Finał LM 2018 Real Madryt - Liverpool FC - Strona 24

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto zwycięży

Real Madryt
7
64%
Liverpool FC
4
36%
RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Finał LM 2018 Real Madryt - Liverpool FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 29 maja 2018, 18:03

ozob pisze:
cloner pisze:
RLG pisze: . Nawet nie wiedziałem, że jest kapitanem prawdę mówiąc, nie potrafiłem tego sobie wyobrazić
:roftl3: koleś na większość tematów nie ma zielonego pojęcia, a w każdym dziale zgrywa eksperta :rotfl:
To zupelnie tak jak Ty.
ozob, jest sens odpowiadać w ogóle na tego rodzaju zaczepki clonera? Przecież to nie przedszkole :D

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 29 maja 2018, 18:51

Lubie dorzucac kamyczki. :D

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 29 maja 2018, 19:00

trochę późno ale też napiszę swoje przemyślenia na temat tego finału.
Jestem mega zadowolony :) To co zrobił Zidane wraz z piłkarzami oraz sztabem szkoleniowym jest czymś niesamowitym.
Podobnie jak w finale przed rokiem, tak i teraz Real w początkowej fazie meczu nastawił się na obronę. Bardzo groźnie wyglądały te ataki Liverpoolu, jednak świetna gra w obronie pozwoliła zachować czyste konto do końca pierwszej połowy. W dalszej części meczu Real było coraz groźniejszy. Strasznie mi szkoda Kariusa. W tak ważnym meczu popełnić takie okropne błędy. Mam nadzieję, że się po tym podniesie.
Kolejna sprawa - Bale. Fenomenalny występ (chyba najlepszy jego występ w historii gry w Realu). Bramka na 2-1 zostanie zapamiętana na długo. Ogólnie ostatnie tygodnie były bardzo dobre w wykonaniu Bale i o ile po meczu z Barceloną wydawało mi się, że Real powoli z niego rezygnuje to teraz sam nie wiem. Chciałbym żeby został bo to fenomenalny zawodnik, jednak na pewno powinien dostawać więcej szans no i uporać się w końcu z kontuzjami. Myślę, że najlepiej by było jakby został conajmniej na kolejny sezon.
I na sam koniec gratulacje dla Liverpoolu, bardzo ładna dla oka gra w tym sezonie i zasłużony finał LM.

RLG pisze: ozob, jest sens odpowiadać w ogóle na tego rodzaju zaczepki clonera? Przecież to nie przedszkole
za to taka wypowiedz:
RLG pisze: Trzeba mieć coś z głową, by uwielbiać Ramosa.
Jest na bardzo wysokim poziomie...

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 29 maja 2018, 19:11

liam pisze: Jest na bardzo wysokim poziomie...
Nikt nie kwestionuje tego, że nie jest. Po prostu gość dla postronnego kibica jest zwyczajnie obrzydliwie antypatyczny. Logiczne, że kibice Realu go cenią, bo bardzo prawdopodobne, że bez niego nie było by tych sukcesów, które Królewscy osiągnęli z nim składzie, ale kibic neutralny nie może przejść obojętnie obok jego boiskowych zachowań i to one pierwsze rzucają się w oczy przy ogólnej ocenie jego piłkarskiej osoby.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2018, 19:16

Delpiero14 pisze:
Nikt nie kwestionuje tego, że nie jest. Po prostu gość dla postronnego kibica jest zwyczajnie obrzydliwie antypatyczny. Logiczne, że kibice Realu go cenią, bo bardzo prawdopodobne, że bez niego nie było by tych sukcesów, które Królewscy osiągnęli z nim składzie, ale kibic neutralny nie może przejść obojętnie obok jego boiskowych zachowań i to one pierwsze rzucają się w oczy przy ogólnej ocenie jego piłkarskiej osoby.
Delpiero14 pisze: Do Costy specjalnie nic nie mam, nawet lubię te jego potyczki z obrońcami. Wiem, mało obiektywne z mojej strony
Diego Costa to 10x większy skurwiel od Ramosa. Tymczasem ty lubisz jego potyczki z obrońcami i nic do niego nie masz. Widzę w tym miejscu małą hipokryzję.

