Liga Mistrzów: Bayern-Juventus - Strona 4

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Re: Liga Mistrzów: Bayern-Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 31 mar 2013, 18:49

Lazio - w poprzednim 1:0 na wyjeździe, 2:1 u siebie. W tym 0:0 u siebie. Pucharowych chyba nie ma sensu przedstawiać, bo zawsze rezerwowy skład gra.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 31 mar 2013, 22:59

W sumie warto jeszcze dodać Fiorentinę, to też drużyna z szerokiej czołówki. W tym sezonie Juve wygrało 2-0 w Turynie, we Florencji padł remis 0-0. W poprzednim sezonie 2-1 dla Juve u siebie i 5-0 (!) na wyjeździe.

Awatar użytkownika
bagg
Bianconero
Reputacja: 43

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bagg » 31 mar 2013, 23:34

trzeba jednak oddac to, ze choc viola niby zawsze grozna to w sezonie poprzednim ani przez chwile nie probowali uderzac do czolowki, wprost przeciwnie :)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 kwie 2013, 2:05

Postanowiłem taktycznie napisać coś o tym meczu. Jak spotkanie będzie przebiegać jestem raczej pewny. Bayern będzie dążył do kontroli gry, a JUVE o ile nie będzie chciał zostać zdominowanym to w dość defensywnej grze i szukaniu kontr też powinien czuć się komfortowo. Dla JUVE chyba najważniejsze to by nie dopuścić do sytuacji w której skrzydłowi napastnicy gospodarzy będą mieli za dużo miejsca, czyli gdy Bayern będzie wyskakiwać szybkim atakiem. Dlatego JUVE pewnie będzie w tym meczu trochę cofnięty. W ogóle flanki to moim zdaniem klucz do gry Bayernu w tym meczu. Jeśli Bayern zdominuje grę to myślę, że nie dzięki środkowym pomocnikom, a włączającym się bocznym obrońcom. Wtedy Bayern będzie mógł budować przewagę na bokach (skrzydłowy napastnik+boczny obrońca vs boczny pomocnik). Wiadomo jest jeszcze jeden z 3 środkowych obrońców, który na 100% zejdzie do boku jeśli akcja będzie prowadzona jego stroną, ale w fazie konstruowania akcji Bayern na bokach powinien mieć trochę swobody. JUVE ma odpowiedni potencjał by zablokować flankę, ale myślę, że Monachijczycy wysoko ustawiając bocznych obrońców będą spychać JUVE na własną połowę. Piekielnie ofensywnie grał na bokach Szachtar i była to niewygodna sytuacja dla JUVE, teraz może być podobnie. Tych wyjść ze strony Lahma i Alaby chyba najbardziej się obawiam od strony taktycznej. Inna sprawa, że nawet przy wsparciu bocznego obrońcy skrzydłowym napastnikom Bayernu może być ciężko zdziałać coś w ataku. Ostatecznie znaleźć się w środku np. trójkąta Barzagli-Lichtsteiner-Vidal to wielkie wyzwanie. Kończąc wątek skrzydeł, jeśli Conte też boi się przewagi liczebnej Bayernu w okolicach boku pomocy, to wyjściem może być gra 3-5-1-1. W JUVE zawsze dużą pracę w okolicach boków wykonują środkowi pomocnicy. Szeroko ustawieni asekurują flanki, zaliczają tam ogromną ilość odbiorów. To oni z bocznymi pomocnikami są pierwszą zaporą, przez, którą większość zespołów nie potrafi się przebić. Jeśli przed 3 środkowych pomocników by był wysunięty Marchisio, Vidal i Pogba by mogli jeszcze mocniej zbiegać do boków nie bojąc się, że odsłonią środek pola. Do tego dochodzi większy potencjał w pressingu, JUVE spokojnie by mógł nieustannie podwajać krycie na Schweinsteingerze przez którego przechodzi większość akcji. Ofensywnie wiele by się nie zmieniło gdyby zamiast drugiego napastnika między pomocą a atakiem zagrałby Marchisio. Claudio świetnie wbiega w pole karne, jest mocny w wykończeniu, lepiej rozumie się z Vuciniciem w grze kombinacyjnej niż ktokolwiek z napastników.Zresztą Vucinic jeśli gra cofniętego napastnika też zwykle ustawia się między pomocą a atakiem jako taki łącznik.
Jeśli chodzi o atuty JUVE to po pierwsze defensywa. Buffon nie stracił w CL gola od 490 minut, z 4 goli straconych w tej edycji dwa padły w debiucie na Stanford Bridge. JUVE doskonale wie jak się bronić, gracze doskonale się rozumieją i mają wielkie umiejętności. Po drugie potencjał w wyprowadzeniu akcji. Bayern lubi szybko odbierać piłkę, więc najlepsze co można zrobić to pokazać jak JUVE potrafi utrzymać piłkę wyprowadzając akcję. Po trzecie waleczności i fizyka. Wielu graczy nie tylko ma jakość w grze, ale też nieludzką wydolność.

