Reprezentacja Polski na EURO 2020 - Strona 32

Forum poświęcone Mistrzostwom Europy 2020, które odbywają się w 2021 roku.
- Składy reprezentacji - Knajpa - Reprezentacja Polski - GRUPA A - GRUPA B - GRUPA C - Grupa D - Grupa E - Grupa F
Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Reprezentacja Polski na EURO 2020

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kesz » 24 cze 2021, 9:22

Realista69 2.0 pisze:
24 cze 2021, 9:05
Nie wiem, jak można bronić Sousy po tak żałosnym EURO. Żeby on chociaż pokazał jakiś pomysł na drużynę. Gdyby nie Lewy, to byłaby grecka tragedia.

Przecież wczoraj mnóstwo osób nie zdążyło otworzyć piwa, a już przegrywaliśmy.
No i? to jego wina, że Klich debilnie stracił piłkę? jego wina, że upadający Isak podbił tak piłkę, że Jóźwiak się z nią minął? Jak już, to wina zawodników, jacy zagrali patologię w tej akcji. Też trzeba mieć świadomość, że był zamysł jakiś na ten mecz, ale poszedł się walić po 1 minucie i widać, że zespół przygasł. Mecz się ułożył tak a nie inaczej. Czemu nie obwiniasz Klicha jaki beznadziejnie głupio stracił piłkę i Szwedzi przez to strzelili w swojej pierwszej akcji bramkę? Wezmę tu w obronę Sousę, bo mimo wszystko chce coś zmienić, nie boi się wprowadzać nowych twarzy do kadry, próbuje znaleźć odpowiedni styl dla tego zespołu, jak wspomniano, miał tylko dwa zgrupowania na bezpośrednie zapoznanie się z kadrą. Wiem, że fajnie jest szukać winnych, ale zobacz co odpie...dzielał Jóźwiak przy trzech straconych golach na tym turnieju z Słowakami spóźnił się z asekuracją w meczu z Hiszpanami głupia strata piłki, w meczu z Szwecją nie trafił w piłkę przy pierwszej bramce a przy drugiej zostawił krycie i rywal mu uciekł, dograł i padł kolejny gol. Czemu nie psioczysz na Puchacza jaki jedyne czym się wyróżnił na turnieju to stratami piłek. Krychowiak, jaki był antybohaterem meczu z Słowacją i jednym z najsłabszych zawodników w meczu z Szwecją, wyróżnił się jednym strzałem z dystansu, ale pamiętajmy też, że inna jego decyzja o strzale spowodowała stratę piłki i kontrę po której padł gol dla Szwecji. Czemu nie rozliczamy obrony? bo ta zagrała fatalnie nie tylko w destrukcji a przede wszystkim kryciu, bo takie krycie na radar spowodowało, że zostawialiśmy przeciwników bez krycia.... Już nie mówiąc o tym, że nie umieją wyprowadzić piłki, zamiast zachować zimną krew po przejęciu, to oni wybijają te piłki na ślepo jak debile. Może tu się zastanówmy a nie wieszamy psy na trenerze który tak naprawdę dopiero co tą kadrę przejął.

Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2745

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 24 cze 2021, 9:23

Nie no jak ma być kolejny raz polska myśl szkoleniowa to ja się wypisuje z tego cyrku

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 423

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 24 cze 2021, 9:35

Kesz pisze:
24 cze 2021, 9:22
No i? to jego wina, że Klich debilnie stracił piłkę? jego wina, że upadający Isak podbił tak piłkę, że Jóźwiak się z nią minął? Jak już, to wina zawodników, jacy zagrali patologię w tej akcji. Też trzeba mieć świadomość, że był zamysł jakiś na ten mecz, ale poszedł się walić po 1 minucie i widać, że zespół przygasł. Mecz się ułożył tak a nie inaczej. Czemu nie obwiniasz Klicha jaki beznadziejnie głupio stracił piłkę i Szwedzi przez to strzelili w swojej pierwszej akcji bramkę? Wezmę tu w obronę Sousę, bo mimo wszystko chce coś zmienić, nie boi się wprowadzać nowych twarzy do kadry, próbuje znaleźć odpowiedni styl dla tego zespołu, jak wspomniano, miał tylko dwa zgrupowania na bezpośrednie zapoznanie się z kadrą. Wiem, że fajnie jest szukać winnych, ale zobacz co odpie...dzielał Jóźwiak przy trzech straconych golach na tym turnieju z Słowakami spóźnił się z asekuracją w meczu z Hiszpanami głupia strata piłki, w meczu z Szwecją nie trafił w piłkę przy pierwszej bramce a przy drugiej zostawił krycie i rywal mu uciekł, dograł i padł kolejny gol. Czemu nie psioczysz na Puchacza jaki jedyne czym się wyróżnił na turnieju to stratami piłek. Krychowiak, jaki był antybohaterem meczu z Słowacją i jednym z najsłabszych zawodników w meczu z Szwecją, wyróżnił się jednym strzałem z dystansu, ale pamiętajmy też, że inna jego decyzja o strzale spowodowała stratę piłki i kontrę po której padł gol dla Szwecji. Czemu nie rozliczamy obrony? bo ta zagrała fatalnie nie tylko w destrukcji a przede wszystkim kryciu, bo takie krycie na radar spowodowało, że zostawialiśmy przeciwników bez krycia.... Już nie mówiąc o tym, że nie umieją wyprowadzić piłki, zamiast zachować zimną krew po przejęciu, to oni wybijają te piłki na ślepo jak debile. Może tu się zastanówmy a nie wieszamy psy na trenerze który tak naprawdę dopiero co tą kadrę przejął.
Napisałeś długi post, ale zapomniałeś o jednym... to trener ustala jedenastkę. To Sousa wziął ich na EURO i jest za to odpowiedzialny.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2021, 9:38 przez Realista69 2.0, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 24 cze 2021, 9:38

