Real Madrid - Manchester United - Strona 32

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Awansuje:

Czas głosowania minął 06 mar 2013, 20:12

Real Madryt
14
42%
Manchester United
19
58%
Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2266
Kontakt:

Re: Real Madrid - Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 06 mar 2013, 19:01

Odnośnie jeszcze neutralizacji Realu w kolejnych rundach, o której wspominano. To nie jest do końca prawda, że wystarczy przykryć Alonso, Ronaldo, oddać piłkę i już jest dobrze, a nawet jeśli jest, przykrycie ich wcale nie należy do tak łatwych zadań. MU do czerwonej kartki świetnie bronił się również w innych strefach. Wszedł pod tym względem na poziom, którego sam jeszcze kilka miesięcy temu nie prezentował. Nie byli wtedy tak solidni. Obecnie prawdopodobnie osiągnęli szczyt formy, a Realowi ciągle trochę brakuje, zwłaszcza w dyspozycji indywidualnej niektórych zawodników, co jeszcze może się zmienić. Bayern wydaje się niezwykle silny i dla mnie jest na razie największym faworytem do gry w finale. Tak samo jak przed rokiem i podobnie jak wtedy ewentualne starcie byłoby najprawdopodobniej wyrównane. Tylko Bayern grałby swoją piłkę tak samo jak przed rokiem. Inne drużyny nie mogą powielić taktyki Fergusona. Przykładowy Juventus nie mógłby zagrać tak samo. Mają innych, słabszych piłkarzy ofensywnych oraz moim zdaniem nie są w stanie aż tak dobrze się bronić przez wiele minut, ale może ich pod tym względem nie doceniam. Milan pokazał, że potrafi, lecz na Camp Nou czeka ich bardzo długie 90 minut na przystrzyżonej i śliskiej trawie. PSG na to raczej nie stać i muszą grać inaczej. Zostaje Dortmund, który w grupie dobrze sobie radził z Realem grającym dwa razy bez lewego obrońcy i raz bez Khediry. Nie jest tajemnicą, że tą stroną robili większość akcji, a Real był wówczas w naprawdę kiepskiej dyspozycji, więc kolejne mecze mogłyby wyglądać inaczej. Mimo to, Real strzelał im bramki. Za nami świetne dla Madrytu 8 dni a drużyna ciągle dopiero wchodzi na swój najwyższy poziom. Jak go osiągnie, jak formę złapią napastnicy, Di Maria, coraz lepiej będzie grać Modrić, może Marcelo, stać ją na wszystko.

Nie spodziewam się, że będą próby powielania taktyki Fergusona. Dla większości drużyn skończyłoby się to bardzo źle, bo to wyjątkowo trudna gra wbrew pozorom. Muszą poszukać czegoś innego. Alonso i Ronaldo dla każdego będą ważni, bo zawsze są ważni dla niemal każdego rywala. Wykonanie jest bardziej kłopotliwe. Manchester nie wybijał piłki na oślep, tylko wyprowadzał szybkie ataki, a nawet jak bronił się wszystkimi na swojej połowie, co było częste, to był w stanie nie pozwolić na to, aby został na dłużej zepchnięty w swoją szesnastkę. Poza okresem gry w dziesiątkę oczywiście, kiedy Realowi zależało na ataku. Większości drużyn pozostających w rozgrywkach raczej na taki bunkier nie stać.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 06 mar 2013, 19:12

ego jeszcze spotkałem się z fajną opinię na ten temat. Gdyby to zrobił Pepe/Ramos, to zaraz wszyscy krzyczeliby, że debil, zwyrodnialec.
bo pepe by to zrobił umyślnie a potem jeszcze opluł przeciwnika
prosze, od 1:46

