Forum Manager

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 484

Forum Manager

Post autor: emski » 17 lip 2016, 17:27

Kluchman pisze:
emski pisze: To ja chyba za leniwy jestem, żeby korzystać z faktu, że posiadam grę, bo w życiu by mi się nie chciało symulować samemu tych meczów tylko po to, żeby sprawdzić, które ustawienie najlepiej się sprawdza.
Nie to miałem na myśli by symulować każdy mecz po kolei. Raczej by mieć wiedzę jak sprawdzają się formacje w połączeniu z poszczególnymi stylami gry (domyślnym, wysokim pressingiem, kontratakiem, posiadaniem piłki, długimi piłkami, zakładam że nikt poza te opcje nie wychodził) i konkretną drużyną na tym konkretnym poziomie trudności, który jest wykorzystywany do symulowania. Jak to w ogóle wygląda na boisku. Taktykę można właśnie ustawić raz, byle była dobra. W Ultimate Team też grasz chyba jedną taktyką, prawda? :wink:
Nie do końca, ponieważ gdy gram to sam kontroluję piłkarzy, a w symulacji nie mam na to wpływu, co mocno zmienia odbiór meczu. Do tego można również ustalać wytyczne dla konkretnych piłkarzy (np. mogę zdecydować czy skrzydłowy ma zbiegać do środka/zostawać na skrzydle, czy ma wracać do obrony/zostawać w ataku itd.), ale rozumiem blackmore'a, że z tych opcji zrezygnował w naszej grze, bo gdybyśmy mieli wpływ na takie rzeczy to ustawienie jednego meczu zajęłoby zdecydowanie zbyt dużo czasu
Ogólnie to taktyka w FIFIE sprowadza się do takich suwaków:
Obrazek
I tak np. w kontrataku tempo akcji jest wysokie, a podania długie, w grze na posiadanie na odwrót. Z kolei domyślne taktyki są chyba właściwe konkretnej drużynie (więc pewnie taktyka Barcelony jest zbliżona do grze z posiadaniem piłki, Atleti gra kontrą).
Jeśli będziemy grali drugi sezon to przygotuję screeny ze wszystkimi taktykami (także domyślnymi dla wszystkich drużyn), żeby każdy miał trochę większe rozeznanie jak jego drużyna będzie grała.

A co do gry w Ultimate Team to osobiście dopasowuje sobie taktykę i ustawienie do stylu w jakim gram. Zresztą, bez wchodzenia w szczegóły, tam rozgrywka wygląda zupełnie inaczej niż w innych trybach gry :)

Wróć do „Gry Forumowe”