Superpuchar Europy - Strona 22

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sie 2019, 11:33

Zadziwiający jest własnie fakt, ze praktycznie nic sie o tym karnym nie mowi. Wszyscy oceniają prace pani sędziny, bo to pierwsza kobieta prowadzaca mecz facetow na takim poziomie to kazdy chce sie wypowiedziec i nikt nie wspomina, ze była o krok od wypaczenia wyniku spotania w najgorszy mozliwy sposob. I to w dobie VARu lol. Oglądałem to kilkanascie razy bo moze cos przeoczyłem ale im czesciej to oglądam tym wieksza mam wrazenie, ze młody Anglik po prostu nurkował.

Ja nie mam nic przeciwko prowadzeniu meczow piłki noznej mezczyzn przez kobiety, dopoki beda one coeniane na rowni z facetami. Jesli zacznie sie pchanie ich na siłe, przymykanie oczu na ich bledy, byle tylko wmowic ludziom, ze sa równie dobre a moze nawet lepsze od facetow, to niech sobie odrazu dadzą z ta farsa spokoj.

Przecodzac do meczu. Fartowna wygrana bo Chelsea była lepsza, Klopp pokombinował i sie mały włos na ym nie przejachał. Nic to, mało znaczący pucharek kompletnie mnie nie jara. Jara mnie za to to:

Jedziemy dalej. :D

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 15 sie 2019, 11:36

Za to najbardziej successful w XXI jest Chelsea. Drugi rowniez United. :D

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213
Kibicuję: Manchester United

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 15 sie 2019, 11:38

Wszyscy tak chwalili ten zespol sedzin tylko ze wzgledu na to, ze sa kobietami. Gdyby sedziowala meska ekipa wczoraj, to bylaby okropna gownoburza na forach LFC i Chelsea na temat sedziow. Na moje oko padlo sporo istotnych bledow, a VAR nie zostal uzyty w kontrowersyjnych sytuacjach. Mega niski poziom sedziowania i mam nadzieje, ze byl to ostatni raz, kiedy wpadli na tak porypany pomysl. Pilka kobieca od meskiej powinna byc oddzielona gruba kreska, bo to dwa rozne swiaty, podobnie jak w siatkowce :badziewie:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 15 sie 2019, 11:41

Sedziowanie wczoraj bylo mega [ch**], ile decyzji mniejszych mialy nie tak to szkoda gadac. A z tym ze sie nie gada to klasyk, wypomina sie ze Adrian byl poza linia, ale o karnym z dupy ktory nas sciagnal do kolejnej dogrywki cisza ;d dajcie nam takiego karnego i obiecuje temat nie ucichnie przez pare tygodni

A gadania o malo znaczacych pucharach nie zdzierze. Nie mielismy za duzo okazji do wygrywania czegokolwiek, wiec do kazdej powinnismy wbijac w podstawowym skladzie.

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 15 sie 2019, 12:04

Bez beki, w ogole gdzie jestesmy z przepisami dotyczacymi rak? Cos sie zmienialo, ze reka=gwizdek? Pierwsze moje skojarzenie jak byla reka po przewrotce Mane, ze powinien karny byc, ale to so upewnienia sie.

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 15 sie 2019, 12:45

Również nie rozumiem za co wszyscy tak chwalą te baby. Chyba za to, ze nie popelnily 5 wielkich błędów. Jak dla mnie karnego absolutnie nie było. Adrian w ostatniej chwili schował ręce, a jeśli był jakiś kontakt to minimalny. Chwilę po tej sytuacji sędzia główna wykonała "gest VAR" czyli zrobiła tzw kwadracik. Ale dlaczego nie poszla tego sprawdzić na ekranie? Kompletnie tego nie rozumiem. Kolejna rzecz którą sobie na szybko przypominam to opóźnienie przy spalonych. Każdy się cieszy, kibice przed TV są pewni że gol, a ta baba dopiero po cieszynce gwizda spalonego.

Awatar użytkownika
losiu03
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 213
Kibicuję: Manchester United

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: losiu03 » 15 sie 2019, 13:03

No i wspomniane wyzej reki Van Dijka na poczatku meczu i pozniej kolejna bodajze Christensena? po strzale Mane w polu karnym. Przez 120 minut ciagle sluchalem zachwytow komentatorow nad sedzinami, pozniej w studio to samo, a okazuje sie ze tacy z nich specjalisci, jak i z tych sedzin.

Jeszcze raz powtarzam, ze meska ekipa sedziow zostalaby zrownana z blotem od razu bez zadnych argumentow obronnych. Jezeli chca kobiety w meskiej pilce to niech je traktuja tak samo. W glowie sie nie miesci po co cala ta szopka :angry2:

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1584

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 15 sie 2019, 13:08

Ale jedno trzeba przyznać. Były lepsze niż sędziowie z Hiszpanii :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 15 sie 2019, 13:54

W ogole widze, ze stadion standardowo czerwony :)

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 15 sie 2019, 14:09

ozob pisze:
15 sie 2019, 11:36
Za to najbardziej successful w XXI jest Chelsea. Drugi rowniez United. :D
Ogólnie jest United (66 pucharów), a drugi Lpool (61 pucharów).

