Grupa A: Katar, Ekwador, Senegal, Holandia - Strona 3

Dział poświęcony turniejowi w Katarze
Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Grupa A: Katar, Ekwador, Senegal, Holandia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 11 lis 2022, 19:30

Van Gaal gra trójką z tyłu, Ake gra jako pół-lewy, Timber jako pół-prawy, Blind może zagrać na wahadle i jako pół-lewy, De Vrij i De Ligt chyba są prawonożni - nie wiem jak tam u Botmana, ale możliwe, że on nigdy nie grał w trójce + nigdy nie dostał szansy (chyba gorszy miał ten drugi sezon w Lille). Gość tak naprawdę przegrał miejsce w składzie z De Vrijem i De Ligtem, nie wygląda to już tak efektownie. ;) Dobrze świadczy o Van Gaalu, że nie ulega magii nazwisk i gra tymi, którzy najbardziej pasują mu do taktyki, ale co to przyniesie to się okaże: rok temu na ME to De Ligt zepsuł Holandii cały turniej dla przykładu.

Dziwną ekipą jest Holandia, z jednej strony mają najlepszych środkowych obrońców na świecie zapewne skoro tego Botmana sobie odrzucają lekką ręką, z drugiej strony na bramce łącznie 8 występów w kadrze i walka o wyjściowy skład między 24-latkiem a 39-latkiem. Z jednej strony bardzo przyjemny styl gry, potrafi Holandia wyjść na każdego i grać po prostu ciekawszą piłkę od rywala, a zarazemnajwiększe gwiazdy w przodzie to Depay po kontuzji i Bergwijn - cała nadzieja w Gakpo, który ma kozacki sezon, ale walka o czwórkę MŚ z typem z Eredivisie jako liderem ataku? Taki Milik miałby tam szanse na wyjściowy skład jeśli Depay nie będzie gotowy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 lis 2022, 19:34

moody pisze:
11 lis 2022, 19:25
rzadko nie znaczy nigdy, sam o tym simonsie wyzej pisalem :P ale ze on jakims psychopata jest to nie slyszalem, mysle ze tak zle nie bedzie ;)
W dwumeczu z Arsenalem był absolutnie zjawiskowy, wspaniały piłkarz, aż zacząłem go sobie oczami wyobraźni wyobrażać w koszulce Arsenalu. Jednak jego mowa ciała i boiskowe zachowania były co najmniej niepokojące. Przez 3/4 dwumeczu PSV przegrywało i Simmons sprawiał wrażenie chłopaka z ostrą depresją, który zaraz się obrazi, rozpłacze i rozpadnie na atomy. Sytuacja zmieniła się o 180 stopni kiedy w ostatniej fazie dwumeczu PSV wyszło na prowadzenie - nagle Simmons stał się cwaniakiem który bezsensowne robi tricki a'la Antony, prowokuje rywali słowami/gestami, macha rękoma w kierunku partnerów kiedy mu nie podali, napieprza symulki niczym młody Neymar i jest pierwszy do przepychanek/bitek, prowokowanych przez niego samego.
Gdyby tą drugą postawę prezentował od samego początku, to powiedziałbym "OK, taki typ, wielu już takich było". Ale tych postaw nie było póki wynik był niekorzystny, po prostu gość nagle przeszedł transformację emocjonalną niczym kobieta w ciąży. Ja osobiście jeszcze czegoś takiego w życiu nie widziałem.

Zresztą mocno wierzę że sami zobaczycie to na mundialu. Będziecie zachwyceni jego umiejętnościami, ale też zaczniecie się zastanawiać co jest z tym gościem nie tak.
Bernabeu pisze:
11 lis 2022, 19:30
cała nadzieja w Gakpo
Akurat we wspomnianym dwumeczu z Arsenalem Gapko zagrał jedno wielki nic, no może pomijając fakt że przez 180 minut został chyba kilkanaście razy złapany na spalanego. Ocena komentatorów z którą się zgadzam była taka, że ten dwumecz był dla niego brutalnym zderzeniem z obrońcami którzy potrafią bronić, bo w na co dzień w Eredivisie na takowych nie gra.

IMO wspomiany Simons jest tutaj o wiele większą nadzieją Holendrów niż Gapko, a liderem ataku w przypadku braku Depaya będzie raczej Luuk de Jong, który w owym dwumeczu w 45 minut zrobił więcej niż Gakpo w 180.