Z polskiej myśli szkoleniowej to chyba tylko Michniewicz ale on się szykuje właśnie do swojego własnego eurowpierdolu.

Stokowiec, Probierz czy inne Brosze to aż mnie skręca jak sobie o tym pomyślę.

Z zagranicy to nie wiem, Czerczesow? Kto tam wolny jest albo będzie po turnieju? Przy czymtakim trzeba zapłacić.

Mi logika podpowiada żeby Souse zostawić.

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 24 cze 2021, 9:40

Souza ma filozofię gry kreatywnej i do przodu, bo to rozwija zawodników, tylko że on na zgrupowaniach raz na kilka miesięcy nie nauczy pilkarza gry w piłkę i nie na tym polega prowadzenie reprezentacji, to SELEKCJONER a nie trener.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 24 cze 2021, 9:43

RoyKeane pisze:
24 cze 2021, 9:40
Souza ma filozofię gry kreatywnej i do przodu, bo to rozwija zawodników, tylko że on na zgrupowaniach raz na kilka miesięcy nie nauczy pilkarza gry w piłkę i nie na tym polega prowadzenie reprezentacji, to SELEKCJONER a nie trener.
A selekcjoner kim jest? Trenerem reprezentacji. (-;

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 224

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 24 cze 2021, 9:47

Realista69 2.0 pisze:
24 cze 2021, 9:43

tak też go nazywają ale przede wszystkim to selekcjoner a nie trener.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 24 cze 2021, 9:49

Boromir pisze:
24 cze 2021, 9:38
Mi logika podpowiada żeby Souse zostawić.
Kalendarz się ułożył tak, że właściwie nie ma opcji na zatrudnienie nowego trenera, Euro się kończy 11 lipca, z Albanią gramy 2 września, może jakiś Polak by to ogarnął, ale to mija się z celem. Tu nie ma dyskusji.

Co nie zmienia faktu, że dopóki do kadry nie wejdzie nowe pokolenie, potrzebujemy włoskiego taktyka albo jakiegoś Szweda jeśli mamy zrobić jeszcze dobry wynik. Taktyczna gra, przede wszystkim na zero z tyłu, budowanie gry od obrony.

Sousa po meczu dalej gadał te formułki o procesie, graniu wyżej i graniu piłką, więc jestem ciekaw czy pójdzie po rozum do głowy. On nie nauczy nas grać inaczej w piłkę, kropka.

Pozytyw jest taki, że przestajemy żyć złudzeniem Euro 2016, że mamy duży piłkarski potencjał, więc może i Sousie będzie łatwiej.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1236

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 24 cze 2021, 9:54

Bronienie trenera po takim półroczu to żart i robienie kurwy z logiki. Gość w 8 meczach robi jedno zwycięstwo z Andora ma średnią jakieś 0.8 punktu na mecz. Tego nie da się obronić. To jest zaorane, spalone i zaminowane na lata i trzeba jak najszybciej wyciągać wnioski i jechać dalej. Drugą sprawą jest to czy teraz potrzebujemy zmiany trenera ale naprawdę odpuśćmy sobie obronę tego filozofa bo spierdolil na tą chwilę ze swoimi podopiecznymi z boiska wszystko co mogł. Jest źle i trzeba jakiejś stabilizacji a nie trójki w obronie której nie ogarniamy.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 cze 2021, 9:56

Kilka luźnych konkluzji. Zrobcie z nimi co chcecie.