PS:odnośnie nieudolności Bayernu przy rożnych:
Andrea Pirlo (Juventus) has made the most accurate crosses from corners in the Champions League this season, with 19.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 01 kwie 2013, 8:40

wszystko fajnie napisane ale z tym się nie mogę zgodzić
Claudio świetnie wbiega w pole karne, jest mocny w wykończeniu
, marchisio potrafi strasznie spartaczyć 100% sytuacje

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2358

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 01 kwie 2013, 8:44

rekinho pisze:wszystko fajnie napisane ale z tym się nie mogę zgodzić
Claudio świetnie wbiega w pole karne, jest mocny w wykończeniu
, marchisio potrafi strasznie spartaczyć 100% sytuacje
Ale częściej potrafi ją wykorzystać.

Spartaczyć potrafi nawet Cavani

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 01 kwie 2013, 12:00

Sytuacja w której pojawia się Marchisio jest mega trudna, to jest działanie 2-3 sekundy, gdzie musisz podjąć krok gdzie strzelać lub podać do napastnika, który razem z nim uczestniczy w tej akcji. Najczęściej jest on sam i to jest tak szybkie działanie, że Cavani i Falcao takie akcji by psuli. W tym sezonie dla mnie priorytetem jest mistrzostwo, ale jak już jesteśmy od 4 mecze przed finałem (jak każda drużyna) to tym bardziej boli odpadnięcie z tych rozgrywek, dlatego mocno trzymam kciuki i liczę, że Conte za zamkniętymi drzwiami zrobi coś, co pozwoli wywieźć korzystny rezultat. Pokazaliście wyżej statystyki i te mecze wyjazdowe nie były jakieś genialne, ale to prosta sprawa, bo gospodarz u siebie gra bardziej zdyscyplinowanie, ma całą rzeszę fanów na stadionie i prezesa w loży VIP. Każdy bramkowy remis w Monachium zbliża Juventus do półfinału, Juve też jest bardziej konsekwentne w LM i aroganckie niż w Serie A i to napawa mnie optymizmem. A jeśli chodzi o hurra ataki to już w tym sezonie przeżyliśmy Celtic, wiadomo nie ta sama klasa piłkarzy, ale myślę, że było to dobre przygotowanie przed atakami Bayernu. Mam nadzieję, że wyjdzie jutro jednak Asamoah, który w obronie jest jak zawsze pewny, a w ataku ostatnio gra kupę, ale to on otwarł podanie do bramki Fabio w ostatnim meczu.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 kwie 2013, 12:50

a jeśli JUVE zagra dwójką napastników to kogo chcielibyście zobaczyć? Bo dla mnie murowana dwójka to Vucinic-Quagliarella. Jeśli Mirko oczywiście jest w pełni sił po tej grypie, ale podobno już normalnie trenuje.

Awatar użytkownika
maciek_88
Moderator
Moderator
Reputacja: 763

Post Wyświetl pojedynczy post autor: maciek_88 » 01 kwie 2013, 13:09

Wolę Matriego = lepiej gra pressingiem. Jestem przeciwko taktyce z 6 pomocnikami, bo to na dobrą sprawę będzie oznaczało obronę przez 90 minut i zero wywierania presji na obrońcach Bayernu.

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 936
Kibicuję: Juventus

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 01 kwie 2013, 13:14

maciek_88 pisze:Wolę Matriego = lepiej gra pressingiem. Jestem przeciwko taktyce z 6 pomocnikami, bo to na dobrą sprawę będzie oznaczało obronę przez 90 minut i zero wywierania presji na obrońcach Bayernu.
Racja, ale... najnowsze doniesienia mówią o tym, że zagramy w takim ustawieniu, więc sam nie wiem co o tym myśleć.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 01 kwie 2013, 13:19

Wolę Matriego = lepiej gra pressingiem. Jestem przeciwko taktyce z 6 pomocnikami, bo to na dobrą sprawę będzie oznaczało obronę przez 90 minut i zero wywierania presji na obrońcach Bayernu.
Tu się nie zgodzę. Marchisio, Vidal i Pogba mogą wywierać większą presję na obrońcach niż gdyby zamiast jednego z nich (pewnie Pogby) grał Matri/Quagriarela. Wszyscy są niesamowicie wybiegani i mogliby się zmieniać na boisku pozycjami i na zmianę atakować środkowych obrońców.

