron i ciepłe słowa o Ronaldo od obu trenerów, nie może być inaczej. Mou próbuje trochę ściągnąć presję i asekuracyjnie mówi, że nie będzie tragedią jeśli Real nie wygra LM. Myli się, w tym sezonie to dla niego i Realu byłaby klęska. Gdyby w dodatku teraz po dwóch półfinałach LM i mistrzostwie Hiszpanii odpadli w 1/8 jak to miało miejsce przez lata przed kadencją Mourinho to byłoby gwoździem do trumny jeśli chodzi o ten sezon w wykonaniu Królewskich. Sprawa jest prosta, jeśli Mourinho chce uratować sezon Realowi musi wygrać LM w tym sezonie. Taki był cel nadrzędny i przy takiej postawie w La Liga każdy inny wynik poza 10 pucharem za wygranie tych rozgrywek będzie porażką. MU to dopiero pierwszy przystanek (i mam nadzieję, że ostatni ;))

No to już dziś, nie mogę się już doczekać. Nikt chyba nie zdziwiłby się gdyby tak wyglądał skład finału LM, za dzieciaka zawsze marzyłem właśnie o takim finale LM. Tak jak mówi Ferguson to będzie test dla nas i o tym pisałem już wcześniej. Poza Ikerem i Scholesem kadry drużyn kompletne, w weekend obie drużyny pokazały się z bardzo dobrej strony, zobaczymy jak to będzie wyglądać. Szkot zapowiada, że nie będzie 0:0, mam nadzieję, że będziemy świadkami wielkich widowisk i dwumeczu, który będzie się pamiętało latami tak jak to miało w przeszłości przy okazji pojedynków tych drużyn.

Szczerze to nie mam pojęcia jaki może paść wynik, nie potrafię wykluczyć dzisiaj żadnego.

/edit

Aha. Mecz oprócz platformy N ma być dostępny na kanale Italia 1, który jest w ofercie Cyfry+, Cyfrowego Polsatu, Nki, platformie Orange i TNK.

Podobno jest tu ale sprawdźcie wcześniej:
Cyfra+ - kanał 315
Nka - kanał 435
Orange - kanał 419
TNK - kanał 435/789
Na Cyfrowym Polsacie trzeba ustawić sobie ręcznie, na realmadrid.pl ktoś opisał dokładnie jak to zrobić.

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 13 lut 2013, 12:34

Morrow pisze:(i mam nadzieję, że ostatni ;))
Chyba "nie" zabrakło :D
Morrow pisze:Aha. Mecz oprócz platformy N ma być dostępny na kanale Italia 1, który jest w ofercie Cyfry+, Cyfrowego Polsatu, Nki, platformie Orange i TNK.

Podobno jest tu ale sprawdźcie wcześniej:
Cyfra+ - kanał 315
Nka - kanał 435
Orange - kanał 419
TNK - kanał 435/789
Na Cyfrowym Polsacie trzeba ustawić sobie ręcznie, na realmadrid.pl ktoś opisał dokładnie jak to zrobić.
Oby nie zaczęli kodować kanałów, ale pewnie nic takiego się nie wydarzy. W sumie nie wiem, czy iść do pubu czy w domu na spokojnie, jeśli jednak w domu to dzięki wielkie :D

Co do meczu, to raczej ciężko wskazać faworyta. Madryt w tym sezonie jest strasznie chimeryczny. Potrafią zagrać wielkie spotkanie i wielką kupę. Ostatnio widać że CR jest w gazie także jeśli SAF go nie wyłączy jakoś mądrze z gry to może się okazać że Real zagra jednak w miarę dobrze. Na Westfallen Piszczek ładnie poradził sobie z Ronaldo, dzisiaj musi temu sprostać Rafael. No będzie mu ciężko, co tu dużo mówić :D Ogólnie optuję tutaj za jak najlepszym dwumeczem + żeby jednak Real odpadł, dają radę w tym sezonie z Barceloną, po co kusić los w kolejnych rundach LM? :P Ostatnich meczów przed tym spotkaniem nie widziałem, ani 4:0 z Sevillą ani 2:0 z Evertonem, ciężko jest mi coś powiedzieć o aktualnej formie obu drużyn. Oby w tak prestiżowym starciu pokazali najlepszy futbol, niczego więcej nie chcę :D

