Arsenal - Roma (1/8 finału Ligi Mistrzów)

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP

Zwycięsko z rywalizacji wyjdzie

Roma
7
41%
Arsenal
10
59%
Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2077

Arsenal - Roma (1/8 finału Ligi Mistrzów)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lut 2009, 14:09

To już jutro :]

Pierwszy mecz na Emirates, więc trzeba wygrać. Ciężko będzie z tym składem, którym dysponujemy i w dodatku bez Arshavina.

U nas nie zagrają: Fabregas, Rosicky, Eduardo, Ade, Walcott, Arshavin, pewnie jeszcze do tego Djourou i Diaby.
Almunia - Sagna, Kolo, Gallas, Clichy, Eboue, Denilson, Song, Nasri, Robin, Nicklas.

Stawiam na taki skład, pomoc niestety fatalna. Jak się nie uda wygrać, to choć trzeba zagrać na 0 z tyłu.

Kto nie zagra w Romie ? Yukaszuuuu ?

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Re: Arsenal - Roma (1/8 finału Ligi Mistrzów)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 23 lut 2009, 15:54

Zdaje się, że Cicinho i Juan nie zagrają w tym meczu. Obaj schodzili w meczu ze Sieną przed czasem z powodu kontuzji. W dodatku czytałem gdzieś wypowiedź Cicinho, że chociaż kontuzja nie okazała się poważna to woli nie ryzykować gry w najbliższym meczu. Ale chyba wypożyczyli Mottę właśnie na jego pozycję. Prawda?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lut 2009, 17:03

Mała korekta. Diaby jednak wraca do gry, zabraknie za to Silvestre'a [ciągle o nim zapominam, nie mogę się przyzwyczaić że gra w Arsenalu :lol: ]

Nie wiadomo, czy Abou zagra od początku, mam nadzieję że tak bo potrafi dużo więcej w ataku niż Denilson, Song i Eboue razem wzięci.
Almunia - Sagna, Kolo, Gallas, Clichy, Eboue, Denilson, Song, Nasri, Robin, Nicklas.
więc jak Diaby zagra, to trochę inaczej to widzę:

Obrona i atak się nie zmienia, natomiast w pomocy od prawej: Nasri - Denilson, Song [Eboue] - Diaby

Eboue dużo lepiej gra na środku niż na skrzydle, więc może to byłoby jakieś wyjście. Diaby już grywał na lewym, Nasri na prawym skrzydle więc tu nie powinno być tragedii. Środek martwi, ale nie wiem, czy Ramsey zagra od początku - pewnie nie.

Nie chce mi się też wierzyć, że Wenger na Vele postawi, jeśli by się zdecydował to chyba byłoby najlepiej. Bo wtedy Vela zagrałby z lewej, a Diaby w środku z Denilsonem. W obecnej sytuacji kadrowej to chyba optymalne wyjście.
BarcaQzYN pisze:Zdaje się, że Cicinho i Juan nie zagrają w tym meczu
obaj są w kadrze na mecz

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 23 lut 2009, 17:40

fieldy pisze:Eboue dużo lepiej gra na środku niż na skrzydle, więc może to byłoby jakieś wyjście. Diaby już grywał na lewym, Nasri na prawym skrzydle więc tu nie powinno być tragedii. Środek martwi, ale nie wiem, czy Ramsey zagra od początku - pewnie nie.
Jakoś nie widzę tego żeby Wenger postawi na Eboue na środku pola. Denilson jest jest murowanym pewniakiem a u jego boku raczej Song, chociaż nie ukrywam, że wolałbym tam nieco bardziej kreatywnego piłkarza. Takim oczywiście są Abou i Aaron, ale wątpie żeby ktoś z nich pojawił się od pierwszej minuty. Podobnie sprawa ma się jeśli chodzi o Carlosa.

Moim zdaniem Wenger na pierwszym miejscu postawi zagranie na O w tyłach, a jeśli coś się uda strzelić to będzie świetnie. Zresztą nie ukrywa, że podzielam taki pogląd. Może akurat Song dostanie weny i będzie czyścił aż miło :P

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 73

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 23 lut 2009, 18:04

fieldy pisze:obaj są w kadrze na mecz
...Bo kontuzje nie były poważne... Po prostu nie spodziewałem się ich w pierwszej 11.... Chociaż teraz czytałem, że chyba wystąpią:)
Miło byłoby zobaczyć jak radzi sobie w tym meczu Vela!

