Finał LM: Manchester United vs Chelsea

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Kto podniesie puchar Champions League?

Manchester United
31
50%
Chelsea Londyn
31
50%
Awatar użytkownika
Giggsy King
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Finał LM: Manchester United vs Chelsea

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Giggsy King » 01 maja 2008, 10:54

Obrazek VS Obrazek

21 maja na moskiewskich Łużnikach odbędzie się wielki finał Champions League. Zmierzą się w nim Manchester United w Chelsea Londyn.

Spotkanie Diabłów z The Blues będzie pierwszym angielskim finałem LM w historii. Oba zespoły na dwie kolejki przed końcem walczą ze sobą również o tytuł mistrza Anglii, tak więc wreszcie wygrała sprawiedliwość i Puchar Mistrzów podniesie zespół nie odpuszczający rozgrywek na krajowym podwórku ;)

Łatwiejszą drogę do finału z pewnością mieli zawodnicy Avrama Granta. Gładka przeprawa z Olympiakosem, bezproblemowe zwycięstwo u siebie z Fenerbahce po porażce w Turcji i pojedynek z Liverpoolem, gdzie w głównej mierze sprawę już w pierwszym meczu załatwił Riise. :smile2:

Droga ekipy z Old Trafford po wyjściu z grupy rozpoczęła się na Stade Gerland, gdzie remis w ostatnich minutach zapewnił Carlos Tevez. Co ciekawe, gol Karima Benzemy był ostatnim jakie Czerwone Diabły straciły w Champions League. W rewanżu United wielkich problemów nie mieli, wygrywając 1:0 po bramce Ronaldo.

Kolejny etap fazy pucharowej to AS Roma w ćwierćfinale. Rzymianie po zwycięstwie nad Realem Madryt odgrażali się rewanżem za 1:7 sprzed roku i innymi bzdurami. Wyszło jak wyszło, wszyscy wiedzą jak :) 2:0 na Stadio Olimpico i 1:0 na Old Trafford załawiły sprawę.

Następny rywal - FC Barcelona. Mecz zapowiadany jako wielkie starcie, najlepszy półfinał w historii Ligi Mistrzów. Dwumecz chyba jednak trochę zawiódł bo większość spodziewała się ciągłych ataków z obu stron. Czerwone Diabły zagrały jednak mądrze i ostrożnie, Barcelona nieporadnie i chaotycznie, mimo, że przeważała w obu meczach. Awans do finału zapewnił United Paul Scholes pięknym uderzeniem z dystansu.

Obrazek

Sir Alex Ferguson. Twórca obecnej potęgi Czerwonych Diabłów, jeden z najwybitniejszych szkoleniowców w historii futbolu (FIFA umieściła go na 3. pozycji). Przez ponad 21 lat odnosił niesamowite sukcesy na krajowym podwórku, w Champions League przyszło mu triumfować tylko raz, po pamiętnym finale z Bayernem w 1999 roku. Szkot jest jednak przekonany, że dysponuje jednym z najlepszych składów w swojej trenerskiej karierze i zamierza za 3 tygodnie dołożyć kolejny puchar do swojej ogromnej kolekcji.

Obrazek

Avram Grant. "Człowiek z nikąd". Zastąpił Jose Mourinho we wrześniu poprzedniego roku i wielu ekspertów natychmiast skreśliło Chelsea z walki o jakiekolwiek poważne trofeum. Izraelczyk wbrew pozorom wykonuje w ekipie The Blues świetną robotę. Dogonił Manchester United i na dwie kolejki przed końcem tylko bilansem bramek ustępuje ekipie z Old Trafford w tabeli Premier League. Dokonał również tego, co nie udawało się Mourinho - wyeliminował Liverpool w półfinale Champions League. Dzięki temu Chelsea staje przed szansą zdobycia pierwszego pucharu Ligi Mistrzów w swojej historii.

Obrazek

Jedynymi zawodnikami w obecnej kadrze Manchesteru United którzy pamiętają triumf z 1999 roku są Ryan Giggs, Paul Scholes, Gary Neville i Wes Brown. Tutaj film z finałowego meczu z Bayernem dla przypomnienia -

Jak wiadomo, Chelsea zwycięstwa w LM nigdy nie odniosła.

Obrazek
Obrazek
Łużniki - moskiewski stadion na którym rozgrywają swe mecze m.in. Spartak Moskwa i Torpedo Moskwa. W 1980 odbyły tu się Igrzyska Olimpijskie. Stadion może pomieścić 81 029 osób. W 2008 roku odbędzie się tu finał Ligi Mistrzów, a w 2013 Mistrzostwa świata w lekkoatletyce.
21.05.2008, Moskwa - Manchester United vs Chelsea Londyn

Zapraszam do dyskusji. ;)

PS: Ma ktoś info o zawieszeniach na finał?