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 15 sie 2019, 14:11

Co w ogóle się liczy? Te statystyki, które wrzucał masacra, nie obejmują Tarczy Wspólnoty bodajże, nie wiem właśnie, jakie trofea należy uznawać za trofea.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 sie 2019, 14:42

masacra pisze:
15 sie 2019, 11:33
Jara mnie za to to:

Jedziemy dalej. :D
Marne prowo. Liverpool gra fajną piłkę, ma mocny skład, super trenera, jest na fali, wygrał LM ale nie musicie się dowartościowywać w tak nędzny sposób. Albo liczymy wszystko, albo bawimy się w w wybiórcze statystyki jak komu wygodniej. Idąc tym tropem zaraz będą się liczyły tylko puchary zdobywane w latach parzystych albo liga wygrana z przewagą minimum 10 punktów. Skoro jakiś wafel odjął sobie Tarcze Wspólnoty żeby mu wyszedł Liverpool na górze, to dziwne, że nie uwzględnił Pucharów Myszki Miki, których The Reds mają więcej od United albo właśnie Superpucharów Europy. No tak ale wtedy przecież nie wyszedłby Liverpool na górze i nie byłoby jarania się.

Obrazek

Co do meczu wszystko zostało napisane. Fajne widowisko jak na mecz, który zwykle nie budzi większych emocji. Tak jak masacra wspominał po pierwszej kolejce, ani MU nie jest tak mocne, ani Chelsea tak słaba, jak wskazywał tamten wynik. Ekipa Lamparda mimo tych dwóch porażek, mogła się podobać, widać, że Frank ma pomysł na grę swojej drużyny i o dziwo kibice Chelsea po 0:4 z United i przegranym pucharze z Liverpoolem, mimo wszystko mogą mieć powody do pewnego optymizmu po tym co zobaczyliśmy do tej pory.

Na koniec mała ciekawostka językowa. Sędzina to żona sędziego. Kobieta, która sędziuje mecz to po prostu sędzia czy tam pani sędzia dla rozróżnienia.

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/sedzi ... ;2554.html
http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... Itemid=145
Emancypacja kobiet zostawiła swoje ślady w języku. Dawniej kobiety były identyfikowane jako czyjeś żony − sędziego, wojewody czy aptekarza. Mówiło się o nich sędzina, wojewodzina, aptekarzowa. Dziś mniej istotne jest to, jaki zawód wykonuje lub jaką funkcję pełni mąż jakiejś pani; ważniejsze jest to, czym ona się zajmuje. Dlatego sędziną zaczęto nazywać nie żonę sędziego, lecz kobietę sędzię. Postąpiono tak wbrew regułom języka polskiego (przyrostek -ina/-yna powinien wskazywać przecież na to, że mowa o czyjejś żonie, a nie o kobiecie wykonującej jakiś zawód), lecz zgodnie z potrzebą wypełniania nowych elementów rzeczywistości nowymi słowami. Istniał (i istnieje do dziś) co prawda żeński rzeczownik (ta sędzia), jednak widocznie został on uznany przez użytkowników języka za mało wygodny, ponieważ jest tożsamy graficznie z rzeczownikiem rodzaju męskiego (ten sędzia). Dawnemu słowu sędzina przypisano więc nowe znaczenie.

Współcześnie na określenie kobiety wykonującej zawód sędziego używa się dwóch nazw − sędzia i sędzina, przy czym ta druga ma charakter potoczny. Nie jest błędem również używanie słowa sędzina w tradycyjnym znaczeniu − jako żony sędziego.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 15 sie 2019, 14:55

piotrcies pisze:
15 sie 2019, 14:11
Co w ogóle się liczy? Te statystyki, które wrzucał masacra, nie obejmują Tarczy Wspólnoty bodajże, nie wiem właśnie, jakie trofea należy uznawać za trofea.
Wszystkie uznawane przez federacje piłkarskie. W praktyce nie liczą się te towarzyskie i Puchar Miast Targowych, bo nie był organizowany przez UEFA.
Jeśli ktoś nie chce uznawać Tarczy, to SPE, KMŚ i PI też nie powinien, bo to są wszystko superpuchary. Irracjonalne, biorąc pod uwagę że są od lat organizowane przez FA, UEFA i FIFA. United jest pierwsze i tylko kibice LFC wyskakują z jakimiś bzdurami w tym temacie, bo nie mogą się pogodzić z rzeczywistością.
Na szczęście nie wszyscy z nich tak robią, ale cóż...

Awatar użytkownika
masacra
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1675

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: masacra » 15 sie 2019, 15:01

[k****] chcecie uznawac Tarcze Wspolnoty jako trofeum? Prosze bardzo, jesli ma to wam poprawic humory.
Ja ze swojej strony tylko przypomne, ze jeszcze nie tak całkiem dawno temu, gdy w meczu o Tarcze Wspolnoty padł remis, to puchar otrzymywały... obie ekipy... po 6 miesiecy kazda lol. Takie to trofeum, którego nawet nie trzeba było wygrac aby je otrzymac, i z duma dopisac sobie pucharek do kolekcji.
Ale spoko. Niech bedzie po waszemu. :D

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2053

Superpuchar Europy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 15 sie 2019, 15:14

Myślę, że w sytuacji gdyby wczoraj Liverpool dostał talerz ze sztućcami za Tarczę Wspólnoty albo kolejny puchar Myszki Miki dla rezerw i dzięki temu jakkolwiek wysunął się przed United, to Twój kolega po szalu, by się nie pieprzył z rangami trofeów tylko się prężył jak dziś, oświadczał światu, że wyprzedziliście United i byłoby wspomniane "jaranie". Tak jak dziś po wygraniu Superpucharu, który jest przecież niczym innym jak europejską Tarczą Wspólnoty Uefy. No cóż, jak widać punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia, nic nowego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”