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 23 lut 2009, 18:48

fieldy pisze:To już jutro :]
A mnie już dziś nosi :twisted:
fieldy pisze:Kto nie zagra w Romie ?
Na pewno Cassetti i niestety Menez którzy zostali w Rzymie. Dalej to można wróżyć choć wydaje się że będzie nieźle. Najgorzej ma się Juan którego los ma się ważyć do ostatnich chwil ale bardzo liczę że zagra bo inaczej będzie bida i jakiś mały eksperyment. Szkoda że tak losy potoczyły się z Panuccim bo byłaby pewna alternatywa.
Dalej to kilku piłkarzy narzeka na mniejsze bądź większe urazy - Doni (coś z barkiem i nawet miał nie grać ze Sieną, ale zagra), Vucinic, Tonetto i Albert-Szklanka po kontuzji (po tym drugim wiele się nie spodziewam bo nie dość że jak ostatnio zagrał to był kompletnie bez formy to jeszcze ciągle łapie kontuzje). Z Cyckiem to ponoć nic groźnego - lekki uraz wcześniej kontuzjowanego kolana.

Wydaje mi się że Roma wyjdzie tak: Doni; Cycu, Mexes, Juan, Riise, De Rossi, Brighi, Perrotta, Pizarro, Vucinic, Totti.
Ew. zagra Tadek i Baptista.

Gdyby Arsenal zagrał jak w lidze to o wynik dwumeczu za bardzo bym się nie bał, jednak można być pewnym że będzie inne podejście i zagracie inaczej - lepiej. Ponoć zawodzi u was pomoc i stąd takie wyniki. Ciekawe ja zagra mój ulubiony Bendtner, oby zagrał wielkie nic :P Mam nadzieję że Roma nie będzie wybijała piłek na pałę do osamotnionego napastnika którym będzie się opiekowało kilku Kanonierów a jak to grając na zero z tyłu mamy w zwyczaju :roll: A niestracenie bramki będzie zapewne celem nadrzędnym. Liczę na remis choć wiem że taki wynik jest bardzo niebezpieczny. Poza tym jak nie przejść takiego Arsenalu to kiedy?

PS Zibi poleciał z Romą :twisted:

Póki co na razie tyle, się zastanawiam czy coś miałem dodać jeszcze :think:

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lut 2009, 18:58

Yukasz pisze:Ciekawe ja zagra mój ulubiony Bendtner, oby zagrał wielkie nic
to jest specyficzny zawodnik. Techniki za grosz, piłka przy próbie przyjęcia odskakuje mu na kilkanascie metrów :lol2: jest wolny i nie nadaje się na kontry, ale przy stałych fragmentach jest groźny. Głową potrafi uderzyć, czasem nawet uda mu się zamkąć akcję jakimś wślizgiem. Jak będziemy mieli dużo rożnych to może się przydać. Ale jak będziemy próbowali rozklepać obronę i podejść pod pole bramkowe, to Nicklas będzie jedynie zawadzał.

Z Cardiff zagrał fatalnie [opóźniał kontry, potykał się o piłkę, źle przyjmował], ale zdobył gola, zaliczył asyste i po jego podaniu Robin trafił w słupek.

Ciężko go wyczuć. Najlepiej sobie radzi jak wchodzi z ławki na podmęczonego rywala, więc liczę ze wejdzie koło 60 minuty :P choć jak znam Wengera to go od początku wystawi.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 23 lut 2009, 19:16

No właśnie, w takich meczach to i na Nicklasa trzeba uważać, tym bardziej że zespoły znają się tylko z widzenia.

Liczę że Roma zagęści środek pola (widzę że Brighi będzie grał na Nasriego więc mam nadzieję że ten sobie nie pogra :P ) i będzie trzeba być przez 95 min w pełni skoncentrowanym przy stałych fragmentach gry, kontrach czy długich piłkach. No a jednak Roma w defensywie potrafi się zapomnieć po wcześniej dobrych zagrniach i padają jedna/dwie bramki. Średniej jakości widowisko będzie raczej z korzyścią dla gości :P

Kurcze czemu to nie dziś? :lol:

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 23 lut 2009, 19:20

fieldy pisze:Najlepiej sobie radzi jak wchodzi z ławki na podmęczonego rywala, więc liczę ze wejdzie koło 60 minuty
Jakbyśmy mieli komplet w napadzie to Nicklas by pewnie murawy nie powąchał, ale przy naszej obecnej sytuacji ... no cóż jego dobre występy można policzyć na palacach jednej ręki, ale może akurat wtorkowy wieczór będzie jego.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 lut 2009, 20:16