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 13 lut 2013, 12:44

krzychu212 pisze: Ogólnie optuję tutaj za jak najlepszym dwumeczem + żeby jednak Real odpadł, dają radę w tym sezonie z Barceloną, po co kusić los w kolejnych rundach LM?
Przecież Barcelona odpadnie ze zwartym Milanem to co Ci za różnica? :P

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 lut 2013, 12:48

krzychu212 pisze:
Morrow pisze:(i mam nadzieję, że ostatni ;))
Chyba "nie" zabrakło :D
Nic nie zabrakło, mam nadzieję, że MU będzie ostatnim przystankiem dla Realu :wink:

Cholernie mnie ciekawi nasz skład, z jednej strony musimy zagęścić środek pola gdzie Real będzie miał 3 klasowych graczy a z drugiej fajnie by było wykorzystać skrzydła, szczególnie lewe gdzie bronić będzie Arbeloa, bo z Coentrao kto by nie grał na prawej stronie nie będzie mieć łatwego życia.

Najważniejsze to nie dać dzisiaj Realowi zbudować przewagi i nie dać się wypunktować. Zagrać swoje i nie pozwolić by chaos się wkradł w nasze szeregi szczególnie jak Real wyjdzie pressingiem. Istotne będą pierwsze minuty i to jak wejdziemy w mecz. Grę prowadzić pewnie będą rywale, może tak być byle nie wynikało z tego nic pod naszą bramką. Dzisiejszy mecz może okazać się kluczowy w kontekście awansu i mam nadzieję, że nie damy dupy. Mourinho jest najlepszy w bronieniu przewagi w dwumeczach a nie w jej odrabianiu. Jak dzisiaj Real wygra dwoma bramkami to wydaje mi się, że już z tego nie wyjdziemy i Portugalczyk tego nie wypuści na OT. Z drugiej strony jak uda nam się dzisiaj wygrać albo bramkowo zremisować a wierzę, że stać nas na to wszystkie karty będą w naszych rękach i postawimy Mourinho w sytuacji, w której nie lubi się znajdować czyli atakowaniu w rewanżu.

Awatar użytkownika
majer13
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 50

Post Wyświetl pojedynczy post autor: majer13 » 13 lut 2013, 12:54

krzychu212 pisze: Na Westfallen Piszczek ładnie poradził sobie z Ronaldo, dzisiaj musi temu sprostać Rafael. No będzie mu ciężko, co tu dużo mówić :D
Powinien, dostać pomoc od Phila. Jeden szybki, drugi natomiast bardzo silny więc myślę, że we dwójkę powinni w jakimś większym stopniu ograniczyć CR7 bo wyłączyć go całkowicie z gry będzie strasznie ciężko patrząc na jego ostatnie poczynania.
Morrow pisze: Istotne będą pierwsze minuty i to jak wejdziemy w mecz.
Dokładnie, jeśli Realowi udałoby się szybko strzelić bramkę i nabrać wiatru w żagle t o może być naprawdę ciężko cokolwiek zdziałać w tym meczu. Z drugiej strony nie spodziewam się jakiś wielkich ataków Królewskich, bo Mou doskonale wie że 0-0 u siebie nie będzie takim złym wynikiem.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 lut 2013, 13:47

Kilka ciekawostek przed meczem.

Real Madrid have only failed to score once in their last 31 CL games (v Barcelona, April 2011)

Alex Ferguson has only won two of his 14 encounters with José Mourinho, in all competitions.

31 - the number of goals in eight encounters between Real Madrid & Manchester Utd (3.9/game)

Three of Manchester United's last four Champions League games away in Spain have ended 0-0

Jose Mourinho's Champions League win rate stands at 54.46%, 0.2% higher than Sir Alex Ferguson's in the same competition.

Cristiano Ronaldo: Has had 37 shots in the CL this season; at least 23 more than any Man Utd player.

Man Utd have conceded exactly three goals in five of their eight European Cup matches against Real Madrid

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 13 lut 2013, 13:56

Z punktu widzenia Juventusu w tym meczu powinienem być za Realem, który mega dobrze siedzi Starej Damie, już dawno nie pamiętam drużyny, którą byśmy w Europie tak często ogrywali, za to jeśli chodzi o MU to budzi szacunek i bojaźń, tak na prawdę wczorajszy mecz był istnym paradoksem, ponieważ Juve gra bardzo słabo na wyjazdach z Wyspiarzami, a tu takie coś, no nic zawsze są odchylenia od normy, ale na prawdę Czerwonych Diabłów boje się masakrycznie.

