Dobrze określili tą grupę Nawałka i Zewłakow. Grupa tajemnicza i grupa pułapka. Niby bez wielkich firm, a ciężko.
Dla mnie gorsza niż np. G, gdzie jest Belgia i Anglia ale prócz tego ciołki z Panamy i Tunezji.
Niekorzystny jest też według mnie terminarz. Wolałbym zacząć od takiej Japonii. Czarni z Senegalu wybiegną w pierwszym spotkaniu jak małpy po banany. Będą równo zaiwaniać. Zresztą Senegal ma lepszych piłkarzy niż Japonia.
A pierwszy mecz kluczowy. Nie można tego przerżnąć żeby mecz z Kolumbią nie urósł do niebotycznych rozmiarów.
Liczę na powtórkę z Euro 16. Czarnym trzeba wyszarpać 1:0, z Kolumbią można zremisować i Japońców ogolić.
Nie ma co też ukrywać. Nikt tego głośno nie mówi. Słusznie Boniek tonuje nastroje i reszta, ale w kuluarowych rozmowach z pewnością każdy liczy na dużo.
Jak nie teraz to kiedy? Błasczu i Piszczu po mundialu out. Lewy i Grosik koło 30 na kolejnym mundialu będą mieli po 34. Stawiam, że Lewy pewnie pojedzie bo podejrzewam, że jak Zlatan będzie jeszcze do 35 ładował gole, ale taki Grosik już niekoniecznie. A na pewno nie będzie miał takiego turbo. Glik z Pazdanem też po 29 lat.
Trzon kadry najważniejsi piłkarze są w optymalnym wieku. Za 4 lata to będzie inna kadra. Dla tego pokolenia, które przerżnęło euro 12, elminacje do Brazylii i po cześci RPA to ostatnia szansa na coś wielkiego na mundialu.
Dlatego też nie ma dyskusji i z tej grupy wyjść trzeba jak się na coś liczy.
W 1/8 lepiej oczywiście trafić na Anglików, chociaż mam jakieś przerzucie, że tym razem się nie skompromitują. Ale na pewno Belgia ma więcej jakości. Z nimi jednak też jesteśmy w stanie powalczyć.
Dojście do ćwierćfinału uznam za duży sukces. A wg. mnie jest to realnie do zrobienia.
Co w ćwierćfinale Niemcy albo Brazylia. No to tutaj z pomocą musi przyjść Maryja. Ale jakby przyszło do takiego meczu to byłoby największe wydarzenie piłkarskie Polskie w naszym życiu. Oby do niego doszło.