Muszę przyznać, że miałem ogromny dylemat z tym, na którego z użytkowników w danej kategorii oddać głos, ponieważ odwiedzając tę stronę każdego dnia trafiam na szerokie grono forumowiczów, którzy pisząc posty, dają znać o swojej niemałej wiedzy na temat piłki nożnej, jak i pozostałych tematów. Do tego dochodzą inne kwestie, jak charakter danego człowieka, kultura wypowiedzi, stylistyka, umiejętność budowania zdań, co wzmacnia skuteczność przekazu itd. Zawsze mam problem, jak zdefiniować np. wiedzę piłkarską. Można mieć olbrzymią bazę danych na temat jednego klubu/ligi bądź cząstkową, ale dotyczącą piłki nożnej w wydaniu wielu krajów. Czy można jedno bądź drugie wartościować, zestawiać ze sobą? Ciężko na to pytanie odpowiedzieć. Nie mówiąc już o samej aktywności. Czyli jedni piszą codziennie, drudzy sporadycznie, ale jeśli wszystkich dotyczy merytoryczne wypowiadanie się oraz przystępność wypowiedzi, to kto jest tym ważniejszym dla życia forum? Piszę tutaj od niespełna dwóch lat i postanowiłem wyróżnić jak najwięcej osób, dlatego uznałem, że nie będę przydzielać więcej niż jeden głos danemu użytkownikowi, ale wskażę też jego inne zalety, którymi mi imponuje, przez co równie dobrze mógłby otrzymać ode mnie głos w innej kategorii.
janop
zacznę od tego Pana, ponieważ był jedną z pierwszych osób, z którą na tym forum podjąłem szerszą dyskusję (oczywiście, jego nick mógłby się znaleźć w kilku innych kategoriach, ale powyżej wyjaśniłem, iż w przypadku każdego z piszących decydowałem się tylko na jedną). Staram się regularnie odwiedzać prowadzoną przez niego stronę poświęconą Glasgow Rangers, doceniam zainteresowanie zarówno ligą szkocką, jak i rosyjską. Ponadto, imponująca wiedza o kulturze. Bardzo cenię jego poglądy związane ze światem X muzy, bez wątpienia, jest człowiekiem, od którego na temat filmu mogę się nauczyć bardzo wiele. Wracając do futbolu, to wydaje się, że ma również niemałą wiedzę o historii tego sportu, nie ogranicza się wyłącznie do bieżących wydarzeń. Dlatego postanowiłem przyznać mu głos w kategorii:
Największy piłkarski znawca
EnJoy
w przypadku tego użytkownika doceniam przede wszystkim zainteresowanie co najmniej kilkoma ligami. Z tego, co się orientuję, wiodącym klubem leżącym w jego zainteresowaniach jest AC Milan, ale EnJoy to również Bundesliga (często trafiałem na jego posty poświęcone Werderowi oraz Bayernowi), Premier League (bezpodstawnie poziomu gry w Anglii nie krytykuje), czy piłka reprezentacyjna. Generalnie pisze krótkie, ale za to zwięzłe i konkretne wypowiedzi. Dlatego otrzymuje ode mnie głos w kategorii:
(L)oczkerson
w aktywności nie ogranicza się do Juventusu, jak i Serie A. Często jest w stanie sensownie wypowiedzieć się na temat zawodników z innych lig. Poza tym jego wypowiedzi nie zamykają się w obrębie 90. minut, wszak nierzadko podejmuje kwestie budżetu klubu i jego zarządzaniem, przeprowadzania transferów, czy przyszłości klubu, co sprawia, że jest człowiekiem myśląc szeroko oraz bardzo perspektywicznie. Chyba lubi również usiąść przed ekranem i obejrzeć dobry film, zatem tylko czekam, aż wzrośnie jego aktywność w odpowiednim temacie. (L)oczkerson otrzymuje ode mnie głos w kategorii:
PietroBosman
nie napisał zbyt wiele, ale wystarczająco, abym zdołał z nim podjąć kilka dyskusji. To jest człowiek, któremu z wielką chęcią przekazałbym zdobytą przeze mnie nagrodę w kategorii:
Debiut roku (Rookie Challenge )
Chemik
bardzo aktywny, napędza wiele wątków, nie tylko piłkarskich. Czuć, że piłka nożna to jego pasja. Pisze sympatycznym tonem, zachęcającym do podjęcia z nim rozmowy. Jest chętny do podzielenia się zarówno swoją wiedzą, jak i z przyjemnością przeczyta posty innych, od których może się nauczyć czegoś nowego. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie. Dla mnie to:
Najbardziej wartościowy forumowicz (MVP)
Morrow
mądry gość. Mógłby otrzymać głos również w kategorii dotyczącej wiedzy piłkarskiej, jak i forumowicza, którego chciałbym poznać. Z racji, iż z taką pieczołowitością podchodzi do swoich postów, łączy zarówno ilość, jak i jakość, to postanowiłem docenić wartość tego użytkownika i stąd głos w kategorii:
Kluchman
Primera División, liga portugalska, ale przede wszystkim podejście, jakie wykazuje w swoich wypowiedziach. To coś więcej, niż tylko oglądanie meczów. Bardzo zaawansowana wiedza na temat piłki nożnej pod względem taktycznym, przedsiębiorczym. Ponadto, doceniam jego posty w temacie poświęconym FM.