Porównując składy obydwu drużyn gotów byłbym postawić jakieś pieniądze na zwycięstwo Romy, ale nie oglądałem ostatnio ich spotkań więc nie wiem czy to, aby na pewno ma sens. Widzę mocno osłabiony Arsenal i silną (wierząc Yukaszowi) Romę. Czekam na kolejne wypowiedzi i w nocy zadecyduję tak więc pisać! :P

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 23 lut 2009, 21:25

Mentor pisze:byłbym postawić jakieś pieniądze na zwycięstwo Romy
Ja ten mecze omijam z daleka. Praktycznie żadne rozstrzygnięcie mnie nie zdziwi, ale Arsenal ma za sobą passę spotkań bez porażki. Gra Romy to dla mnie większa zagadka, bo nie oglądam ich meczów zbyt często, ale na zwycięstwo Rzymian nie zagrałbym nawet za małe pieniądze.

Jak mi się dzisiaj przyśni mecz to się rano podziele typami na wieczór :glass: :D

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 lut 2009, 21:32

Za późno Duchu. Zagrałem, że Roma nie przegra :P

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lut 2009, 21:34

Kilkanaście spotkań bez porażki [choć większość z nich to remisy :?] no i ostatnio nawet nie tracimy zbyt wielu goli, co przed kilkoma miesiącami było normą.
w ostatnich 10 meczach straciliśmy 3 gole, a w grudniu praktycznie w każdym meczu traciliśmy gola, bądź dwa. W defensywie widać postęp, tragedia jeśli chodzi o rozegranie, czy zdobywanie bramek, ale z tego co pamiętam Roma zawsze grała dość otwartą piłkę [na wyjazdach też ? :P] i jej obrona nigdy monolitem nie była.

Jak dla mnie, Arsenal wygra :lol: zaangażowanie powinno być większe niż choćby w ostatnim spotkaniu z Sunderlandem.

Logan
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Logan » 23 lut 2009, 21:52

Konia z rzędem temu kto wytypuje wynik każdego meczu z tej pary.

Niespecjalnie interesuje mnie włoska piłka, ale wiem tyle że Roma dostała niedawno "trójkę" w plecy od Atalanty i wymęczyła Sienę. Kanonierzy właściwie od początku sezonu grają słabo. Było kilka meczów przebłysku niezłej formy, które trzeba niestety uznać za wypadki przy pracy.

Romie sugerowałbym zagranie dobrze zorganizowanej defensywnej piłki. Paradoksalnie, zdecydowanie zwiększy to ich szanse na zwycięstwo, niż pójście na wymianę ciosów :].

Wengerowi radziłbym wyjscie dawno nie granym (ostatnio w Kijowie i z MU chyba) systemem 4-5-1. Z pomocą Nasri, Denilson, Song, Eboue i Diabym, grającym za plecami jednego Van Persiego w ataku. Bendtnera trzymać na zmianę w 2 połowie.
Środek pomocy najlepiej nie wygląda.... O ile w początkowym okresie występów Song dawał radę o tyle teraz gra poniżej krytyki. Denilson za wiele nie zmienia, dlatego potrzeba więcej ludzi do środka :]

Mam nadzieję że chłopaki nie stracą bramki. 0:0 wziąłbym w ciemno, licząc w meczu rewanzowym na obecność przede wszystkim Walcotta i Adebayora (tudzież Eduardo).

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 lut 2009, 22:05

Wątpię, by 4-5-1 było dobrym rozwiązaniem.

Jak ma to być bardziej ofensywne ustawienie, czyli 4-2-3-1 to przy Diabym i Nasrim, którzy wspieraliby Robina z tyłu zostają Denilson i Song, którzy nie są w stanie skutecznie rozbijać ataki Romy. Jeśli zaś ma to być 4-5-1 z 5 pomocników, bez mocno szarżujących skrzydłowych, to Robin sam sobie nie poradzi w ataku. Nabiega się i nic z tego nie wyjdzie.
Gramy u siebie, trzeba grać by wygrać.

chyba, że takie coś

Eboue - Denilson - Nasri - Diaby

Eboue na prawej stronie, w środku Samir jako ofensywny pomocnik, a Diaby z lewej. Nasri przecież w Marsylii grał na tej pozycji. Ewentualnie Nasri tuż za Robinem - tak że obaj w ataku, ale nie obok siebie. Takie 4-4-1-1 by się mogło udać :think:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”