Finał LM 2018 Real Madryt - Liverpool FC - Strona 30

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto zwycięży

Real Madryt
7
64%
Liverpool FC
4
36%
RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 208

Finał LM 2018 Real Madryt - Liverpool FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 05 cze 2018, 16:12

Powiedziałem im twardo: macie mnie zabrać do helikoptera i do Bostonu, do specjalistów. Oni mi powiedzieli twardo, że sp...rzaj pan sobie sam do Bostonu. Ciekawe czemu. Może to kwestia różnic w zasobach finansowych :D

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 1799
Kibicuję: Internazionale Serie A

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 05 cze 2018, 16:14

RLG pisze: Wyciągałem rękę Maicona? Kiedy?
Aaaah, to był arek_ahig a Ty potem zacytowałeś ten post sugerując że rok później Inter awansował dzięki bramce ze spalonego. Stąd przypisałem Ci tą rękę. Mea culpa.

Ale niewiele to zmienia, wciąż uważam że nie przepadasz za Interem i sprawia Ci przyjemność gdy jest szansa z niego pośmieszkować. Nie musisz potwierdzać, przyzwyczaiłem się że na forum mało kto się do czegokolwiek przyznaje.
RLG pisze: Widzisz różnicę pomiędzy oczekiwaniem aprobaty
Dobra, źle to ująłem. Napiszę prościej. Jak na polskim forum pisząc po polsku uważasz Niemców za swoich, możesz spodziewać się ostrej reakcji. I z taką się spotkałeś stąd potem nazwałem Cię volksdeutschem za co zdaje się potem mnie zaraportowałeś (a jak nie Ty to kto inny ale wydaje mi się że to byłeś Ty)

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 05 cze 2018, 16:18

Czyli nie można kibicować komuś innemu niż Ty, bo to złe? Nie można kibicować Interowi, Niemcom, Bate Borysów, Holendrom? Nie można lubić leczo, bo jest węgierskie albo ożenić się z Czeszką, bo się ją pokochało, gdyż należy oczekiwać obraźliwej i agresywnej reakcji? Straszne rozumowanie.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 05 cze 2018, 16:27

[k****] mać... Napisałeś tak:
RLG pisze: Ja tam wierzę w swoich, według mnie Niemcy, obok Francji, Hiszpanii i Brazylii są w gronie ścisłych faworytów i półfinał to minimum :D
Ja kibicuję Włochom czy Urugwajowi ale w kontekście swoich mogę napisać jedynie o Polakach bo sam nim jestem. Czaisz już jak źle to zabrzmiało?

Awatar użytkownika
Sergek
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 973

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergek » 05 cze 2018, 16:31

On Salah: "Fucking 'ell this Salah thing has been blow out of proportion. Seeing the play, he grabs my arm first and I fall to the other side, his other arm gets injured and I am being blamed for doing a judo move on him. Then the goalkeeper says he is shocked by a clash with me, only thing missing is for Firmino to say that he got a cold because he got a drop of my sweat."
Apologies to Salah: "I've exchanged messages with Salah and he's very well. If he could've done an infiltration (don't know to translate this bit), maybe he could have carried on playing in the second half, I've done it myself some times. It seems that when Ramos is involved everything stands out a bit more. I don't know if it's because when you are in Real Madrid and you win so much every year, people see things differently"
Tlumaczenie z reddita jakiegos wywiadu z Ramosem.

Jezus, jaki to jest hipokryta. Już abstrahując od dwóch wiadomych sytuacji, których pewni nigdy nie będziemy, tak mówi to człowiek, który po dotknięciu przez Mane padł jakby zestrzelił go snajper, a przy golu na 1-1 udawał, że Lovren też mu coś zrobił.

I do tego nie wiem na [ch**] się na ten temat odzywać, skoro tak jak wczoraj było, wstrząs Kariusa został potwierdzony - czy było to specjalnie nie ma znaczenia, ale ludzie się tym zajmujący to potwierdzili. Nie rozumiem po co ten przytyk. Wstawkę o Firmino też lepiej przemilczeć.

Niestety jak wygrywasz ile wygrywasz, to możesz gadać co chcesz.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 05 cze 2018, 16:33

Ludzie jacy wy jestescie upierdliwi.
Karius chcial po wszystkim wrocic do domu a ze mial zaburzenia orientacji wzrokowo-przestrzennej to skonczyl w szpitalu w Bostonie. To rowniez wyjasnia ten odstep czasowy. Naprawde nie zaskodzi czasami pomyslec.

Dla mnie w ogole koles byl podejrzany w momencie gdy zobaczylem jak placze. Placzacy Niemiec? Nie kupuje tego. Uraz mozgu to jedyne wyjasnienie.