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 mar 2013, 19:13

red85 pisze:Nie rozumiem co ma ta wypowiedz do wczorajsZego meczu.
Jak to co? Podniesie stopy w górę jest niebezpieczne dla zawodnika w takiej sytuacji. Są dostępne materiały treningowe FIFA w internecie na których są opisane wytyczne, jakimi kryteriami należy się kierować decydując, czy jest to serious foul play.
bartbuks pisze:Magnum na stadionie podobno był Collina (chyba nie muszę tłumaczyć kim jest). Ludzie związani z sędziowanie od dawna podkreślają jakie wytyczne stawia UEFA/FIFA, więc teraz jest pytanie. Kibic rozlicza sędziego wg sympatii/antypatii, opinii ekspertów, swoich doświadczeń, ale to działa troszkę inaczej. Dlaczego więc jest dym? Bo w tym temacie wypowiedziało się już 1500 osób, ale ich zdanie nie ma się nijako do tego czego od arbitrów oczekuje UEFA.

Był, bo UEFA lubi sędziego najwyraźniej i obserwują go potencjalnie na MŚ i pewnie dalsze fazy turnieju. I fakt, że UEFA go już obroniła sugeruje mi fakt, że UEFA się w pełni z kartką zgadza. Potwierdzeniem tego powinna być nominacja na dalszą fazę turnieju.

Awatar użytkownika
DREWNIANY SRACZ
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DREWNIANY SRACZ » 06 mar 2013, 19:14

Magnum pisze:Jeszcze jeden komentarz od pana Rafała Rostowskiego, sędziego asystenta FIFA i ja kończę temat sędziowania i czerwonej kartki w tym meczu.
A szkolenia FIFA i UEFA nie pozostawiają wątpliwości - sędziowie mają wykluczać z gry zawodników niebezpiecznych dla otoczenia, bez względu na to, co chcieli zrobić. .
Szkoda zatem ze te szkolanie nie obejmuja sedziow w Hiszpanii, bo pewien klub niekonczylby zadnego meczu w pelnym skladzie. Deptanie, stawanie na rekach, plecach, wejscia na zlamanie nogi, czy ostatni hit internetu przeskok nad upadajacym rywalem sa na porzadku dziennym.

Ciekawi mnie jeszcze pewno zdanie ktory wyłapałem z konferencji MOUrinho: "Jeśli ktoś może płakać, to ja jestem pierwszy, bo w mojej historii nie ma gry na dziesięciu, jest historia gry w dziesiątkę." Kłamstwo. Kolejne, coraz bardziej bezczelne. Ten facet mysli ze ludzie wierze w jego opowiesci dla ułomnych? Porto-Deportivo. CSKA-Inter. RM-Totenham. ManUnited-RM. Wymianiac dalej?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 06 mar 2013, 19:17

rekinho przykro mi, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Awatar użytkownika
rekinho
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 958

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rekinho » 06 mar 2013, 19:24

zrozumiałem, lekko sprowokowałem;)

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 mar 2013, 19:35

Magnum pisze:
red85 pisze:Nie rozumiem co ma ta wypowiedz do wczorajsZego meczu.
Jak to co? Podniesie stopy w górę jest niebezpieczne dla zawodnika w takiej sytuacji.
To tak jak niemal każdy wslizg kończący się faulem. Dalej natomiast czekam na wytłumaczenie decyzji fa w sprawie anulowania buraka dla c.colea, który otrzymał go w identycznej sytuacji. Rozumiem ze działali wbrew przepisom?

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 mar 2013, 19:40

Nie wiem, czym się kierowała FA anulując buraka dla C. Cole'a. Być może ich interpretacja SFP jest inna*. Nie od dzisiaj wiadomo, że w Anglii sędziuje się inaczej niż w Europie. I przecież nie chodzi o to, że w Anglii puszcza się faule albo w Europie nie gwiżdże się faulu - przepisy są otwarte do interpretacji, FIFA/UEFA mają swoje zalecenia, federacje krajowe mają swoje. Przepisy są bardzo ogólne i pozostawiają duże pole do popisu dla sędziów, stąd federacje sobie same ustalają interpretacje. Nie raz widziałem, jak jeden sędzia (Howard Webb) sędziuje inaczej w LM niż sędziuje w Premier League. Głównie dlatego, że oczekuje się innych standardów.