Choć oczywiście opieram swoje opinie na zaledwie dwóch meczach, więc jest szansa że wyciągam je zbyt pochopnie. Zobaczymy co pokaże turniej.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2022, 19:45 przez sickstick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2204

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 11 lis 2022, 19:43

u mnie gosc ma przechlapane od kiedy dal sie omamic raioli, odrzucil oferte przedluzenia z barcy i poszedl za kasa do psg :P pilkarsko o nim za wiele powiedziec nie moge, bo ogladajac psg ciezko byloby zwrocic uwage, ze ktos taki istnieje - tak malo szans dostawal - a w psv go nie widzialem, no ale za dzieciaka w la masii mial latke duzego talentu

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 11 lis 2022, 19:48

Gakpo w Lidze Narodów był chyba najlepszym graczem Holandii, w tym ostatnim tygodniu z Ligą Narodów to najpierw ośmieszał nas, a potem ośmieszał Belgów - Simons to duży talent, on tam parę lat temu miał jako pierwszy opinię największego cracka La Masii przed jakimiś Fatimi czy Gavimi - potem uciekł do PSG i to wszystko ucichło, teraz w PSV rzeczywiście gra świetnie, ale jak pojawi się parę razy z ławki na tym turnieju to będzie 120% tego co on może oczekiwać. Za to Gakpo z tego co widziałem to na starcie dostał rolę wolnego elektrona i stałe fragmenty u Van Gaala, to idealne warunki do tego, żeby się na dobre wybić z Eredivisie. Stąd ta uwaga, że średni ten potencjał w przodzie Holandii, ale jeśli ktoś może ich wprowadzić poziom wyżej to jeśli ten Gakpo na dobre wyskoczy. Ciężka do oceny kadra, oni tam wpadają w 1/4 na papierze na Argentynę, co samo w sobie patrząc na historię MŚ byłoby pasjonującym pojedynkiem.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5901
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 11 lis 2022, 20:01

Bernabeu pisze:
11 lis 2022, 19:48
Gakpo w Lidze Narodów był chyba najlepszym graczem Holandii, w tym ostatnim tygodniu z Ligą Narodów to najpierw ośmieszał nas, a potem ośmieszał Belgów
Widzę że mocna inaczej patrzymy na futbol, bo w mojej ocenia poza meczem z Polską, to w żadnym spotkaniu nie urywał D. W pierwszych 3 meczach grał słabiutko, meczu nr 4 z Walią nie oglądałem, z Polską wyglądał fajnie, ale już w meczu z Belgią niczym mi nie zaimponował, a już stwierdzenia że ich ośmieszał zupełnie nie mogę zrozumieć. Najlepszy gracz Holandii w LE? IMO był nim Memphis Depay, a od Gapko o wiele lepiej prezentował się choćby Noa Lang (co by wyjaśniało powołanie dla niego mimo to że praktycznie stracił ostatnie pół roku na kontuzje i sprawy pozasportowe).

Obserwują tego Gapko uważnie już od ponad 2 sezonów, dość dużo oglądam Erdivisie i zupełnie nie podzielam tej podjarki jaką ma nim świat. Tak jak w przypadku Simonsa piszę swoje opinie po zaledwie 2 meczach i zakładam że mogę być pochopne i mylne, a tyle Gapko znam bardzo dobrze i będę wielce zaskoczony jeśli mundial i nachodzące lata pokażą że się mylę.

Awatar użytkownika
yedraz
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 873
Kibicuję: Jagiellonia Białystok

Post Wyświetl pojedynczy post autor: yedraz » 11 lis 2022, 20:28

Chlopaczek pisze:
11 lis 2022, 12:26
Podobno w cala sprawe zaangazowano szamanow. Bedzie dobrze.
Cztery lata temu w tym słynnym meczu przeciwko Polsce pomogło. :ozob:
Jak niedawno obejrzałem powtórki straconych przez nas bramek, to wyglądało to jeszcze bardziej absurdalnie niż na żywo!

Awatar użytkownika
coco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1463
Kibicuję: Inter Mediolan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: coco » 12 lis 2022, 8:14

Remko Pasveer is Living The DREAM of His Life.

— At The Age of 37 : He joined Ajax on Free Transfer as Their Third Choice GK

— At The Age of 38 : He Became Ajax's First Choice GK

- Finally Made his Official debut for Netherlands National Team

— At The Age of 39 : He will be going to The 2022 FIFA World Cup

It’s never too late to start!
Tak się spełnią marzenia, zawsze wierz w siebie.