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 05 cze 2018, 16:42

Salas11 pisze: [k****] mać... Napisałeś tak:
RLG pisze: Ja tam wierzę w swoich, według mnie Niemcy, obok Francji, Hiszpanii i Brazylii są w gronie ścisłych faworytów i półfinał to minimum :D
Ja kibicuję Włochom czy Urugwajowi ale w kontekście swoich mogę napisać jedynie o Polakach bo sam nim jestem. Czaisz już jak źle to zabrzmiało?
Zabrzmiało to jak wypowiedź kibica danej reprezentacji. Pomijając to, że pozasportowo jestem z, nazwijmy to tak, pogranicza, sięgającego Prus, Mazowsza, Śląska, Litwy, Bawarii i Małopolski, to długa rodzinna historia. Zapewne jak sporo ludzi mieszkających w tym kraju. Kiedyś, jako dziecko kibicowałem kadrze Polski ale tylko dlatego, że wszyscy kibicowali i tego oczekiwano. Nie czułem tego, nie czułem więzi. Może sympatię do niektórych zawodników czy drużyn, ale nie więź, kochałem piłkę nożną, a reprezentacja Polski byłaby mi obojętna gdyby nie naciski. Taka postawa nie jest uczciwa ani wobec siebie, ani wobec kibicowania ani wobec innych. Zaś do piłki niemieckiej od początku czułem sympatię, od początku załapało. Potem się tylko utrwaliło. Tak to po prostu wygląda - uczciwość wobec uczuć i wobec ludzi na zewnątrz. By ich nie oszukiwać, że jestem z nimi, skoro nie jestem ani nie kryć się po kątach. Dlatego w sporcie nazywam ich swoimi, chociaż rzadko, ogólnie unikam takich stwierdzeń czy takich jak "zagraliśmy", gdy sam nie zagrałem, co innym przychodzi łatwo.

To tak, jakbyś pokochał Francuzkę i ktoś uważał za słuszne wyzywanie Cię i okazywanie odgórnej dezaprobaty, bo mówisz wprost, że to Twoja miłość, zamiast okazywać ją jakiejś Polce. Nie wybiera się tego, gdzie się człowiek urodzi, a historie rodzin, ziem i tak dalej są zawiłe i poplątane. Próby ich unifikacji to najczęściej robota rządów autorytarnych czy problemów z poczuciem bezpieczeństwa i tożsamości. Społeczności, "narody" nie są jednolite etnicznie, kulturowo, tożsamościowo itd. Można to zaakceptować, można napadać na ludzi, bo ci mają swoje własne uczucia i na własny sposób odbierają otoczenie. Po prostu gdy grają Niemcy to czuję emocje, czuję, że to są "swoi", którym kibicuję. Nie mam zamiaru kłamać innym, że czuję to w przypadku, gdy gra Polska - chociaż trzymam za nią zazwyczaj kciuki, bo sukcesy kadry są dobre dla kraju, w którym żyję i miło widzieć jak ludzie wokół się cieszą.

Do reprezentacji Polski zazwyczaj nic nie mam. Co najwyżej irytuje mnie jej otoczka medialna i kibicowska. Masa pseudokibiców przy turniejach, najpierw pijanych i wywyższających się, potem klnących na kadrę, media pompujące absurdalne baloniki, brak szacunku dla innych przy najmniejszym osiągnięciu. Nie przenoszę tego na zawodników, oni tego nie kreują. Ewentualnie czasem, przyznaję, gdy balonik pompowany jest niemiłosiernie i ignorowany jest świat piłkarski, jak to np było z pogardą wobec Włochów i śmianiem się z Hiszpanów, mam nadzieję, że pęknie z hukiem. Nie ze względu na niechęć do polskiej kadry, tylko na naukę pokory i szacunku w sporcie.

Jeżeli ktoś z tych powodów uważa za zasadne by mnie gnoić, to on ma problem, nie ja.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2018, 16:45 przez RLG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 cze 2018, 16:44

No nie wiem. Możemy sobie tylko i wyłącznie gdybać, bo nie wiemy jak było naprawdę.

Przykład Bellerina, który dostał w mordę od Alonso nie pozostawiał pola do dyskusji

Tutaj możemy gdybać i gdybać i do niczego pewnie nie dojdziemy

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 05 cze 2018, 16:47

Skoro możemy kibicować zagranicznym klubom, to dlaczego nie reprezentacjom?