1) Swiat nam ucieka. Granie hybrydowym systemem gry, a przynjamniej wysoka elastycznosc w grze to w tym momencie kanon i pewnego rodzaju mus. To nie jest tak, że jakbysmy zagrali 'na wynik' albo trzymalibysmy sie jedengo systemu gry to zrobilibysmy ten wynik lub wygralibysmy mecz ze Szwecja. Imho cały czas decydowalyby indywidualne fakapy słabiej wyszkolonych technicznie i taktycznie Polaków. Bardziej elastyczne druzyny i tak znalazłyby dziury w naszym systemie gry i szybko by sie do niego dostosowały. Takze takie 'granie na rezultat' pewnikiem tego rezultatu by nie przyniosło. Taki paradoks.

2) Jak widze zachwyty nad Węgrami czy innymi Słowakami, bo dowiezli wynik, to mnie az cos bierze. Super, że Węgrzy wygladali lepiej niz my na tym turnieju, ale ich cały pomysł na piłke jest siermiężny. Ja im niczego nie zazdrosze. To dalej kazkowe jeżdzenie na dupach i dawanie z wątroby. Sa odrobine lepiej zorganizowani, bo dłuzej trenuja pod jednym trenerem i tyle. Zresztą byliśmy w tym miejscu w 2016 roku i nie wiem jak Wy, ale od tamtego momentu, chyba od tej słynnej braziliany w wykonaniu Polaków to ja chce wiecej. Chce bysmy grali jak Belgowie, Chorwaci, Holendrzy itd. Od 2016 zmarnowalismy sporo czasu.

3) A niektórzy przoczyli, że dokonała się wielka zmiana pokoleniowa. Z tamtej kadry swoja pozycje bronia jedynie: Lewandowski, Szczęsny, Milik (kontuzje), Zieliński wtedy był jeszcze tym młodym zdolnym. Reszty nie ma. Moze do konca eliminacji wytrzyma Glik i Krychowiak, ale sami widzicie, że oni do proaktywnego futbolu pasuja jak kwiatek do kożucha. Jeszcze Glik ma jakas wartosc przy słabych kolegach z obrony. No, ale generalnie trzeba sie pogodzić, że ten pociag odjeżdża. Ok, Jóźwiak czy Puchacz maja wielkie braki i to nie chodzi o to żeby ich wybielac, ale przypomne że kiedys na kadre przyjeżdzał mlodziutki Krychowiak z rezerw Bordeaux i Glik ktory nie grał w Palermo. Trzeba im czasu. Ja wiem, że Lewandowski nie bedzie gral wiecznie, ale to juz rola zwiazku i trenera myślec o przyszłosci bez Lewego. Myśle, że Lewandowski ma swiadomosc, ze ta grupa ludzi Mistrzami Europy sie nie zostanie.

4) Fajnie jakby Sousa został, bo moim zdaniem na poziomie komunikacji z drużyną i światem to zupelnie inna świat. Zresztą wraz ze sztabem, można wynioskować po tym co mowia doswiadczeni gracze, takze taktycznie dojeżdża i widac tzw. flow w grupie ludzi. Wyników nie ma to minus, ale to spójne z tym co pisałem wyżej: Lewandowski był wygwizdywany za Smudy czy Fornalika, a pozniej wyniki tej grupy ludzi przyszły. Zreszta zeby byc sprawiedliwym Nawałka też potrzebował czasu na korekty, rezultatów ani stylu na poczatku nie było. I to nie chodzi konkretnie o PS, bo ani mi sie z nim witac ani zegnac. Chodzi o to, że jeśli zdecydujemy sie na kolejna zmiane, kolejny trener bedzie musiał udoskonalac wizje Sousy, a nie wracac do tego co było. Kierunek został wyznaczony. Kolejna zmiana trenera w tak krotkim okresie, jeszcze w srodku eliminacji to po prostu idiotyzm. Skończymy z mysleniem 'wynikowym' w kontekscie czy dany trener ma pracowac czy ma zostac zwolniony. Musimy zbudować system gry, rozwijac go, a wyniki w koncu przyjda. Porazki sa przykre, bolesne, ale sa tez lekcja i nieodłaczną częścią rozwoju.

5) Wahadla. Czytam ze Polacy nie maja wahadłowych. Czytałem tez rok temu ze Perisic nie nadaje sie na wahadłowego. To sa kalki przez ktore przyjmujemy w tym momencie pilkarska rzeczywistosc. Te kalki też pamietam w dyskusji o Szymanski wahadlowym. To nie jest kwestia czy Szymanski nadaje sie na wahadlowego, to jest kwestia kiedy sobie uswiadomi ze granie na roznych pozycjach w roznych ustawieniach jest czescia jego rozwoju taktycznego czyli rozwoju jako piłkarza. Jesli od Szymańskiego, Jóźwiaka, Puchacza bedziemy wymagac tylko grania w jednym systemie, bo coś tam, sami ich uposledzamy ich jako piłkarzy, sportowców czy ludzi. Sami uposledzamy swoje spojrzenie na piłke, ktora stała sie apozycyjna. Splycajac, zreszta jest to spojne z pierwszym punktem mojego wywodu, jesli sie nie dostosujesz do wymagan nowoczesnego futbolu to już do konca kariery bedziesz dostawał w dupe na wielkim turnieju od Słowaków, Szwedów i innych Duńczyków. Pogodz sie z tym i nie zawracaj ludziom gitary.