Dlatego też wracamy do mojej pierwotnej opinii - według przepisów można było dać zarówno żółtą kartkę jak i czerwoną.

*nie znam się na tym dokładnie, nie wiem, jak działają federacje i ich przepisy, więc tak spekuluję, ale skoro UEFA wyraźnie wydała komunikat w którym cytuje przepisy dla których Nani dostał prawidłową czerwoną to znaczy, że w pełni tę decyzję popierają na podst. interpretacji przepisów i by jej nie cofnęli.

red85

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 06 mar 2013, 19:55

I wracamy do punktu wyjścia - równie dobrze sędzia mógłby dyktować karniaki za niemal każda wAlke o piłkę przy roznym i by się wybronil.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3127

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 06 mar 2013, 20:01

Git przepisy. Mozna dac zolta czerwona a na upartego odgwizdac faul pilkarza Realu ktory przeciez Naniego akurat widzial gdy szedl na te pilke.

Kazda decyzja dobra wszystkie dupy kryte. Nie trzeba nic zmieniac.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 mar 2013, 20:04

red85 pisze:I wracamy do punktu wyjścia - równie dobrze sędzia mógłby dyktować karniaki za niemal każda wAlke o piłkę przy roznym i by się wybronil.
teoretycznie pewnie tak - o ile byłaby konsekwencja. No i gdyby było przyzwolenie na to z góry, organów które oficjalnie dają wytyczne :P.
Chlopaczek pisze:Kazda decyzja dobra wszystkie dupy kryte. Nie trzeba nic zmieniac.
otóż to.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 06 mar 2013, 20:09

Wszedł pod tym względem na poziom, którego sam jeszcze kilka miesięcy temu nie prezentował. Nie byli wtedy tak solidni. Obecnie prawdopodobnie osiągnęli szczyt formy, a Realowi ciągle trochę brakuje, zwłaszcza w dyspozycji indywidualnej niektórych zawodników, co jeszcze może się zmienić
Czy ja wiem? Jak dla mnie np. takiemu RVP daleko jest od swojej najwyższej dyspozycji. To nie ta forma którą prezentował przez pierwsze pół sezonu.

Ferguson po prostu potrafi wykorzystywać kadrę do maksimum i specjalnie ją pewnie też tak buduje. Potrafi rotować składem jak i ustawieniem. W tym sezonie graliśmy już pewnie 4 różnymi ustawieniami, 4-4-2, 4-4-1-1, 4-2-3-1, diament. Inaczej gra w Premier League, a inaczej w Europie. W lidze stawia na atak co można zrozumieć tutaj liczy się tylko wygrana, a nie stracone czy strzelone gole. Najważniejsze są 3 punkty nie ważne po jakim wyniku nawet może być i 4-3. W fazie pucharowej ważne są bramki, więc i Fergie skupia się bardziej na obronie i planie taktycznym. Nauczył się tego od Queiroza, czy od Mou jak ten był w Chelsea. I od paru lat to wychodzi świetnie. Na starcia wagi ciężkiej ustawiamy się inaczej defensywniej, często bardzo ważni zawodnicy są sadzani na ławce jak choćby wcześniej Berbatov,Tevez czy teraz Roo. A na ogórków wychodzimy inaczej i ich gollimy. Wcześniej w LM graliśmy to samo co w lidze szliśmy na wymianę ciosów i kończyło się to hokejowymi wynikami jak z Realem 2-3 czy 4-3. Ale Fergie dlatego jest taki genialny i tyle lat jest na szczycie bo ewoluował i dostosował się do nowych warunków.

