czy ja jestem w temacie Football Manager? to wszystko jest takie proste. powinienes zostac treneremSalas11 pisze: Skoro w Barcelonie potrafił przedryblować pół drużyny Bilbao to chyba defensywy takich paziów jak Wenezuela czy Peru nie powinny stanowić dla niego wyzwania. Jak widzi że w ataku kaleczą niech zrobi akcję indywidualną i sam ją skończy tak jak nie raz robił to w klubie. Co go zatrzymuje? Bo rozgrywa? Niech się usadzi na 30 metrze, czeka na piłkę i jedzie z koksem. Kiedy on ostatnio zrobił coś spektakularnego w reprezentacji? Na Mundialu z Iranem?
roznica miedzy nawet ta wywolana bramka z bilbao jest taka, ze tam mimo wszystko messi dostaje pilke blizej bramki, w argentynie przy tych cieciach musi wracac po pilke na wlasna polowe i stamtad budowac akcje. i ok, nawet to robi. pomijam te wrzucone wczesniej z samych ostatnich meczow, ale naprawde akcji, w ktorych gosc kompetnie z niczego podaniem albo dryblingiem tworzy sytuacje robi wiecej w reprezentacji, niz jakikolwiek inny pilkarz w klubie. tylko, ze gdzies tam na koncu pojawia sie di maria czy inny higuain i konczy sie to jak zwykle
nastepny mistrz. Carbon, zaskocze Cie ale messi nigdy nie byl w czolowce zawodnikow z najwyzszym stosunkiem celnych podan, nawet w barcelonie. zdarze Ci tajemnice, ale messi nie gra na stoperze, gdzie rzeczywiscie celnosc podan jest dosc wazna, a jako ofensywny pomocnik i jest rozliczany z kreowanych sytuacji, z czego mysle, ze wywiazuje sie fantastycznie. mysle, ze kazdy srednio rozgarniety kibic zdaje sobie sprawe, ze lepszy ofensywny pomocnik z 60% skutecnzoscia podan kreujacy 3 sytuacje w meczu, niz taki z 95% skutecznoscia grajacy na alibi nie stwarzajacy zadnych sytuacji, nie przesuwajacy akcji do przodu
nie trafil, bo zaden zawodnik nie wykorzystuje wszystkich sytuacji. nie mialbym pretensji do zadnego zawodnika, ktory ma jedna sytuacje na trzy mecze i ja marnuje. pomijam fakt, ze nie byla to moim zdaniem jakas wybitnie prosta sytuacja, bo zawodnik peru wlozyl noge w momencie strzalu i nie wiem, czy minimalnie nie tracil messiego albo pilki, bo jakos dziwnie leciala
prosze cie Carbon. wrzucalem juz wyzej mnostwo przykladow, na ktorych widac, ze messi partnerom podan nie szczedzi, a moglbym takimi skrotami zarzucac z kazdego turnieju, na ktorym gra. no ale widze, ze podaje - zle. probuje akcji indywidualnych - zle