Awatar użytkownika
liam
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 28

Post Wyświetl pojedynczy post autor: liam » 29 maja 2018, 19:20

Delpiero14 pisze:
Oczywiście. Sam mam mieszane uczucia wobec Ramosa. Z jednej strony ten słynny gol w finale LM (jak ja się wtedy cieszyłem), ratowanie wyników Realu, dyrygowanie linią obrony, motywowanie kolegów z szatni - za to należy mu się ogromny szacunek. Z drugiej strony bardzo brzydkie faule i ogólnie bardzo często zachowuję się chamsko wobec rywali.
W tym poście chodziło mi o to, że jednej strony krytykuje się clonera za jego wypowiedzi, a z drugiej sugeruje się, że trzeba mieć coś z głową aby wielbić Ramosa. Zakładam, że wielu kibiców Hiszpanii czy Realu bardzo ceni tego piłkarza i sugerowanie, że takie osoby mają problemy z głową jest po prostu niesmaczne.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 29 maja 2018, 20:35

Fair play to słowo klucz w tej dyskusji. Ramos nie gra fair. Kropka.

Wojtekb
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 580

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wojtekb » 29 maja 2018, 20:46

Tak jakbyście nigdy Cantony albo Keane'a nie widzieli. Można być przecież wybitnym piłkarzem, świetnym kapitanem i jednocześnie boiskowym cwaniakiem i chamem. Ramos łapie się do wszystkich kategorii. Niektórzy zastanawiają się jak ktoś taki jak Ramos może być kapitanem. Ja bym odwrócił pytanie i zastanowił się jak Ramos mógłby kapitanem nie być? Kto w kadrze Realu lub Hiszpanii mógłby w zbliżonym stopniu wpłynąć na drużynę, podźwignąć ją, dać impuls potrzebny do tego żeby postawić kropkę nad "i"?

Za sportem stoi oczywiście myśl fair play, więc są pewne granice, których nie powinno się przekraczać. Ramos przekracza je tak często, że mógłby tym obdzielić cały zespół. Nic dziwnego, że budzi to nienawiść u kibiców rywali, a często niesmak nawet wśród sympatyków Realu. Ale sport wyczynowy to też psychologia. Od pilnowania przepisów na boisku jest sędzia. Kapitan to nie wychowawca tylko prowodyr. Dobry kapitan to gość, o którym koledzy myślą "z nim w składzie nie możemy przegrać", a rywale "wolałbym umrzeć niż przeciwko niemu grać". Ramos to ma i to w wielu wymiarach. Jest wybitnym stoperem. Do tego w kluczowych chwilach można na niego liczyć - ile meczów uratował Realowi to głowa mała, zarówno interwencjami w defensywie jak i bramkami - gola z Lizbony pewnie nikomu nie trzeba przypominać. Jest też cynicznym cwaniakiem, który położy się przy lekkim kontakcie kiedy rywala napiera żeby zyskać kilka sekund i dać zespołowi oddech, albo wejdzie w przeciwnika trochę mocniej niż trzeba żeby dać o sobie znać. Da słowa otuchy bramkarzowi po niepewnej interwencji i wrzaśnie na kolegów kiedy coś spierdolą.

W kontekście cwaniactwa Hiszpana przypominają mi się dwie sytuacje z ostatnich finałów Ligi Mistrzów. Czerwona kartka Cuadrado i żółta Mane.
* Cuadrado: Ramos przerywa akcję, ma sprint Cuadrado pod kontrolą. Wchodzi w piłkę ale ostrzej niż musi, mógł spokojnie wybić na aut. A potem krząta się przed nosem sędziego ale pod nogami Kolumbijczyka, dając mu pretekst. Cuadrado się na to łapie, lekkie szturchnięcie i nadepnięcie z którego Ramos robi dramę i Cuadrado ląduje pod prysznicem z drugą żółtą. Cyniczne, złośliwe zagranie Ramosa? Na pewno. Ale kara dla rywala zasłużona.
* Mane: Ramos rozgrywa piłkę od tyłu, ma dużo czasu i miejsca. Odwraca się tyłem do Mane i czeka na reakcję. Wyczekuje na ostatnią chwilę żeby oddać piłkę do tyłu i jak tylko czuje kontakt, składa się jak scyzoryk. Żółta jak ta lala i pewnie sam Ramos liczył, ze Mane podpali się jeszcze bardziej i wejdzie nakładką na czerwo.