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 05 cze 2018, 16:49

A, zanim ktoś mi zarzuci zdradę. Płacę podatki, chodzę na wybory, szanuję otoczenie, działam charytatywnie by pomóc lokalnej społeczności, staram się być pomocnym i miłym dla rodaków, spełniam więc obywatelskie i społeczne obowiązki zapewne w znacznie większym stopniu niż większość ludzi wołających najgłośniej o swoim patriotyzmie. To tak by uzupełnić tamto, by ubiec podobne głosy. Mam dwie ojczyzny. Mam "ojcowiznę" na Warmii, gdzie dobrze się czuję i swój Heimat, w którym mieszkam od urodzenia. To normalne, uczciwe ludzkie przywiązanie rodowe, ponad odgórnymi podziałami.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 05 cze 2018, 16:53

reprezentacja
1. «grupa osób występująca w czyimś imieniu»
2. «reprezentowanie kogoś lub czegoś»
3. «grupa zawodników reprezentująca w zawodach barwy swojego kraju, klubu lub miasta»
Tylko Niemiec może mówić o reprezentacji Niemiec określeniami 'moi' 'nasi' 'wierzę w swoich' . Tak z definicji. Kibicowiać innej reprezentacji możesz, ale nie są to 'twoi'. Jeśli jesteś Polakiem który o reprezentacji innego kraju mówi tymi słowami, to inni mają prawo nazywać cię określeniami związanymi z tego typu rozbieżnością przynależności, ty zaś jeśli żyjesz w zgodzie z samym sobą, nie powinieneś doszukiwać się w tych określaniach niczego obraźliwego.
Folksdojcz - Wg wikipedii określenie stosowane wobec osób pochodzenia niemieckiego, niezamieszkujących Niemiec, którzy nie posiadali niemieckiego ani austriackiego obywatelstwa.
Tutaj pasuje jak ulał, niekoniecznie w kontekście obraźliwym.
RLG pisze:To tak, jakbyś pokochał Francuzkę i ktoś uważał za słuszne wyzywanie Cię i okazywanie odgórnej dezaprobaty, bo mówisz wprost, że to Twoja miłość, zamiast okazywać ją jakiejś Polce.
Trochę cienki przykład. Masz prawo kochać Francuzkę, ale niekoniecznie po pierwszej nocy z nią powinieneś mówić o sobie 'Ja Francuz' ;)

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 05 cze 2018, 17:04

Jeżeli Twoim zdaniem ludzie mają prawo wyzywać i atakować innych z powodu ich upodobań sportowych to masz problem społeczny. Uwierz, Salas użyłto w sposób obraźliwy. Nikt nie ma prawa tak się zachowywać wobec innych ludzi. To podstawy cywilizacji.

Ale masz prawo mówić "moja francuska dziewczyna".

Definicja, jaką zamieściłeś nie świadczy o niczym. Poza tym częściowo jestem Niemcem. Ze strony matki rodzina to mieszanka śląsko-małopolsko-bawarska, ze strony ojca mazowszańsko-prusko-litewska. Przegapiłeś fragment o pograniczu. Jestem mieszanką słowiańsko-germańską z litewską domieszką. Nawet pomimo tego definicja, którą dałeś jest sztywna i obszerna. Reprezentacja może reprezentować równie dobrze swoich kibiców. Mówimy o otwartym świecie sportu, nie o literze prawa.

Przy okazji, jak się tak zastanowię, to nie uważam się za Niemca, ale też nie za Polaka, w sensie jakiejś jasnej deklaracji, nie w sensie ogólnym. A w reprezentacji Niemiec grali ludzie i z mojego Heimatu. Żeby to zrozumieć trzeba mieć empatię i postudiować kwestię "pogranicza", czy to pogranicze ponadterytorialne, oparte bardziej na kulturze, tożsamości, czy dosłowne, jak to było z Kresami. Wiem, że jasne, sztuczne i rzadkie w realnym świecie podziały są proste i pomagają człowiekowi się umiejscowić czy kontrolować daną społeczność. Jednak w prawdziwym życiu wszystko jest względne i niejednorodne. Od struktury materii we wszechświecie po grupy społeczne. Zwłaszcza, gdy pojęcie narodu stosowane w potocznym rozumieniu jest efektem dosyć niedawnej epoki i polityki w niej zawartej i nie ma przekładu na realną tożsamość, nawet mimo obu wojen światowych i różnych bloków politycznych.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 05 cze 2018, 17:08

Zachęcam jednak do dyskutowania o finale LM, nie o pochodzeniu poszczególnych użytkowników :)

RLG
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RLG » 05 cze 2018, 17:11

Rozmowa o finale LM była brzydsza :D Ale co temat to temat... właściwie pochodzenie to kwestia poboczna, sednem sprawy była kwestia samego kibicowania i nie oczekiwałem wyrzucania definicji i interpretacji narzucających mi, kogo mogę a kogo nie uważać za "swoich'" w piłce nożnej. W sumie można kontynuować w domku.

Awatar użytkownika
Salas11
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Salas11 » 05 cze 2018, 17:15

RLG pisze: Uwierz, Salas użyłto w sposób obraźliwy.
Obraźliwy i piętnujący bo nie będę obojętny wobec takich zachowań.
RLG pisze: Nikt nie ma prawa tak się zachowywać wobec innych ludzi. To podstawy cywilizacji.
Tak? To spróbuj wyjść na ulicę, zaczep jakiegoś przechodnia i powiedz "My, Niemcy". Zobaczymy z jaką reakcją się spotkasz. Mnie też daleko do marksizmu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”