Realista69 2.0
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Realista69 2.0 » 24 cze 2021, 9:56

RoyKeane pisze:
24 cze 2021, 9:47
Realista69 2.0 pisze:
24 cze 2021, 9:43

tak też go nazywają ale przede wszystkim to selekcjoner a nie trener.
To może zatrudnimy M.Borka na selekcjonera? Jeśli to nie trener.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 24 cze 2021, 10:03

Nie ma w 40 milionowym kraju takiej jakości piłkarskiej zeby grać w taki sposób jak Belgia , Holandia czy nawet potrzebująca zmian Chorwacja. Tu nawet można napisać posta jak rozprawkę ale ten wniosek jest z dupy bo Polska nie bedzie nigdy tak grać dopóki nie bedzie zdolnych do tego piłkarzy. I oglądając pierwsza reprezentacje ale i grupy młodzieżowe tego nie bedzie przez najbliższe 10 lat. Za dużo sousy się nasluchales. On też sprzedaje takie tanie tezy i wizje...

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 24 cze 2021, 10:11

Alez ja sie zgadzam że teraz nie ma, ale kiedys zmiany trzeba zaczac, co nie? 2002, 2006, 2008, 2012, 2018, 2021 - tyle razy w dupe, jedynie w 2016 roku bylo ok. Pytanie dlaczego nie zaczeto tego procesu w 2002 lub w 2006? Poza tym jestesmy w 2021 roku, myślmy już teraz co w 2030, 2040 i alej. Zacznijmy ten proces teraz, a reprezentacja jako pociag flagowy ma te zmiane reklamowac juz teraz. Nie moze byc tak, że reprezentacja bedzie grała murarke, a bo przeciez chlopcy urodzeni nie wiem w 2015 to oni juz na pewno beda grali nowoczesnie. Nie beda. Ta zmiana musi sie zaczac na poziomie myslenia o pilce. Jesli to probuje wam/nam przkazac Sousa to ma absolutna racje.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5055
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 24 cze 2021, 10:15

gilardino11 pisze:
24 cze 2021, 9:54
Bronienie trenera po takim półroczu to żart i robienie kurwy z logiki. Gość w 8 meczach robi jedno zwycięstwo z Andora ma średnią jakieś 0.8 punktu na mecz. Tego nie da się obronić. To jest zaorane, spalone i zaminowane na lata i trzeba jak najszybciej wyciągać wnioski i jechać dalej. Drugą sprawą jest to czy teraz potrzebujemy zmiany trenera ale naprawdę odpuśćmy sobie obronę tego filozofa bo spierdolil na tą chwilę ze swoimi podopiecznymi z boiska wszystko co mogł. Jest źle i trzeba jakiejś stabilizacji a nie trójki w obronie której nie ogarniamy.
gilardino11 pisze:
24 cze 2021, 10:03
Nie ma w 40 milionowym kraju takiej jakości piłkarskiej zeby grać w taki sposób jak Belgia , Holandia czy nawet potrzebująca zmian Chorwacja. Tu nawet można napisać posta jak rozprawkę ale ten wniosek jest z dupy bo Polska nie bedzie nigdy tak grać dopóki nie bedzie zdolnych do tego piłkarzy. I oglądając pierwsza reprezentacje ale i grupy młodzieżowe tego nie bedzie przez najbliższe 10 lat. Za dużo sousy się nasluchales. On też sprzedaje takie tanie tezy i wizje...
To w końcu wina trenera czy tego, że mamy [ch**] piłkarzy? :rotfl4:

Trzeba się pogodzić z tym, że jesteśmy 2 ligi niżej od powyższych reprezentacji przez lata zaniedbań. I jesteśmy właśnie na poziomie ok 15-20 reprezentacji w Europie.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 24 cze 2021, 10:17

Nie no jeśli piszesz o perspektywie chociaż 10 lat to jak najbardziej możemy o tym myśleć. Wtedy i grupy młodzieżowe muszą zmienić podejście itd. Ale tu oczywiscie chodzi o cały system. Od kilku lat są u nas akademie przy klubach i wydaje się że właśnie perspektywa 10 lat moze dać nam jakieś owoce. Tyu trzeba systemu szkolenia ale to temat na cały dzień a i Ty i Ja nie mamy tyle czasu ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „EURO 2020”