No i dlatego tak to wyglądało wczoraj. Byliśmy solidni w tyłach, bo inaczej zostaliśmy ustawieni. Ostrożniej, bardziej skupieni na obronie. A nie parcie do ataku jak w lidze. I to co pisałem już Bartbuksowi żeby na podstawie meczu w lidze nie wyciągał zbyt daleko idących wniosków. Mecz, meczowi nie równy. Inny plan taktyczny, inni zawodnicy.
Są zespoły jak Barcelona która ciągle grają to samo. My mamy taką kadrę i Fergią ja tak używa, że możemy i grac atak pozycyjny i stać cofnięci. Dlatego tak Szkot uwielbia uniwersalnych piłkarzy, żeby byli zdolni grać wszystko.

Co do wczorajszego meczu wszystko już zostało napisane. Do czasu czerwonej kartki dominowaliśmy na boisku. Sędzia nas przekręcił i po herbacie. Przed tym dwumeczem mówiłem ziomkowi, że jak przejdziemy Real to tylko Bayern albo Barca nam może zabrać ten puchar. Barca się sama wypunktowała, nie wierzę, że odrobi straty z Mediolanu, wiec zostałby praktycznie Bayern. Także można temu ciulowi podziękować za zabranie nam finału.

Fajnie, że przynajmniej fani Realu jak i sam Mou potrafią przyznać, że przeszli dzięki wałkowi(nie liczę pojedynyczcyh przypadków). Chociaż co do Portugalczyka to jakoś takie odnoszę wrażenie, że to robienie sobie gruntu pod aplikacje o przejęcie schedy po Fergiem. Sądzę, że po przejściu po takim wałku z innym zespołem w ten sposób by się nie wypowiadał. A tak nie chce nikogo w Manchestrze do siebie zrażać, a wręcz się przypodobać. Wpływ na pewno też na to ma sympatia jaką się darzą z Fergiem :wink:

No i jeszcze jedna sprawa. Od czasu gdy interesuje się piłką czyli gdzieś od sezonu 95-96, Real jest jedynym z wielkich zespołów którego nie pyknęliśmy w LM. Z Bayernem ogarnęliśmy finał, Juventus eliminowaliśmy, Barcelone eliminowaliśmy, z Milanem dwa razy dostaliśmy, a potem ich eliminowaliśmy, Inter eliminowaliśmy, Romę czy Angielskie zespoły, a tylko z Realem 3 razy wpierdol. W 2000, 2003 i teraz. Po pierwszym meczu i pierwszej połowie byłem pewien, że będę o tym pisał w kontekście odwrotnym, że w końcu się udało zdjąć tą klątwę, że w końcu się udało zemścić za porażki sprzed 10 lat, jak się udało odpłacić w 2010 Milanowi za lata 2005 i 2007. No, ale niestety ten ciul przeszkodził i trzeba czekać do następnego starcia.

Awatar użytkownika
rzeznik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rzeznik » 06 mar 2013, 20:24

http://www.weszlo.com/news/14031-Caly_s ... e_czerwona
Ciekawy tekst na Weszło, podsumowujący dyskusję o czerwonej kartce Naniego.
Kamil232 pisze:No i jeszcze jedna sprawa. Od czasu gdy interesuje się piłką czyli gdzieś od sezonu 95-96, Real jest jedynym z wielkich zespołów którego nie pyknęliśmy w LM. Z Bayernem ogarnęliśmy finał, Juventus eliminowaliśmy, Barcelone eliminowaliśmy, z Milanem dwa razy dostaliśmy, a potem ich eliminowaliśmy, Inter eliminowaliśmy, Romę czy Angielskie zespoły, a tylko z Realem 3 razy wpierdol.
Cieszę się, że wymieniłeś Romę w tym gronie :P

Zenon
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zenon » 06 mar 2013, 20:41

Magnum pisze:)
Dlatego też wracamy do mojej pierwotnej opinii - według przepisów można było dać zarówno żółtą kartkę jak i czerwoną.
Nie można.
In dubio pro reo.

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Magnum » 06 mar 2013, 20:45

Zenon pisze:Nie można.
In dubio pro reo.