Awatar użytkownika
krzychu212
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: krzychu212 » 13 lut 2013, 14:04

Morrow pisze:Nic nie zabrakło, mam nadzieję, że MU będzie ostatnim przystankiem dla Realu :wink:
Widzisz wstawiłem sobie w myślach "Dla MU to dopiero..." i takie rzeczy wychodzą :D
RealFan pisze:Przecież Barcelona odpadnie ze zwartym Milanem to co Ci za różnica? :P
W sumie dobrze mówisz. Salamon zgłoszony na Barcę? Jak tak, to chyba nie ma co oglądać blamażu... :D

Jak ma człowiek wolne, w taki dzień ciężko wytrzymać. Chciałoby się już ten mecz, dla mnie z pozabarceońskich meczy to istne mistrzostwo świata, oczywiście na papierze, zobaczymy jak wieczorem się zaprezentują.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 lut 2013, 15:27

Złapałem zajawkę na ten mecz. Jednak co LM, to LM. Europa patrzy cały świat. I takie spece
Krzysztof Stanowski
Coś mi podpowiada, że dzisiaj Real pokaże brutalnie, na czym polega różnica między ligą hiszpańską i angielską.
Coś mi podpowiada, że dziś się przekonamy, że o ile Stanowski o polskiej piłce potrafi pisać ciekawie, to jak otwiera gębę na temat lig zagranicznych to nadaje się to tylko do przewodnika wędkarskiego 8)

Ciekawi mnie jakim składem wyjdziemy. Mam nadzieję, że nie zbyt defensywnie coś ala to

-------------De Gea
Rafael, Evans(Vidic),Rio, Evra
----------Jones, Carrick
Valencia---Kagawa----Rooney
------------RVP

Nie zdziwi mnie jak jeszcze na prawym skrzydle zagra Tom, ale nie chciałbym tego, bo wówczas może brakować skrzydeł. A może diament? W sumie to nic nie wiadomo, Fergie ma tyle opcji, że cieżko coś wyrokować.

Najważniejsze to strzelić dziś gola. Wynik 2-1 w pałe, nie będzie zły. Przydałoby się, żeby RVP strzelił co by udowodnił paru niedowiarkom na jakim jest poziomie.

Dobra dawać już ten mecz :bicz:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 13 lut 2013, 15:30

Kamil232 pisze:Przydałoby się, żeby RVP strzelił co by udowodnił paru niedowiarkom na jakim jest poziomie.
a kto nie docenia Robina ? Nie spotkałem sie chyba nigdzie z opiniami, które by mu odejmowały umiejętności.
Kamil232 pisze:Coś mi podpowiada, że dzisiaj Real pokaże brutalnie, na czym polega różnica między ligą hiszpańską i angielską.
jak np. Real wysoko przegra (wiem, mało realne) to też pokaże jaka jest różnica :lol:

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 13 lut 2013, 15:38

a kto nie docenia Robina ? Nie spotkałem sie chyba nigdzie z opiniami, które by mu odejmowały umiejętności.
Stawiają nad nim "jakiś" Falcaów, Cavanich, Zlatanów. Czas by RVP pokazał, że przed nim tylko dwójka cyborgów :smoke:

Wracając jeszcze do składów, to jak czytam Kloppa który mówił, że kluczem do dobrej gry z Realem jest wyłączenie z gry Alonso i tym zajmował się w meczach z BVB Gotze, to wcale się jednak nie zdziwię jak zagra Roo za RVP. On do takiego zapieprzania i utrudniania gry przeciwnikowi jednak nadaje się chyba bardziej niż Kagawa.