ryba_82
podejrzewam, że moglibyśmy siedzieć przez dobre kilka godzin i z pełną kulturą (pomimo kibicowania klubom walczącym o mistrzostwo kraju) dyskutować o Premier League. Spokojny, inteligenty człowiek. Życzę mu regularnego "postowania" w temacie Obywateli. Mój głos w kategorii:
Forumowicz, którego chciałbyś poznać
Tomusmc
początkowo chciałem mu przyznać głos w kategorii najbardziej wartościowego użytkownika, ale uznałem, że czymś dodatnim jest właśnie to, iż to człowiek, z którym na pewno rozmawiałoby się bardzo sympatycznie w dobrej atmosferze i przede wszystkim - byłoby o czym rozmawiać.
mete
taki włoski odpowiednik Morrowa oraz hiszpański Kluchmana. Rzadko go spotykam w innych tematach, niż AC Milan, ale nawet nie chodzi o sprawy kibicowskie, czy wiedzę piłkarską. Jego sposób wypowiedzi, to, jak operuje słowem i zdolność do umiejętnego komunikowania się sprawia, że z takim człowiekiem bezpośrednia dyskusja na pewno byłaby inspirującym doświadczeniem.
fieldy i stickstick
obydwaj mogliby się znaleźć w innych kategoriach, ponieważ bardzo cenię to, co piszą o angielskim futbolu, ale jednocześnie nad innymi mają tę przewagę, że to osoby, z którymi bardzo lubię się delikatnie "ponapinać". Taka sporadyczna zdrowa prowokacja na linii Arsenal - Chelsea zadecydowała o tym, że obydwaj Panowie otrzymują ode mnie głosy w (p.s. pozdrowienia dla tego drugiego za to, że spełnił zeszłoroczną obietnicę i zwiększył aktywność):
piotrcies
zasługuje na miano najbardziej wartościowego użytkownika, ale pomyślałem, że dlaczego nie należałoby docenić jego pracy moderatora? Bez wątpienia, z pełną odpowiedzialnością i skutecznie wykonuje swoją pracę.
Najlepszy mod
Maciekk_88
również człowiek, który w pełni zasługuje na zielony kolorek przy nicku. W trudnych sytuacjach zachowuje zimną krew, wykazuje sprawiedliwość w tym, co robi oraz rzetelność w działaniu.
Najlepszy mod
Dr.Football1
powinien otrzymać głos w innych kategoriach, na czele z wiedzą piłkarską, ale wiadomo, że i tak zgarnie niejedną nagrodę, zatem będę oryginalny i...
Najlepszy avatar (oddaje on wiedzą, jaką ten użytkownik imponuje)
Futbolowa
wypowiada się w wielu tematach, napędza i poszerza pole do dyskusji, zatem bez wątpienia, w kończącym się już roku była jednym z wiodących forumowiczów.
Kto poczynił największy postęp
Ycu
zdecydowanie zwiększył aktywność, dobrze się czyta jego treściwe posty. Oby tak dalej!
FRYDERYK SZOPEN
przede wszystkim na to, że jest otwarty na poglądy innych, jaka i sam umiejętnie broni własnego zdania. Najlepsza przemiana od czasów Gustawa w Konrada.
Ponadto wyróżnienia dla:
cloner
Salas11
MGiggs
Duch
Rezus
ddemon
guru
League
cruel
Sergek
Biały
czarny samael
Bassu
red85
Sesto Elemento
coco
maxskr
Niestety, dla tych użytkowników zabrakło mi kategorii, ale z każdym z nich miałem okazać wymienić zdanie, podjąć węższą bądź szerszą dyskusję, co również decyduje o tym, jaki poziom to forum prezentuje i wymienieni powyżej ludzie także decydują o życiu tej strony.