Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu - Strona 1265

Dział poświęcony turniejowi w Katarze

Kto wygra Mundial?

Czas głosowania minął 20 lis 2022, 15:28

Brazylia
4
22%
Argentyna
6
33%
Francja
3
17%
Polska
0
Brak głosów
Holandia
1
6%
Niemcy
0
Brak głosów
Hiszpania
0
Brak głosów
Anglia
0
Brak głosów
Belgia
0
Brak głosów
Portugalia
0
Brak głosów
Ktoś inny
4
22%
Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 11 lis 2022, 18:34

Ja też uwielbiam. Celebrację, oczekiwanie, rano wstajesz i w głowie tylko jedna myśl. Czekanie na sklad, ekscytacja w brzuchu. Niezmiennie od 20 lat to samo czuje przed ważnymi meczami Polski.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 lis 2022, 18:39

To ja jakiś dziwny jestem, jarałem się tylko w taki sposób turniejami w 2002 i 2004, czyli kiedy miałem odpowiednio 11 i 13 lat. Mniej-więcej od mundialu w 2006 po prostu oglądam sobie meczyki czerpiąc z nich radość, ale żeby wstawał rano myśląc o składach to jakaś abstrakcja xD

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 11 lis 2022, 18:41

No tym się różni zainteresowanie od pasji mam wrażenie. Tak samo jak dorosłe chłopy płaczą na trybunach jak ich ulubiony klub przegra coś ważnego. Dla wielu osób to też abstrakcja

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 11 lis 2022, 18:44

Żeby nie było, ja się nie jaram meczami wszystkich, ale Polskę na dużych turniejach przeżywam bez wyjebki i bez wyjątku.

O składach nie myślę, bo to w sumie najmniej istotne, kto zagra, ważne, jak zagra. Ale podminowany jestem zawsze, jak nasi grają na dużym turnieju, tzn. tylko przy tych meczach, które coś znaczą, bo te o honor to mi zwisają.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 lis 2022, 18:47

piotrcies pisze:
11 lis 2022, 18:44
Ale podminowany jestem zawsze, jak nasi grają na dużym turnieju, tzn. tylko przy tych meczach, które coś znaczą, bo te o honor to mi zwisają.
Czyli w ostatnich 20 latach ekscytowało cię raptem 66% meczów Polski na dużych turniejach :P

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 11 lis 2022, 18:53

Dziwne, myślałem ze już się zdążyliście nauczyć przez te wszystkie lata ze na tych patalachow nie ma co liczyć. Oni nie zagraliby dobrego meczu nawet gdyby od tego zależało ich życie, dlatego zawsze oglądam na wyjebie z uśmiechem szeroko od ucha do ucha zastanawiając się kto tym razem będzie głównym kozłem ofiarnym szybkiego odpadnięcia w grupie.

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2060
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 11 lis 2022, 18:55

Ja nie przepadam za piłka reprezentacyjna bo te mecze z Andora, Finlandia w eliminacjach to nuda, a ta liga narodów nie daje emocji, ale jak jest mundial czy euro (poza tym ostatnim) to zmienia się aura i fajnie się ogląda. Dużo reprezentacji, których nie widzi się na codzień, pojawiają się ciekawi gracze a i wyniki są zaskakujące momentami.

Mam to szczęście, ze pracuje w domu to zapewne obejrzę każdy mecz, tym bardziej ze zanosi się na lekki miesiąc w pracy.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 11 lis 2022, 18:58

Delpiero14 pisze:
11 lis 2022, 18:53
Dziwne, myślałem ze już się zdążyliście nauczyć przez te wszystkie lata ze na tych patalachow nie ma co liczyć.
będziesz przepraszał Pana Czesia i jego bandę za 2 tygodnie.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 12 lis 2022, 9:45

W tym roku czterech graczy z naszej ligi jedzie na mundial, gorzej chyba nie było :think:

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 12 lis 2022, 10:00

Typuję, że 8 i 12 lat temu był jeszcze bardziej źle.

A co do samego turnieju, to piłka reprezentacyjna to ostatni bastion tego za co część z nas pokochała piłkę gdy zaczynała nią się interesować: jeżeli w piłce możliwe są niespodzianki o jakich mówi cały świat, to głównie na takich turniejach. Szkoda, że to wszystko odbywa się w Katarze, bo to z kolei ładny symbol w jakim kierunku piłka poszła przez te 20 lat. Tak że rozumiem osoby jak @Hersk mające kompletną podjarkę, rozumiem też mocno zobojętniałe podejście.