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cement » 20 lis 2022, 21:10

Co to dużo mówić, każdy widział, co się działo na boisku. Bardzo słaby Katar - pomimo przygotowań nie dawali rady nadrobić taktyką braków w umiejętnościach indywidualnych, w których Ekwadorczycy ich przewyższali (co było oczywiste przed pierwszym gwizdkiem). Jakikolwiek plan (choć trudno było takowy dostrzec) wymyślił na ten mecz Felix Sanchez, wykonawcy zbytnio odstawali od rywala by go zrealizować. Zważywszy, że 2. połowę Ekwadorczycy grali w dużej mierze na luzie by dograć do końcowego gwizdka to trudno powiedzieć, w jakiej są rzeczywiście formie i jakie mają szanse w meczach z Holandią i Senegalem. Tak czy inaczej fajnie, że Enner Valencia zapisał się w ten sposób w historii na jesień swojej kariery.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 20 lis 2022, 21:25

W sumie to Ekwadorczycy mogą żałować za chwilę, że odpuścili drugą połowę, bo zapewne będą mieli spotkanie w ostatniej kolejce o awans z Senegalem. A Ci znowu zapewne jutro przegrają z Holandią i z nawiązką odbiją to sobie właśnie przeciwko Katarowi.

Dziś sobie przypomniałem, że gospodarze właściwie przygotowywali się od początku tego sezonu do turnieju, a zawodnicy w zamknięciu trenowali, co dzisiaj dało o sobie znać - fatalne przygotowanie fizyczne (co już jest w ogóle dziwne, skoro mieli tyle czasu na przygotowania, to mogli chociaż zadbać o to, by przed własną publicznością zasuwać przez 90 minut po boisku), o przygotowaniu technicznym nie wspominając, bo indywidualnością odstawali wyraźnie od Ekwadorczyków. Myślałem, że się przygotują do tego turnieju jak do MŚ w ręcznej kilka lat temu.

Awatar użytkownika
Mr.Chris
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1693
Kibicuję: Manchester United

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mr.Chris » 20 lis 2022, 22:03

Carbon pisze:
20 lis 2022, 21:25
W sumie to Ekwadorczycy mogą żałować za chwilę, że odpuścili drugą połowę, bo zapewne będą mieli spotkanie w ostatniej kolejce o awans z Senegalem. A Ci znowu zapewne jutro przegrają z Holandią i z nawiązką odbiją to sobie właśnie przeciwko Katarowi.
W rzeczy samej. Na takich turniejach trzeba punktować ile wlezie, żeby później nie martwić się o awans. Tym bardziej, że jak zapunktujesz porządnie i nastrzelasz bramek w dwóch pierwszych meczach w grupie, to w trzecim możesz mocniej zarotować składem.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 lis 2022, 22:17

Carbon pisze:
20 lis 2022, 21:25
Dziś sobie przypomniałem, że gospodarze właściwie przygotowywali się od początku tego sezonu do turnieju, a zawodnicy w zamknięciu trenowali, co dzisiaj dało o sobie znać - fatalne przygotowanie fizyczne (co już jest w ogóle dziwne, skoro mieli tyle czasu na przygotowania, to mogli chociaż zadbać o to, by przed własną publicznością zasuwać przez 90 minut po boisku), o przygotowaniu technicznym nie wspominając, bo indywidualnością odstawali wyraźnie od Ekwadorczyków. Myślałem, że się przygotują do tego turnieju jak do MŚ w ręcznej kilka lat temu.
To jest o tyle ciekawe bo Ukraińcy którzy byli zabunkrowani kilka miesięcy przed barażem ze Szkocją wyglądali w tamtym meczu świetnie fizycznie. Nie było widać braków w ograniu czy rywalizacji sportowej przez pół roku. A tutaj Katarczykom coś ewidentnie nie zażarło. Nie wiem w sumie czy to nie był najgorszy występ jakiejkolwiek reprezentacji na dużym turnieju jaki widziałem. Macedonia pokazał się z dobrej strony, Panama powalczyła cztery lata temu, Korea Północna dość fajnie broniła się z Brazylijczykami. Może któraś z tych afrykańskich drużyn w Niemczech bo tam wtedy jakieś egzotyczne reprezentacje pojechały w stylu Angola czy Togo.

Wygląda to fatalnie i można powiedzieć naście lat jak krew w piach.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8193

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 20 lis 2022, 22:23

Katar jest tak cienki, że nawet nie umie wygrać kupionego meczu. Historyczny wystep.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 482

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 20 lis 2022, 22:26

Ewidentnie sprzedany mecz przez Katarczyków.
:D

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 20 lis 2022, 22:27

Mówimy o kadrze wycenianej przez transfermarkt na 14,9 mln euro. To mniej niż choćby Cracovia. Czego się więc spodziewać?

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 5882

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 20 lis 2022, 22:52

@matt_ jakim cudem te lamusy zostały mistrzem Azji?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2022 Katar”