Notes z młodymi "gwiazdami"

Awatar użytkownika
chuck29
Skład B
Skład B
Reputacja: 41
Kontakt:

Notes z młodymi "gwiazdami"

Post autor: chuck29 » 13 lip 2016, 20:22

Obejrzałem właśnie sparing PSG z West Bromwich. Znakomite zawody Callegariego, o którym chyba na forum było mało, a którego poznałem dzięki tegorocznej UYL. Zaczął co prawda od kiksu przed własną szesnastką i głupiego podania na 3-4 metry do osaczonego Stambouliego, co gdyby nie faul skończyłoby się groźną kontrą, ale później było już super. Na spokojnie rozdzielał piłki czy to krótkimi podaniami, czy to na jeden kontakt, czy zaskakująco dokładnymi przerzutami. Starał się być cały czas pod grą, wchodzić między stoperów, wielokrotnie szukał też - z niezłym skutkiem - pionowych, wertykalnych podań między liniami. Nie widać po nim było żadnej tremy, gry na alibi (a to przecież młodziutki chłopak, rocznik 98'), a raczej pewność w poczynaniach.

Z Ikone podobnie - początek słabszy, z czasem mocno się rozkręcił i zaczął grać bardziej zespołowo, z wykorzystaniem partnerów. Co ważne, po wygranych dryblingach na skrzydle jego dośrodkowania nie były grane na zasadzie "gdziekolwiek w szesnastkę" tylko w konkretne miejsce, na konkretnego gracza, po prostu z głową. Fizycznie to już jest potwór, co na pewno przy wejściu w dorosłą piłkę mu pomoże. ważniejsze jednak, że nie ma klapek na oczach i na boisku używa głowy, choć nie tak często jakby mógł ;) Ale to przecież wciąż chłopak do oszlifowania.

Zastanawia mnie natomiast pomijanie i przez Blanca, i teraz przez Emery'ego Demoncy'ego, który w UYL najbardziej urzekł mnie swoją grą. Fantastyczny cofnięty rozgrywający z wysoką świadomością taktyczną, dobry w obronie i niezły fizycznie. A mimo to wciąż czeka na debiut w pierwszej drużynie, choć jest rocznikowo ciut starszy od reszty utalentowanych kolegów. Trudno mi to pojąć.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”