Btw. u buków faworytami dwie ekipy z Ameryki Południowej.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 lis 2022, 10:03

piotrcies pisze:
12 lis 2022, 9:45
W tym roku czterech graczy z naszej ligi jedzie na mundial, gorzej chyba nie było :think:
4 w ogóle, bez reprezentacji Polski byłby 1. Jak rozszerzą MŚ do 48 państw to będzie tyle samo.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 12 lis 2022, 10:37

Btw. zajebista sprawa z tym Sofascorem, który podliczył statystyki z dawnych MŚ:

- Eusebio - król MŚ 1966, tak jak pisali w książkach, jeden z najlepszych występów w historii turnieju;
- Beckenbauer na dwóch MŚ najlepszy obrońca, na trzecich w czołówce, żaden Maldini czy Ramos nie mają startu pod tym względem;
- Pele na czwartych swoich MŚ najlepszy gracz obok króla strzelców-Gerda, łatwo zrozumieć dlaczego ma tak potężne argumenty do GOATa;
- Cruyff - król MŚ 1974, indywidualnie zdominował turniej jak nikt później;
- Deyna top, drugi gracz z pola;
- Kempes niedoceniany w tych historycznych rankingach, najlepszy gracz MŚ 1978;
- Boniek najlepszy gracz z pola na MŚ 1982, minimalnie lepiej od Platiniego - kosmita;
- Maradona najlepszy gracz w 1986, ale nie wybijał się ponad średnią najlepszych graczy MŚ - w 1990 była narracja, że wprawdzie nie asystował i nie zdobywał bramek, ale doprowadził Argentynę do finału - okazuje się to bzdurą, bardzo przeciętny turniej w jego wykonaniu (za to 1994 zaczął fajnie, ale go wyrzucili); najlepszy gracz - Mattheus;
- Romario-Stoiczkow-Baggio w historii zostali zapamiętani jako wielkie gwiazdy MŚ 1994, a o ile strzelali dużo i byli w czołówce, to nie dominowali tak jak Cruyff czy Maradona, nie byli nawet w topie swojego turnieju, tutaj najwyższa nota Haghi;
- leciała reputacja jak to Zidane miał przeciętne MŚ 1998 - a spośród graczy z nie-obrony był najlepszy, chociaż to turniej obrońców i w topie Thuram czy Hierro; za to MŚ 2006 chyba trochę przeceniane - dwa świetne mecze, ale i notę zaniża czerwo w finale;
- Ballack i Ronaldo najlepsi na MS 2002, czyli tak jak to pamiętam;
- Pirlo najlepszy gracz w 2006, najlepiej z obrońców nie wypada wcale Cannavaro, a Materazzi (aczkolwiek ten pierwszy też grał wspaniale w fazie pucharowej);

Cyferki, cyferkami, ale możliwe, że inaczej patrzylibyśmy na te turnieje gdyśmy mieli do nich dostęp. W 2010 roku najlepsi z półfinalistów Schweinsteiger, Xavi, Muller, Suarez z Forlanem, a Sneijder najlepszy w Holandii - więc tak jak było w rzeczywistości. Na przykład Messi w ścisłej czołówce za 2014 rok, ale noty od ćwierćfinału do finału przeciętne/słabe, więc też tak jak było w realu. Modric za 2018 rok - bardzo dobry, ale nie najlepszy gracz turnieju, najlepszy spośród półfinalistów - Hazard, i tak dalej, generalnie potwierdzają to co sądziłem na bazie turniejów, które widziałem, więc pewnie są też prawdziwe jeżeli chodzi o turnieje, gdzie widziałem urywki. Więc parę narracji historycznych można zweryfikować. ;)

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 12 lis 2022, 10:54

sam lubie tam czasem jakies statysytki posprawdzac, ale tez wiem dzieki temu ze tak w 100% wiarygodne to te oceny nie sa. to mimo wszystko tylko algorytmy komputerowe, ktore nie sa w stanie interpretowac pewnych boiskowych zdarzen, np. tego czy pilkarz traci pilke glownie z wlasnej winy, czy zostal wrzucony na mine przez kolege

swoja droga wg nich najlpeszy gracz mundialu 2018 - isco, 2014 - pjanic, 2010 - romaric ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8206
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 12 lis 2022, 10:58

Bernabeu pisze:
12 lis 2022, 10:37
Pirlo najlepszy gracz w 2006, najlepiej z obrońców nie wypada wcale Cannavaro, a Materazzi
To ja wiedziałem i bez tych statystyk.
Maaaaaatriiiiiiiiiiiiiiix :smoke:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3479

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 12 lis 2022, 11:03

Maradona w 1990 ze Związek Radzieckim zatrzymał piłkę ręką na linii bramkowej, zaliczył kapitalną asystę z Brazylią (ponoć cały mecz pod dyktando Kanarków) a potem już bez bramki czy asysty (w dodatku w ćwierćfinale z Jugosławią nie strzelił karnego w konkursie jedenastek). Musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto oglądał te mecze, ale bez Goycochei i Caniggii, byłoby raczej ciężko dopchnąć to do finału.

Zablokowany

Wróć do „Mundial 2022 Katar”