Awatar użytkownika
Balon
Skład B
Skład B

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Balon » 01 maja 2008, 14:42

Mam wielką nadzieję że to wałsnie Chelsea zdobędzie puchar. Wczoraj pokazali charakter, a Drogba jest niesamowity.

Powodzenie The Blues. :)

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 01 maja 2008, 14:54

Powinno być: Chelsea - Manchester United :P

Awatar użytkownika
Metal
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Metal » 01 maja 2008, 15:38

Zwycięzca jest mi zupełnie obojętny, ale w ankiecie zaznaczyłem Chelsea. ManU prezentuje się wspaniale w tym sezonie, ale coś czuję że to jednak CFC wygra. Mecz zapowiada się bardzo ciekawie ;) nie dość, że te kluby walczą między sobą o wygranie Premiership to teraz jeszcze LM dochodzi :)

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1314
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 01 maja 2008, 16:00

Jeżeli MU nie poprawi swojej gry to większych szans z Chelsea im nie daję,szczególnie że w tym momencie np. Ballack > Krysia w ważnych meczach zdecydowanie...
Chociaż jeśli C.Ronaldo poprowadzi MU do tryumfu zyska w oczach takich jak ja czyli Krysia vel Żeluś doubters...Jeśli nie to tylko potwierdzi słowa Linekera z poprzedniego sezonu - 'hype' :)

Awatar użytkownika
guru
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 335

Post Wyświetl pojedynczy post autor: guru » 01 maja 2008, 16:43

MazurXIII pisze:szczególnie że w tym momencie np. Ballack > Krysia w ważnych meczach zdecydowanie...
Dokladnie. Ronaldo moze sie uczyc od Ballacka wykonywania rzutow karnych. Ballack w waznym momencie perfekcyjnie to zrobil. IMO Ronaldo w waznych meczach zawodzi i potrafi tylko grac przeciwko Derby, Wigan itd. W ogole to Rooney, Ronaldo, Rio< Ballack

Madridista_10
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Madridista_10 » 01 maja 2008, 16:50

MazurXIII pisze:Jeżeli MU nie poprawi swojej gry to większych szans z Chelsea im nie daję,szczególnie że w tym momencie np. Ballack > Krysia w ważnych meczach zdecydowanie...
Chociaż jeśli C.Ronaldo poprowadzi MU do tryumfu zyska w oczach takich jak ja czyli Krysia vel Żeluś doubters...Jeśli nie to tylko potwierdzi słowa Linekera z poprzedniego sezonu - 'hype' :)
Ale Ty piszesz brednie nie mogłem pozostawić tego bez komentarza. Chelsea na dzień dzisiejszy nie jest w jakiejś wyśmienitej formie że wygrywa z każdym a Man U nie jest drużyną która ma nie wiadomo jaki kryzys. Ballack > Krysia w ważnych meczach nie ma meczy ważnych i mniej ważnych każdy ma taką samą wartość ( wiem zaraz posypią się komentarze że mecz np Real Madryt - FC Barcelona to nie to samo co Real Madryt - Levante zgodzę się z tym ale jak już ktoś powiedział Ligę przegrywa się na słabeuszach więc trzeba podchodzić z takim samym zaangażowaniem do wszystkich meczy). Ja osobiście sądzę że ten mecz będzie strasznie wyrównany a o tym kto będzie bardziej zdeterminowany wyjaśni się po zakończeniu sezonu w Anglii.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 01 maja 2008, 17:01

Myśle, że to była ironia ze stron Guru... ;)

On akurat, mimo, że kibic Arsenalu potrafi zachować zimną głowę i wie na co stać Ronaldo...;)

Awatar użytkownika
Ludi
Imitacja forumowicza
Imitacja forumowicza

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ludi » 01 maja 2008, 18:07

Nie kibicuję żadnemu z finalistów, ale sądzę, że powinien wygrać klub będący w lepszej dyspozycji, czyli londyńska Chelsea.

Awatar użytkownika
Hanni
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 5

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hanni » 01 maja 2008, 18:45

Nie przesadzajmy.

guru
O czym Ty w ogóle mówisz? Ronaldo sprawdza się tylko z Wigan, Derby? To jakieś kompletne nieporozumienie. 30 bramek w samej Premiership to mało? Wszystkie strzelił przeciwko zespołom z dołu tabeli?