Awatar użytkownika
Bassu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 637
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bassu » 13 lut 2013, 15:57

Dzisiaj przede wszystkim trzeba będzie zamknąć gęby wszystkim komentującym, uważającym że 12 pkt nad City, to wina obniżenia się poziomu naszej ligi. Myślę, że to dorby moment żeby wejść z mocnym butem na salony i pokazać kto rządzi w europie. Poza tym mamy dzisiaj takie bogactwo składu, że aż mi ślinka cieknie żeby zobaczyć jakim składem wybiegniemy. Jak dla mnie najważniejsze żeby grał Roo i Robin. Ach, niech już będzie 20:45 :beer:

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 13 lut 2013, 16:01

Jest taka możliwość, o której pisze Kamil ale jednak Kagawa odpoczywał po świetnym meczu w kadrze co wydawało się jasnym sygnałem, że dziś zagra. Zawsze też Rooney może być za plecami Robina a Kagawa na boku gdzie też już był sprawdzany. Ewentualnie boki Valencia - Young, najbardziej defensywne jakimi dysponujemy. Opcji Ferguson ma bez liku ale wybierze z pewnością któryś wariant defensywny, nie musimy się zabijać o wygranie tego meczu, to dwumecz i rewanż gramy u siebie, najważniejsze to ustawić się w jak najlepszej sytuacji przed meczem na OT i nie przekreślić w Madrycie swoich szans na awans. Analogia z Kloppem jest słuszna, BVB pokazała, że taki styl jaki prezentują bardzo nie odpowiada Królewskim a my mamy zawodników pasujących do właśnie takiego wariantu.

Oczywiście niezależnie od wyniku ten dwumecz będzie sprowadzany do porównywania sił obu lig, co ma się tak do rzeczywistości jak to, że BVB ograła w grupie mistrza Anglii i Hiszpanii więc Bundesliga jest obecnie najlepszą ligą świata. Zadecydują pewnie niuanse ale trzeba pamiętać, że z tak mocną drużyną jak Real, nawet mimo kiepskiej postawy w lidze, MU w tym sezonie jeszcze nie grał bo czołówka angielska jednak obniżyła loty. City, które wydawało się, że lada moment dołączy do europejskiego topu wykonało krok w tył, Chelsea jest nadal w fazie przebudowy i jest wciąż drużyną nieukształtowaną. Real to jednak półka wyżej IMO.

Królewscy nie leżą nam tak jak im nie leżą Bayern i Juventus ale graliśmy z nimi tak dawno, że zweryfikujemy ten osąd. Co do statystyk podanych przez fieldy'ego to do części nie przywiązywałbym uwagi, bezbramkowe remisy w Hiszpanii to melodia przeszłości, teraz jesteśmy nieco inną drużyną zarówno jeśli chodzi o atak jak i o obronę, jestem przekonany, że jakieś bramki dziś padną choć zupełnie nie mam pojęcia w którą stronę. Bilans Fergusona z Mou mam nadzieję, że też trzeba będzie zweryfikować na korzyść Szkota bo w ostatnich latach mam wrażenie, że paradoksalnie zmierzający w kierunku emerytury Ferguson się jeszcze rozwinął i poprawił podczas gdy Mourinho przestało wszystko wychodzić jak to miało miejsce do tej pory.

Zarazem boję się tego meczu i nie mogę się go już doczekać. Od rana praktycznie co chwilę łapię się na tym, że myślę tylko o tym spotkaniu, składach, taktyce i możliwych scenariuszach. Dla takich momentów uwielbiam piłkę nożną.

Awatar użytkownika
Akarin
Bundesliga ToNi Liga
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Akarin » 13 lut 2013, 16:04

uważającym że 12 pkt nad City, to wina obniżenia się poziomu naszej ligi
A to poziom wzrósł? To BVB i Bayern to bogowie, bo robili to City jak chcieli. Szczególnie BVB. United niesamowicie punktuje przeciwników i to jest najlepsze :wink: Dużo niewiadomych przed tym meczem, czy Real jest cienki, czy United bardzo mocne, czy liga angielska naprawdę osłabła, czy po prostu przeciwnicy na arenie międzynarodowej stali się znacznie lepsi... itd.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 13 lut 2013, 16:08

Wprawdzie w meczach na szczycie w tym sezonie radzimy sobie świetnie, ale nie jestem specjalnie optymistą. Osobiście spodziewam się dosłownie wszystkiego. Mamy za to świetną sytuacje kadrową co się zdarza niezwykle rzadko, więc nie będzie żadnego wytłumaczenia jeśli się nie uda.

Trudno przewidywać mi jak zagramy. Fajnie by było gdyby znalazło się miejsce dla Cleva, bo wtedy znaczyłoby że jednak zależy nam na grze piłką. Ogólnie wolałbym, żebyśmy się skupili na sobie i spróbowali wykorzystać swoje atuty.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”