Ostatni mecz rozegrany na starym Wembley to Anglia - Niemcy 0:1. Tak też kończy się kronika tego wspaniałego obiektu.
Na otwarcie nowego Wembley chcieli zaprosić Niemców, ale bali się. Skończyło się na sympatycznym remisie z Brazylią. A wiecie jaka ekipa jako pierwsza ograła Angoli na nowym W....? Niemcy 1:2.
Pod murawą nowego stadionu zakopana jest kapsuła czasu. Zawiera DVD z finału MŚ 1966 - oczywiście są tam Niemcy (przegrali po golu, którego nie było)
Na Wembley Niemy podczas Euro 96 w bohaterskim boju ograli gospodarzy imprezy, by w finale (na tymże stadionie) odebrać z rąk królowej Anglii trofeum
Teraz, w 150 rocznicę powstania FA niemiecki klub w kolebce brytyjskiej piłki odbierze Puchar Ligi Mistrzów. Piękna sprawa.
Garść informacji i mojego słowotoku na temat zbliżającego się finału. W ciągu ostatnich 3 lat Borussia jak nikt lała Bayern. W tym sezonie Bawarczycy rzekomo znaleźli patent - w Superpucharze wygrali 2:1, w lidze był remis 1:1, potem w Pucharze Niemiec 1:0. Są to jednak minimalne zwycięstwa i rozgrywane na Allianz Arena. Najbliższe spotkanie (jak sądzę) nie ma żadnego znaczenia dla piłkarzy i kibiców obu ekip - zapewne i BVB i FCB wystawią rezerwowy skład, a że liga już rozdana to ewentualny wynik nie będzie miał wpływu na sytuację w tabeli.
Dla La Bestia Negra to 10 finał w historii. Jesli wygrają wskoczą na trzecie miejsce w "tabeli medalowej". Jesli polegną dostąpią zaszczytu bycia ekipą, która najczęściej przegrywała w decydującym meczu - rok temu zrównali się z Benfiką i Juventusem, teraz mogą być samodzielnym liderem.
Dla Echte Liebe to dopiero drugi finał, ale sądząc po tym jak romantyczną historię piszą, okoliczności w jakich przeskakiwali kolejne fazy i wyniki z ostatnich lat są faworytem meczu. I niech Wam Klop, Watkze czy Lewandowski nie zamydlą oczu
Coś ode mnie. Będę mile zaskoczony jeśli zatriumfuje Bayern, bo mentalnie jestem już przygotowany na porażkę. Wikipedia też ochrzciła już Borussię nowym królem Europy. Zbyt wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje na BVB - Akarin tez wspominał o analogii pomiędzy 97 rokiem, a obecnym.
Garść ciekawostek:
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna/li ... omosc.html
http://www.weszlo.com/news/14737-Histor ... _Hitzfelda