To nie jest umiejętność chwalebna, ale ważna. Na tym poziomie głowa ma do powiedzenia tyle samo a czasem więcej niż nogi. Jeśli umiesz sprawić, że u rywala ta głowa zacznie szwankować, pogrzeją mu się styki, albo że straci trochę pewności siebie, to jesteś krok bliżej do zwycięstwa.

Żeby nie było niejasności, mówię tu o boiskowym cwaniactwie, nie brutalności. Bandyterkę należy od sprytu odróżnić i bezwzględnie plenić. Cwaniacy działają na korzyść swojego zespołu, a brutale go osłabiają - czego Ramos ze swoimi odpałami i rekordem kartek jest przykładem.

Na koniec: Ramos jest kapitanem drużyny, która wygrała Ligę Mistrzów cztery razy i w każdym z tych pojedynków dużo bardziej górowała nad rywalem mentalnie niż piłkarsko. Z Atletico wynik dogoniony kiedy wydawało się że już wszystko stracone, w drugim finale karne, z Juventusem i Liverpoolem przetrwanie trudnej pierwszej połowy żeby wypunktować rywala po przerwie. Trudno tu nie dostrzec reguły. Real jest potwornie silny psychicznie i rola Ramosa w budowaniu tej siły, pewności siebie i cynizmu jest nie do przecenienia.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 29 maja 2018, 22:04

Jeszcze dodam, że chyba nikt nie kwestionuje, że Ramos relatywnie często gra chamsko a niekiedy po prostu głupio, osłabiając Real i irytując jego kibiców, tylko na koniec dnia ostateczny rozrachunek wygląda tak, że to jeden z najlepszych obrońców na świecie, znakomity lider i przede wszystkim gracz, którego kibice Realu mogą traktować prawie jak wychowanka, bo w Realu jest od zawsze.

Więc można nie lubić Ramosa, ba, sam bym go nie lubił gdybym nie kibicował Realowi, tylko po co te bezsensowne uwagi, jak to Real prezentuje niski poziom mając takiego kapitana, a kibice Realu mają coś z głową, skoro cenią kogoś, kto ich klub prowadzi do historycznych sukcesów? Wprawdzie to solidny coming-out hejterów Realu (choć to o Moodym wiadomo było od dawna :P ), ale to jednak dosyć żenujące, a od tego się to zaczęło. Ramos w każdym klubie miałby podobną pozycję i gdyby wygrywał tyle, ile w Realu, to wszędzie byłby tak samo ceniony, jak w Realu. Dlatego pisanie o jakiejś wyższości moralnej kogokolwiek nad kimkolwiek to jakieś nieporozumienie. A ja tu czytam, że taki Gattuso, który potrafił zaatakować asystenta trenera przeciwnej drużyny, a grał porównywalnie ostro, jest obrażany porównaniem do Ramosa, łomatko. Co nie znaczy, że cokolwiek mam coś do Gattuso, super piłkarz.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 29 maja 2018, 22:30

Po prostu wielu postronnych fanów piłki oglądając finał, dostało w pysk i ze zniesmaczeniem musieli na to patrzeć, jak cwaniactwem jedna "królewska legenda" eliminuje najlepszego piłkarza z druzyny przeciwnej, po to aby szczęśliwie wzinieść puchar...

bleeeeee

By był VAR, to ten "królewski bohater" by wcześniej już zszedł za łokieć na bramkarzu.

To był finał, i dlatego takie rzeczy wywołują większe emocje...dla mnie pozostał WIELKI NIESMAK. A dodatkowo powiem że Hiszpanii już nie kibicuję.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 29 maja 2018, 22:56

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 29 maja 2018, 22:56

Ile jeszcze mozna grzac ten temat?

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 29 maja 2018, 23:02

ozob pisze: Ile jeszcze mozna grzac ten temat?
Każdy zdecyduje za siebie. Pasi ?

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 29 maja 2018, 23:06

RoyKeane pisze:By był VAR, to ten "królewski bohater" by wcześniej już zszedł za łokieć na bramkarzu.
W jaki konkretnie sposób VAR miałby doprowadzić do ewentualnego ukarania Ramosa za tamtą sytuację? Sędzia w 50-tej minucie przerwałby mecz, żeby obejrzeć highlightsy z ostatnich 5 minut czy czasem czegoś nie przeoczył? :mrgreen:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 maja 2018, 23:10

mecz do powtórki jak Salah dojdzie do zdrowia :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”