Fakt, Ballack obecnie prezentuje się bardzo dobrze, ale to jednak nie ten poziom co Portugalczyka.

guru pisze:Ballack w waznym momencie perfekcyjnie to zrobil.
Kiedy?

Jeśli była to ironia to ok, bo jakoś ciężko mi uwierzyć, że to napisałes.

To będzie ciekawy mecz. Wydaje mi się, że Chelsea jest obecnie w lepszej formie niż United. W ogóle Manchester jakby złapał jakąś zadyszkę...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 01 maja 2008, 18:50

Guru sobie jaja robi, a wy się nabieracie :P

Nie od dziś wiadomo, że guru Ronaldo lubi, ba - niektóre źródła informują, że tak go lubi iż Ronaldo w avku guru to tylko kwestia czasu :D

A na temat ... mam nadzieje, że wygra Chelsea.
Drogba cały sezon gra fatalnie, ale w decydujących momentach nie zawodzi, jak wczoraj, czy w meczu z Arsenalem, gdzie przegrywali i dzięki niemu wygrali, przez co mają szanse na mistrza.

Ogólnie to fajnie byłoby gdyby Chelsea zdobyła podwójną koronę w tym sezonie. Już byli w dużym dołku, piłkarze odchodzili, kłócili się z trenerem, etc. ale cały czas swoje grali.

Awatar użytkownika
amolinn
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: amolinn » 01 maja 2008, 19:24

Wypowiedź guru to chyba nawet parafraza jakiegoś dzieciaka który skomentował ostatni mecz Chelsea.

Ja mam nadzieje że wygra MU. Jakoś Chelsea w finale kosztem Liverpoolu zniosę ale ich zwycięstwa już nie. Po za tym Manchesterowi w moim mniemaniu puchar należy sie. To najlepiej i najrówniej grająca drużyna w tym sezonie. Dlatego życzę im powodzenia.

Co do wyniku to tutaj sprawa jest otwarta. Niebiescy kilkakrotni pokazali że na bardzo ważne mecze umieją się zmotywować. Mam nadzieje że nie będziemy oglądać żadnych piłkarskich szachów a drużyny pokarzą po prostu to co umieją najlepiej - piłkę na najwyższym poziomie. W końcu znają się doskonale i żadne sztuczki tutaj nie przejdą.
fieldy pisze:piłkarze odchodzili,
Myślę że to jest i tak nieuniknione. Bez względu na to co osiągną w tym sezonie.

Moofasa
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moofasa » 15 maja 2008, 14:02

tak a'propo finału :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
Giggsy King
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Giggsy King » 19 maja 2008, 21:53

40-kilka godzin i będziemy w raju... Albo w piekle.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 20 maja 2008, 21:19

Jutro wyjeżdżam, więc z tego miejsca i w tej chwili pozdrawiam wszystkich kibiców United, którzy pewnie od paru dni przeżywają to samo co ja.

A teraz coś o meczu. Pewnie nie zabrzmi to zbyt kontrowersyjnie, jeśli napiszę że nie spodziewam się wielkiego meczu. W tym sensie że nie będzie to jakiś piękny spektaklt z efektownym, ofensywnym futbolem. Nie. Na przeciwko siebie staną najlepsze i najlepiej taktycznie poukładane drużyny, więc mogą być przez większą część spotkania szachy. Czyli sytuacja trochę analogiczna do zeszłorocznego finału FA Cup. Tyle, że mam nadzieję, że z innym wynikiem.

Oba zespoły co najważniejsze dysponować będą prawdopodobnie najsilniejszymi składami. Z komunikatów, które wychodzą ze sztabu Chelsea wynika, że zarówno Terry jak i Carvalho zagrają. U nas podobnie. Nie wiadomo tylko jaką taktykę przyjmie sir Alex. Spodziewam się :

Vds
Brown Rio Vidic Evra
Scholes Carrick Owen
Ronaldo Rooney Giggs.

Być może jednak spróbuje tej opcji z Cristiano na szpicy i Tevezem z Waynem biegającymi za nim. To jakoś też fukcjonowało z Barcą(tak że nie straciliśmy bramki, ale też nie szczególnie wiele wychodziło z naszych kontr). Oczywiście też nie wiemy czy od pierwszej minuty wyjdzie Ryan, ale moim zdaniem tak się stanie. Zadecyduje doświadczenie. Kto jak kto, ale Ryan może nie być w najwyższej formie, ale na pewno się nie spali. Co innego gdyby wyszedł Nani, które doświadczenie ma malutkie. To samo tyczy się Andersona. Już lepiej Park, który pod koniec sezonu grał bardzo dobrze.

Obyśmy wygrali. Na tę chwilę czekałem 9 długich lat. COME ON UNITED!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”