Z drugiej strony osobiście jestem przeciwny takim ryzykownym, nieogranym wcześniej manewrom przed tak ważnym spotkaniem. No i to może być taki mecz, że Bayern będzie atakował a Juventus może mieć np. tą jedną okazję bramkową i warto mieć napastnika na boisku.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 01 kwie 2013, 13:27

Ja nie jestem jakoś strasznie nastawiony na 3-5-1-1, ale ciekawi mnie ten układ. No i jeśli z kimś go stosować to w meczach gdzie JUVE będzie się musiał częściej bronić niż atakować, a mecz w Monachium takim meczem właśnie będzie. Ostatecznie wszystko zależy od tego jakie Conte ma priorytety. Jeśli chce wysoko naciskać Bayern i szukać dość ofensywnej gry to lepiej zagrać 2 w ataku. Jeśli chce zagrać bezpiecznie i ułatwić drużynie grę piłką lepiej zagrać 3-5-1-1.
A jeśli chodzi o dwuosobowy napad to jednego jestem pewien. Lepiej zagrać ze snajperem u boku Vucinicia niż z Giovinco.

A tak w ogóle, gdyby był już w zespole Llorente to nikt by się nie zastanawiał nad grą z jednym napastnika :roll:

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 01 kwie 2013, 13:30

Moim zdaniem pierwszy bardzo trudny rywal Juventusu w tym sezonie, i zdefiniowanie juz do konca czy faktycznie Juventus dolaczyl do grona najwiekszych potentatow w Europie. Bardzo ciekawie sie to wszystko prezentuje, Bayern nie ma jednego slabego ogniwa w swojej formacji, na lawce rownorzedni zawodnicy i topowa forma juz od kilkunastu tygodni. Juventus bedzie szukal potwierdzenia bycia w czolowce w Europie i prawdziwy sprawdzian, bo pojedynki z Chelsea czy Shachtarem to bez urazy tylko przedbiegi, widzac szczegolnie forme Chelsea w calym tym sezonie.

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 01 kwie 2013, 13:56

Bayern ma slaby punkt i jest to srodek obrony, a takze momentami zagubiony przy roznych bramkarz. Niewiele stravonych goli nie wynika z dobrej postawy stoperow, ale z tego, ze umiejetnie graja pressingiem przez co czesto odbieraja pilke zanim trafi ona strefe obronna. To jest ich sila, ktorej najbardziej sie obawiam, bo z pressingu doskonale przechodza do blyskawicznego ataku.

Nastepna sprawa. Bayern jest chyba najsilniejsza druzyna z jaka przyjdzie nam grac w LM od sezonu 2009/2010. Wtedy tez gralismy z nimi i nas strasznie zlali w domowym meczu. Bawarczycy sa teraz jeszcze silniejsi i jeszcze bardziej kompletni niz wowczas. Formacja ataku, pomoc i skrzydla sa wrecz kapitalne, ale tak jak pisalem wyzej srodek obrony moze byc tym miejscem gdzie mozna w nich uderzyc, aby poczuli. Strasznie ciekawy jestem tego meczu.

Sklad Juve w 90% praktycznie jest znany. Niewiadoma jedynie pozostaje kto zagra obok Vicka. Rozwiazanie z Matrim jest zasadne, bo z Czarnogorcem tworza oni bodaj najskuteczniejszy duet. Nie zdziwilbym sie takze gdyby atak by identyczny jak w poprzednim meczu gdzie wszystko fynkcjonowalo dosc dobrze. Istnieje tez opcja z Marchisio obok Mirka i to rozwiazanie tez moze byc owocne w kwestii taktycznej, bo zaden z naszych napastnikow nie bedzie tak zapierdalal pressingiem prze caly mecz jak Claudio wlasnie. Wszystko rozbija sie jednak o priorytety Conte, o ktorych pisal Conte. Po wyjsciowym skladzie bedzoemy widziec o co chcemy grac w Monachium.

Co do oczekiwan to zaznaczam, ze chcialem ten Bayern, bo Juve wreszcie sie sprawdzi z jednym z 4 najlepszych duzyn w Europie. Uwazam takze, ze mamy czym sie im przeciwstawic i wcale nie stoimy na straconej pozycji.
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2013, 14:00 przez ozob, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gall
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 8
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Gall » 01 kwie 2013, 13:59

Dante w tym sezonie prezentuje forme, jak Hummels w poprzednich sezonach, jest niesamowity, mam wrazenie ze jeszcze bardziej sie rozwinal od transferu z Moenchengladbach. Powiedzialbym ze jest to juz klasa swiatowa, byc moze ze durgi obronca bedzie tym malym minusikiem przy druzynie Bayernu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”